Bagaimana Blockchain dan Undang-undang Dapat Bekerjasama

Salah satu fungsi teras blockchain adalah menghilangkan keperluan untuk perantara. Ini, seiring dengan evolusi kontrak pintar, telah menimbulkan spekulasi bahwa tidak perlu ada pengacara dalam transaksi peer-to-peer. Hampir tidak dapat dielakkan bahawa penyatuan blockchain dan undang-undang, dalam beberapa kes, bermaksud bahawa peranan peguam sebagai perantara akan dikurangkan. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak contoh di mana pengacara sendiri boleh menggunakan blockchain. Di sini, kita melihat pelbagai contoh bagaimana blockchain dapat diterapkan pada profesion perundangan.

Gunakan Kes untuk Blockchain dan Undang-Undang

Bukti Perkhidmatan

Blockchain membolehkan kami meletakkan tag digital ke objek dan dokumen. Dengan tag digital ini, kita dapat mengesan pergerakan sama ada secara fizikal atau dalam talian. Atribut ini menawarkan potensi besar dalam bidang blockchain dan undang-undang.

Satu kes penggunaan adalah bukti perkhidmatan. Apabila pihak yang mengajukan tuntutan dipanggil untuk menghadiri pengadilan, mereka mendapat arahan bertulis dari mahkamah untuk hadir. Dokumen bukti perkhidmatan adalah afidavit yang membuktikan kepada mahkamah bahawa individu tersebut dipanggil. Syarikat yang menjalankan perkhidmatan kertas dikenali sebagai pelayan proses.

Baru-baru ini, ServeManager, syarikat pelayan proses, bekerjasama dengan syarikat blockchain yang dipanggil IntegraLedger. Mereka telah menguji bukti konsep menggunakan blockchain IntegraLedger untuk mencuba percubaan untuk menyampaikan dokumen perkhidmatan dan akhirnya bertindak sebagai bukti yang dapat disahkan bahawa kertas perkhidmatan dihantar.

Dokumen Pintar

IntegraLedger juga mempunyai fungsi dokumen pintar. Dalam kes dokumen kontrak, dokumen pintar ini membolehkan pihak-pihak dalam kontrak untuk memasukkan transaksi yang berkaitan dengan kontrak ke dalam dokumen itu sendiri. Blockchain kemudian menyimpan semua transaksi tersebut dengan selamat.

Contohnya, kontrak sewaan mungkin setiap pembayaran sewa dihubungkan secara digital dengan kontrak itu sendiri. Dokumen itu berinteraksi dengan perisian perusahaan yang berbeza. Oleh itu, jika syarikat baru mengambil alih pajakan, mereka dapat memuat naik dokumen pintar ke sistem mereka, dan semua sejarah transaksi disertakan bersama.

Video di bawah menunjukkan bagaimana ia berfungsi dengan lebih terperinci.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3RYU3ZQY3ys]

Rantaian penjagaan

Ingat itu pemandangan epik di Breaking Bad di mana Walter dan Jesse menggunakan elektromagnet humungous dari luar bilik kuat polis untuk menyapu komputer riba Gus bukti video yang akan melibatkan mereka dalam pemasangan kilang met? Itu adalah jenis keselamatan yang menjaga bukti undang-undang agar tidak selamat.

Magnet blockchain dan undang-undang

Ini benar-benar idea genius …

Ok, blockchain mungkin tidak dapat melindungi daripada tahap kreativiti itu. Tetapi ada kes mahkamah sebenar yang dibuang kerana gangguan bukti. Blockchain dapat mengesan pergerakan digital dokumen dan menyimpannya secara kekal, mencegah penghapusan dan memberikan jejak yang boleh dipercayai dari segala jenis gangguan. Teg digital pada aset fizikal juga dapat membolehkan penjejakan GPS jika seseorang bergerak atau mencuri bukti. Pergerakan seperti itu yang tersimpan di blockchain memberikan bukti yang tidak dapat disangkal di mahkamah.

Harta Intelek

Undang-undang harta intelek (IP) merangkumi bidang seperti paten, tanda dagang, dan hak cipta. Merakam pemilikan harta intelek mencipta rekod pemilikan dan sifat kekal dan kekal yang dapat menyelesaikan sebarang pertikaian.

Pelbagai projek sudah menggunakan blockchain untuk melindungi hak cipta, termasuk KodakOne merangkumi karya fotografi dan a Kerjasama Microsoft / EY merangkumi permainan. Walau bagaimanapun, penyatuan blockchain dan undang-undang dalam dunia IP korporat membawa faedah kecekapan yang besar di luar sekadar membuktikan kepemilikan. Dalam pengambilalihan korporat, terdapat syarat ketekunan wajar yang panjang di sekitar pemilikan IP. Dengan rekod berdasarkan blockchain yang menunjukkan pendaftaran dan pelesenan semua hak IP, latihan ketekunan wajar menjadi lebih lancar dan jauh lebih cepat daripada yang ada sekarang.

Pembajakan blockchain dan undang-undang

Pembajakan hak cipta mungkin menjadi perkara masa lalu. Tetapi bukan lanun. Atau Lego.

Blockchain juga dapat membantu menguruskan hak pelesenan. Pihak yang ingin memperoleh hak pelesenan harta intelek dapat membelinya menggunakan token digital, meninggalkan catatan transaksi yang tidak berubah yang membantu menyelesaikan pertikaian berikutnya.

Notaris

Orang awam notaris adalah peranan rasmi pemerintah, dan belum ada pemerintah yang setuju untuk menerima blockchain sebagai pengganti. Namun, pada prinsipnya, blockchain dapat memainkan peranan yang sama dengan notaris. Data biometrik akan memastikan pengesahan kehadiran yang lebih mantap daripada penggunaan kunci peribadi sahaja, kerana kunci peribadi dapat dicuri. SekatanNotari dan Stampd adalah dua contoh projek menggunakan blockchain untuk mengesahkan dan menyaksikan transaksi dan data.

Kontrak Pintar

Kontrak pintar sering menjadi asas perbincangan mengenai blockchain dan undang-undang. Dengan sendirinya, kontrak pintar pada masa ini tidak dapat menggantikan kontrak standard kerana pelbagai sebab. Yang paling ketara, kontrak pintar adalah pelaksanaan perjanjian, bukan perjanjian itu sendiri. Atas sebab itu, walaupun kontrak pintar melaksanakan syarat yang dipersetujui, kontrak itu sendiri masih memerlukan penglibatan peguam. Kontrak Ricardian dapat mengatasi sebahagian dari jurang itu, tetapi kita agak jauh dari menghilangkan peguam dari proses kontrak.

Bidang Undang-undang Baru

Perundangan mengenai penggunaan cryptocurrency dan ICO telah menimbulkan bidang undang-undang yang baru. Peningkatan populariti Bitcoin dan cryptocurrency secara umum, telah menarik minat pemerintah dan badan pengawal selia. Sekarang, mereka mulai membuat panduan pembebasan dan dalam beberapa kasus perundangan. Memandangkan ini adalah wilayah yang belum dipetakan, pengacara memainkan peranan penting dalam menavigasi peraturan yang muncul, terutama untuk ICO.

Kesimpulannya

Gabungan blockchain dan undang-undang mempunyai banyak kemungkinan menarik. Kami hanya meneroka sebahagian daripada mereka di sini. Profesion perundangan, walaupun terkenal dan lambat berubah, tahu apa yang akan terjadi. Beberapa ahli sudah membentuk menjadi konsortia, yang akan membantu mengikuti perubahan. Walaupun tidak mungkin blockchain akan menggantikan pengacara, teknologi itu pasti akan memberi kesan. Seperti semua sektor lain, profesion perundangan harus bersedia ketika melakukannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map