Bagaimana Blockchain Dapat Membantu Orang-orang Cacat

Blockchain telah membuktikan kes penggunaannya dalam beberapa sebab yang wajar. Membantu pelarian, dan mengurangkan kemiskinan di negara membangun untuk menamakan beberapa. Kini, blockchain juga membuktikan nilainya kepada orang-orang yang mudah terdedah di rumah. Beberapa bandar kini menjalankan inisiatif berasaskan blockchain untuk membantu para gelandangan memperoleh akses yang lebih cepat dan lebih mudah ke perkhidmatan yang mereka perlukan.

Skala kehilangan tempat tinggal

Sebanyak 3.5 juta orang AS mengalami kehilangan tempat tinggal setiap tahun, dengan lebih 550,000 tidur kasar pada malam tertentu. Lebih separuh daripada mereka yang mengalami kehilangan tempat tinggal adalah keluarga dengan anak-anak. Banyak di bandar-bandar besar, dengan 1 dari 5 orang kehilangan tempat tinggal di New York City atau Los Angeles. Perkara di UK lebih suram, dengan lebih daripada itu 300,000 orang kehilangan tempat tinggal, tetapi untuk populasi nasional yang jauh lebih kecil daripada AS.

Orang akhirnya kehilangan tempat tinggal dengan pelbagai alasan, termasuk perubahan tragis dalam keadaan hidup seperti kehilangan ahli keluarga atau pekerjaan. Penyakit mental dan ketagihan juga sering bertanggungjawab. Di kalangan orang yang lebih muda, sering kali terdapat perselisihan keluarga yang memaksa mereka meninggalkan rumah dengan tidak ada tempat untuk pergi. Walaupun ada di jalanan yang lain, yang lain mungkin tidur dengan kasar di dalam kereta atau bergerak dari satu tempat ke tempat tidur dengan rakan-rakan.

Keperluan ID

Tanpa keselamatan diri, orang-orang kehilangan tempat tinggal dapat berjuang untuk mendapatkan barang-barang mereka. Dokumen yang membuktikan identiti dan status keselamatan sosial mereka dengan cepat boleh menjadi rosak, hilang atau dicuri. Tanpa dokumen pengenalan diri yang sah, orang-orang yang kehilangan tempat tinggal tidak dapat mengakses perkhidmatan sehari-hari yang biasa kita anggap biasa.

Satu kajian AS menunjukkan bahawa kehilangan tempat tinggal tanpa ID, lebih daripada 53 peratus ditolak akses ke setem makanan, dan lebih daripada 51 peratus ditolak akses ke faedah keselamatan sosial.

Selain itu, walaupun seorang gelandangan yang kehilangan ID mereka mendapatkan pengganti, ironi yang mengerikan adalah mereka biasanya perlu memberikan beberapa bentuk ID untuk mendapatkan ID pengganti. Jadi mereka terjebak dalam birokrasi Catch-22. Perkhidmatan yang dapat menolong mereka turun ke jalan tidak dapat diakses oleh mereka.

Bagaimana Blockchain Dapat Membantu Orang-orang Cacat

Projek MyPass di Austin, Texas

Blockchain mengungkapkan potensinya dalam bidang identiti berdaulat diri. Dokumen identiti dapat disahkan dan disimpan secara digital di blockchain, yang menafikan keperluan individu membawa dokumen ID fizikal. Projek baru di Austin, Texas kini meletakkannya kes penggunaan blockchain untuk berfungsi dalam melayani penduduk gelandangan di bandar ini.

MyPass menyimpan dokumen digital untuk orang-orang yang kehilangan tempat tinggal. Sistem ini menyimpan dokumen pengenalan diri, tetapi mungkin juga menyimpan rekod perubatan, yang bermaksud seseorang dapat menerima rawatan dari klinik yang berlainan. Individu tersebut diberi log masuk yang selamat sehingga mereka dapat mengakses kedai dokumen mereka dari mana-mana komputer, telefon pintar atau melalui SMS. Oleh itu, jika mereka menggunakan klinik, mereka boleh menggunakan komputer di klinik untuk memasukkan maklumat mereka. Mereka kemudian dapat memberikan dokumentasi yang diperlukan untuk rawatan atau bukti sejarah perubatan.

Bandar Austin, TX

Austin, TX adalah antara bandar pertama yang menggunakan blockchain untuk membantu para gelandangan


Walaupun ini masih dalam tahap percontohan, harapan tinggi sehingga dapat ditiru pada skala yang lebih besar. Projek ini mendapat dana dari Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge. Sekarang, sebilangan badan amal dan organisasi lain di Austin berusaha menyelesaikan beberapa masalah awal, seperti bagaimana menangani butiran log masuk yang hilang. Tetapi memandangkan potensi projek tersebut untuk membantu para gelandangan di Austin, ini bukanlah halangan yang besar untuk diatasi.

Projek Fummi di New York City

New York City juga telah menguji projek serupa dalam kerjasama dengan organisasi tersebut Blockchain untuk Perubahan. Pada tahun 2017, organisasi tersebut menghulurkan telefon pintar kepada tiga ribu orang kehilangan tempat tinggal di New York. Telefon sudah dimuat dengan aplikasi bernama Fummi.

Bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan lain, kumpulan ini mencipta identiti digital untuk penerima telefon. Dengan rekod digital, individu juga mempunyai akses ke akaun untuk menerima Duit Syiling digital. Telefon itu mengandungi baki duit syiling yang telah dimuatkan sebelumnya. Penerima dapat memperoleh lebih banyak syiling melalui aktiviti seperti merujuk pengguna baru dan membeli perkhidmatan melalui platform.

Telefon Pintar

Telefon pintar dan blockchain boleh menjadi sumber bantuan yang kuat untuk orang-orang yang kehilangan tempat tinggal

Melangkah Lebih Lanjut

Kedua-dua projek ini merupakan satu-satunya contoh yang didokumentasikan dari blockchain yang digunakan untuk membantu para gelandangan. Walaupun begitu, anggota komuniti blockchain membuat spekulasi mengenai langkah seterusnya. Identiti digital nampaknya merupakan kemajuan yang semula jadi, terutama kerana telah berjaya dilaksanakan oleh Program Makanan Dunia dalam memberi makan kepada pelarian.

Mendaftar identiti gelandangan di blockchain mempunyai faedah lain untuk penyedia perkhidmatan yang menolong mereka. Rekod bersama yang tetap membawa kecekapan bagi penyedia seperti tempat perlindungan. Dengan rekod digital yang boleh dikongsi, mereka tidak perlu lagi menghabiskan masa dan sumber daya untuk menaiki seseorang setiap kali mereka bergerak.

Terutama, menggunakan dompet digital yang selamat untuk mengagihkan dana kepada gelandangan menjadikan alternatif yang lebih selamat daripada wang tunai sebenar. Membawa wang tunai menjadikan orang kehilangan tempat tinggal menjadi mangsa kecurian. Perbelanjaan mata wang digital juga dapat dikesan, sehingga badan amal kehilangan tempat tinggal dapat menunjukkan di mana dana dibelanjakan.

Orang yang kehilangan tempat tinggal adalah antara yang paling rentan dalam masyarakat. Sekiranya blockchain dapat membantu para tunawisma untuk mendapatkan akses yang lebih baik dan lebih cepat ke tempat perlindungan, perkhidmatan perubatan dan kewangan yang sangat mereka perlukan, maka jauh lebih baik untuk dunia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map