Bagaimana Blockchain Dapat Mengubah Dunia Seni Canggih

Pada tahun 2016, penjualan pasaran seni global dianggarkan $ 45 bilion. Sebilangan besar penjualan itu berasal dari dunia seni mewah di mana karya seni dapat dijual dengan harga berjuta-juta dolar. Dengan taruhan tinggi seperti itu, seni mewah mempunyai bahagian yang baik dari penipu dan pelakon buruk. Pemalsuan dan pemalsuan tidak biasa, dan kadang-kadang ia dianggap sebagai artikel asli. Selain itu, membiayai pembelian seni dan membayar artis boleh menjadi proses legap dan mahal. Revolusi blockchain dapat mengubah semua itu untuk dunia seni kelas atas.

Galeri Seni

Provenance & Pengampunan

Salah satu bidang utama di mana blockchain dapat memainkan peranan penting dalam dunia seni kelas atas adalah asal. Provenance merujuk kepada sejarah pemilikan sebuah karya seni. Jalan kepemilikan inilah yang mengembalikan kepada artis yang mula-mula mencipta karya tersebut.

Pada masa ini, asalnya kebanyakannya dikendalikan dengan tangan. Adalah tanggungjawab pemilik untuk menyimpan rekod siapa yang memiliki barang itu sebelum mereka. Potongan bernilai tinggi tertentu mempunyai bukti asal di galeri, muzium, atau rumah lelong utama. Namun, tidak ada sistem pusat untuk mengesahkan dan mengamankan tempat asal.

Asas seni blockchain dapat mewujudkan satu sumber kebenaran untuk sejarah karya seni. Meletakkan rekod pada blockchain menjadikannya tidak berubah dan terdesentralisasi. Pemalsu tidak dapat membuat catatan palsu pada blockchain di bawah sistem sedemikian.

Begitu juga, pemalsuan menjadi lebih sukar apabila maklumat mengenai kepingan lain yang dihasilkan pelukis tersedia secara bebas. Sebagai contoh, blockchain dapat menyimpan maklumat mengenai kualiti kimia cat yang digunakan atau jenis kanvas yang digunakan oleh artis. Mengesan pemalsuan menjadi lebih mudah semakin banyak maklumat yang anda miliki untuk membandingkannya.

Kekurangan Digital & Pelaburan Seni Canggih

Blockchain mengubah seni digital dengan keupayaan untuk mengawal pembiakan dan versi. Cabaran besar dalam seni digital ialah sesiapa sahaja boleh menyalin dan menyebarkan fail digital setelah mereka dapat mengaksesnya. Dengan blockchain, anda boleh membuat versi seni digital yang diperakui sebagai karya asli. Ini mewujudkan pasaran mewah untuk seni digital di mana tidak ada sebelumnya kerana sekarang seni digital boleh menjadi langka.

Sebaliknya, mengesahkan karya seni bermaksud pemilikan karya seni dapat dibahagi. Anda boleh membeli karya seni dengan rakan dan masing-masing memiliki 50% karya itu. Ini meliputi penjualan saham karya seni juga. Anda secara teorinya dapat memiliki sebilangan kecil Mona Lisa jika muzium Louvre memutuskan untuk melelong saham.

Ini adalah perkembangan yang tidak sepele, kerana ini bermaksud muzium seni dapat membiayai pembelian karya seni baru dengan melelong saham koleksi mereka yang ada. Manfaat pendekatan ini sangat besar kerana muzium seni pada masa ini membayar kadar faedah tinggi untuk pinjaman untuk membeli karya seni. Sekiranya blockchain memungkinkan pelaburan seni mewah, maka ia boleh menjadi keuntungan besar bagi muzium di mana-mana sahaja.

Harga Telus & Struktur Pembayaran

Manfaat lain menggunakan blockchain untuk pengurusan seni canggih ialah kontrak pintar menjadikan harga dan syarat menjadi telus. Pada masa ini, pasaran seni mewah adalah legap mengikut reka bentuk. Ia bertujuan untuk orang dalam, bukan orang awam. Akibatnya, ini dapat membingungkan berapa banyak galeri, rumah lelong, atau broker yang diterima sebagai komisen untuk penjualan karya seni. Terutama untuk seni baru, artis mungkin tidak mendapat hasil yang lumayan.

Pembelian seni dengan kontrak pintar dapat menyelesaikan masalah ketelusan ini dan membantu artis mendapat bayaran. Ini juga bermaksud bahawa komuniti pencinta seni dapat mengumpulkan sumber daya mereka untuk membeli karya seni melalui kontrak pintar, yang mendemokrasikan akses ke pasar seni.

Adakah Galeri Akan Menggunakan Blockchain?

Ini adalah persoalan besar. Platform penjualan seni dalam talian menunjukkan bahawa mereka berminat dengan blockchain. Jualan seni dalam talian Christie dan Sotheby berhasrat untuk menawarkan penyelesaian teknologi blockchain dalam lima tahun akan datang. Walau bagaimanapun, kebanyakan galeri fizikal dan peserta pameran mengatakan bahawa mereka tidak mempunyai niat untuk menggunakan blockchain.

Itu mungkin terdengar mengecewakan, tetapi pertimbangkan bahawa pasaran seni blockchain akan sangat banyak memanfaatkan galeri keuntungan dan hasil pameran kerana karya seni itu kini tersedia di platform yang terdesentralisasi. Masuk akal bahawa galeri berminat untuk mengekalkan status quo. Oleh itu, pasaran seni blockchain kebanyakannya terhad kepada seni digital, dan belum mencapai dunia seni canggih. Dunia itu mungkin sangat terpencil sehingga tidak akan pernah terjadi.

Harapan terbaik untuk blockchain di pasar seni mewah adalah jika muzium mula menggunakannya untuk mengesahkan dan bahkan menjual saham dalam karya mewah mereka. Seiring waktu, sekiranya cukup muzium yang menggunakan platform pengurusan seni blockchain, kita dapat melihat blockchain secara beransur-ansur menjadi standard untuk dunia seni kelas atas.