Pengkomputeran awan telah membolehkan banyak syarikat mengeluarkan banyak operasi IT mereka. Melakukannya menghilangkan keperluan syarikat menjalankan pelayan, perisian dan pangkalan data mereka sendiri. Infrastruktur adalah keperluan asas, dan hari ini banyak organisasi memanfaatkan pengkomputeran awan untuk melakukan outsourcing semua infrastruktur IT mereka. Ini dikenali sebagai infrastruktur sebagai perkhidmatan atau IaaS.

Pada masa ini, beberapa syarikat besar menguasai sektor ini. Walau bagaimanapun, blockchain menyediakan cara baru untuk menangani infrastruktur sebagai perkhidmatan yang dapat membuktikan mengganggu sebilangan besar syarikat teknologi besar yang beroperasi hari ini.

Apa itu Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS)?

Infrastruktur sebagai perkhidmatan juga disebut perkakasan sebagai perkhidmatan, yang mungkin merupakan kaedah yang lebih baik untuk menerangkannya. Perusahaan memerlukan perkakasan yang diperlukan seperti pelayan, penyimpanan, atau komponen untuk menjalankan rangkaian komputer.

Biasanya organisasi perlu menjalankan pusat data dalaman yang menempatkan perkakasan seperti ini. Namun, munculnya pengkomputeran awan sekarang bermaksud bahawa organisasi dapat mengalihkan keperluan infrastrukturnya kepada penyedia luar. Penyedia infrastruktur sebagai perkhidmatan menjadi tuan rumah pusat data dan membolehkan pelanggannya mengakses infrastruktur dari jarak jauh. Ini biasanya dikenakan pada model pay-as-you-go.

Untuk perusahaan dengan beban kerja yang berubah-ubah, menggunakan penyedia IaaS awan dapat bekerja jauh lebih efektif dan fleksibel daripada infrastruktur yang dihoskan sendiri. Pertimbangkan syarikat yang sedang membangunkan perisian baru. Semasa perisian sedang dalam pengembangan, syarikat memerlukan sumber pengkomputeran tambahan yang akan berlebihan setelah mereka menggunakan perisian tersebut. Oleh itu, ia menggunakan infrastruktur sebagai perkhidmatan untuk mendapatkan sumber yang diperlukan apabila diperlukan.

Beberapa syarikat teknologi terkenal menyediakan IaaS termasuk Amazon AWS, Microsoft Azure, dan IBM. Penyedia lain hanya pakar dalam pengkomputeran awan, seperti Digital Ocean atau Cloudstack.

Cabaran Infrastruktur sebagai Perkhidmatan

Walaupun ia menjadi model yang lebih popular, ada beberapa cabaran untuk pengguna IaaS. Lebar jalur adalah masalah biasa. Penyedia infrastruktur sebagai perkhidmatan hanya menyewakan perkakasan mereka sendiri untuk digunakan oleh banyak pelanggan. Oleh itu, jika satu pelanggan mengalami kenaikan beban kerja secara tiba-tiba yang menggunakan lebih banyak sumber, ini boleh memberi kesan buruk kepada pelanggan lain. Begitu juga, gangguan perkakasan pada pembekal boleh mempengaruhi banyak atau semua pelanggan.

Pengguna IaaS tidak semestinya mempunyai pengetahuan tentang infrastruktur penyedia mereka, jadi mustahil untuk memahami apa yang berlaku di sebalik perlambatan atau gangguan tiba-tiba. Kekurangan penglihatan ini juga bermaksud bahawa pengguna tidak dapat memantau dan mengurus sistem sebagaimana mereka akan menggunakan pusat data dalaman mereka sendiri.

pelayan

Pelayan boleh mengalami kerosakan, dan dengan IaaS, biasanya tidak jelas mengapa. Gambar ihsan dari Pixabay

Penagihan adalah masalah lain, kerana penyedia IaaS cenderung menagih segala sesuatu pada tingkat yang sangat terperinci, yang bermaksud pengguna sering terkejut dengan penggunaan sebenarnya ketika tagihan masuk.

Di mana Blockchain masuk?

Walaupun blockchain belum lagi memanfaatkan infrastruktur sebagai perkhidmatan dengan cara yang signifikan, ia masih boleh berlaku. Dengan sendirinya, blockchain adalah bentuk infrastruktur sistem bersama, kerana banyak mesin bekerjasama untuk memastikan blockchain tetap berjalan. Oleh itu, ada kemungkinan bahawa di masa depan perkhidmatan pengkomputeran awan dapat memanfaatkan kapasitas siaga dari sejumlah CPU dan GPU yang berfungsi sebagai bagian dari jaringan yang terdesentralisasi.

Ini boleh berlaku untuk elemen infrastruktur yang berbeza. Pengkomputeran awan dapat memanfaatkan daya pengkomputeran yang terdesentralisasi itu sendiri, dengan cara yang sama seperti pusat data yang memusatkan penggunaan kapasiti dalam model pengkomputeran awan sekarang. Memori dan penyimpanan data juga dapat didesentralisasi dengan cara yang serupa.

Oleh itu, bayangkan rangkaian komputer yang terdesentralisasi. Sebilangan di rangkaian akan mengerjakan tugas tertentu, mengambil kuasa pengkomputeran dan penyimpanan dari yang lain di rangkaian. Ini bukan hubungan parasit. Pengaturan ini dapat dikewangkan, jadi mesin yang menggunakan kuasa melebihi kemampuan mereka sendiri membayar token digital kepada mereka yang menyewakan kapasiti menganggur mereka.

sewa kuasa gpu

Anda boleh menjana wang dengan menyewakan kuasa GPU tambahan anda. Gambar ihsan dari Pixabay

Adakah Ini bermaksud Firma Teknologi IaaS Besar Akan Usang?

Sangat menggoda untuk membayangkan rangkaian yang terdesentralisasi “melekat pada lelaki itu” dan mengambil alih dari model terpusat semasa. Tetapi firma teknologi besar seperti AWS atau Microsoft sebenarnya dapat memanfaatkan ekosistem pengkomputeran seperti ini.

Pertimbangkan bahawa infrastruktur terpusat sebagai penyedia perkhidmatan mesti berusaha menyimpan perkakasan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan pelanggan yang berubah. Pada masa yang sama, ia mesti mempunyai kelebihan kapasiti sehingga terlalu banyak masa yang tidak berfungsi.

Penyedia terkemuka sebenarnya boleh mengambil bahagian dalam rangkaian infrastruktur yang terdesentralisasi dan menyewakan kelebihan kapasiti untuk tetap menguntungkan. Mereka juga dapat memanfaatkan jaringan itu dengan membayar infrastruktur tambahan jika kebutuhan pelanggan mereka tiba-tiba melebihi kemampuan yang ada. Ini adalah situasi menang-menang.

Sudah ada beberapa projek blockchain yang beroperasi di ruang ini. Walaupun tidak ada di antara mereka yang memasarkan diri sebagai infrastruktur penuh sebagai penyedia perkhidmatan, Golem dan DeepBrainChain mengandungi elemen IaaS. Ini lebih jelas apabila anda menganggap bahawa kedua-dua projek ini bertujuan untuk memberikan kekuatan pengkomputeran untuk AI, dan pembangun AI pada masa ini merupakan salah satu pemacu pertumbuhan terbesar untuk penyedia pengkomputeran awan dan IaaS.

Storj menyediakan perkhidmatan yang serupa tetapi untuk ruang memori cakera keras yang terdesentralisasi. MaidSAFE mungkin satu-satunya projek blockchain dengan cita-cita untuk menyediakan pelbagai elemen IaaS, kerana pada akhirnya bertujuan untuk merangkumi kedua-dua kuasa pengkomputeran dan penyimpanan yang terdesentralisasi.

Kesimpulannya

Infrastruktur sebagai perkhidmatan adalah pasaran yang berkembang, jadi ada banyak peluang untuk projek blockchain terlibat. Projek-projek yang dinamakan di sini masih muda berbanding dengan syarikat teknologi besar dan mapan. Juga, blockchain terus memerangi masalah skalabilitas dan ketahanan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa tidak ada yang membuktikan saingan penting bagi AWS atau Microsoft Azure. Walau bagaimanapun, masih mungkin kita dapat melihat pergeseran, di mana infrastruktur sebagai perkhidmatan bergantung sebahagian, atau bahkan sepenuhnya, pada rangkaian yang terdesentralisasi.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me