Perdagangan kripto boleh menjadi rumit kerana turun naik secara tiba-tiba yang berlaku di dalam pasaran. Jadi, portfolio crypto anda perlu dipilih dengan berhati-hati. Mempelajari cara meningkatkan portfolio crypto anda seperti seorang profesional dapat membantu mengurangkan kerugian anda semasa turunnya pasaran. Syiling yang lebih kuat cenderung mempunyai risiko yang lebih rendah daripada duit syiling yang tidak jelas. Anda pasti ingin mengikuti peraturan yang ketat ketika mempertimbangkan syiling baru apa yang akan ditambahkan ke portfolio anda sebagai pegangan jangka panjang.

Bitcoin vs Altcoins

Banyak peniaga crypto memilih untuk hanya melabur dalam Bitcoin. Bitcoin mempunyai banyak aspek yang unik. Ia adalah cryptocurrency pertama yang berjaya di dunia, dan ia merangkumi 42.2 peratus pasaran crypto. Sebilangan besar turun naik pasaran berkait rapat dengan aktiviti BTC kerana saiz pasarannya yang besar. Bahagian pasaran yang besar ini menjadikan BTC sebagai salah satu kripto paling selamat untuk dilaburkan. Sebilangan besar penganalisis bersetuju bahawa kebarangkalian Bitcoin runtuh adalah lebih rendah daripada altcoin.

Carta Menunjukkan Pertumbuhan Eksponen Cryptomarket melalui MIT

Carta Menunjukkan Pertumbuhan Eksponen Cryptomarket melalui MIT

Altcoin adalah duit syiling selain BTC. Altcoin boleh menjadi alat pelaburan yang kuat apabila digunakan dengan betul. Pertumbuhan ledakan pasaran crypto sebahagian besarnya disebabkan oleh kejayaan altcoin utama seperti Ethereum, Ripple, dan Litecoin. Kini terdapat beribu-ribu altcoin untuk dipilih. Walaupun ini memberi anda kebebasan tanpa had di pasaran, pilihan altcoin yang tepat dapat menjadi sangat luar biasa.

Mata wang kripto yang diuruskan dengan buruk boleh hancur dan terbakar dalam sekelip mata, seperti Bitconnect. Inilah sebabnya mengapa anda ingin melakukan usaha wajar sebelum membuat pilihan anda. Mari kita ketahui beberapa asas pasaran yang akan membantu anda meningkatkan portfolio kripto anda.

Jumlah Bekalan vs Penawaran Beredar

Anda perlu memahami bagaimana jumlah penawaran koin berbanding bekalan yang beredar dapat mempengaruhi nilai pasaran koin jika anda ingin meningkatkan portfolio kripto anda seperti seorang profesional. Ia adalah penawaran dan permintaan yang sederhana. Semakin banyak permintaan untuk item, semakin tinggi harganya. Sekiranya permintaan melebihi penawaran, harganya akan sentiasa meningkat.

Sebagai contoh, BTC mempunyai jumlah bekalan 21,000,000 BTC. Tidak akan ada lagi Bitcoin yang dibuat setelah BTC ke-21,000,000 dilombong. Sudah ada 17,136,912 BTC dalam edaran. Ini bermakna masih ada kurang dari 4,000,000 BTC untuk ditambang. Oleh kerana bekalan yang beredar mendekati jumlah penawaran, adalah selamat untuk menganggap bahawa harga BTC akan meningkat dengan kekurangan.

Anda juga boleh menerapkan prinsip ini untuk pelaburan altcoin. Projek kurang cenderung melihat pergerakan harga yang besar dengan permintaan yang tinggi ketika penawarannya tinggi. Ini adalah ungkapan lama, “seperti cuba menjual ais kepada orang Eskimo.” Sekiranya terdapat berbilion duit syiling yang akan dibuat, maka peningkatan permintaan itu dapat dipenuhi dengan mudah tanpa semestinya menaikkan harga duit syiling dalam jangka masa panjang.

Platform Terdesentralisasi

Terdapat juga perbezaan yang berbeza dalam sektor pengurusan projek. Projek desentralisasi tidak mempunyai CEO dan didorong oleh masyarakat. Pangkalan kod mereka adalah sumber terbuka, dan kebanyakannya akan aktif GitHub di mana anda boleh pergi dan menilai kod anda sendiri.

Platform yang terdesentralisasi adalah tulang belakang pasaran kripto dan banyak yang menganggap desentralisasi menjadi kepercayaan teras ruang kripto. Tidak ada pejabat BTC. BTC hanyalah formula matematik yang ada di ruang crypto. Ini menjadikan BTC benar-benar “sistem tunai elektronik peer-to-peer” seperti yang dijelaskan dalam Satoshi Nakamoto kertas putih.

Terdapat juga beberapa kelemahan projek terdesentralisasi yang harus anda pertimbangkan jika anda ingin meningkatkan portfolio kripto anda dengan cara yang paling selamat. Terutamanya, tidak ada jalan keluar jika anda ditipu atau tidak sengaja menggunakan crypto anda. Tidak ada pejabat untuk mengirimkan aduan anda, dan tidak ada pembayaran balik yang diberikan. Kesalahan blockchain boleh menjadi mahal ketika berurusan dengan cryptos yang terdesentralisasi seperti BTC.

Platform Berpusat

Cryptocurrency terpusat dijalankan seperti perniagaan tradisional. Biasanya ada CEO dan pejabat utama yang boleh anda hubungi. Cryptocurrency terpusat cenderung sesuai dengan standard peraturan. NEO dan Ripple adalah dua contoh cryptocurrency terpusat yang dirancang untuk mematuhi peraturan masa depan yang mungkin.

Ripple's Office melalui Homepolish

Ripple’s Office melalui Homepolish

Terdapat beberapa kelemahan cryptos terpusat juga, terutamanya bahawa pemaju mempunyai kawalan penuh terhadap penciptaan dan tujuan koin anda. Terdapat beberapa keadaan di mana rangkaian diretas dan bukannya mengambil kerugian besar, para pemaju memilih untuk menggunakan kripto menjadi mata wang baru untuk membatalkan mata wang lama. Inilah yang sebenarnya berlaku pada ETH di Jun 2016. Ini membawa kepada penciptaan Ethereum (ETH) dan Ethereum Classic (ETC).

Nilaikan Projek

Baca kertas putih pelaburan berpotensi anda. Anda tidak boleh melabur dalam projek yang tidak dijelaskan dengan jelas dan ringkas dalam kertas putihnya. Jangan sekali-kali melabur dalam projek yang tidak mempunyai kertas putih. Ini adalah bendera merah yang serius, dan cara yang paling berisiko untuk meningkatkan portfolio kripto anda.

Kertas putih akan memberi anda penilaian pasaran ringkas, yang akan merangkumi mengapa terdapat keperluan sebenar untuk platform ini. Terdapat juga bahagian spesifikasi teknikal yang menguraikan aliran platform dan fungsi logistik. Pelabur yang berpengalaman tahu mengikuti projek yang mempunyai kod sumber terbuka. Ini bermaksud bahawa komuniti bebas untuk menilai dan menyumbang ke arah menjadikan kod lebih cekap dan selamat.

Kertas putih yang baik harus merangkumi peta jalan yang menerangkan jadual waktu pembangunan syarikat. Terdapat juga bahagian pasukan di mana anda akan menemui aspek kepemimpinan dan pembangunan projek. Hubungi ahli pasukan di media sosial dengan soalan anda. Sekiranya mereka responsif, itu adalah petanda baik bahawa projek ini sedang giat dikembangkan.

Tetap Dimaklumkan mengenai Kemas Kini Pasaran

Liputan media Crypto boleh memberi kesan yang kuat terhadap harga syiling tertentu. Syiling terbaik akan mengekalkan kehadiran media yang kuat dengan menerbitkan cerita secara aktif mengenai perkembangan projek mereka. Sentiasa mengesahkan apa-apa berita yang boleh terbukti menguntungkan. Ini termasuk penambahan duit syiling tertentu ke pertukaran utama.

Tingkatkan Portfolio Crypto Anda dengan Keyakinan

Teknologi blockchain memacu kebangkitan teknologi di semua sektor. Terdapat banyak ruang untuk pertumbuhan dalam beberapa bulan mendatang kerana cryptocurrency terus mendapat populariti. Ikuti langkah-langkah dalam panduan ini dan anda dapat meningkatkan portfolio kripto anda dengan penuh tanggungjawab, dengan kemungkinan berpihak kepada anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me