Amanah. Kualiti yang sememangnya tidak ada pada kebanyakan manusia ketika datang kepada orang asing. Walaupun mungkin kita semua boleh menyalahkan ibu kita untuk itu, hakikatnya kebanyakan interaksi dengan orang yang tidak kita kenali mempunyai unsur risiko. Dan di pasaran dalam talian, lompatan iman jauh lebih tinggi, tanpa ada nama atau jaminan untuk menerima apa yang anda bayar. Jadi, bagaimana dengan pasaran blockchain? Apa yang berbeza tentang itu?

Ikut Pantas di Pasar

Sementara fikiran anda mungkin berkeliaran di pasar raya Marrakech atau pasar terapung di Bangkok, kita bercakap mengenai pasaran dalam talian di sini. Yang muncul, terganggu dan hampir menendang setiap peruncit utama di seluruh dunia. Orang-orang seperti Amazon, eBay, Etsy, dan Alibaba.

Dengan 96 peratus orang Amerika membeli-belah dalam talian dan seluruh dunia yang sangat panas, bukan sahaja pasaran raksasa ini menjadikan e-dagang boleh dilakukan; mereka membawanya ke tahap seterusnya. Mereka membenarkan kami membeli hampir semua perkara dari satu domain.

Dan ketika mereka dewasa dan bersaing, membeli-belah dalam talian menjadi lebih mudah dan senang. Kami boleh membuat pembayaran dengan satu klik, atau satu cap jari. Kita boleh memesan barang dan menghantarnya ke depan pintu rumah kita dalam masa kurang dari satu jam, atau bahkan diletakkan di dalam tong kereta kita. Mudah, pantas, boleh dipercayai (kebanyakannya).

Ya, ketika datang ke pasar dalam talian, peruncit tradisional cukup sukar. Dengan 6.000 kedai ditutup di jalan raya tinggi di UK pada tahun 2017, dan peruncit utama melipat seperti setumpuk kad di AS, kecenderungannya jelas. Lagipun, mengapa pergi ke kedai dan berjaga-jaga apabila anda boleh meminta kedai itu datang kepada anda?

Dan ia tidak berhenti di situ. Sejak awal “berkongsi ekonomi” dengan Uber, Airbnb, TaskRabbit, dan Upwork, bukan hanya barang fizikal yang kami beli dan jual di pasar dalam talian. Kami juga berdagang dalam perkhidmatan. Perkongsian menunggang, sewa penginapan, kerja bebas – oh my! Namun, pasaran dalam talian bukan semua Nirvana.

Isu dengan Pasaran Dalam Talian

Isu pertama mengenai pasaran dalam talian adalah kepercayaan, terutamanya ketika berurusan dengan penjual baru, atau pembeli pertama kali. Sistem penilaian telah berfungsi untuk meningkatkan keyakinan kami sedikit – sebenarnya, sejak itu 84 peratus orang kini mempercayai ulasan dalam talian seperti cadangan daripada rakan.

Penjual bertaraf tinggi di laman web seperti eBay nampaknya mempunyai meterai kelulusan, dan majikan mencari freelancer teratas di Upwork atau Fiverr.

Freelancer Berasaskan Atas Kerja

Freelancer Berasaskan Atas Kerja

Jadi apa masalahnya? Nah, ada banyak penilaian palsu di luar sana dan ada beberapa perlindungan untuk menghentikannya disiarkan. Banyak freelancer mengalami kemalangan menyediakan perkhidmatan tanpa bayaran, atau pelancong datang ke tempat penginapan gantang dan bukannya istana yang indah.

Pasti, orang tersebut mungkin dilarang dari pasar yang dimaksud, tetapi apa yang menghalangnya daripada membuka akaun baru? Tidak banyak dalam banyak kes.

Kami mendapat sedikit ketenangan dari pasar terpusat ini kerana platform biasanya mempunyai beberapa protokol. Pengguna yang bekerja keras menjalani KYC asas – sekurang-kurangnya memuat naik beberapa jenis identiti – dan mengesahkan kaedah pembayaran. Airbnb juga mempunyai keperluan untuk penyewa dan penyewa. Tetapi pasar yang lebih kecil mungkin tidak.

Dan ironinya, apa yang dilihat oleh banyak dari kita sebagai berkat boleh menjadi pedang bermata dua. Kami memerlukan pihak berkuasa berpusat untuk meningkatkan tahap kepercayaan kami – untuk mengesahkan pembayaran, menjamin penghantaran, dan membantu mengembalikan barang. Tetapi pada masa yang sama, pihak berkuasa berpusat hanya berfungsi sebagai perantara raksasa.

Seorang perantara gemuk besar yang menghilangkan krim dan menaikkan harganya. Di mana sahaja orang tengah wujud, terdapat ketidakcekapan yang menunggu untuk disingkirkan.

Masuk ke pasaran blockchain.

Apa itu Blockchain Marketplace?

Marketplace blockchain adalah sistem peer-to-peer yang murni menghilangkan orang tengah dengan menambahkan ketelusan lejar dan lapisan kepercayaan. Di pasaran blockchain, urus niaga dilakukan satu persatu, dari saya kepada anda, tanpa pihak berkuasa terpusat yang mengambil bayaran mereka.

Pasar blockchain

Pasar Blockchain

Dan untuk pertama kalinya dalam sejarah, ini dapat dilakukan kerana sekarang kita mempunyai teknologi yang menghilangkan masalah kepercayaan. Dengan sifatnya yang telus, setiap transaksi dapat dilihat – setiap perincian yang relevan mengenai penyedia perkhidmatan dan penjual. Tidak ada ulasan yang boleh dipalsukan, atau diubah. Mereka asli, tidak berubah, dan hidup selamanya di blockchain.

Selain itu, tidak ada masalah dengan masalah pembayaran, kerana pasaran blockchain menggunakan kontrak pintar. Setelah syarat dipersetujui, urus niaga berlaku. Ringkas dan bebas masalah.

Blockchain sememangnya dapat dibina di KYC kerana profil penjual dan pembeli telus dan pasaran blockchain dapat mengesahkan maklumat tersebut. Jadi, anda tahu bahawa ketika anda menyewa rumah di sebuah kampung di Perancis, harta tanah itu sebenarnya ada. Anda tidak akan menggunakan timbunan batu bata yang sedang dalam pembinaan.

Penyewa juga tahu bahawa mereka tidak memajak harta benda mereka kepada penjenayah atau kumpulan rock dengan reputasi untuk menghancurkan perabot.

Dan kerana urus niaga benar-benar peer-to-peer (tidak seperti ekonomi perkongsian semasa pasarannya sendiri), harga lebih rendah di sekitar, dan sifat blockchain yang terdesentralisasi bermaksud tidak ada titik kegagalan atau kelemahan tunggal.

Pasaran blockchain merangkumi komponen utama berikut:

  • Amanah
  • Pembayaran Dijamin
  • Ketelusan
  • Harga lebih murah
  • Desentralisasi

Blockchain dapat digunakan untuk hampir semua industri dari pekerjaan bebas hingga kewangan, belanja runcit dan sewa penginapan.

Jadi Apa itu Caveat?

Sama seperti Uber kereta memandu sendiri dan Percubaan Jeep dengan teknologi IoT, blockchain jauh dari sempurna. Seringkali disebut sebagai awal, anda mungkin menemui pasar blockchain yang cuba dijalankan sebelum dapat berjalan.

Sekuat dan sekuat teknologi blockchain telah terbukti, masalahnya sering muncul di peringkat perisian sekunder – melalui pertukaran, dompet, dan aplikasi yang dibina di atas lejar. Jadi, membenarkan pembayaran melalui pasaran blockchain boleh membawa unsur risiko, dan terbuka kepada penggodam.

Kontrak pintar juga tidak sempurna. Sebenarnya, Hack DAO berlaku kerana celah dalam kontrak pintar. Lebih-lebih lagi, tidak seperti kontrak undang-undang seperti yang kita kenal sekarang, mereka tidak membenarkan unsur tafsiran manusia atau itikad baik.

Misalnya, penjual A menjual pembeli B jam antik dengan itikad baik bahawa barang itu asli. Tetapi pembeli B kemudian mengetahui bahawa tidak. Apa yang berlaku? Kontrak pintar tidak dapat dipulihkan, jadi bagaimana pengembalian wang diatur tanpa menulis semula kod dan menambahkan garpu keras?

Bayaran balik adalah salah satu masalah utama yang akan dihadapi oleh runcit dengan blockchain. Tetapi ada segelintir syarikat yang mengusahakan penyelesaian ini, yang memungkinkan peningkatan kontrak yang ada, atau pertimbangan manusia untuk masuk untuk menyelesaikan konflik.

Skalabiliti adalah masalah lain yang sering kita dengar. Ethereum hanya dapat menangani 15 transaksi sesaat pada masa ini. Blockchain yang baru seperti NEO dapat menangani 10,000 operasi sesaat. DAG adalah pilihan yang jauh lebih besar, tetapi tidak tanpa masalahnya, salah satunya adalah keselamatan – lebih mudah meretas DAG.

Jadi, pasaran blockchain akan membawa faedah, tetapi mencapai tujuan akhir mungkin lebih merupakan maraton daripada lari cepat.

Pemikiran Akhir

Marketplace mempunyai banyak keuntungan daripada blockchain. Tetapi pasti akan ada kejatuhan. Tanpa harga perantaraan atau keperluan untuk badan terpusat, pasaran blockchain akan mengganggu penganggu. Walaupun, tidak mungkin Airbnb dan Uber tidak mempunyai penyelesaian di mana saja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me