Teknologi blockchain mengubah apa yang dimaksudkan dengan bank dengan cara utama. Orang-orang dari seluruh dunia belajar tentang kelebihan yang ditawarkan teknologi ini, dan setiap hari startup blockchain baru dan lebih menguntungkan memasuki pasaran. Sifat terbuka ekonomi terdesentralisasi benar-benar memberi inspirasi, dan untuk pertama kalinya dalam sejarah, ada peluang nyata untuk menyelesaikan banyak masalah yang berkaitan dengan sistem kewangan kita.

Kajian terbaru yang dilakukan oleh Pertubuhan Bank Dunia mendedahkan bahawa lebih daripada dua bilion orang di seluruh dunia kekurangan akses yang mencukupi untuk perkhidmatan kewangan. Individu-individu ini terpaksa melakukan semua transaksi mereka secara tunai yang boleh membahayakan kerana kebanyakan kawasan ini terletak di negara-negara membangun. Kajian itu juga mendedahkan bahawa lebih daripada 50% orang dewasa di rumah tangga termiskin tidak mempunyai bank.

Kekurangan penyertaan kewangan ini secara serius menghambat pembangunan ekonomi dunia, dan di banyak negara, ada banyak upaya yang dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Malangnya, banyak program ini tidak mempunyai kemampuan teknologi untuk menyelesaikan masalah ini. Memandangkan masalah itu wujud dalam sistem kewangan semasa, tidak banyak harapan bahawa jalan keluar akan menggunakan kaedah ekonomi berpusat semasa.

Mengapa Blockchain adalah Jawapannya

Pendekatan desentralisasi baru diperlukan untuk menyediakan akses kepada perkhidmatan kewangan kepada individu ini dengan adil dan saksama. Sifat terpusat sistem perbankan kita sekarang memerlukan infrastruktur yang besar untuk dilaksanakan dan modal pelaburan untuk mewujudkan penambahan mahal ini tidak praktikal di banyak negara miskin; banyak di antaranya, masih kekurangan akses kepada infrastruktur asas seperti jalan raya dan hospital.

blockchain menjimatkan

Kelebihan Blockchain

Teknologi blockchain dapat dilembagakan dengan cara yang efektif dari segi biaya dan sangat efisien. Berkat teknologi blockchain, setiap orang kini mempunyai akses yang sama ke perkhidmatan kewangan pada skala global. Sifat teknologi blockchain yang telus dan tidak berubah menjadikannya sangat sesuai untuk menangani masalah dunia nyata ini.

Penduduk Tanpa Bank

Membuat titik akses berasaskan blockchain untuk populasi tanpa bank ini akan jauh lebih mudah daripada berusaha memperluas sistem perbankan yang membebankan ke rantau ini. Sebilangan besar negara-negara ini tidak stabil secara politik dan korupsi yang meluas telah membendung keinginan institusi besar untuk memasuki pasaran. Kerajaan yang korup mengawal dana masuk ke wilayah mereka dan menyekat kemampuan rakyat untuk berkembang secara ekonomi.

Perbankan Terbuka

Pelaksanaan sistem perbankan berbasis blockchain di wilayah-wilayah ini akan membantu membendung korupsi yang sedang berlangsung dalam sistem perbankan. Sifat teknologi blockchain yang telus sangat sesuai untuk mencegah pegawai kerajaan dan perbankan memintas buku. Korupsi tidak diatur hanya untuk negara-negara berkembang, seperti yang telah kita lihat dalam banyak dana perbankan dalam beberapa tahun terakhir.

Sebilangan besar warga negara membangun seperti Zimbabwe berada dalam kedudukan yang tepat ini. Rakyat telah hilang kepercayaan kepada pemerintahan mereka setelah bertahun-tahun ditindas dan apa yang pada dasarnya merupakan keganasan kewangan. Melambung tinggi inflasi dan korupsi menjadikan alternatif blockchain berkembang di negara ini dan generasi baru pelabur yang sedar akan blockchain muncul.

Tentera Zimbabwe Menunggu Perumahan

Tentera Zimbabwe Menunggu Perumahan

Perubahan di seluruh Afrika adalah nyata dan pada bulan Mac tahun ini, Afrika Selatan menjadi tuan rumah edisi keempat mereka Blockchain Afrika persidangan di Johannesburg. Ini menyaksikan jumlah kehadiran termasuk perwakilan dari sektor kewangan, perundangan, dan teknologi di negara ini.

Pertumbuhan ini masuk akal kerana teknologi blockchain adalah alternatif paling pintar untuk orang Afrika Selatan; banyak yang bergantung kepada pembayaran kiriman wang dari negara yang bekerja di luar negara. Pembayaran ini kini dapat dihantar dengan sebahagian kecil dari kos dan secara langsung melalui teknologi blockchain.

Pembayaran Perniagaan

Sifat teknologi blockchain Peer-to-Peer menjadikannya pilihan yang ideal untuk perniagaan yang mencari penyelesaian yang lebih cekap daripada sistem kekurangan semasa yang ada. Kini terdapat banyak pemproses pedagang cryptocurrency yang tersedia dalam perniagaan dan dengan menerapkan teknologi ini, perniagaan dapat memasuki ekonomi global dengan mudah dari mana saja di dunia.

Pembayaran Global

Dalam keadaannya sekarang, ekonomi global dapat menghukum individu yang berusaha menawarkan perkhidmatan atau produk mereka di peringkat antarabangsa. Sistem perbankan pusat yang fokus pada dolar menjadikan negara-negara yang mempunyai mata wang fiat yang kurang berpengaruh sangat sukar untuk menjadi pemain penting dalam ekonomi dunia. Menukar mata wang di peringkat antarabangsa boleh menjadi tugas yang mahal dan ini menghalang pertumbuhan banyak usahawan.

Semasa penukaran, syarikat boleh kehilangan daya beli yang ketara jika mata wang mereka tidak sama dengan pihak lain yang terlibat. Ini adalah sistem kewangan miring yang sangat condong ke arah kuasa penjajah yang pertama kali menerapkan sistem ini di negara-negara ini 500 tahun sebelumnya.

blockchain global

Teknologi Blockchain Membolehkan Akses Terbuka ke Ekonomi Global

Pengguna blockchain dapat mengelakkan masalah ini. Ekonomi yang terdesentralisasi tidak dimiliki oleh mana-mana negara dan pemain terbesar dalam sektor ini, Bitcoin, tidak berafiliasi dengan organisasi atau wilayah tertentu. Seseorang hanya boleh menganggap bahawa Satoshi, pencipta BTC tanpa nama, pasti memiliki pandangan jauh untuk melihat bahawa organisasi-organisasi yang korup ini akan masuk dan berusaha mengatur atau mengkodifikasikan ciptaannya menjadi alat lain untuk strategi mereka yang haus kuasa. Untuk mengelakkan konfrontasi ini, pencipta BTC telah memutuskan untuk tidak dikenali selama lebih dari 9 tahun.

Kerana kenyataan bahawa tidak ada cara untuk menghubungi Satoshi, pemerintah terpaksa membaca isu-isu peraturan, sedangkan, dalam senario biasa, mereka hanya akan menghadapi pemilik syarikat dan menuntut mereka memenuhi tuntutan mereka atau yang lain. Satu-satunya perkara yang dapat dilakukan oleh negara-negara ini kepada Satoshi adalah menghantarnya BTC ke alamat BTC yang diketahui; kerana itulah sejauh mana pengetahuan tentang identiti orang ini yang mereka miliki.

Masa Depan Blockchain

Kecekapan teknologi blockchain yang tidak dapat dinafikan menjadikannya pilihan yang jelas untuk menyelesaikan masalah sistem kewangan dunia ketika ini. Sistem kewangan yang terdesentralisasi akan membolehkan akses yang sama pada skala global dan seterusnya membantu mereka yang tenggelam dalam rasuah untuk mencari alternatif yang sah daripada sistem yang ada sekarang. Mudah-mudahan, teknologi blockchain dapat terus memberikan akses yang tidak terikat kepada individu-individu ini yang ingin menjadi anggota aktif ekonomi global.

Apa pendapat anda semua? Adakah dunia bersedia untuk sistem perbankan yang telus? Beritahu kami Twitter dan pastikan untuk mendaftar buletin kami untuk terus mengikuti perkembangan terkini crypto terkini semasa ia berlaku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me