Persaingan untuk mengembangkan penyelesaian penyimpanan awan yang lebih baik dan terdesentralisasi yang dikuasakan oleh teknologi blockchain sangat sengit. Dalam artikel ini, kami mengetengahkan usaha Siacoin (SC) dan pasukan projek Sia untuk mengubah landskap penyimpanan awan yang terdesentralisasi. Kami juga akan mengkaji bagaimana projek ini mengubah industri perlombongan cryptocurrency dengan perlombongan Sia.

Mengapa Penyimpanan Awan di Blockchain?

Terdapat pelbagai alasan untuk membina penyelesaian penyimpanan awan di blockchain. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, privasi data menjadi perhatian ramai netizen. Sebahagian besarnya, syarikat teknologi besar telah menggunakan data terpusat untuk keuntungan, sementara pengguna individu tidak menerima penghasilan ini. Penyelesaian desentralisasi bertujuan untuk memberi pengguna kawalan privasi yang lebih besar dan mencegah perlombongan data berskala besar.

Selain itu, penyelesaian penyimpanan awan terpusat adalah terdedah kepada peretasan berskala besar. Pangkalan data yang terdesentralisasi berpotensi untuk meningkatkan keselamatan penyimpanan awan melalui reka bentuk teknikal yang secara semula jadi lebih selamat.

Sia dan Penyelesaian Penyimpanan Fail Popular dan Terdesentralisasi yang lain

Dengan semua masalah ini dengan penyelesaian penyimpanan fail semasa, mudah untuk melihat mengapa platform Sia berpotensi mengubah masa depan penyimpanan awan yang terdesentralisasi. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk diperhatikan bahawa Sia tidak sendirian ketika datang ke ruang khusus ini.

Storj, Filecoin, dan MaidSafeCoin hanyalah beberapa dari banyak projek blockchain yang bersaing untuk menjadi penyelesaian penyimpanan fail masuk. Sebahagian besarnya, projek-projek ini mempunyai banyak persamaan teknikal asas. Sebagai contoh, semua memungkinkan orang di seluruh dunia menggunakan ruang cakera keras yang kurang digunakan.

Pada dasarnya, ekonomi token mereka sama. Pengguna yang memerlukan storan tambahan boleh membayar perkhidmatan storan bertenaga blockchain dengan menggunakan cryptocurrency asli platform. Pengguna yang menyumbang ruang penyimpanan boleh memperoleh dana cryptocurrency.

Sekarang setelah anda memahami persamaan antara pelbagai projek yang bersaing ini, sangat penting untuk memahami bagaimana Siacoin (SC) bersiap untuk masa depan, dan apa yang menjadikan projek khusus ini unik jika dibandingkan dengan penyelesaian lain.

Siacoin (SC)

Sia bersaing dengan penyelesaian penyimpanan pangkalan data terpusat dan terdesentralisasi.

Membandingkan Harga

Seperti disebutkan di atas, peningkatan privasi data dan keamanan data penting bagi penggunaan pengguna. Selain faedah ini, titik harga adalah faktor besar lain yang dipertimbangkan oleh kebanyakan pengguna ketika memilih pilihan penyimpanan data. Berita baik untuk Siacoin (SC) adalah bahawa ia menawarkan harga yang jauh lebih baik daripada syarikat penyimpanan awan terpusat.

Sehingga 9 Ogos 2018, Amazon S3 mengenakan bayaran $ 23 sebulan untuk penyimpanan awan 1 TB. Sebagai perbandingan, Sia menawarkan 1TB untuk kira-kira setara dengan $ 2 sebulan, yang boleh dibayar dalam Siacoin (SC). Dengan mempunyai kelebihan kos 11.5x daripada pesaing, Siacoin dapat bersiap untuk penggunaan pengguna secara besar-besaran. Namun, bagi pengguna yang mempertimbangkan peralihan, perhatikan bahawa platform Sia masih dalam pembangunan (pada bulan Ogos 2018). Menurut laman web projek, Sia merancang untuk menjadi pesaing sejati dengan Amazon S3 pada tahun 2020.

Lupakan Cryptocurrency Lain

Salah satu aspek yang paling menarik dari projek Sia adalah bahawa semua perkhidmatan yang menggunakan platform asli dibayar secara eksklusif di Siacoin (SC). Ini berbeza dengan banyak projek blockchain lain yang menawarkan pelbagai pilihan pembayaran kepada pengguna. Sebagai contoh, beberapa membenarkan pengguna untuk menghantar dan menerima mata wang kripto dan / atau mata wang fiat lain sebagai alternatif.

Adakah ini strategi pemerolehan dan pengekalan pengguna yang berkesan atau belum, masih belum dapat ditentukan. Terdapat potensi risiko dalam kedua strategi tersebut. Di satu pihak, projek yang menawarkan pilihan pembayaran alternatif mengambil risiko bahawa pengguna mungkin memotong penggunaan cryptocurrency asli mereka. Sebaliknya, pilihan pembayaran satu pilihan terhad Sia mungkin menyukarkan insentif penggunaan baru. Walau bagaimanapun, pasukan projek Sia juga dapat menyelesaikannya dengan menambahkan Siacoin (SC) ke lebih banyak pertukaran, meningkatkan potensi kecairan jangka panjang yang lebih tinggi.

Siacoin (SC) mempunyai penyedia storan yang diedarkan di seluruh dunia

Penyedia simpanan Sia diedarkan di seluruh dunia.

Perlombongan Sia: Pendirian mengenai ASIC

Walaupun banyak projek komited untuk menghentikan penambangan ASIC dengan segala kos, Sia nampaknya mengambil sikap yang berbeza. Pada masa ini, projek ini membenarkan penambangan ASIC. David Vorick, salah seorang pengasas projek, menerbitkan sebuah catatan blog mengenai perkara ini pada bulan Mei 2018. Dalam catatan ini, Vorick memperincikan beberapa cabaran untuk menentang ASIC. Dalam catatan blog terdahulu yang bertajuk “Memilih ASIC untuk Sia”, Vorick memberikan beberapa pandangan mengenai mengapa projek itu memutuskan untuk mengikuti Proof-of-Work, cara untuk mencegah serangan 51 persen dan monopoli kadar hash, dan maklumat lain.

Zia Herbert Sia juga menulis, “Perlombongan ASIC bermaksud bahawa Sia dilindungi dari serangan 51% – walaupun perlombongan relatif terpusat di antara sebilangan kecil kumpulan dan pengilang.” Pada akhirnya, sangat penting untuk melihat bagaimana pasukan Sia terus melihat perlombongan Sia pada masa akan datang. Walaupun pelombong yang ingin menggunakan pelantar perlombongan ASIC kemungkinan besar akan menghabiskan lebih awal pada pelantar ini, yang terbalik adalah projek ini nampaknya agak menyokong ASIC.

Perlombongan Sia: Apa yang Harus Diketahui oleh Pelombong Siacoin (SC)

Pemusatan dan keselamatan juga penting untuk dipertimbangkan. Satu kolam, SiaMining telah mencapai lebih daripada 51 peratus kuasa hash pada beberapa kesempatan. Pada catatan positif yang positif, SiaMining adalah kumpulan rasmi untuk pemaju Sia. Ini secara drastik mengurangkan potensi masalah keselamatan. Namun, beberapa pengguna Reddit telah menyuarakan kebimbangan bahawa ini mewujudkan keperluan kepercayaan secara teori.

Bagi pelombong yang ingin mendapatkan Siacoin (SC), sikap projek yang jelas mengenai rintangan ASIC adalah menjanjikan. Projek lain tiba-tiba mengubah algoritma konsensus PoW dengan sedikit atau tanpa amaran. Walaupun pergerakan itu menghasilkan desentralisasi rangkaian yang lebih besar, mereka juga meninggalkan beberapa pelombong yang telah membeli rig ASIC tinggi dan kering. Ini disebabkan oleh fakta bahawa rig perlombongan ASIC sukar digunakan semula setelah projek membuat perubahan pada algoritma konsensus mereka.

Perlombongan Sia

SiaMining mengeluarkan statistik perlombongan Siacoin (SC) terkini.

Tonggak dan Rancangan Masa Depan yang telah dicapai

Pasukan projek telah menyenaraikan tonggak utama dan rancangan masa depannya pada papan umum Trello. Walaupun projek ini telah mengeluarkan banyak kemas kini penting, terdapat banyak ciri dan penambahbaikan tambahan dalam karya. Sebagai contoh, projek ini merancang untuk meningkatkan Sia-UI dan memperluas metadata API dalam jangka masa terdekat.

Matlamat jangka panjang merangkumi perkara seperti kemampuan muat turun separa kecil, perkongsian fail dengan pengguna bukan Sia, pelepasan testnet Sia, dan banyak lagi. Selain itu, projek ini difokuskan pada pelbagai peningkatan teknikal yang lain. Pada akhirnya, ini akan menjadikan platform lebih berskala dan mesra pengguna.

Kesimpulannya

Walaupun platform Sia masih berfungsi pada tahun 2018, jelas bahawa pasukan projek berusaha untuk meningkatkan keupayaan masa depan penyimpanan awan yang terdesentralisasi. Sekiranya projek tersebut dapat menawarkan keselamatan data dan privasi data yang lebih besar pada titik harga yang lebih rendah daripada penyelesaian terpusat, ia dapat memperoleh penggunaan pengguna yang signifikan dalam tahun-tahun mendatang.

Satu-satunya persoalan adalah bagaimana landskap penyelesaian yang terdesentralisasi akan berlaku. Ketika orang lain memasuki ruang, akan menarik untuk melihat projek mana yang dapat mengatasi rintangan dan benar-benar mempengaruhi masa depan penyimpanan data berasaskan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me