Stablecoins: Membawa Kestabilan ke Ekosistem Cryptocurrency

Cryptocurrency terkenal kerana turun naik yang melampau, kerana tidak biasa melihat syiling seperti Bitcoin dan Ethereum naik atau turun 10-20% dalam jangka masa 24 jam. Walaupun tahap turun naik ini bermanfaat bagi peniaga dan pelabur, ia juga menghalang penerapan cryptocurrency di dunia nyata.

Dari perspektif praktikal, perniagaan tidak mahu bertransaksi dalam mata wang yang ditandai oleh turun naik dan risiko. Akan sukar, misalnya, untuk membayar gaji pekerja dalam Bitcoin sekiranya daya beli gajinya sentiasa berubah. Turun naik juga menyukarkan pengguna untuk melakukan transaksi harian menggunakan cryptocurrency. Bayangkan Bob membayar $ 7 dolar untuk secawan kopi satu hari hanya untuk mengetahui pada hari berikutnya bahawa cawan yang sama sekarang berharga $ 5.

Direka untuk mengatasi masalah turun naik ini, ada kelas cryptocurrency yang muncul yang dikenali sebagai stablecoin yang menampilkan diri mereka sebagai aset yang stabil pada harga di pasaran yang sentiasa berubah-ubah.

Pada intinya, stablecoin adalah aset yang menawarkan ciri-ciri kestabilan harga yang menjadikannya sesuai sebagai media pertukaran, unit akaun, dan / atau simpanan nilai. Sebagai mata wang, stablecoin harus bersifat global dan tidak terikat dengan pihak berkuasa monetari terpusat yang dapat mengawal penawarannya. Stablecoins boleh berbeza mengikut reka bentuk, tetapi dua kaedah penyokong aset yang paling popular adalah model penerbitan IOU dan model cagaran cryptoasset.

Model Pengeluaran IOU

Dengan model ini, perniagaan mengeluarkan stablecoin pada nisbah 1-ke-1 kepada aset pendasar dalam akaun banknya (pada dasarnya, setiap duit syiling terikat dengan aset yang ada di bank). Aset ini boleh mengambil pelbagai bentuk. Sebagai contoh, sebuah syarikat boleh memiliki mata wang fiat seperti USD dalam akaun banknya, atau mereka dapat menyokong koin stabil mereka dengan aset fizikal, seperti emas atau perak. Stokoin stabil yang diterbitkan memperoleh kestabilan dan nilai mereka dari kenyataan bahawa setiap token dapat ditukar dengan aset yang mendasari, serupa dengan bagaimana bil dolar digunakan untuk mewakili sejumlah emas di bawah standard emas.

Tether (USDT) adalah contoh yang paling popular dari stablecoin yang ada yang menggunakan model IOU. Setiap USDT mempunyai nilai yang setara dengan satu dolar AS. Oleh itu, untuk memastikan bahawa nilai satu Tether selalu sama dengan nilai satu dolar, untuk setiap duit syiling yang dikeluarkan, mesti ada dolar yang sesuai dalam akaun bank Tether.

Walau bagaimanapun, satu batasan model penerbitan ini adalah ia berpusat. Individu mesti mempercayai bahawa entiti penerbit sebenarnya memiliki aset asas yang diwakili dengan setiap stablecoin yang diterbitkan. Batasan ini telah membuat dirinya jelas dengan Tether, kerana Tether Limited, syarikat di belakang koin, menghadapi pemeriksaan berterusan kerana peningkatan bekalan dan kurangnya pengauditan pihak ketiga untuk menentukan apakah syarikat itu memiliki dana yang diperlukan untuk menampung bekalan yang beredar Tether.

Model Cagaran Cryptocurrency

Di bawah model ini, stablecoin tidak disokong oleh aset terpusat seperti Euro atau USD; sebaliknya, mereka disokong oleh aset digital seperti Bitcoin. Kelebihan utama model ini ialah ia dapat dibentuk secara tidak percaya. Sebagai contoh, aset asas yang menyokong stablecoin boleh disimpan dalam a kontrak pintar tanpa kepercayaan. Oleh itu, jumlah aset yang dipegang oleh kontrak pintar adalah telus dan dapat disahkan secara bebas.

Perhatian umum terhadap model ini adalah bahawa aset asasnya, yang dalam kes ini adalah cryptocurrency seperti Bitcoin, tidak stabil, nampaknya bertentangan dengan tujuan stablecoin. Oleh itu, kaedah ini sering kali melibatkan kolateralisasi berlebihan sehingga sebarang turun naik harga dapat diserap. Sebagai contoh, kontrak pintar dapat dibuat untuk menyimpan Bitcoin bernilai $ 400, yang akan berfungsi sebagai jaminan untuk penerbitan stablecoin bernilai $ 200. Walau bagaimanapun, selalu ada risiko bahawa peristiwa angsa hitam boleh memberi kesan negatif terhadap nilai asas stablecoin. Kejadian seperti ini berkemungkinan akan mengakibatkan cagaran dan ketidakstabilan stabilcoin yang dikeluarkan.

Kesimpulannya

Individu dalam ruang cryptocurrency sentiasa mencari pemangkin yang akan menghasilkan penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran. Walaupun ada banyak faktor yang dapat menyumbang pada peristiwa seperti itu, jelas bahawa menangani turun naik pasaran sangat penting untuk memfasilitasi penerapan secara besar-besaran. Stablecoins memperkuat kes penggunaan cryptocurrency dengan berfungsi sebagai alat yang tidak mudah berubah yang dapat digunakan oleh kedua-dua perniagaan dan pengguna untuk memenuhi keperluan wang mereka. Menghasilkan stablecoin sempurna yang menghasilkan adopsi secara besar-besaran adalah tugas yang sukar, mengingat batasan yang terdapat pada kedua model stablecoin. Namun, terdapat sejumlah projek stablecoin yang menjanjikan yang bertujuan untuk mengatasi masalah ini untuk menghasilkan cryptocurrency yang stabil untuk ekosistem crypto.