Berapa Lama Urus Niaga Bitcoin?

Jawapan ringkas: Berapa lama masa yang diperlukan untuk memindahkan Bitcoin antara dompet berbeza dari transaksi ke transaksi.

Semasa anda membuat transaksi Bitcoin, ia perlu disetujui oleh rangkaian sebelum dapat diselesaikan. Komuniti Bitcoin telah menetapkan standard 6 pengesahan memerlukan pemindahan sebelum anda dapat menganggapnya lengkap.

Apa yang menentukan masa urus niaga Bitcoin?

Dua faktor utama yang mempengaruhi masa transaksi adalah:

  • Jumlah aktiviti rangkaian
  • Bayaran transaksi

Semakin banyak transaksi yang perlu diproses oleh rangkaian, semakin lama setiap transaksi dilakukan. Ini kerana hanya ada sebilangan penambang yang terbatas untuk memproses setiap blok dan ada sejumlah transaksi yang dapat dimasukkan ke dalam blok.

Pelombong di rangkaian Bitcoin mengutamakan urus niaga oleh yang bayaran yang mereka terima kerana mengesahkannya. Oleh itu, jika anda membayar yuran yang lebih tinggi, pelombong cenderung memproses pemindahan anda yang mengurangkan masa transaksi.

Bayaran Bitcoin untuk urus niaga

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengesahkan transaksi Bitcoin?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, transaksi Bitcoin umumnya memerlukan 6 pengesahan dari pelombong sebelum diproses. Purata masa yang diperlukan untuk melombong blok adalah 10 minit, jadi anda menjangkakan transaksi akan memakan masa sekitar satu jam rata-rata.

Walau bagaimanapun, ledakan populariti Bitcoin baru-baru ini telah menyebabkan kesesakan di rangkaian. The masa purata untuk satu pengesahan baru-baru ini berkisar antara 30 minit hingga lebih dari 16 jam dalam kes yang melampau.

Masa pengesahan transaksi Bitcoin purata

Terdapat perbezaan dalam komuniti Bitcoin mengenai cara terbaik mengatasi masalah skala ini. Beberapa ahli (khususnya yang memihak kepada Bitcoin Cash) percaya bahawa penyelesaiannya adalah ukuran blok yang lebih besar yang mampu menahan lebih banyak transaksi per blok.

Ahli komuniti lain membahaskan bahawa penambahbaikan seperti Saksi Berasingan (SegWit) dan juga Rangkaian Kilat akan mempercepat rangkaian tanpa perlu menambah ukuran blok.

Hanya masa yang akan memberi tahu penyelesaian mana yang terbaik.

Apa itu transaksi bitcoin?

Pertama, ingatlah bahawa bitcoin tidak wujud secara fizikal. Tidak ada duit syiling yang kukuh di tangan anda, atau tanda atau slip kertas untuk menandakan nilai bitcoin anda. Sebaliknya, bitcoin wujud di alam maya sebagai rangkaian transaksi yang telah disahkan – pada dasarnya, disahkan – pada lejar awam yang sangat selamat dan dikenali sebagai “blockchain.” Dengan kata lain: bitcoin adalah sejarah tanda tangan, dijamin dengan kriptografi.

Jadi, jika anda “mempunyai” bitcoin, apa yang sebenarnya anda miliki adalah maklumat: sejarah bitcoin anda, dan sepasang “kunci” yang membolehkan anda menggunakannya – kunci awam dan kunci peribadi.

Anggaplah bitcoin anda sebagai koleksi token maklumat yang disimpan di dalam kotak kaca. Kunci awam adalah label kotak anda – semua orang tahu ini adalah kotak anda dan berapa banyak bitcoin yang terdapat di dalam kotak anda. Seperti nombor perutean akaun bank, kunci awam anda dikongsi sehingga orang dapat menghantar wang kepada anda.

Sebaliknya, kunci peribadi anda dijaga dengan selamat; ini adalah satu-satunya cara untuk membuka kotak kaca bitcoin anda. Memiliki kunci peribadi serupa dengan kawalan akaun bank, itulah sebabnya orang berusaha keras untuk mengelakkan kunci peribadi jatuh ke tangan yang salah.

Ringkasnya, bitcoin adalah ringkasan maklumat transaksi. Kunci awam membolehkan anda memiliki maklumat tersebut. Kunci peribadi membenarkan anda menghantar nilai tersebut ke kunci awam yang lain.

Bagaimana urus niaga berfungsi?

Katakan bahawa anda ingin memberikan kepada rakan anda, Dave hadiah ulang tahun lima bitcoin (5 BTC). Untuk melakukannya, anda perlu menggunakan kunci peribadi anda untuk menghantar mesej ke blockchain umum yang mengumumkan transaksi ini. Mesej urus niaga ini mengandungi tiga bahagian:

  1. Masukan: transaksi sumber bitcoin yang anda kirimkan ke Dave. Kod ini menerangkan sejarah bagaimana bitcoin masuk ke kunci awam anda.
  2. Jumlah: bilangan bitcoin – dalam kes ini, lima – yang anda ingin hantarkan kepada Dave.
  3. Pengeluaran: Kunci awam Dave, atau alamat yang anda kirimkan bitcoin.

Mesej transaksi tiga bahagian ini dihantar ke blockchain. Setelah blockchain menerimanya, penghancur data yang dikenali sebagai “penambang” berfungsi untuk mengesahkan transaksi. Terdapat latar belakang yang rumit dan sangat teknikal bagi pelombong dan kerja-kerja perlombongan bitcoin, tetapi demi pemahaman di sini, kami akan mempermudahnya. Pendek kata, pelombong menyelesaikan masalah matematik yang rumit yang membuat tandatangan baru – sejarah transaksi yang dikemas kini – untuk bitcoin yang ditransaksikan.

lombong bitcoin

Dalam kes anda, pelombong akan mengesahkan bahawa anda mempunyai lima bitcoin untuk dihantar ke Dave, kemudian mengemas kini senarai transaksi bitcoin sebelumnya untuk mengetahui bahawa anda menghantar lima bitcoin ke alamat awam Dave.

Berapa lama masa urus niaga?

Malangnya bagi Dave, proses ini tidak berlaku seketika. Sebenarnya, urus niaga bitcoin mengalami kelewatan antara beberapa minit hingga beberapa hari. Ini kerana bitcoin memerlukan penambang untuk mengesahkan transaksi. Urus niaga biasanya disatukan menjadi “blok”, untuk disahkan dan ditambahkan ke blockchain awam; mengikut protokol bitcoin standard, memerlukan sekitar sepuluh minit untuk melombong satu blok.

Walau bagaimanapun, kerana populariti yang semakin meningkat, rangkaian bitcoin sering ditangguhkan dengan transaksi yang menunggu untuk disatukan menjadi blok. Ukuran blok terhad, dan ukuran yang tidak membuatnya menjadi satu barisan besar yang dikenali sebagai “bitcoin mempool.” Mempool berubah mengikut ukuran, dengan masa menunggu juga bergantung pada keutamaan transaksi dan bayaran, yang akan kami lindungi tidak lama lagi. Untuk idea mengenai tunggakan, periksa terkini Bitcoin Mempool.

Bayaran transaksi

Perlombongan memerlukan usaha dan teknologi yang signifikan, jadi transaksi bitcoin semakin dikenakan bayaran tambahan. Bayaran transaksi membantu memprioritaskan barisan – semakin tinggi anda bersedia membayar pelombong untuk mengesahkan transaksi anda, semakin cepat proses tersebut diproses. Bayaran transaksi Bitcoin biasanya dinyatakan dalam “satoshi per bait”. Satoshi adalah seratus juta bitcoin, per ukuran bait transaksi, yang biasanya lebih dari 200 bait.

Bayaran Bitcoin tidak wajib, walaupun mereka memberi insentif kepada penambang untuk memproses transaksi anda dengan lebih cepat. Bayaran transaksi biasanya ditetapkan oleh pengguna membuat blok data transaksi yang akan dilombong. Ini kadar dan masa menunggu bergantung kepada mereka berbeza mengikut aliran surut dan aliran.

Sebagai contoh, anda boleh membayar 200 satoshi per bait (iaitu 0,000002 BTC atau 0,01 USD per bait) untuk hadiah anda kepada Dave untuk ditempatkan di barisan bitcoin dari 1-3 blok berikutnya. Oleh itu, transaksi anda akan mengambil masa sekitar 10-30 minit untuk disahkan.

Sebagai alternatif, anda boleh membayar yuran yang lebih tinggi – katakanlah, 300 satoshi per bait – agar transaksi anda diletakkan dalam barisan segera atau blok seterusnya yang akan dilombong. Urus niaga anda kemungkinan akan selesai dalam 10 minit akan datang.

Bitcoin adalah sistem peer-to-peer berasaskan pengguna, sehingga menjadikan sistem ini rentan terhadap turun naik dan percubaan. Sehingga penulisan ini, transaksi Bitcoin menjadi sangat mahal — pada satu ketika, misalnya, bergerak 0.01BTC ($ 42) berharga $ 4 dalam kos transaksi. Apabila bitcoin terus berkembang sebagai platform, kenaikan kadar, bayaran, dan masa menunggu kemungkinan akan stabil.

Pemikiran Akhir

Walaupun populariti bitcoin semakin meningkat, proses sebenar menggunakan cryptocurrency tetap suram bagi banyak orang. Transaksi — awam, namun selamat, kerana bergantung pada teknologi blockchain yang mendasari bitcoin — adalah kunci kejayaan masa depan mata wang. Mereka juga menyajikan beberapa cabaran Bitcoin yang paling segera: masa tunggu, kelebihan sistem, dan yuran transaksi yang diperlukan untuk membayar “pelombong” untuk memproses mata wang yang terdesentralisasi.

Masa akan memberitahu sama ada penggunaan bitcoin yang berterusan akan melancarkan proses transaksi yang tidak rata