The 401k rancangan persaraan telah wujud sejak tahun 1981 dan digunakan secara meluas oleh syarikat AS untuk pekerja mereka dan dicadangkan oleh profesional dalam bidang kewangan seperti Perancang kewangan San Diego. Walau bagaimanapun, beberapa rancangan 401k yang ditaja oleh syarikat membenarkan pembelian Bitcoin atau yang lain bukan tradisional pelaburan. Inilah kaedah mudah bagi anda dan pemilik perniagaan pekerja tunggal untuk memanfaatkan kekuatan Bitcoin dan 401k anda. Dengan mewujudkan a Solo 401k merancang, anda akan dapat melabur dalam Bitcoin dan pelbagai pelaburan lain untuk tahun persaraan anda. Anda boleh memberikan sumbangan tahunan yang lebih besar kepada Solo 401k daripada yang anda boleh dengan IRA LLC yang diarahkan sendiri atau IRA penjaga.

Mari kita Roll One

Sebelum menyiasat rancangan 401k Solo, kata cepat mengenai rancangan 401k tradisional dan terkini. Sekiranya anda mempunyai 401k tradisional, sangat tidak mungkin anda dibenarkan melabur dalam Bitcoin. Anda sebaliknya perlu gulung 401k anda menjadi a IRA kendiri Bitcoin diluluskan. Proses membuat IRA LLC yang diarahkan sendiri diliputi dalam artikel Coincentral.com sebelumnya. Anda juga boleh memasukkan aset 401k anda menjadi IRA penjaga yang boleh melabur dalam Bitcoin. Kedua-dua IRA LLC dan IRA penjaga boleh dikonfigurasikan sebagai IRA tradisional atau sebagai Roth IRA.

bitcoin dan 401k anda

Gambar 1.) Perancangan persaraan yang pintar boleh membawa maksud perbezaan antara bersara di pulau yang indah atau hidup dalam kemiskinan. Grafik grafik: Donald Pendergast; Puerto Rico, 2013

The Solo 401k: Pelan Persaraan Unik untuk Pemilik Perniagaan Kecil

Variasi menarik rancangan 401k asal ini pasti menarik perhatian anda. Terutama jika anda seorang yang bekerja sendiri tanpa pekerja sepenuh masa (selain pasangan anda). Ia boleh dibuat dalam konfigurasi sebelum cukai (tradisional) atau selepas cukai (Roth) dan, yang terbaik, Bitcoin dan 401k anda dapat menjadi kawan terbaik seumur hidup.

Solo 401k (atau Individu 401k) membenarkan anda had sumbangan tahunan maksimum $ 18,500. Tetapi bergantung pada usia anda, perniagaan anda juga dapat membuat sumbangan pembahagian keuntungan ke dalam akaun. Sumbangan tambahan ini dapat menjadikan jumlah anda mencapai $ 55,000 setiap tahun. Bandingkan dengan IRA tradisional atau Roth IRA yang berharga $ 5,500 setahun. Sudah tentu, dengan mana-mana gaya rancangan (Solo 401k atau IRA), orang yang berusia lebih dari 50 dapat menikmati had sumbangan tahunan yang lebih tinggi.

Peruntukan Pinjaman

Solo 401k juga membolehkan anda meminjam kurang dari $ 50,000 atau separuh daripada nilai akaunnya. Pinjaman anda perlu dilunaskan dalam tempoh lima tahun dan mesti juga mempunyai kadar faedah yang berpatutan. Baki akaun yang selebihnya akan berfungsi sebagai jaminan pinjaman anda. Pastikan Solo 401k anda dikonfigurasikan untuk membolehkan peruntukan pinjaman pada awal rancangan.

Beberapa Kelebihan

Solo 401k anda kebal dari serangan pemiutang sekiranya anda menyatakan muflis. Tidak perlu makan daging babi dan kacang sejuk dengan sudu perak (pada tahun keemasan anda!) Di taman treler setelah kehilangan semuanya di lautan tinta merah! Lebih baik lagi, Solo 401k anda tidak memerlukan LLC dan anda juga dibenarkan untuk berkhidmat sebagai Pemegang Amanahnya. Ini bermakna bahawa anda tidak perlu mendapatkan penjaga IRA untuk membeli Bitcoin, saham Apple, emas batangan atau stok ganja. Sudah tentu, ini juga bermaksud bahawa anda tidak perlu dipersalahkan jika anda seorang pengurus pelaburan yang tidak berhati perut.

Satu lagi keuntungan Solo 401k adalah kemampuannya untuk melabur dalam perniagaan anda sendiri. Malah boleh melabur dalam harta tanah. Pastikan anda memahami peraturan IRS yang mengatur pelaburan tersebut sebelum memindahkan wang.

Perangkap yang Perlu Dielakkan

Anda pasti memerlukan nasihat cukai profesional semasa membuat dan mengendalikan Solo 401k anda. Sekiranya nilai akaun melebihi $ 250,000, anda perlu mengemukakan Borang IRS 5500-EZ pada waktu cukai. Gagal mengemukakan borang tepat pada masanya dan anda akan mendapat surat cinta khas dari Paman Sam. Anda juga mesti rajin untuk mengelakkannya urus niaga yang dilarang. Peraturan IRS yang mengaturnya terperinci dan bernuansa, jadi pastikan penasihat cukai anda berpengetahuan. Dan, seperti semua rancangan persaraan, Solo 401k juga mempunyai hukuman penarikan awal yang besar sekiranya anda mengeluarkan dana sebelum berusia 59 ½.

Bitcoin dan 401k Anda

Untuk perniagaan pemilik tunggal tanpa pekerja sepenuh masa, Solo 410k berdiri di atas kepala dan bahu di atas IRA biasa. Dengan had sumbangan tahunan $ 55,000 berbanding IRA dengan jumlah $ 5,500, jumlahnya sahaja menjadikan Solo sebagai pilihan yang jelas. Pemilik perniagaan pintar harus mempertimbangkan untuk menambahkan IRA, kerana anda boleh meletakkannya lebih banyak lagi untuk bersara.

Akal

Perancangan persaraan untuk perniagaan kecil sangat penting. Kelebihan cukai yang ditawarkan melalui Solo 401k atau IRA boleh menjadi ketara. Walau bagaimanapun, jangan berlebihan untuk mencuba setiap sen yang mungkin ke dalam rancangan Solo 401k atau IRA anda. Anda juga mesti memperhatikan simpanan tunai akaun tanpa pensiun. Sebagai pemilik perniagaan, aliran tunai adalah nadi anda. Terlalu banyak mengurung akaun persaraan boleh menjadi masalah pada masa kemelesetan, penyakit, perceraian, kegilaan sementara, dll.

Bitcoin dan rancangan 401k anda di hadapan

Gambar 2.) Pemilik perniagaan yang bijak menghormati hakikat bahawa kehidupan tidak dapat diramalkan. Foto oleh Arthur Yeti di Unsplash

Pasaran kewangan mengalami kitaran boom-bust biasa yang akan memberi kesan kepada akaun persaraan anda, jadi jangan gunakan idea semua untuk pelaburan. Pertimbangkan untuk meningkatkan pelaburan yang berbeza melalui purata kos dolar (DCA). Hormati hakikat bahawa hidup tidak selalu berjalan seperti yang dirancang. Pemilik dan pelabur perniagaan yang bijak merancang lebih awal untuk semua kemungkinan.

Kepelbagaian, Kesabaran dan Masa

Sudah tentu, Bitcoin adalah pilihan yang baik untuk akaun Solo 401k atau IRA. Menambah gabungan saham, bon, emas, dan wang tunai juga dapat memberi peluang kepada akaun persaraan anda untuk maju dalam hampir semua senario ekonomi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me