Pada beberapa masa dalam dekad yang lalu, kedua-dua saham Bitcoin dan pasaran baru muncul telah memperoleh keuntungan yang besar. Namun, kadang-kadang, masing-masing juga mengalami beberapa pemukulan liar dari Mr. Market. Oleh itu, mari kita periksa prestasi Bitcoin berbanding saham pasaran baru muncul, kaji kekuatan dan kelemahan relatif kedua pasaran kewangan utama ini. Lawati Bahan Bakar Kebijaksanaan untuk panduan terbaik untuk mempelajari kemahiran baru.

Artikel ini akan menunjukkan kekuatan relatif perbandingan (RS) Bitcoin berbanding dana utama pasaran pertukaran yang muncul (ticker: EEM, iShares MSCI Emerging Markets ETF) dalam enam jangka masa utama. Anda akan melihat bagaimana BTCUSD menghadapi EEM dalam tempoh tiga, enam-, 12-, 24- dan 36 bulan yang lalu. Anda juga akan melihat bagaimana Bitcoin mengungguli EEM secara dramatik sejak lima tahun kebelakangan ini. Anda akan melihat bahawa Bitcoin bahkan mengungguli saham syarikat perlombongan utama Brazil dan syarikat semikonduktor Asia yang hebat Senarai cara mencari buku mengenai koin crypto di mana anda akan mendapat maklumat yang sangat berharga.

Akhirnya, anda akan mendapat pandangan tentang mengapa melabur dalam Bitcoin dan melabur dalam pasaran baru muncul (EM) mungkin menghasilkan kombo pelaburan jangka panjang yang baik.

Bitcoin vs Pasaran Muncul: Data RS Utama

EEM dipilih sebagai proksi bagi stok pasaran baru muncul kerana alasan ini:

 • Ia berniaga sepanjang hari (930 hingga 1600 ET), Isnin hingga Jumaat (kecuali hari cuti).
 • Ini adalah antara ETF saham bukan AS yang paling cair.
 • Pegangannya merangkumi pelbagai lebih daripada 900 saham.
 • Ia menawarkan pelbagai panggilan dan putaran cecair pilihan.
 • Seperti Bitcoin, anda boleh membeli, menjual, atau menjualnya dalam masa nyata.
 • ETF ini menawarkan kepada pelabur pandangan realistik mengenai peluang pelaburan pasaran saham bukan AS.

Statistik Bitcoin (BTCUSD) vs EEM RS sejak puncak pasaran crypto Disember 2017 kini menyokong EEM. Kedua-dua pasaran mengalami penurunan sejak itu, tetapi penjualan EEM kurang teruk. Walau bagaimanapun, beberapa teknikal kenaikkan mencadangkan kenaikan BTCUSD yang akan berlaku. Bagi EEM, ia sekali lagi membuat formasi rendah berbilang basikal utama yang kini mempunyai rentak kemenangan tujuh untuk tujuh.

Statistik Jangka Pendek (Satu Tahun atau Kurang)

Prestasi BTCUSD 3 bulan: (39.99) peratus

Prestasi EEM 3 bulan: (3.17) peratus

Pemenang RS: EEM

Prestasi BTCUSD 6 bulan: -39.99 peratus

Prestasi EEM 6 bulan: -7.31 peratus

Pemenang RS: EEM

Prestasi BTCUSD 12 bulan: -73.91 peratus

Prestasi EEM 12 bulan: -18.52 peratus

Pemenang RS: EEM

Jelas, tidak ada pertandingan dalam kedudukan RS jangka pendek. Memang benar EEM telah mengambil beberapa hits di ketiga-tiga jangka masa terdekat. Namun, nilainya telah terhakis jauh lebih perlahan daripada BTCUSD.

Statistik Jangka Panjang (Dua Tahun atau Lebih)

Prestasi BTCUSD 24 bulan: +247.04 peratus

Prestasi EEM 24 bulan: +11.18 peratus

Pemenang RS: BTCUSD

Prestasi BTCUSD 36 bulan: +813.58 peratus

Prestasi EEM 36 bulan: +26.76 peratus

Pemenang RS: BTCUSD

Prestasi BTCUSD 5 tahun: +370.82 peratus

Prestasi EEM 5 tahun: -0.13 peratus

Pemenang RS: BTCUSD

Stok Pasaran Baru yang Muncul: Bitcoin Juga Menang

Sekiranya anda melabur dalam saham Taiwan Semiconductor and Manufacturing (TSM) dan BTCUSD pada 4 Januari 2016, pegangan crypto anda akan meningkat jauh lebih tinggi daripada saham TSM anda:

Prestasi BTCUSD 36 bulan: +784.12 peratus

Prestasi TSM 36 bulan: +58.31 peratus

Pemenang RS: BTCUSD

Berikut adalah perbandingan prestasi 3 tahun syarikat gergasi perlombongan Brazil Vale, S.A. (VALE) vs BTCUSD:

Prestasi BTCUSD 36 bulan: +784.12 peratus

Prestasi VALE 36 bulan: +343.67 peratus

Pemenang RS: BTCUSD

Tidak kira jika dibandingkan dengan EEM, TSM atau VALE, prestasi jangka panjang Bitcoin sangat mengagumkan. Dalam jangka masa panjang, persoalan Bitcoin vs pasaran baru muncul pasti mendapat jawapannya dalam idea digital digital Mr. Nakamoto yang terdesentralisasi.

EEM: Kelebihan dan Kekurangan Berpotensi

EEM memiliki pelbagai stok dari negara-negara membangun seperti Argentina, Brazil, China, India, Indonesia, Malaysia, Mexico, Filipina, Rusia, dan Thailand. Ini juga mengambil posisi dalam saham yang berasal dari negara-negara yang lebih maju seperti Korea Selatan dan Taiwan, dan beberapa lagi. Saham EM individu boleh menawarkan pelabur dan spekulator berpotensi untuk memperoleh keuntungan yang besar. Walau bagaimanapun, stok yang tidak menentu ini juga dapat merosot nilainya pada kadar yang cepat, menyebabkan penurunan portfolio yang serius. Memandangkan kenyataan ini, perdagangan a bakul saham EM yang pelbagai melalui EEM boleh menyebabkan keluk ekuiti portfolio yang lebih lancar.

Menambah EEM ke portfolio pelaburan anda mungkin menawarkan kelebihan berikut:

 • Pendedahan pelaburan antarabangsa untuk pelabur AS
 • Perwakilan sektor saham dan kumpulan industri di seluruh dunia
 • Minimumkan risiko khusus syarikat (laporan pendapatan rendah, skandal syarikat, masalah peraturan atau perdagangan)
 • Potensi pertumbuhan di atas rata-rata, bergantung pada kitaran ekonomi negara-negara yang diwakili oleh stok yang terdapat dalam EEM

Sekarang, hanya kerana terdapat kelebihan yang dapat diketahui untuk memegang beberapa saham EEM dalam portfolio anda, jangan abaikan potensi risiko:

 • Mata wang khusus negara runtuh atau hiperinflasi (Argentina adalah contoh terkini)
 • Ketidakstabilan politik (rampasan kuasa tentera, presiden yang mengambil alih kuasa diktator, dll.)
 • Perang perdagangan antarabangsa juga boleh menyebabkan kekacauan dengan garis bawah dan harga saham syarikat yang berpangkalan di EM.

Latar Belakang Teknikal EEMs Semasa

Carta teknikal yang akan anda lihat adalah antara yang paling unik yang mungkin anda hadapi. EEM mempunyai salah satu irama kitaran harga yang paling dipercayai di antara ETF utama. Sangat jarang dilihat tujuh terendah berbilang kitaran berturut-turut terbentuk tepat pada waktunya, di mana-mana pasaran kewangan. Namun, EEM berjaya mencapai prestasi yang luar biasa ini sekali lagi:

bitcoin vs kitaran EEM pasaran baru muncul

EEM, carta dua minggu: ETF pasaran baru muncul ini hanya menjadikan rendah berbasikal yang lain. Adakah proses bottoming ini membawa kepada peluang membeli yang lain? Imej: MotiveWave Ultimate.

Kemungkinan kelihatannya menyukai rali yang dapat diperdagangkan pada hari-hari yang akan datang, tetapi hanya masa yang dapat diketahui. Ingat, hanya kerana corak carta berulang-ulang (dan dengan hasil pelaburan yang berjaya), hasil dari sebarang peluang perdagangan atau pelaburan adalah hasil semata-mata secara rawak, tidak berkaitan dengan sebarang siri pemenang atau kalah yang mendahuluinya. Inilah sebabnya mengapa anda tidak pernah mempertaruhkan peternakan di mana-mana persediaan perdagangan atau pasaran, tidak kira betapa bullish atau bearish peluang itu muncul sebagai.

Corak Carta Terkini Bitcoin

Bitcoin nampaknya stabil setelah kejatuhan akhir 2018 (hampir 50% dalam lima minggu). Ia juga mempunyai corak kitaran kenaikkan harga nominal, dan rali yang dapat diperdagangkan kembali ke kawasan $ 5,000 kelihatan seperti kemungkinan yang realistik pada Q1 2019:

bitcoin vs buaya BTCUSD pasaran baru muncul

BTCUSD, mingguan: Bitcoin sekali lagi diperdagangkan dalam julat yang sempit. Kitarannya menunjukkan bahawa perhimpunan akan datang tidak lama lagi, dan ada sedikit bekalan overhead untuk menghentikannya sebelum mencecah $ 6,500. Imej: MotiveWave Ultimate.

Tindakan harga Bitcoin semasa ini sering dilihat sebelum penembusan kenaikkan harga bergerak. Oleh kerana duit syiling itu dijangka jatuh pada Januari 2019 dan ‘lubang kelantangan’ yang besar menjulang di atas paras $ 4.000, tidak akan memerlukan banyak pedagang besar untuk mendapat tunjuk perasaan yang bagus di sini. Tanpa mengikuti tutorial lengkap di sini, Bill Williams Buaya penunjuk (tiga purata bergerak yang berubah-ubah pada carta) menunjukkan tugas yang baik untuk membantu anda mengesahkan julat perdagangan dan pasaran yang semakin popular. Sekiranya platform perdagangan anda menawarkan Alligator, maka, dengan segala cara, luangkan masa untuk belajar menggunakannya. Anda mungkin akan menganggapnya sebagai alat teknikal dari sekarang.

Semua Bersama Sekarang

Melihat BTCUSD dan EEM bersama, jelas bahawa pasangan pasaran tertentu ini tidak terlalu berkorelasi. Apabila satu tunjuk perasaan, yang lain mungkin berhenti atau malah sebaliknya. Kadang kala, satu pasaran diniagakan dalam jarak yang sempit, walaupun tren yang lain kuat. Dengan andaian tidak berkorelasi jangka panjang yang serupa, BTCUSD dan EEM boleh menjadi pembeza yang sangat baik untuk portfolio anda:

bitcoin vs pasaran baru muncul Bitcoin dan EEM korelasi

BTCUSD dan EEM, setiap minggu: Saham Bitcoin dan pasaran baru muncul pada amnya tidak berkorelasi, menjadikannya komponen menarik dalam portfolio pelaburan yang pelbagai. Imej: NinjaTrader 8

Pada masa ini, Bitcoin dan EEM kelihatan bersedia untuk tunjuk perasaan, tetapi masa dan jangka masa masing-masing tentu saja tidak dapat diketahui. Hasil jelas dari rali yang baru muncul adalah kemunculan bar harga pelarian jarak jauh dan jumlah dagangan di atas purata. Sekiranya anda merancang untuk membeli salah satu pasaran, pastikan risiko per perdagangan anda tetap kecil, pada 2 peratus daripada nilai akaun anda atau kurang.

Akta Imbangan

Mungkin anda komited untuk memegang Bitcoin dalam jangka masa panjang. Mungkin anda mahu bertahan pada kedudukan Bitcoin anda sehingga tertinggi sepanjang tahun tahun lalu dilebihi oleh faktor tiga atau bahkan lima kali (atau lebih). Itu pasti matlamat yang mengagumkan, tetapi pastikan bahawa anda tidak meletakkan semua harapan (atau wang) anda pada satu-satunya hasil yang hanya bullish.

Pertimbangkan untuk mengimbangkan portfolio pelaburan cryptocurrency anda dengan pelbagai instrumen kewangan lain yang tidak berkaitan atau terbalik seperti emas, saham teknologi, harta tanah, dan saham pasaran baru muncul. Anda mungkin tidak senang melihat rali portfolio Bitcoin anda sahaja sebanyak 300 peratus (baiklah, suatu hari nanti). Walau bagaimanapun, anda juga tidak akan mengalami ketakutan dan kekecewaan 85% penurunan Bitcoin, walaupun kelas aset lain menghargai nilai atau mengalami penurunan kecil sahaja. Bermain pertahanan yang baik adalah yang memenangi permainan besar di dunia sukan. Perkara yang sama juga berlaku dalam permainan spekulasi pelaburan dan pasaran kewangan yang cerdas.

Semua data melalui TradingView.com. Tarikh akhir data akhir adalah pada 4 Januari, 2019, untuk BTCUSD, EEM, TSM, dan VALE. Komisen, slip dan dividen saham tidak diambil kira.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me