BitConnect: Adakah Itu Sah atau Skim Ponzi?

BitConnect adalah platform pelaburan Bitcoin dan cryptocurrency dikeluarkan pada tahun 2016. Pada asalnya, platform BitConnect mempromosikan pelaburan Bitcoin dan menyebut perisian pelaburan khas yang membantu menghasilkan pulangan. Beberapa bulan selepas penciptaan, BitConnect melaksanakan ICO untuk mata wangnya sendiri untuk digunakan dalam platform untuk tujuan pelaburan.

Platform ini menjadi tajuk banyak kontroversi selama beberapa bulan terakhir. Sebilangan besar penggunanya mendakwa mereka telah melihat pulangan yang besar yang melabur dalam BitConnect, dan mereka banyak memberi penginjilan untuk platform di forum, YouTube, dan komen blog. Sebaliknya, pengkritik memberi amaran bahawa model perniagaan BitConnect nampaknya tidak sepenuhnya jujur, dan ini boleh menjadi penipuan panjang atau variasi skema ponzi.

Pencela tidak menghentikan BitConnect daripada mendapat ikutan yang ketara. Mungkin kerana bonus rujukan yang kuat untuk ahli yang ada ketika mereka meyakinkan orang lain untuk bergabung dengan platform, basis pengguna BitConnect semakin meningkat. Apabila ia berkembang, begitu juga nilai duit syiling Bitconnect (BCC). Sejak beberapa bulan kebelakangan, token BCC secara konsisten kekal dalam 20 cryptocurrency teratas berdasarkan kapitalisasi pasaran, dengan jumlah permodalannya mencapai lebih dari $ 1 bilion menurut CoinMarketCap.

Sebilangan besar skema Ponzi nampaknya berjaya hingga akhir apabila ia kering dengan hebat.

Dalam kes BitConnect, perlu dipertimbangkan dengan teliti bagaimana platform ini berfungsi, di mana ia menghasilkan pulangan, dan siapa yang berada di belakang syarikat sebelum membuat keputusan pelaburan. Dalam artikel ini, saya akan melakukan yang terbaik untuk membentangkan kedua-dua pihak perdebatan mengenai kesahihan BitConnect, dan akhirnya terserah kepada anda untuk membuat lebih banyak penyelidikan dan memutuskan bagaimana perasaan anda tentang BitConnect.

Bagaimana BitConnect Berfungsi

Penawaran teras BitConnect adalah sebahagian daripada Perisian turun naik harga Bitcoin yang membuat keputusan pelaburan Bitcoin bagi pihak komuniti BitConnect. Idea asas di sebalik BitConnect adalah setiap orang meminjamkan dana mereka ke kumpulan pelaburan BitConnect, dan perisian menguruskan dana tersebut, menghasilkan pulangan yang dijamin menggunakan ramalan turun naiknya. Sebagai pertukaran, pemberi pinjaman (pengguna) menerima faedah harian atas pelaburan mereka.

minat harian bitconnect

Kadar faedah harian untuk pelaburan BitConnect berbeza antara 0.25% dan 5.0% setiap hari, dengan BitConnect menjamin purata 1% / hari. Seiring waktu, jika pengguna melabur semula minat, minat harian ini dapat menambah pulangan yang signifikan kerana penggabungan harian. Sebagai contoh, pelaburan $ 100 yang digabungkan dengan faedah harian 1% akan bernilai $ 107.21 setelah seminggu, $ 134.78 selepas sebulan, dan $ 599.58 selepas 6 bulan! Selepas setahun, anda akan mendapat lebih dari $ 3700 berkat faedah kompaun dari pelaburan awal $ 100.

Sudah tentu, kadar faedahnya berbeza dari hari ke hari, dan laman BitConnect sahaja menjanjikan pulangan sebanyak 120% setiap tahun, bukan 3700% yang baru kita kira. Namun, menjanjikan hasil seperti itu pasti membuat anda ragu-ragu. Sekiranya faedah tahunan 120% benar, maka BitConnect adalah salah satu tempat terbaik yang mungkin anda dapat melaburkan wang anda. Walau bagaimanapun, janji-janji pengembalian yang besar seperti ini biasanya merupakan tanda skema piramid, dan anda harus berhati-hati setiap kali anda melihat program yang mengiklankan “pulangan yang dijamin.” Melabur sememangnya berisiko dan tidak menentu, dan sebarang pelaburan yang sah diharapkan dapat menyaksikan kerugian dan keuntungan dari masa ke masa, bukan hanya keuntungan.

Tidak jelas bagaimana fungsi perisian turun naik harga BitConnect, atau bahkan jika ia wujud. BitConnect mendakwa bahawa perisian harga adalah harta intelek yang dimiliki oleh syarikat, dan oleh itu, mereka lebih suka merahsiakan cara kerjanya. Perlu dipertanyakan mengapa BitConnect memilih untuk menyebarkan perisiannya secara terbuka jika dapat memperoleh pulangan seperti itu. Tidakkah pengasas BitConnect lebih baik menggunakan perisian untuk mempermainkan pasaran dengan pelaburan peribadi mereka sendiri atau penyokong institusi? Dalam banyak kes, syarikat yang mengaku mempunyai perisian yang maha mengetahui ada cerita yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan.

Duit BitConnect

token bcc

Untuk memudahkan platform perdagangan BitConnect, para pemaju BitConnect membuat Token BCC. Anda boleh membeli BCC dengan Bitcoin, dan token itu berguna dalam platform BitConnect untuk memberi pinjaman pelaburan atau mempertaruhkan bukti kepentingan sistem syiling. Token BCC menggunakan gabungan bukti kerja dan bukti sistem kepentingan, dengan penambangan dan penentuan ganjaran untuk pengesah. Secara keseluruhan, terdapat lebih dari 3.1 juta token BCC yang beredar, masing-masing dengan nilai lebih dari $ 400 USD.

Token BCC tidak berguna di luar ekosistem BitConnect. Beberapa vendor menerima BCC dan anda tidak boleh menukarnya dengan token lain dengan mudah. Secara amnya, anda membeli BCC secara langsung dari BitConnect menggunakan Bitcoin, yang bermaksud syarikat di belakang BitConnect, secara paradoks, mengumpulkan Bitcoin sebagai pertukaran token yang mereka buat sehingga pengguna dapat melabur di platform mereka yang melabur dalam Bitcoin. Oleh kerana populariti BitConnect, nilai token BitConnect terus meningkat.

Apabila anda membeli ke BitConnect, anda membayar dalam Bitcoin, tetapi anda tidak menerima pendapatan anda dalam Bitcoin. Sebagai gantinya, mereka dimasukkan ke dalam BCC yang kemudian anda harus tukar jika anda ingin mengeluarkan pendapatan dari sistem. Walaupun ini adalah amalan yang biasa bagi kebanyakan ICO, ia akan mempersoalkan betapa mudahnya anda dapat mengeluarkan wang sekiranya BitConnect dimatikan. Nampaknya tidak mungkin anda akan mengembalikan Bitcoin yang anda laburkan pada awalnya, dan token BCC tidak akan bernilai sekiranya berlaku penutupan.

Ganjaran Rujukan & Bonus Lain

Selain perisian turun naik harga yang dipersoalkan, pemacu ekonomi utama BitConnect adalah pemasaran gabungan. Pengguna semasa sangat terdorong untuk mendapatkan pengguna baru untuk menyertai BitConnect. Program pemasaran gabungan BitConnect menawarkan tiga peringkat ganjaran untuk pengambilan pekerja. Tahap pertama berlaku terus kepada rakan yang anda rekrut, dan anda menerima 5% daripada apa sahaja pelaburan rakan anda dengan BitConnect. Sekiranya rakan anda merekrut seseorang, anda akan menerima 3% daripada apa sahaja yang dilaburkan oleh orang itu. Dan jika orang itu merekrut seseorang, anda akan menerima 2% daripada pelaburan orang ketiga.

tahap gabungan bitconnect

Skim pemasaran piramid ini menyalurkan keuntungan hingga ke puncak, dan mendorong budaya pengambilan dan penginjilan yang berat. Ini juga memastikan bahawa dana baru terus disuntikkan ke dalam ekosistem, dan mendorong permintaan untuk token BCC, meningkatkan nilainya di pasar. BitConnect malah memberikan bonus untuk melaburkan sejumlah wang yang lebih besar pada platform pada mulanya. Sifat pemasaran gabungan BitConnect inilah yang mendorong banyak pengkritik melabelnya sebagai skema ponzi, seperti yang akan kita lihat di bahagian “Kritikan” pada artikel ini.

jaminan faedah bitconnect

Yang Menjalankan BitConnect?

Laman web BitConnect tidak menyenaraikan maklumat mengenai pasukan di belakang platform, dan tidak jelas siapa yang menjalankan syarikat atau mengembangkan perisian. Bitconnect memang menyenaraikan sekumpulan organisasi rakan kongsi di laman web mereka, dan mereka mempunyai wakil yang menghadiri persidangan industri. Penyokong mendakwa bahawa BitConnect adalah syarikat swasta dan berhak menjaga privasi mengenai kepemimpinannya. Pengkritik berpendapat bahawa kurangnya ketelusan dalam kepemimpinan adalah petunjuk lain mengenai amalan perniagaan yang dipersoalkan.

Kritikan

bitconnect charlie lee bitik butik vitalik

Angka yang dihormati dalam cryptocurrency seperti Ethereum’s Vitalik Buterin dan Charlie Lee dari Litecoin telah mengecam BitConnect sebagai skema ponzi. Skim Ponzi bergantung pada kemasukan anggota baru melalui pengambilan untuk membayar dividen kepada anggota yang ada. Bentuk skema piramid ini akan terus berkembang selagi asas penggunanya. Namun, jika pangkalan pengguna berhenti berkembang, tidak akan ada cukup wang masuk untuk membayar dividen dan skim akan ditutup secara kekal.

Ini berlaku dengan BitPetite, platform pelaburan serupa yang ditutup secara tiba-tiba awal tahun ini, mengunci pengguna dari akaun mereka sementara kepemimpinannya hilang. Reddit utas, Steem artikel, dan hashtag Twitter penuh dengan amaran serupa terhadap BitConnect. Lebih ramai pakar akan hadir kebimbangan mengenai platform. 99 Bitcoin baru-baru ini melakukan tinjauan mendalam dan terperinci mengenai di mana BitConnect mendapat dana dan mengapa orang menganggapnya sebagai penipuan.

Walaupun niat BitConnect murni, masih mustahil untuk menjalankan syarikat yang menghasilkan pulangan 120% secara konsisten. BitConnect kemungkinan akan menghadapi masalah untuk memenuhi sasaran tersebut lebih cepat daripada kemudian. Ia juga dapat menghadapi cabaran peraturan. Kerajaan Britain baru-baru ini mengancam akan menutup dan membubarkan a Syarikat BitConnect pada pendaftarannya, dan kerana token BCC jelas merupakan kenderaan pelaburan, BitConnect harus mengharapkan campur tangan dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S..

Kesimpulannya

BitConnect mempunyai banyak penyokong yang bersungguh-sungguh yang bersedia mempertahankan platform dan mempamerkan penyata pendapatan mereka dalam video dan tweet YouTube. Walau bagaimanapun, kritikan sukar untuk diabaikan, terutama ketika mereka datang dari pakar kripto yang paling dihormati. Saya, secara peribadi, tidak akan melabur dalam BitConnect. Sekiranya anda mempertimbangkannya, ada baiknya anda berfikir dua kali mengenai kebimbangan pakar sebelum anda membuat keputusan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me