Ketika Gareth Nelson dan Charlie Shrem mengasaskan BitInstant pada tahun 2011, mereka berharap pertukaran ini menjadi salah satu syarikat teratas dalam cryptocurrency. Namun, pengawal selia menutup bursa pada tahun 2013. Walaupun BitInstant memang menerima sedikit dana dan mengalami pertumbuhan pesat, kematiannya cepat. Mari kita lihat apa yang menyebabkan kejatuhan BitInstant dan cuba memikirkan apa yang dapat kita pelajari dari acara ini.

Sejarah dan Pembiayaan Awal BitInstant

Apabila kita memikirkan pertukaran cryptocurrency pada tahun 2018, terdapat banyak pilihan yang tersedia di pasaran. Namun, pada tahun 2011, ini tidak berlaku. Kenyataannya adalah bahawa pasaran mempunyai sedikit pilihan untuk peniaga kripto pada masa itu. Mt. Gox, salah satu pertukaran crypto pertama, baru dilancarkan pada tahun 2010. Namun, BitInstant tidak terlalu lama untuk menjadi pemain utama dalam industri ini.

Menjelang Mei 2013, BitInstant telah menggaji 16 orang, dan syarikat itu mula mengalami pertumbuhan pengguna yang besar. Kemudian, Winklevoss Capital melaburkan $ 1.5 juta ke dalam syarikat itu. Menurut Winklevosses, pendanaan itu “bertujuan untuk membolehkan syarikat meningkatkan staf dan produknya.” BitInstant kemudiannya mengumumkan kerjasama dengan dana pelaburan bitcoin Winklevosses.

Pertumbuhan Pengguna dan Perkongsian Utama

Pada satu ketika, BitInstant mengalami kadar pertumbuhan purata 1.5x sebulan dan memudahkan transaksi bernilai satu juta dolar setiap hari. Mungkin, salah satu pemangkin terbesar untuk lintasan pertumbuhan ini adalah kenaikan harga cryptocurrency pada tahun 2012 dan 2013. Pada bulan Disember 2012, BTC berada pada sekitar $ 13. Menjelang 11 April 2013, harga per BTC telah meroket ke $ 266. Pengguna boleh membeli crypto di pertukaran BitInstant dengan mata wang fiat. Pilihan termasuk USD, RUB, dan BRL. Bayaran perdagangan bermula pada 0.26%. Pertukaran dikira secara dinamik berdasarkan pelbagai faktor.

Pada bulan Jun 2013, bursa mengumumkan penyatuan dengan Jumio, sebuah syarikat pembayaran dalam talian yang membenarkan BitInstant mengesahkan identiti pelanggan. BitInstant bahkan membenarkan pelanggannya membeli cryptocurrency melalui lebih dari 700,000 kedai. Kedai fizikal termasuk lokasi Walmart, CVS, Walgreens, Duane Reade, 7-11, dan Moneygram.

Pasukan pertukaran BitInstant juga membuat beberapa kerjasama strategik lain yang meningkatkan pertumbuhan pengguna. Sebagai contoh, syarikat itu bekerjasama dengan perkhidmatan yang disebut Coinapult. Kerjasama ini membolehkan pengguna menukar kripto dan menuntut dana melalui SMS atau e-mel. Di samping itu, BitInstant bekerjasama dengan aplikasi BitcoinSpinnermobile, yang menambahkan kebolehcapaian yang lebih besar untuk membeli crypto.

Kad Bayaran BitInstant

BitInstant bahkan mempunyai Paycard sendiri, yang serupa dengan kad debit prabayar. Imej: Ars Technica

Kejatuhan BitInstant

Seperti yang anda tahu, BitInstant berada di jalan menuju kejayaan jangka panjang di peringkat awal. Walaupun begitu, beberapa tanda mula memberi isyarat kepada masalah pertukaran. Tidak lama selepas integrasi Jumio, BitInstant terpaksa menghentikan operasi perdagangan di beberapa negeri kerana tekanan peraturan.

Pada bulan Julai 2013, BitInstant menangguhkan perkhidmatannya untuk “memperbaiki kod berdasarkan tren yang mereka perhatikan.” Tidak lama kemudian, syarikat itu menerima sekitar 17,300 aduan perkhidmatan pelanggan. Beberapa minggu kemudian, pelanggan mengemukakan tuntutan tindakan kelas yang mendakwa BitInstant gagal melakukan perkhidmatan dan perwakilan palsu.

Akhirnya, pada 27 Januari 2014, pasukan petugas gabungan FBI, IRS, DEA, dan pegawai penguatkuasa undang-undang yang lain CEO CEO Charlie Shrem yang ditangkap di lapangan terbang JFK kerana “bersekongkol untuk melakukan pengubahan wang haram dengan menjual lebih dari $ 1 juta bitcoin kepada pengguna laman web pasaran gelap Silk Road.”

Setelah laman web BitInstant ditutup, pengguna yang mengunjungi URL hanya menemui skrin kosong.

gambar Charlie Shrem di sebelah logo BitInstant

Charlie Shrem memimpin pasukan BitInstant sehingga pertukaran ditutup operasi. Imej: Steemit

Shrem Pergi ke Penjara

Shrem, yang juga berperanan sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap pematuhan AML di BitInstant, dituduh dengan sengaja mempermudah transaksi kepada penjual semula Silk Road, Robert Faiella. Masalah utama lain dalam kes ini ialah Shrem menyimpan lebih banyak wang daripada undang-undang penghantar wang yang diluluskan baru-baru ini. Transaksi dengan Faiella dilakukan dari buku dalam usaha untuk memenuhi keperluan undang-undang.

Pada bulan September 2014, Shrem mengaku bersalah kerana secara tidak langsung mengirim anggaran $ 1 juta dalam BTC yang digunakan di Jalan Sutera.

Pada bulan Disember 2014, dia dihukum kerana membantu dan bersekongkol dengan operasi perniagaan pengiriman wang tanpa izin. Mahkamah juga memerintahkan Shrem untuk kehilangan $ 950,000 dan menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepadanya.

Pada bulan Mac 2015, Shrem memasuki Kem Penjara Persekutuan Lewisburg di Pennsylvania. Pegawai membebaskannya dari penjara pada pertengahan 2016.

Lebih Banyak Kejatuhan?

Pada bulan September 2018, kembar Winklevoss mengajukan tuntutan terhadap Shrem dengan harga $ 32 juta. Si kembar mendakwa bahawa Shrem mencuri ribuan BTC dari mereka pada tahun 2012. Akibat kes ini, para pegawai telah membekukan beberapa aset Shrem. Dokumen juga menunjukkan bahawa, mulai November 2018, Shrem belum membayar yuran pemulihan $ 950,000 yang diperlukan untuk sabitannya pada tahun 2014.

Kembar Winklevoss

Anak kembar Winklevoss menuntut Shrem untuk $ 32 juta. Imej: Twitter

Apa Yang Boleh Kita Belajar dari Ini?

Terdapat tiga takeaways utama dari kes kenaikan dan kejatuhan pertukaran BitInstant.

Pertama, kes ini menunjukkan semua perkara yang boleh berlaku apabila syarikat tidak mematuhi peraturan perundangan dan kewangan. Sebelum terbitan ini, pertukaran adalah salah satu usaha yang lebih berjaya dalam cryptocurrency. Siapa tahu? Ini boleh menjadi salah satu pertukaran teratas yang kita ketahui hari ini jika pasukannya telah mengikuti undang-undang pengiriman wang.

Kedua, kisah Shrem membuktikan bahawa adalah mungkin untuk belajar dari kesilapan masa lalu dan berusaha untuk terus maju dalam hidup. Shrem mengaku bahawa dia membiarkan kejayaan BitInstant sampai ke kepalanya. Walaupun pertukaran gagal dan Shrem menjalani hukuman penjara, dia masih mengekalkan statusnya sebagai influencer yang popular di ruang blockchain / crypto. Sebenarnya, Shrem kini bekerja sebagai perunding / penasihat dalam beberapa projek besar.

Akhirnya, kisah ini menunjukkan betapa cepatnya pertukaran bursa kripto berkembang dalam beberapa tahun sahaja. BitInstant pernah memproses hampir 30% daripada semua transaksi bitcoin. Pada tahun 2013, syarikat itu nampaknya tidak terkalahkan dengan pertumbuhan pengguna yang cepat, perkongsian yang kuat, dan pembiayaan usaha yang besar. Momentum yang diperoleh syarikat sepertinya menunjuk ke arah BitInstant yang menjadi raksasa crypto yang berjaya dalam pembuatannya.

Tambahan pula, hampir tidak ada pertukaran teratas berdasarkan jumlah dagangan pada 2018/2019. Itu membawa kita ke pertanyaan, “Adakah pertukaran yang digunakan oleh peniaga kripto hari ini menjadi pilihan masuk beberapa tahun dari sekarang?” Ini masih belum dapat ditentukan, tetapi sesuatu yang perlu diberi perhatian semasa meneliti trend dalam industri yang sentiasa berubah ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me