Berjumpa doktor boleh menjadi kesakitan yang nyata. Kecuali anda cukup bernasib baik untuk tinggal di salah satu negara Skandinavia di mana semuanya berjalan lancar, bagi kebanyakan kita, perjalanan ke doktor adalah kitaran penderitaan birokrasi yang tidak pernah berakhir. Cuba mendapatkan janji temu, mengesahkan insurans, mencari rekod perubatan. Sekiranya pemikiran itu membuat perut anda kencang, berhati-hatilah… Blockchain akan merevolusikan industri perubatan secepat mungkin.

Jadi, duduk dan berehat. Anda tidak perlu risau tentang perincian intim anda yang beredar di internet, atau digantung oleh penyambut tetamu berwajah masam lagi. Keselamatan alat perubatan yang anda gunakan dan ubat-ubatan yang anda ambil (dengan anggapan ia sah) tidak akan dapat dipertanyakan lagi.

Kerana terus terang, antara kebocoran data, penyelewengan, dan skandal insurans; jika ada sistem yang rosak menjerit untuk diperbaiki, itu adalah penjagaan kesihatan. Dan sementara blockchain mungkin bukan superhero yang turun dari langit seperti petir untuk menyelesaikan masalah dunia; kadang-kadang walaupun butiran terkecil dapat menjadikan hidup kita lebih baik.

Blockchain mungkin belum lagi dapat menyembuhkan barah. Tetapi ia dapat menambahkan lapisan kecekapan, privasi, dan keselamatan yang sangat diperlukan untuk kehidupan kita dan menjadikan keseluruhan proses menyakitkan untuk pergi ke doktor sedikit lebih mudah untuk ditelan. Mari lihat lebih dekat.

Menjaga Rekod Penjagaan Kesihatan dengan Selamat

Terdapat beberapa syarikat blockchain yang mengusahakan penyelesaian untuk meningkatkan pengurusan rekod penjagaan kesihatan swasta. Dengan cara yang sama seperti akaun cryptocurrency anda menggunakan kunci awam dan bukannya nama, rekod perubatan anda dapat disimpan dengan selamat, mudah diakses oleh pihak yang diberi kuasa.

Makmal Penghantaran sedang membuat protokol blockchain siap untuk syarikat yang dapat menyimpan semua jenis data, tidak kira ukurannya. CMO Ivan Goldensohn mengatakan:

“Sistem perubatan kami tidak hanya ketinggalan zaman, begitu besar dan berjaya sehingga menjadi terlindung dan tidak bergerak. Tidak ada petir untuk memperbaiki farmasi besar atau penjagaan kesihatan atau penyelidikan perubatan, tetapi teknologi buku besar bersama menyediakan penyelesaian semula jadi untuk memperbaiki banyak masalah terburuknya: kurangnya ketelusan, ketidakcekapan, dan birokrasi. ”

Blockchain juga dapat menyimpan rekod perubatan dengan selamat dan menghalangnya daripada dirusak. Atau sebagai Howard Orloff dari Perundingan kawanan dengan begitu jelasnya: “dua lelaki dan seorang peguam tidak akan dapat masuk ke pejabat doktor dan membuang fail perubatan … walaupun bagi pihak Presiden Amerika Syarikat!”

Teknologi lejar bersama seperti blockchain dapat meningkatkan kecekapan banyak aspek industri perubatan. Dari pencatatan hingga penjadualan pesakit, kemudahan pemindahan maklumat, dan memastikan perkara seperti pematuhan HIPAA dan GDPR.

Embleema, sebagai contoh, melepaskan blockchain yang mematuhi HIPAA untuk menyimpan data EHR / EMR dengan selamat di persekitaran di mana pemiliknya (pesakit) mempunyai kawalan penuh terhadap data tersebut. Tidak seperti banyak syarikat blockchain, pasukan kepemimpinan Embleema mempunyai lebih dari 100 tahun pengalaman industri penjagaan kesihatan. Dan mereka mendapati teknologi blockchain menyediakan penyelesaian sempurna untuk menyimpan dan mengakses rekod dan data perubatan dengan selamat.

Meningkatkan Kecekapan dan Komunikasi

Praveen Suthrum Presiden dan Pengasas bersama Perkhidmatan Seterusnya, sebuah syarikat teknologi dan pengurusan penjagaan kesihatan yang bekerjasama dengan doktor dan pentadbir, mengatakan: “Industri perubatan beroperasi di banyak silo. Sistem tidak bercakap antara satu sama lain. Walaupun data didigitalkan dengan bantuan EHR, sistem tidak bercakap antara satu sama lain. Data dikunci. Menjejaki rantaian bekalan ubat-ubatan dan perubatan tidak diketahui. Blockchain berpotensi untuk melancarkan aliran maklumat perubatan dengan cara yang selamat. ”

Oleh itu, anda tahu bila anda akan membuat temu janji dengan pakar dan perlu mengisi borang baru, memberikan maklumat anda untuk kali kelima puluh, atau menghubungi penyedia insurans anda dan tunggu di talian untuk ‘Careless Whisper’ berulang kali? Teknologi blockchain akan memperbaiki semua itu, yang membolehkan anda muncul dan bermula.

Data anda akan selamat dan mudah dibawa antara doktor dan pembekal.

Membanteras Dadah Palsu

“Dadah palsu membunuh lebih dari satu juta orang setahun di seluruh dunia,” kata Jeff Stollman dari RMTM. “Dengan melacak semua transaksi farmasi di blockchain, dapat ditentukan dengan mudah apabila syarikat menjual lebih banyak produk daripada yang dibeli. Syarikat yang melakukan ini kemungkinan akan memperkenalkan produk palsu atau dicairkan ke pasaran kerana tidak ada penjelasan lain untuk dapat menjual lebih banyak produk daripada yang mereka beli. “

Terdapat banyak projek yang sedang dijalankan untuk mengembangkan penyelesaian untuk ini. Satu Rangkaian Penyelesaian Chain-of-Custody, sebagai contoh, dirancang untuk melindungi rantaian bekalan perubatan dan memerangi ubat-ubatan palsu. Syarikat itu juga berusaha untuk mengurangkan ancaman dalam pengesahan farmasi dan penyirian alat perubatan. Menggunakan teknologi blockchain akan menyediakan sistem pengurusan akhir-akhir untuk keseluruhan proses pengedaran.

Membolehkan Diagnosis Sendiri

Akhirnya, blockchain akan merevolusikan industri perubatan dengan menghilangkan keperluan doktor sepenuhnya melalui diagnosis diri.

OK, mungkin tidak. Kecuali jika blockchain benar-benar mempunyai kuasa besar, kita masih memerlukan doktor dan pakar bedah untuk masa yang akan datang. Sebenarnya, robotik dan AI mempunyai kelebihan pada blockchain ketika menyingkirkan kesalahan manusia semasa prosedur pembedahan atau membantu diagnosis.

Tetapi ketika blockchain dan AI bekerjasama, perkara menarik boleh berlaku. Aaron Vick adalah Ahli Lembaga Penasihat untuk C3D Medical LLC, sebuah syarikat yang meneroka keupayaan penyelidikan masa depan dengan membuat blockchain berasaskan pengguna untuk mengangkut data interaksi antara penyedia. Dia cakap:

“Kami akan membuat ujian interaksi ubat genetik langsung ke pengguna yang dirancang untuk memberitahu individu mengenai ubat-ubatan yang berkesan dan tidak berkesan, serta interaksi berbahaya.”

Pernah membuat simptom gejala anda dan didiagnosis sendiri dengan senarai keadaan yang mengancam nyawa? Atau periksa kesan sampingan ubat anda dan membuat anda berdebar-debar jantung? Anda tidak perlu berbuat demikian lagi. Blockchain akan merevolusikan industri perubatan, dan ia sudah bermula.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me