Bayangkan hari ketika kereta anda memandu, meletak kenderaan, dan mengisi minyak sepenuhnya secara autonomi. Walaupun ini mungkin seperti fiksyen ilmiah, teknologinya sudah siap. Sekiranya pembuat kenderaan utama di dunia ada jalannya, blockchain akan mengarah jauh lebih banyak daripada sekadar pasaran dalam masa terdekat.

Revolusi tenang berlaku di seluruh sektor automotif tahun ini apabila beberapa pengeluar melancarkan inisiatif berasaskan blockchain. Konsep ini berkisar dari kemas kini sistem logistik hingga kenderaan autonomi yang saling berkaitan. Berikut adalah syarikat teratas yang menempa era baru automotif blockchain.

Inisiatif Blockchain Terbuka Mobiliti (MOBI)

Pada bulan Mei 2018, pengeluar automotif teratas di dunia bergabung untuk mewujudkan kumpulan blockchain automotif terbesar yang pernah dikandung, MOBI. MOBI adalah puncak dari usaha pelbagai pengeluar untuk memaksimumkan pelaburan mereka ke dalam teknologi blockchain.

Pengasas MOBI termasuk kenderaan berat automotif Ford, BMW, GM, Bosch, ZF, dan Renault. Kumpulan ini juga merangkumi firma blockchain Consensys, Hyperledger, dan IBM gergasi komputer.

Matlamat MOBI adalah untuk mewujudkan rangkaian blockchain standard yang dapat dimanfaatkan oleh semua pihak. Penyeragaman ini akan menjimatkan banyak masa pengeluar kenderaan dalam penyelidikan dan pembangunan. Selain itu, ia membolehkan pasaran berkembang dan berinovasi pada kadar yang lebih pantas.

Chris Ballinger melalui Blockchain East

Ketua Pegawai Eksekutif MOBI Chris Ballinger melalui Blockchain East

MOBI juga berminat dengan cara yang berbeza untuk mengewangkan data yang anda buat semasa anda mengendalikan kenderaan anda. Data ini dapat membantu pengiklan membuat strategi pemasaran yang lebih berpengaruh. Ia sangat berharga dan mengumpulkannya adalah keutamaan banyak syarikat teknologi besar yang dilihat sekarang.

Google, Amazon, dan Apple semua merilis produk automotif tahun ini, menunjukkan bagaimana pasaran data automatik dicari. Produk ini termasuk Android Auto, Echo Auto dan Apple CarPlay. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, syarikat-syarikat ini menggunakan data yang dikumpulkan oleh produk mereka dengan pelbagai cara. Teknologi blockchain dapat membantu pemandu mengekalkan hak pemilikan data ini dan membebaskan pengguna dari sistem perniagaan data yang semakin meningkat sekarang ini.

Pengerusi, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif MOBI, Chris Ballinger, baru-baru ini membincangkan kepentingan standard blockchain dalam industri automotif. Dia secara ringkas menyentuh bagaimana kereta masa depan perlu dapat berkomunikasi, mengenali diri mereka sendiri, dan melakukan pembayaran melalui set protokol standard.

Ford

Ford berusaha untuk mengurangkan kesesakan jalan raya di masa depan dengan paten blockchain terbaru mereka. Menurut paten yang difailkan pada tahun 2016, jurutera Ford maju sistem marshall lalu lintas “kerjasama-ke-kenderaan”. Sistem ini memantau pemandu dan kenderaan lain di jalan raya melalui penggunaan perkongsian data melalui teknologi blockchain.

Platform ini menggunakan sistem Cooperated Managed Merge and Pass (CMMP) untuk memantau aktiviti jalan raya. Token CMMP membolehkan kenderaan berkomunikasi dalam masa nyata. Blockchain menyimpan semua data yang dikumpulkan oleh kenderaan. Menariknya, sistem ini membolehkan pengguna (pemandu biasa) mengakses ke lorong cepat, sementara kenderaan dagang tetap berada di lalu lintas bergerak yang lebih perlahan.

Oleh itu, konsep ini membolehkan pengguna membeli kelajuan tambahan dalam perjalanan mereka. Pengguna hanya menggunakan lebih banyak token CMMP untuk memperoleh keupayaan untuk melewati beberapa kenderaan pedagang. Membayar beberapa token CMMP tambahan untuk melangkau lalu lintas tidak terdengar buruk bagi kebanyakan orang.

Mercedes

Pada 28 Jun 2017, Daimler, syarikat induk Mercedes, secara rasmi memasuki ruang blockchain secara besar-besaran. Syarikat didedahkan pelancaran program perintis blockchain bernilai $ 110 juta. Mercedes berusaha untuk mempermudah aspek kewangan sistem perniagaan mereka melalui penggunaan teknologi blockchain.

Bercakap secara terbuka, Kurt Schäfer, Naib Presiden Daimler Treasury, membincangkan bagaimana mengintegrasikan teknologi blockchain sangat meningkatkan hubungan pelanggan, penjualan, pemasaran, pengurusan rantaian bekalan, dan perkhidmatan kewangan. Pendigitan perjanjian kewangan berasaskan kertas adalah matlamat utama projek ini.

Porsche

Pada Februari 2018, Porsche didedahkan perkongsian dengan syarikat berasaskan blockchain XAIN. Kerjasama itu menguji banyak aplikasi untuk teknologi termasuk membuka pintu melalui dapp dan menyulitkan log data kenderaan. Data yang dikumpulkan dari projek menunjukkan bahawa pintu kereta terbuka enam kali lebih cepat ketika menggunakan sistem berasaskan blockchain.

Pada masa akan datang, pemandu boleh membenarkan akses ke kenderaan mereka buat sementara waktu ketika mereka tidak hadir. Bayangkan perkhidmatan penghantaran bungkusan meninggalkan bungkusan anda di dalam beg anda semasa anda tiada di rumah. Oliver Döring, Pakar Strategi Kewangan Porsche, mengatakan bahawa teknologi blockchain memberi pelanggan mereka “ketenangan fikiran.” Syarikat itu juga telah meneroka mengintegrasikan blockchain ke dalam proses audit mereka.

BMW

Eksekutif syarikat BMW beralih ke teknologi blockchain untuk memantau jarak tempuh kenderaan sewaan dengan lebih baik. Syarikat bergandingan dengan blockchain-startup DOVU melalui Makmal Inovasi BMW. Pembangun di sebalik projek ini mahu pemandu dibayar untuk sumbangan data mereka.

Konsepnya mudah. Praprogram BMW memberi ganjaran kepada kontrak pintar blockchain mereka. Pemandu memperoleh token kerana berpartisipasi dalam sistem DOVU dan menyelesaikan tugas yang diperlukan. Setelah memperoleh sejumlah token, mereka dapat menukar token mereka untuk perkhidmatan automotif seperti pembaikan, peningkatan, atau bahkan satu set tayar baru.

Tesla

Pembekal kereta elektrik Tesla dan cryptocurrency EOS yang terkenal telah menjalin kerjasama strategik pada bulan April tahun ini. Matlamat projek ini adalah untuk meneroka integrasi Internet of Things (IoT) ke dalam program kenderaan autonomi Tesla yang sudah berjaya.

Interior Tesla Model S melalui Autocar

Interior Tesla Model S melalui Autocar

Sekiranya projek itu berjaya, Tesla anda akan menjadi lebih bermanfaat pada tahun-tahun mendatang. Bayangkan kereta anda bergerak ke kedai untuk mengambil sebiji susu lain kerana peti sejuk pintar anda memberitahu kenderaan anda hampir habis. Kedengarannya seperti fiksyen sains tetapi dengan IoT semua ini dan banyak lagi mungkin.

Tesloop CEO dan pengasas bersama Rahul Sonnad menjelaskan bahawa kereta perkongsian perjalanan Tesla akan mengambil bahagian dalam projek ini pada mulanya. Strategi ini beransur-ansur, kerana ini adalah peratusan Teslas yang sangat kecil. Dia menjelaskan bahawa IoT masih mempunyai batasan pemprosesan data yang mesti diatasi sebelum projek ini berjalan lancar.

Buat masa ini, kenderaan hanya menambah data ke blockchain EOS. Data ini merangkumi lokasi, kelajuan, prestasi kenderaan, dan maklumat lain yang relevan. Tesla berharap dapat mengambil maklumat ini dan meningkatkan kecekapan sistem pemanduan autonomi mereka sekarang.

Rangkaian DAV

Berpusat di Switzerland Yayasan DAV bertujuan mewujudkan tulang belakang revolusi blockchain automotif. Syarikat berpendapat bahawa rangkaian navigasi yang terdesentralisasi adalah keperluan dunia automotif. DAV mengembangkan aplikasi navigasi terdesentralisasi yang menggunakan cryptocurrency asli platform, DAV Token.

Token DAV mendaftarkan semua aktiviti dan data kenderaan di blockchain. Maklumat ini membolehkan kenderaan menyelesaikan beberapa perkara yang cukup menarik. Selain memandu sendiri, kereta berkuasa DAV dapat menempah tempat letak kereta di destinasi yang anda rencanakan, melacak penutupan jalan, mengubah arah, dan mengisi bahan bakar secara automatik. Bercakap secara terbuka, CTO dan pengasas bersama syarikat, Tal Ater, menyebut desentralisasi “kunci untuk masa depan pengangkutan.”

DAV menyediakan para startup dengan kemampuan untuk mengembangkan teknologi baru menggunakan jaringan platform. Ini adalah ciri penting kerana penyedia mega seperti Uber kelihatan memonopoli ruang kenderaan autonomi.

Blockchain Automotive: Perlawanan yang Dibuat di Syurga

Teknologi blockchain akan mengubah industri automotif dengan cara yang nampak mustahil hanya sepuluh tahun sebelumnya. Kereta masa depan tidak akan menggunakan gas, mereka akan menggunakan data, dan blockchain akan menjadi jalan yang mereka lalui. Hari dengan cepat menghampiri di mana siri TV klasik Knight Rider akan dianggap tidak lebih daripada persembahan mengenai kereta biasa.