Menggaji pekerja biasanya merupakan perbelanjaan yang paling besar untuk perniagaan apa pun. Kos gaji dan faedah pekerja boleh memakan sehingga 80% daripada pendapatan kasar, bergantung kepada sektor industri. Fungsi Sumber Manusia dan Sumber Gaji wujud untuk menguruskan pelbagai proses yang berkaitan dengan pekerja termasuk pengambilan atau pembayaran gaji. Tetapi kewujudan fungsi ini juga menimbulkan kos tambahan untuk perniagaan. Walau bagaimanapun, blockchain dalam bidang HR dan pekerja kini membuktikan nilainya dalam pelbagai kes penggunaan. Apabila berjaya digunakan, blockchain dapat membantu perusahaan menjadi lebih cekap dalam mengurus tenaga kerja mereka.

Blockchain dalam Mengambil Pekerja

Proses pengambilan pekerja adalah salah satu peluang terbaik untuk blockchain dalam HR untuk menambah nilai. Pasaran pekerjaan, seperti LinkedIn atau Jobs.com, hanya membenarkan calon memilih sama ada mereka memuat naik resume mereka. Calon mempunyai sedikit atau tidak ada kawalan terhadap siapa yang melihat atau memuat turun resume mereka setelah berada dalam talian.

Pengambilan calon kebanyakannya merupakan proses pengesahan yang panjang. Majikan ingin memastikan bahawa pengalaman, kemahiran, dan kelayakan calon sesuai dengan keperluan mereka. Sebagai syarat undang-undang, calon harus menunjukkan hak mereka untuk bekerja di negara pekerjaan, biasanya dengan memberikan dokumen pengenalan diri yang dikeluarkan oleh pemerintah. Kedudukan C-Suite, atau kedudukan dengan tanggungjawab kewangan, mungkin memerlukan pemeriksaan kredit atau pendedahan mengenai jawatankuasa syarikat yang dipegang sebelumnya.

Sekiranya anda mempunyai banyak kakitangan yang bekerja dari rumah maka anda akan memerlukan kebaikan sistem penjejakan kerja supaya anda tahu apa kerja yang sebenarnya mereka lakukan.

Semua pemeriksaan ini melibatkan pelaburan yang besar oleh majikan dan masa dari calon. Syarikat perekrut mungkin harus meletakkan iklan atau melibatkan perekrut, menyaring resume, dan melakukan wawancara. Penilaian luar sering dilibatkan, diikuti dengan pemeriksaan rujukan pekerjaan dan kelayakan, pengumpulan dokumentasi dan banyak lagi.

Temuduga kerja

Kerana wawancara kerja adalah menyeronokkan dan sama sekali tidak menakutkan, betul?

Kesambungan rakan sebaya blockchain dapat membantu membawa kumpulan calon secara langsung ke syarikat pengambilan pekerja. Menggunakan blockchain dalam HR dengan cara ini akan mengurangkan atau bahkan menghilangkan keperluan syarikat perekrutan untuk bertindak sebagai orang tengah.

Identiti Digital untuk Calon Pekerjaan

Blockchain juga mengaktifkan konsep identiti digital dan mempunyai fungsi untuk menyimpan versi dokumen digital yang disahkan seperti pasport. Identiti berasaskan blockchain juga dapat berfungsi sebagai resume yang disahkan. Bagi calon, ia boleh mengandungi perincian kelayakan dan perakuan lain.

Setiap majikan dapat menambahkan pengesahan sejarah pekerjaan mereka dan rujukan ke profil ketika individu bergerak melalui kerjayanya. Profil blockchain ini boleh merangkumi bukti projek yang dijalankan atau penilaian prestasi kerja.

Setelah melamar pekerjaan, calon dapat memberikan persetujuan kepada calon majikan untuk mendapatkan akses ke bahagian identiti digital mereka yang diperlukan untuk pekerjaan. Dengan menekan satu butang, majikan kemudian dapat melakukan pengesahan perincian pekerja, menghilangkan keperluan untuk semua pemeriksaan panjang yang terjadi hari ini.

Sentuhan peribadi pertemuan tatap muka antara pihak selalu menjadi sebahagian daripada proses pemilihan. Walau bagaimanapun, tanpa perlu mengesahkan semua kemahiran dan sejarah kerjaya, perjumpaan seperti ini boleh menjadi lebih sukar bagi kedua-dua pihak dan memberi tumpuan kepada elemen seperti budaya yang sesuai.

Projek pengambilan blockchain seperti Zink telah melihat potensi teknologi untuk mempercepat proses pengambilan pekerja semasa. Syarikat lain seperti Recruit Technologies juga bekerjasama dengan syarikat teknologi untuk membuat penyelesaian blockchain yang akan membolehkan majikan mengesahkan data calon dan mengurangkan kejadian permohonan palsu memasuki proses pengambilan pekerja.

Malah syarikat suka SelfKey atau Civic, yang beroperasi semata-mata dalam bidang identiti digital, dapat memberikan manfaat yang besar bagi calon dan majikan.

Blockchain untuk Gaji – Mengautomasikan Pembayaran Gaji

Penggajian juga matang untuk digoncang oleh blockchain. Proses pembayaran gaji melibatkan pengumpulan pembayaran dan pemotongan sebelum setiap hari pembayaran gaji. Pada masa pembayaran, jumlah akhir gaji diperiksa dan diperiksa semula sebelum dipindahkan kepada individu.

Banyak pihak biasanya terlibat untuk mengurangkan peluang pembayaran palsu. Satu orang akan memasukkan data pembayaran, orang kedua akan mengesahkan kemasukannya, dan orang ketiga membenarkan pemindahan dana melalui bank.

Blockchain dan kontrak pintar dapat mengautomasikan sebahagian besar proses pembayaran gaji. Sebagai contoh, sistem jam yang digunakan untuk mencatat jam bekerja boleh mencetuskan kontrak pintar untuk pembayaran. Ia juga dapat menahan pembayaran di escrow sehingga tarikh pencetus gaji tercapai.

Selain itu, menggunakan blockchain dalam HR dan gaji boleh memungkinkan pembayaran langsung masa nyata dalam cryptocurrency. Jadi pada masa akan datang, mana-mana majikan boleh membayar pekerja mereka tanpa perlu menggunakan bank.

Pembayaran Global dan Pengurusan Perbelanjaan

Terdapat keseluruhan industri back-office yang ada untuk melayani syarikat yang ingin memindahkan pekerjanya melintasi sempadan antarabangsa. Untuk membayar pekerja di negara yang berlainan, syarikat menghadapi banyak kerumitan. Selalunya, prosesnya bergantung pada pihak ketiga yang akan mengenakan yuran untuk membuat pembayaran.

Sekarang, blockchain memberikan penyelesaian yang lebih mudah. Bitwage bermula pada tahun 2014 dengan tujuan untuk membenarkan pembayaran pekerja dalam Bitcoin. Sejak itu, syarikat itu melihat potensi blockchain dalam memungkinkan pembayaran rentas sempadan dan kini menjalankan perkhidmatan pembayaran gaji antarabangsa. Pekerja adalah syarikat yang lebih baru tetapi mempunyai pandangan di pasaran yang sama.

Tangkapan skrin Bitwage

Bitwage adalah salah satu pemain awal dalam blockchain dan gaji

Menggabungkan Teknologi dengan Blockchain dalam HR

Diambil sendiri, blockchain menawarkan peluang kecekapan sebenar kepada majikan. Namun, apabila digabungkan dengan teknologi lain seperti AI, mempekerjakan orang di masa depan mungkin kelihatan sangat berbeza daripada hari ini.

Blockchain dan AI dalam HR

Pekerja sering menghubungi HR dan gaji dengan pertanyaan rutin. Ini mungkin mengenai dasar syarikat atau hak undang-undang, seperti perkara percutian atau gaji yang tidak menyenangkan. Dalam usaha untuk mengurangkan kos, banyak syarikat besar telah melakukan operasi luar pejabat atau transaksi luar pejabat, termasuk pertanyaan pekerja rutin. Lokasi kos rendah di Eropah Timur atau India sering menjadi pusat pusat perkhidmatan bersama dengan ribuan pekerja. Tugas mereka meliputi penyediaan “layanan pelanggan pekerja” kepada syarikat besar.

Offshoring dan outsourcing telah menghadapi masalah, seperti kesukaran bahasa. Membuat perkhidmatan bersama juga tidak selalu memberikan pulangan pelaburan yang dijanjikan pada awalnya. Projek blockchain yang bercita-cita tinggi seperti DeepBrain Chain menggunakan blockchain sebagai pemangkin untuk penggunaan AI, dengan menjadikan teknologi lebih banyak tersedia untuk orang ramai.

AI chatbots yang menjawab soalan pekerja rutin nampaknya merupakan langkah logik seterusnya untuk jabatan HR. Menggunakan teknologi baru dengan cara ini dapat mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan di pejabat belakang syarikat. Talla adalah salah satu contoh di mana penggunaan chatbots AI dan blockchain yang berkumpul dapat membantu jabatan HR dan IT.

Blockchain dan VR dalam HR

Banyak pekerjaan memerlukan tahap latihan asas sehingga syarikat dapat menunjukkan kepatuhan terhadap keperluan seperti kesihatan dan keselamatan. Evolusi realiti maya (VR) bermaksud bahawa pembelajaran dapat dilakukan dalam persekitaran yang selamat yang mensimulasikan keadaan kehidupan sebenar. Blockchain dapat memberikan rekod latihan yang tidak berubah, yang membantu majikan menunjukkan kepatuhan undang-undang. Makmal VR Ceek sudah menggunakan VR untuk latihan kemahiran pertolongan cemas.

Alat dengar realiti maya

Malah latihan Kesihatan dan Keselamatan boleh dibuat dengan alat dengar VR

Pemikiran Akhir

Walaupun beberapa senario ini belum menjadi kenyataan, nampaknya hanya masalah masa. Syarikat mempunyai peluang untuk merealisasikan kecekapan yang signifikan dengan memanfaatkan kekuatan blockchain dalam HR. Dengan menyatukan blockchain dengan teknologi baru yang muncul, majikan masa depan akan mendapati mereka dapat menghilangkan banyak birokrasi masa kini dalam menangani tenaga kerja mereka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me