Artis biasanya tidak membuat perniagaan yang baik. Lagipun, mereka lebih suka menumpukan perhatian pada kerajinan mereka. Dan biasanya mereka tidak mempunyai akses kepada pemasar, peguam dan pengurus yang memudahkan orang tengah memanfaatkannya berbanding dengan profesional lain. Industri ini mempunyai beberapa orang tengah yang paling kuat dalam dunia perniagaan. Tetapi memperkenalkan blockchain ke dalam industri muzik dapat mengubah semua itu.

Industri muzik rakaman global dibawa masuk $ 17.3 bilion dalam pendapatan pada tahun 2017 sahaja. Itu banyak doh! Malangnya, label rakaman menyalurkan sebahagian besar pendapatan ini daripada artis untuk diri mereka sendiri. Agak ironik bahawa orang yang membuat nilai terbanyak dalam sistem biasanya yang paling tidak mendapat nilai.

Beberapa permulaan blockchain muncul untuk menangani masalah ini. Jangan salah, industri muzik sudah bersedia untuk gangguan.

Hak Pemilikan

Walaupun bertahun-tahun mengalami kemajuan teknologi, masyarakat masih belum mencipta cara konkrit untuk menguruskan hak pemilikan seniman dengan cara yang adil dan telus. Hak tetap berada dalam kawalan label rakaman yang mempunyai sumber undang-undang yang sangat besar. Pada tahun 2015 pemuzik legenda Prince memberi amaran kepada artis muda mengenai bahaya kontrak rakaman, menyebutnya sebagai sejenis zaman moden perhambaan.

“Kontrak rakaman sama seperti – saya akan mengatakan perkataan – perbudakan. Saya akan memberitahu mana-mana artis muda … jangan menandatangani. “

Mari kita lihat beberapa projek yang muncul untuk menyelesaikan masalah ini:

Projek Ujo

Projek seperti Ujo menggunakan teknologi crypto untuk membuat pangkalan data desentralisasi hak dan pemilik hak untuk pemuzik. Oleh kerana Ujo dibina di blockchain Ethereum, para pemaju bertujuan untuk mengautomasikan pembayaran royalti dengan penyelesaian kontrak pintar Ethereum.

Blockchain dalam Industri Muzik: logo Ujo

Ujo telah membuat portal artis di mana para seniman mempunyai kawalan penuh terhadap karya terbitan mereka. Muat naik karya asal anda dan tentukan kadar pembayaran anda dan cara penggunaan muzik anda. Masih belum jelas bagaimana Ujo mencapainya, tetapi kemungkinan besar mereka menyimpan data yang paling penting (seperti identiti pencipta, pilihan pelesenan, dan saluran pengedaran) pada blockchain.

Projek Mycelia

Pasport Kreatif Mycelia adalah projek yang dipelopori oleh Imogen Heap. Imogen tidak asing dengan industri cryptocurrency. Dia telah bereksperimen dengan blockchain dalam industri muzik sejak sekitar tahun 2014. Mycelia adalah pusat penyelidikan dan pengembangan untuk pembuat muzik. Mereka bertujuan untuk memastikan bahawa industri muzik mengakui dan membayar sepenuhnya perkhidmatan seniman.

Imogen akan mengadakan lawatan ke seluruh dunia pada tahun 2018 dalam usaha untuk mempamerkan Pasport Kreatif yang juga bertujuan untuk memperkasakan pemuzik untuk menguruskan karya terbitan mereka sendiri:

“Menggunakan teknologi blockchain yang muncul, yang menampilkan templat ‘kontrak pintar’, ‘Creative Passport’ akan membolehkan pembayaran langsung yang cepat dan mudah, untuk mempermudah dan mendemokrasikan kolaborasi dari perkongsian komersial yang bermakna hingga kreativiti.”

Perkhidmatan Penstriman

Streaming adalah segmen yang paling pesat berkembang dalam industri muzik. Oleh kerana internet yang lebih murah dan lebih cepat tersedia di seluruh dunia, perkhidmatan ini terus mengambil sebahagian daripada saluran pendapatan tradisional seperti muat turun CD, LP dan digital.

Blockchain dalam Industri Muzik: Pendapatan industri muzik direkodkan global antara 1999-2017 dalam berbilion. Pendapatan telah menurun dari 25.2 bilion menjadi 17.3 antara waktu itu, tetapi hak telah dipelbagaikan.

Pendapatan industri muzik rakaman global

Kebanyakan orang biasa dengan perkhidmatan penstriman popular seperti Spotify, Apple Music atau Pandora. Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat ini sangat berpusat dan dalam banyak kes tidak mewakili artis secara adil. Pada tahun 2015 Spotify dipukul dengan Tuntutan tindakan kelas $ 150 juta atas royalti yang belum dibayar.

Artis harus benar-benar mempercayai bahawa platform akan membayarnya dengan adil dan memberikan analisis streaming yang tepat. Tidak hairanlah bahawa perkhidmatan streaming muzik blockchain sedang dijalankan:

Projek Bitsong

Bitsong mendakwa sebagai salah satu platform streaming muzik blockchain pertama yang terdesentralisasi. Platform ini membayar artis dan juga pendengar! Pengiklan dapat mempromosikan kandungan mereka melalui rangkaian Bitsong tetapi pengguna-pengguna yang memutuskan apakah dan kapan mereka ingin menggunakan iklan tersebut. Dalam kes ini, Bitsong akan memberi kredit kepada pengguna 90% pelaburan pengiklan.

Artis, sebaliknya, dapat menjual lagu mereka dan menerima sumbangan dari pendengar. Bitsong kini melancarkan ICO mereka (Julai 2018) dan berhasrat untuk membayar artis dan pengguna di rangkaian dengan token BTSG asli mereka.

Projek Choon

Choon adalah satu lagi permulaan streaming muzik blockchain dengan visi pembayaran yang adil untuk pemuzik. Choon ingin menolong artis mengekalkan 80% pendapatan mereka berbanding pengagihan tradisional kaedah:

Blockchain dalam Industri Muzik dan Pembahagian Pendapatan. Biasanya, artis hanya mendapat potongan 7% daripada muzik mereka, tetapi di Choon, perkhidmatan streaming blockchain, mereka dapat mengekalkan 80% pendapatan yang dihasilkan dari karya mereka.

Pendapatan streaming muzik dibandingkan

Mereka diketuai oleh artis dan pengeluar Gareth Emery yang sangat berpengalaman. Penjualan token mereka akan bermula pada bulan Julai 2018 dan berlangsung sehingga Ogos. Seperti Bitsong, Choon juga akan membuat token asli mereka sendiri yang disebut CATATAN untuk diedarkan kepada pengguna dan artis melalui rangkaian.

Risiko

Pai di Langit

Blockchain mempunyai kehormatan yang meragukan untuk menyelesaikan semua masalah manusia… secara lalai. Akses kepada pembiayaan hampir tidak menjadi masalah seperti yang ditunjukkan oleh banyak projek ini. Namun, ikuti perkembangan profesional platform ini.

Banyak projek menggunakan sejumlah besar wang tunai. Jelas, pemaju, pemasar, dan pengurus perlu dibayar dan perbelanjaan perniagaan perlu dijaga. Tetapi godaan untuk membuang token asli projek untuk sesuatu yang lebih berharga seperti Bitcoin tetap kuat.

Sebilangan besar projek mendakwa artis mereka akan dibayar dalam token asli tetapi bolehkah anda membeli roti atau membayar sewa anda dengan token asli? Terdapat risiko sebenar artis membuang token mereka semasa mereka mendapatkannya. Tekanan ke bawah terhadap harga seperti ini akhirnya dapat menyebabkan para artis ingin mendapat bayaran dalam sesuatu yang benar-benar mempunyai nilainya dan dapat ditukar dengan mudah, seperti Bitcoin atau Ethereum.

Tidak Akan Mengambilnya Berbaring

Selain itu, jangan berfikir bahawa label rakaman hanya akan duduk-duduk dan menonton ketika blockchain bergerak di industri. Label rakaman yang besar mempunyai masa, wang dan sumber untuk melancarkan projek mereka sendiri atau bahkan mungkin akan merosakkan yang lain. Industri muzik terkenal memerangi cetak rompak dan kita boleh menjangkakan beberapa taktik ini akan berubah kerana mereka terancam oleh teknologi blockchain.

Pemikiran Akhir: Blockchain dalam Industri Muzik

Kita perlu memastikan asas-asas cryptocurrency menjadi pusat perbincangan mengenai perubahan sebenar. Adakah rangkaian terdesentralisasi secara realistik? Adakah projek akan memberi nilai tambah bagi semua peserta dalam rangkaian: seniman, pendengar, dan pasukan projek?

Memang benar bahawa pencarian sewa telah wujud dalam industri muzik selama beberapa dekad. Tetapi sekarang, blockchain mengetuk pintu kucing gemuk ini. Walau bagaimanapun, blockchain hanyalah alat, dan alat apa pun boleh digunakan untuk hasil positif atau negatif. Blockchain dalam industri muzik kebanyakannya merupakan teori pada masa ini. Permulaan kini perlu benar-benar menunaikan janji mereka.

Projek-projek yang bertahan akan menjadi projek yang memberikan nilai nyata: Mereka yang membina rangkaian sebenar dengan menjadikan seniman dan pendengar sebagai teras industri muzik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me