Blockchain dalam Pemerintahan: Pertandingan Tidak Mungkin?

Di permukaan, blockchain dalam operasi pemerintah nampaknya tidak sesuai. Terdapat persepsi umum bahawa teknologi dan pemerintah saling bersaing. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa cryptocurrency, misalnya, mengurangkan atau menghilangkan keperluan institusi terpusat.

Walaupun persaingan antara projek blockchain dan institusi pemerintah mungkin menjadi masalah yang harus diperhatikan, hanya melihat kemungkinan ini tidak menunjukkan gambaran yang lebih besar. Pada hakikatnya, kita mulai melihat banyak negara cenderung menggunakan teknologi blockchain dengan lebih banyak sebab.

Cryptocurrency Nasional

Bermula pada tahun 2017, sejumlah negara mula mempertimbangkan melaksanakan cryptocurrency nasional mereka sendiri. Petro Venezuela, Cryptoruble Rusia, dan Estonia Estcoin adalah semua contoh pemerintah yang menggunakan blockchain untuk membuat cryptocurrency. Tetapi pada bulan Jun 2018, kami tidak melihat banyak kemajuan dari mata wang digital ini.

Sebagai contoh, Petro Venezuela diperintah tidak berperlembagaan oleh Majlis Nasional Venezuela pada bulan Mac 2018. Dan banyak kerajaan di seluruh dunia telah mengkritik projek ini. Walaupun Estcoin nampaknya agak menjanjikan, Estonia sejak itu menghentikan (atau sekurang-kurangnya mengurangkan) rancangan untuk melancarkan cryptocurrency nasionalnya setelah kritikan dari Bank Pusat Eropah.

Walaupun pelaksanaan cryptocurrency nasional yang dilihat sejauh ini nampaknya tidak berjaya, banyak orang menganggap penciptaan projek-projek ini tidak dapat dielakkan dalam jangka panjang, yang akan membawa lebih banyak kecekapan dan ketelusan kepada ekonomi negara.

Sistem Pengundian Lebih Baik

Penipuan pilihan raya terus menjadi masalah besar bagi pemerintah di seluruh dunia. Peretasan mesin pengundian dan salah perhitungan pengundian yang disengajakan dari kumpulan yang berkuasa telah menyebabkan timbulnya rasa tidak percaya di kalangan pengundi. Sistem pengundian berasaskan blockchain berpotensi untuk menyelesaikan masalah ini dan mendapat adopsi secara meluas.

Oleh kerana suara di blockchain tidak berubah dan dapat dikesan dalam masa nyata, pemerintah berpotensi untuk menentukan pemenang pilihan raya dengan cara yang lebih efisien. Struktur awam Blockchain juga menghilangkan kemungkinan gangguan pemilihan. Ikuti Undi Saya dan Polys adalah beberapa contoh projek blockchain yang menggunakan teknologi sedemikian.

Masih belum diketahui bila kita akan melihat sistem ini dilaksanakan di negara-negara seperti AS. Namun, ada yang meramalkannya 2019 atau 2020 adalah kemungkinan besar.

pengundian blockchain

Blockchain meningkatkan sistem pengundian.

Pengurusan Identiti

Pengurusan identiti adalah contoh lain dari sistem ketinggalan zaman yang mendapat manfaat daripada inovasi teknologi baru. Masih belum diketahui bagaimana sebenarnya untuk membuat identiti digital rasmi yang diluluskan oleh kerajaan. Tetapi, gabungan teknologi blockchain dan biometrik (iaitu pengecaman wajah atau imbasan retina) boleh menjadi sebahagian daripada jawapannya.

Pada masa ini, berbilion orang di seluruh dunia bergantung pada nombor identiti nasional (iaitu nombor keselamatan sosial di AS) untuk mengesahkan identiti. Walau bagaimanapun, sistem ini mempunyai masalah berleluasa dengan penipuan. Selain itu, kad pengenalan fizikal terhad penggunaannya untuk pengesahan identiti jauh. Sering kali, pengurusan identiti memerlukan pengesahan secara langsung, yang boleh menyebabkan lama menunggu di pejabat pemerintah, tempat mengundi, dan banyak lokasi lain.

Estonia adalah satu negara yang bertujuan untuk mengubah masa depan pengurusan identiti. Walaupun Estonia telah mengurangi rancangan untuk melaksanakan blockchain untuk membuat cryptocurrency nasional, pemerintah masih mempunyai rancangan untuk menggunakan blockchain untuk membuat sistem pengurusan identiti yang lebih baik. Kerajaan merancang untuk menggunakan Estcoin sebagai bagian dari e-residensi Estonia, sebuah program yang mempermudah proses bagi orang asing yang ingin mendirikan tempat tinggal di negara ini.

Dalam contoh ini, pengurusan identiti dengan blockchain memudahkan e-penduduk untuk menandatangani dokumen rasmi dan menubuhkan syarikat dari jauh. Kerajaan lain di seluruh dunia dapat menggunakan contoh ini untuk mengubah sistem pengurusan identiti mereka dan mengurangkan halangan untuk penyertaan pemilih, faedah yang diberikan oleh pemerintah, dan banyak lagi.

Cukai

Walaupun banyak kerajaan mula mengenakan pendapatan cryptocurrency, teknologi blockchain itu sendiri juga dapat menjadikan sistem percukaian lebih efisien. Masa yang diperlukan untuk memproses maklumat berkaitan cukai dapat dikurangkan secara drastik dari minggu atau bulan hingga beberapa saat. Terdapat beberapa faktor yang memungkinkan ini berlaku. Salah satu contohnya, kontrak pintar boleh menggantikan perjanjian intra-firma yang dilaksanakan secara manual semasa.

Kerajaan juga dapat membuat sistem percukaian berasaskan blockchain yang secara automatik memeriksa penipuan Missing Trader Intra – Community (MTIC), yang biasanya dikenal sebagai ‘penipuan karusel’, di seluruh negara anggota EU. MTIC akaun untuk berbilion Euro dalam kehilangan hasil cukai setiap tahun. Dengan membuat lejar digital untuk semua barang dan perkhidmatan yang diperdagangkan, pemerintah dapat membuat sistem untuk transaksi yang disahkan, mengikat semua maklumat dalam satu, rantai yang tidak berubah.

Blockchain mengurangkan atau bahkan menghilangkan keperluan untuk pengesahan manual, yang membolehkan perniagaan mengoptimumkan operasi mereka dan juga memastikan pemerintah tidak kehilangan potensi hasil pajak dalam proses tersebut. Bagi pekerja, percukaian berasaskan blockchain juga bermaksud bahawa penyata cukai diproses lebih cepat.

cukai blockchain

Blockchain meningkatkan kecekapan pungutan cukai.

Blockchain dalam Kerajaan: Masa Depan

Pada tahun-tahun awal blockchain, banyak pemerintah ragu-ragu dan bahkan agak menentang penerimaan masyarakat. Walaupun begitu, kami mulai melihat lebih banyak minat serta pelaksanaan inisiatif blockchain yang diketuai oleh pemerintah di seluruh dunia. Nampaknya sentimen terhadap blockchain mulai berubah.

Ketika kita terus melihat kemajuan blockchain dan permintaan yang lebih besar untuk inovasi dalam pemerintahan, penerapan blockchain akan segera beralih dari teknologi yang “bagus untuk dimiliki” ke teknologi yang diperlukan. Blockchain dalam pemerintahan berpotensi memberikan makna nyata pada kata kunci politik yang terlalu banyak digunakan seperti “ketelusan” dan membuat peningkatan yang ketara dalam kecekapan secara keseluruhan.