Banyak Keretakan dalam Rantaian Bekalan

Pengurusan rantaian bekalan boleh menjadi mimpi buruk logistik. Apa yang rendah hati bermula di awal tahun 1900-an sebagai cara untuk menggunakan ruang gudang dengan lebih baik telah berkembang menjadi kompleks, $ 10tn industri yang tidak dijangka akan perlahan dalam masa terdekat. Satu rantaian bekalan sekarang boleh merangkumi pelbagai negara, memindahkan produk bernilai jutaan dolar, semuanya dengan syarikat yang berbeza mengambil hak milik pada setiap langkahnya. Oleh kerana itu, rantaian bekalan adalah calon yang hampir sempurna untuk gangguan blockchain.

Kerana rantaian bekalan telah berkembang menjadi ukuran besar sekarang, mereka tidak kekurangan masalah. Mari kita lihat beberapa yang terbesar yang mereka hadapi hari ini dan bagaimana mendapatkannya blockchain runcit kerana perniagaan seperti itu dapat mengurangkan sedikit kesakitan.

Ketidakselarasan Maklumat

Ketidakkonsistenan data dalam rantaian bekalan boleh berlaku kerana banyak sebab. Yang paling biasa adalah perbezaan sistem penyimpanan rekod di kalangan syarikat bersekutu.

Ikuti rantai bekalan susu sederhana, misalnya, yang merangkumi petani, syarikat pengangkutan dan kedai runcit.

Pada permulaan rantaian, petani mengumpulkan susu dan menuliskan maklumat pengeluarannya pada sehelai kertas. Kemudian, dia memasukkannya secara manual ke dalam spreadsheet. Dari sana, dia menyerahkan susu bersama dengan spreadsheet kepada pengangkut.

Walau bagaimanapun, pengangkut menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk mengesan inventori susu. Beberapa sistem akan memindahkan data secara automatik dari spreadsheet, tetapi selalunya ia memerlukan lebih banyak kerja manual. Dan kerja manual bermaksud ada ruang untuk kesilapan.

Semasa penghantaran, pengangkut menyampaikan maklumat susu kepada pekerja runcit. Tetapi sekali lagi, kedai ini mempunyai sistemnya sendiri, program dalaman yang dibina. Kerana sistem yang berbeza, ada kemungkinan besar kesalahan manusia setiap kali data bertukar tangan.

Blockchain adalah Sumber Kebenaran Rantai Bekalan yang Tidak Berubah

Mengintegrasikan blockchain ke dalam rantaian bekalan memberi anda satu sumber kebenaran. Daripada cuba membandingkan maklumat dari sistem yang berbeza, anda hanya perlu merujuk pada lekapan blockchain. Kesesuaian ini mengurangkan risiko kesalahan, manusia atau sebaliknya, ketika merujuk titik data.

Beberapa projek blockchain seperti VeChain dan Waltonchain bahkan meletakkan peranti ID fizikal pada produk untuk meningkatkan akauntabiliti. Pada setiap langkah proses, pekerja memindai tag RFID, misalnya, yang secara unik mengenali produk, seterusnya mengurangkan jumlah kemasukan data manual.

Blockchain ID juga berguna untuk jaminan kualiti. Sekiranya seseorang cuba menukar produk, imbasan pantas akan menentukan kesahihannya. Penyelesaian ini sangat bermanfaat untuk sektor barang mewah – industri yang sudah masak dengan penipuan.

Siapa di Fault?

Produk boleh bertukar tangan berpuluh kali dalam rantaian bekalan. Sekiranya produk hilang, rosak, atau ditangguhkan selama ini, adalah tugas intensif untuk mencari pelakunya dan boleh menyebabkan permainan menuding jari.

Terdapat beberapa sebab mengapa ini berlaku. Kerumitan sistem, kesalahan dalam penyimpanan rekod (tidak sengaja atau tidak), dan data sulit semuanya menyebabkan kesukaran untuk mengetahui di mana kesalahan itu terletak.

Blockchain Menyelesaikan Pertikaian Rantaian Bekalan

Perkara utama yang dibawa oleh teknologi blockchain ke rantai bekalan adalah ketelusan. Semua pihak berkepentingan mengetahui status produk dan dapat dengan mudah melihat di mana kesalahan mungkin berlaku.

Selain itu, ahli boleh membuat kontrak pintar sehingga perselisihan mudah, seperti kelewatan penghantaran, diselesaikan dan dibayar secara automatik. Jumlah masa yang dijimatkan dalam penyelesaian pertikaian sahaja menyebabkan pengurangan kos yang ketara.

Penjejakan Isu Kelewatan

Sebagai peserta rantaian bekalan, anda ingin terus meningkatkan proses anda dan menyelesaikan masalah yang timbul dengan cepat. Malangnya, yang pengasingan bahagian yang berlainan rangkaian bekalan boleh menjadikan ini bermasalah. Mari kembali ke contoh susu kita.

Anda adalah pemilik runcit. Pada suatu hari, anda dapati 20% susu anda merosakkan hampir seketika. Setelah menariknya dari rak, anda mula mengesan sumber susu. Itu sukar.

Anda menerima lima penghantaran dari tiga pengedar minggu ini yang mengambil susu mereka dari dua puluh ladang yang berbeza. Walaupun anda mengetahui dari mana ladang susu itu berasal, petani itu mungkin tidak salah. Kesalahan mungkin berlaku semasa pengangkutan.

Mengikuti Isu Rantaian Bekalan dengan Blockchain

Pada peringkat asas, anda boleh menggunakan teknologi blockchain untuk mengesan lokasi produk dalam kitaran hayat rantaian bekalannya. Anda hanya mengimbas cip RFID atau kod QR pada setiap langkah dan status produk melekat pada blockchain. Semua anggota rantaian bekalan mempunyai akses ke data dan dapat mengetahui dengan pasti di mana kelewatan itu berlaku.

Walaupun begitu, mengetahui lokasi tidak cukup untuk mengesan masalah kualiti. Lebih jauh mengikat blockchain dengan peranti IoT adalah di mana jaminan kualiti menjadi sangat menarik.

Rangkaian Bekalan Blockchain IBM

Faedah menggunakan blockchain dalam rantaian bekalan. Sumber: IBM

Sekali lagi, kita kembali ke masalah susu kita – kali ini dengan blockchain dan IoT. Semua susu yang anda terima mempunyai kod QR yang boleh anda imbas untuk melihat kitaran hidupnya, sampai ke ladang dari mana ia datang. Di samping itu, setiap trak penghantaran mengandungi sensor suhu yang memberitahu blockchain jika suhu naik cukup tinggi untuk merosakkan susu.

Apabila anda menerima penghantaran, anda mengimbas susu. Segera, anda dapati susu dari trak # 3 akan cepat rosak kerana suhu trak melebihi ambang. Tidak perlu membuang masa dan sumber untuk mengenal pasti masalah – imbasan adalah semua yang diperlukan.

Pembayaran yang dikeluarkan

Kitaran pembayaran semasa untuk syarikat logistik mengambil masa antara 60 hingga 90 hari. Seperti kebanyakan masalah dengan pembayaran, jangka masa pengeluaran disebabkan oleh dokumen yang tidak perlu dan bergantung pada orang tengah untuk memudahkan transaksi. Ketidakcekapan ini sering menyebabkan masalah aliran tunai yang ketara yang boleh merosakkan syarikat.

Syarikat perkapalan juga menghadapi risiko pembayaran ditangguhkan atau tidak pernah sampai. Untuk melindungi risiko ini, banyak di antaranya akan meningkatkan kadarnya yang memberi kesan negatif kepada seluruh rantai.

Kontrak Pintar Mengautomasikan Pembayaran

Kontrak pintar rantaian bekalan semudah membayar vendor pada saat produk diterima. Sudah, ini adalah peningkatan pada masa proses 60 hingga 90 hari yang disebutkan sebelumnya.

Walau bagaimanapun, kontrak pintar membawa nilai yang lebih tinggi. Mereka dapat menetapkan syarat untuk setiap hubungan dalam rantaian bekalan dan melaksanakan syarat-syarat tersebut tanpa harus menarik perhatian perantara. Pesanan tiba rosak? Hantar bayaran balik. Produk meninggalkan pembekal lewat? Kembalikan $ X untuk setiap minit sepanjang masa yang dijadualkan. Kontrak pintar dapat menangani banyak logik pembayaran kompleks yang dikendalikan oleh perantara pada masa ini.

Apa Seterusnya untuk Rantaian Bekalan Blockchain?

Mengintegrasikan teknologi blockchain ke dalam rantaian bekalan hanyalah permulaan. Ya, ia menghasilkan kecekapan yang lebih besar dan menghilangkan keperluan untuk mempercayai. Tetapi apabila digabungkan dengan pembelajaran mesin dan AI, ada potensi untuk lebih banyak lagi.

Dengan menggunakan kuasa pengkomputeran yang diedarkan, kita sekarang dapat menyelesaikan masalah logistik yang sebelumnya tidak dapat diselesaikan. Tidak mustahil untuk mempercayai bahawa kita akan mempunyai rantaian bekalan yang akhirnya berjalan tanpa campur tangan manusia. Kami dapat melihat gudang automatik menggunakan peranti IoT untuk berkomunikasi dengan kenderaan memandu sendiri, semuanya mengikuti kontrak pintar di blockchain.

Potongan-potongan ini sudah ada secara bebas, jadi hanya seketika sebelum mereka bergabung. Ketika datang ke rantaian bekalan blockchain, masa depan mungkin lebih dekat daripada yang sepertinya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me