Blockchain dan Industri Insurans

Blockchain dan industri insurans menunjukkan keserasian sedemikian rupa sehingga anda dapat mengharapkan blockchain dapat mengubah cara syarikat insurans menjalankan perniagaan dengan ketara. Pencipta Ethereum Vitalik Buterin mengatakan banyak. Dalam sebuah temu ramah dengan Simon Phipps dari KPMG China pada 27 November 2016, Buterin menyatakan:

“Saya rasa insurans sebenarnya adalah salah satu bidang kewangan yang agak mudah digunakan untuk blockchain. Saya rasa alasannya adalah bahawa ia adalah bidang yang pada dasarnya hanya berkaitan dengan kewangan dan data. Blok bangunan yang cukup sederhana dan saya fikir data telah tersedia secara bebas sejak internet. Dan dari segi kewangan, anda tahu, semakin mudah diakses, terutamanya dengan teknologi blockchain yang masuk. Oleh itu, terdapat kombinasi yang cukup semula jadi, dan saya rasa kita melihat seperti kedua-dua syarikat yang mula mengembangkan beberapa aplikasi seperti insurans penerbangan juruterbang, tidak ada yang dimaksudkan, dan seperti beberapa syarikat insurans yang cukup besar hanya berminat dengan teknologi, hanya mencengkeram kaki mereka. “

Vitalik juga menyatakan sokongannya di Twitter untuk pengembangan blockchain dalam pemprosesan insurans.

Ya, saya adalah penasihat wetrust. Tidak, saya tidak mempunyai token. Tidak, minat saya terhadap insurans terdesentralisasi TIDAK boleh ditafsirkan ….

– Vitalik Bukan pemberi Ether (@VitalikButerin) 8 Oktober 2017

Sejarah Insurans

Di China kuno, para pedagang memberi ganti rugi terhadap kerugian dengan menyebarkan kargo di beberapa kapal. Oleh itu, jika satu kapal karam, sisa penghantaran tetap selamat. Di sini, kita sudah melihat nilai desentralisasi dalam insurans.

Bahaya di Laut

Sejarawan sering menunjukkan asal usul insurans moden dalam budaya barat ke sebuah rumah kopi di London pada akhir tahun 1680-an. Edward Lloyd membuka Lloyd’s Coffee House pada waktu ini di Tower Street di London, dan ini menyediakan tempat berkumpul untuk pemilik kapal, pedagang, dan lelaki pelaut.

Industri insurans berkembang dari perjanjian yang dibuat untuk menyebarkan risiko di antara pelbagai pihak dan bertaruh pada hasil yang baik dari perjalanan perdagangan. Edward Lloyd menubuhkan Lloyd’s London sebagai hasil kejayaannya dalam perniagaan ini.

Permulaan ini menunjukkan insurans menjadi pemangkin untuk pengembangan perniagaan. Tanpa insurans, beberapa perjalanan yang berjaya tidak akan pernah bermula. Pertimbangkan perkembangan teknologi yang muncul sebagai setaraf moden.

Peluang Penjudi

Kemudian pada tahun 1654, ahli matematik Blaise Pascal menghubungi rakan matematik Perancis Pierre de Fermat. Bersama-sama, mereka mengembangkan teori kebarangkalian. Teori kebarangkalian memberi penanggung insurans alat yang ketat untuk mengira jumlah risiko yang terlibat dalam usaha tertentu. Karya Pascal memberikan asas untuk jadual aktuari pertama, dan pendekatan ini terus digunakan oleh industri insurans hari ini.

Oleh itu, dalam sejarah insurans, kita melihat dengan jelas bidang penting di mana blockchain dan industri insurans bertepatan. Desentralisasi menyebarkan risiko. Dan matematik menyediakan kontrak pintar untuk asas urus niaga.

Manfaat Blockchain untuk Industri Insurans

Amanah

Di seluruh dunia, kepercayaan merosot dalam kekuatan yang mapan, baik itu pemerintah atau perniagaan. The Barometer Amanah Edelman 2017 mendokumentasikan penurunan ini. Teknologi blockchain, pada intinya, mewujudkan sistem kepercayaan tanpa mengira sama ada pihak yang terlibat dalam transaksi saling mempercayai atau tidak.

Sorotan Barometer Amanah Perkhidmatan Kewangan Edelman

Sorotan Barometer Amanah Perkhidmatan Kewangan Edelman

Ketelusan

Di Amerika Syarikat sahaja, sekitar $ 7.4 bilion tetap tidak dituntut melalui insurans nyawa di mana orang mati, tetapi dana mereka jatuh melalui celah. Teknologi blockchain dan kontrak pintar menegakkan pembayaran, dan data transaksi muncul secara terbuka di blockchain.

Kecekapan

Sebagai industri yang mapan, syarikat insurans menggunakan kerangka utama, teknologi pangkalan data ketinggalan zaman, dan sistem yang tidak sesuai yang mengalami kesukaran besar untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Data pada blockchain dapat mengatasi masalah ini. Ekonomi baru muncul seperti di Asia memberi peluang untuk meneroka sistem baru berdasarkan blockchain kerana ekonomi ini wujud bebas daripada sistem yang mapan dan ketinggalan zaman.

Rekod Kebenaran yang Tidak Berubah

Insurans bergantung kepada mengetahui fakta dengan betul. Apabila anda menginsuranskan barang berharga, syarikat insurans perlu mengetahui keadaan barang berharga tersebut, lokasi mereka, dan juga bukti mudah mengenai keberadaannya. Blockchain memberikan rekod kebenaran yang tidak dapat diubah yang mampu menyimpan semua data ini dan mengesan perubahan pemilikan.

Urus Niaga

Industri insurans pada dasarnya membuat tanggungjawab kontrak antara pihak. Satu pihak membayar yang lain, dan keadaan mewajibkan pihak lain membayar apabila syarat memenuhi kriteria yang tepat. Teknologi blockchain menyediakan sistem untuk kontrak dihormati dan pembayaran dibuat dengan cekap.

Pencegahan Penipuan

Sebagai rekod kebenaran yang tidak dapat diubah, kemampuan blockchain termasuk keupayaan untuk mengurangkan penipuan. Urus niaga pada blockchain memberikan maklumat yang relevan untuk mengungkap tuntutan yang mencurigakan dan orang yang mencurigakan.

Pengauditan

Ketelusan teknologi blockchain membolehkan pengauditan ditingkatkan. Blockchain menyediakan akses siap ke kriteria yang digunakan untuk menetapkan harga premium dan bagaimana kriteria ini berubah dalam pelbagai jangka masa. Oleh itu, bukti pematuhan terhadap peraturan pemerintah semakin mudah.

Inisiatif Industri Insurans Blockchain (B3i)

The Inisiatif Industri Insurans Blockchain (B3i) dibentuk di Eropah pada akhir 2016. B3i mewakili kumpulan syarikat insurans yang bekerjasama untuk meneliti peluang blockchain dan industri insurans. Setelah beberapa tahun pertama yang berjaya, B3i Services AG diperbadankan di Zurich pada bulan Mac 2018. Sebagai organisasi sendiri, B3i Services AG ingin mengembangkan dan menguji penyelesaian blockchain komersial untuk insurans.

Organisasi ini mengeluarkan prototaip blockchain untuk bencana harta tanah yang melebihi kontrak insurans semula kerugian sebagai produk pertamanya. Dengan menyediakan bentuk kontrak insurans yang paling mudah, ini juga membuka jalan bagi standard umum untuk beroperasi di masa hadapan.

blockchain dan imej industri insurans

B3i sedang meneliti cara-cara di mana industri insurans dapat memanfaatkan teknologi blockchain.

Pemikiran Akhir

Blockchain dan industri insurans memberikan banyak peluang. Ketelusan dan pemprosesan transaksi blockchain memberikan data dan kepercayaan yang lebih baik kepada pelanggan dan vendor. Peningkatan kecekapan industri yang ada hanya menyediakan satu jalan ke hadapan. Aspek teknologi blockchain memperlihatkan cara baru untuk memikirkan perniagaan itu sendiri. Industri insurans berkembang dari keperluan untuk mengurangkan risiko, dan berjaya melakukannya dengan menyebarkan risiko kepada banyak pihak. Akibatnya, bahaya perdagangan maritim memulakan industri insurans Barat moden yang kita kenal sekarang.

Anda dapat melihat dalam desentralisasi blockchain kemungkinan menyebarkan risiko ke atas pelbagai pihak dengan cara baru. Blockchain membolehkan orang memastikan usaha dengan cara yang serupa dengan crowdfunding. Walaupun kos overhed sistem ketinggalan zaman membataskan syarikat insurans, blockchain membolehkan pembiayaan mikro. Oleh itu, keuntungan dari usaha kecil yang biasanya terbang di bawah radar industri yang ada menunggu untuk dijumpai.

Kemungkinan dunia baru yang berani ada bagi mereka yang bersedia untuk melayari pengembaraan industri insurans baru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me