Blockchain dalam media dan hiburan berpotensi mengubah sifat iklan digital, tetapi bagaimana blockchain dapat diterapkan pada iklan digital, media, dan hiburan?

Pertama, mari kita hilangkan mitos umum mengenai pemasaran dan pengiklanan: bahawa ia sama. Iklan membezakan dirinya daripada pemasaran dengan cara yang ketara. Pemasaran merangkumi strategi keseluruhan yang dibina daripada banyak komponen yang digunakan syarikat untuk mendapatkan produknya ke tangan pelanggan.

Dan pengiklanan menentukan komponen tertentu dari strategi tersebut untuk menyampaikan mesej syarikat kepada bakal pelanggan. Pengiklanan menganggap syarikat mesti terlebih dahulu mencari calon pelanggan untuk berkomunikasi, dan kehidupan iklan digital di dunia dalam talian.

Perhatikan Bahu Anda

Oleh itu, pengiklanan digital sangat bergantung kepada pengguna dalam talian. Pengiklanan yang berkesan mensasarkan orang yang kemungkinan besar akan membeli produk tersebut. Oleh itu, pengiklan mengumpulkan data pengguna untuk menentukan tempat menggunakan sumber mereka dengan berkesan. Pengiklan mengumpulkan sebanyak mungkin data peribadi dan menyimpan data ini secara terpusat.

Oleh itu, blockchain di media dan hiburan menggunakan iklan digital pada dasarnya bertentangan dengan sifat cryptocurrency berdasarkan teknologi blockchain.

Blockchain menghadirkan buku besar terbuka sehingga seluruh dunia dapat melihat transaksi tersebut, tetapi identiti pengguna tetap tersembunyi di blockchain. Dengan menggunakan kriptografi, blockchain mengandungi kunci awam, tandatangan digital, dan alamat dompet, tetapi tidak ada yang mengenal pasti pengguna sebagai John Doe, Jane Smith atau orang lain.

Mengapa Mereka Tidak Boleh Meninggalkan Kita Sendirian?

Blockchain menghargai privasi, dan pengiklanan menghargai pengumpulan dengan kekuatan terpusat dari semua kemungkinan maklumat mengenai bakal pelanggan. Blockchain membolehkan pengguna melepaskan diri dari pengawasan tanpa henti dari setiap pergerakan dalam talian yang dibuat oleh pengguna.

Sekiranya pengiklan mengetahui identiti Satoshi Nakamoto, yakinlah mereka akan memburunya tanpa henti dan cuba menarik sebahagian Bitcoinnya dari dompetnya dan masuk ke dalam mereka! Ironi tidak pernah gagal, jadi iklan untuk produk privasi mungkin akan menjadi yang paling tinggi dalam suapannya.

blockchain dalam media dan gambar hiburan

Blockchain dalam Media dan Hiburan – Kami Mengetahui Apa yang Anda Lakukan pada Musim Panas yang lalu

Memang benar bahawa maklumat di luar blockchain memberikan maklumat mengenal pasti mengenai individu yang menjalankan perniagaan di blockchain, dan untuk rangkaian Bitcoin, data forensik dari analisis lalu lintas menghasilkan maklumat ini.

Sekiranya Orang X di alamat IP 123 menjual perabot, dan Orang Y di alamat IP 456 menghantar Bitcoin kepada Orang X, simpulkan bahawa Orang Y membeli beberapa perabot. Penguatkuasaan undang-undang menggunakan kaedah ini untuk mengesan aktiviti haram. (Alamat IP menentukan lokasi komputer anda di internet).

Orang Boleh Menutup Lubang Lubang

Mengetahui hal ini, beberapa cryptocurrency membina privasi ke dalam teknologi blockchain mereka. Sebagai contoh, Monero, Dash, dan Zcash mewakili hanya beberapa koin privasi. Protokol duit syiling ini mengekalkan kerahsiaan pengguna.

Privasi tidak menganggap aktiviti haram, dan anda boleh menganggap privasi sebagai hak asasi manusia.

Privasi hilang dari World Wide Web, tetapi blockchain berharap dapat memulihkannya.

blockchain dalam media dan gambar hiburan

Bagaimana mereka melakukannya?

Bagaimana pengiklan mengekori anda di web? Beberapa laman web menghendaki anda mendaftar, jadi anda memberikan maklumat anda secara sukarela untuk melihat maklumat mereka. Laman web menggunakan kuki penyemak imbas. Kuki wujud sebagai fail yang dilayan pelayan di komputer anda sendiri untuk mengesan maklumat anda. Pelayan mengambil alamat IP anda dan mengenal pasti anda dengan alamat tersebut di internet.

Laman web bahkan mengenal pasti anda melalui maklumat sistem komputer anda yang menghantar melalui penyemak imbas. Sebagai contoh, jika monitor anda menetapkan tampilan menjadi 2560 piksel dengan 1440 piksel, dan anda sendirian di antara semua pengguna di laman web yang menggunakan resolusi itu, maklumat tersebut akan mengenal pasti anda tanpa perlu mengetahui alamat IP anda!

Anda Boleh Berlari, Jekyll, Tetapi Anda Tidak Boleh Hyde

Dengan kejayaan model perniagaan Google, pengejaran dalam talian dan pengiklanan seterusnya menentukan apa yang telah menjadi web. Sebelum Google dan internet, pengguna membeli perisian dengan wang, dan perisian datang dalam kotak yang dibungkus. Sebagai alternatif, model perniagaan Google membolehkan orang menggunakan perisian sebagai pertukaran untuk maklumat peribadi, dan maklumat peribadi anda kemudian dijual kepada pengiklan.

Di web, kerana telah berkembang, anda bukan pelanggan. Anda adalah produk.

Adakah terdapat kes penggunaan positif untuk blockchain di media dan hiburan menggunakan iklan digital? Ada yang mengatakan ya, tetapi mereka adalah organisasi pengiklanan, jadi berhati-hati.

NYIAX, Pertukaran Iklan Bertenaga Blockchain

Dibangunkan melalui perkongsian dengan Nasdaq, NYIAX menyediakan pertukaran di mana pengiklan dan penerbit melakukan transaksi iklan. Mereka menggunakan teknologi blockchain untuk kontrak ini, dan ini memberikan kepercayaan dan ketelusan yang menentukan blockchain ke pertukaran ini.

Tetapi blockchain ini wujud antara penerbit dan pengiklan, dan tidak ada hubungannya dengan hubungan antara penerbit dan pengguna atau antara pengiklan dan pengguna. Oleh itu, penggunaan teknologi ini hanya memberi jalan kepada peserta belakang untuk melakukan perniagaan antara mereka. Penggunaan blockchain dalam media dan hiburan ini sangat tidak bermanfaat bagi pengguna akhir.

MadHive, Menggabungkan Iklan dan Privasi dengan Blockchain

Begitu juga, MadHive bertujuan untuk menyediakan produk pengurusan data pengiklan video yang dikuasakan oleh blockchain, dan blockchain mereka menghilangkan orang tengah yang mengumpulkan dan menyimpan data pengguna.

MadHive AI mengumpulkan data ini, menyimpan maklumat peribadi pengguna secara peribadi, dan membolehkan pengiklan menjangkau bakal pelanggan ini tanpa mengetahui maklumat peribadi mereka.

Kesatuan Eropah baru-baru ini menguatkuasakan Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR). GDPR mengukuhkan hak privasi pengguna. Oleh itu, ketika pemerintah menegakkan undang-undang dan peraturan baru yang melindungi privasi pengguna, pendekatan MadHive untuk menggunakan blockchain dalam media dan hiburan mungkin terbukti sangat berguna.

blockchain dalam media dan gambar hiburan

Beberapa Pemikiran Akhir

Bapa pengasas memperjuangkan kehidupan, kebebasan, dan mengejar kebahagiaan sebagai hak asasi manusia; dan tanpa privasi, kebebasan gagal, dan kebahagiaan menguap.

Samuel Warren dan Hakim Mahkamah Agung Louis Brandeis menerbitkan “Hak untuk Privasi” dalam Harvard Law Review pada 15 Disember 1890. Mereka menganjurkan bahawa individu mempunyai hak untuk privasi; dan yang menarik, mereka menunjukkan bahawa teknologi moden menyumbang kepada kehilangan privasi. Teknologi moden pada masa ini merangkumi fotografi dan surat khabar dengan peredaran yang meluas.

Web berkembang menjadi instrumen yang merosakkan privasi. Teknologi blockchain berusaha untuk melindungi privasi seseorang, dan blockchain bertujuan untuk mengembalikan hak kepada individu yang diambil oleh pihak berkuasa terpusat.

Masa akan memberitahu apakah privasi blockchain dalam media dan hiburan dan sifat invasif pengiklanan digital menemui bidang kerjasama dan keserasian yang berkesan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me