Teknologi blockchain melihat penggunaan skala besar di banyak sektor sebagai kaedah alternatif menjalankan perniagaan. Keupayaan overhead dan pemantauan segera rangkaian blockchain yang rendah dapat memberikan kelebihan besar kepada syarikat di pasaran. Sekarang muncul bahawa tentera dunia juga ingin memanfaatkan teknologi unik ini.

Jumlah organisasi ketenteraan yang ingin memperoleh teknologi blockchain semakin meningkat. Tentera dari Amerika Syarikat, China, dan India telah mengumumkan program ketenteraan berasaskan blockchain secara terbuka. Semasa anda akan belajar, terdapat perlumbaan senjata yang tenang di antara negara-negara yang ingin menjadi yang pertama untuk memanfaatkan teknologi blockchain. Anda mungkin tidak menyangka bahawa teknologi blockchain boleh membunuh, tetapi, setelah diterapkan pada rantaian logistik ketenteraan, ia dapat memperbaiki kepincangan seluruh kekuatan pertempuran.

Pelaburan Ketenteraan

Tahun 2018 Akta Kebenaran Pertahanan Nasional disahkan oleh Presiden Donald Trump. Perundangan ini merangkumi bahasa khusus blockchain. Untuk lebih tepatnya, Undang-Undang tersebut menyatakan bahawa pembiayaan mesti disisihkan untuk membuat taklimat mengenai aplikasi siber teknologi blockchain.

Presiden Donald J Trump Menandatangani Imej Undang-Undang melalui Wall Street Journal

Akta Kebenaran Pertahanan Nasional 2018 merangkumi pembiayaan untuk taklimat mengenai teknologi blockchain. Imej melalui Wall Street Journal.

Ketentuan penyelidikan blockchain tergolong dalam dua kategori. Bahagian pertama dikhaskan untuk memantau bagaimana kuasa asing, pelampau, dan penjenayah menggunakan teknologi tersebut. Penilaian ini akan digunakan untuk melihat apakah kaedah kaedah organisasi luar ini berjaya diterapkan kepada tentera AS. Nampaknya tentera AS berminat untuk tidak ketinggalan di medan perang blockchain, dan mereka memantau perkembangan blockchain bersenjata secara global untuk memastikan penguasaan masa depan.

Bahagian kedua rang undang-undang ini menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk memeriksa penggunaan teknologi blockchain semasa dan terancang di peringkat persekutuan. Secara khusus, rang undang-undang tersebut meliputi penggunaan teknologi blockchain dalam projek infrastruktur. Negara-negara ingin memanfaatkan dana tersebut. New York mengumumkan rancangan untuk membuka Pusat Sumber Blockchain NYC pada bulan Mei tahun ini.

Penyatuan blockchain ke dalam projek infrastruktur dapat membantu meningkatkan hubungan masyarakat juga. Pada masa ini, banyak projek ini tidak mempunyai ketelusan yang diperlukan untuk mendapatkan kepercayaan masyarakat berskala besar. Apabila anda mempertimbangkan jumlah politik rasuah yang dihadapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini adalah mudah untuk melihat mengapa orang ramai kehilangan kepercayaan terhadap projek-projek ini. Penambahan protokol berasaskan blockchain dapat membantu mengurangkan masalah dan meningkatkan perkembangan. Ahli politik seperti David Cameron telah menjalankan kempen mereka memberitakan faedah integrasi.

Keupayaan konsensus segera yang diberikan oleh teknologi blockchain dapat memainkan peranan besar dalam menentukan bagaimana projek-projek kerajaan diprioritaskan dan dibiayai di masa depan. Rusia sudah menggunakan program berasaskan blockchain yang disebut Warganegara Aktif yang membolehkan orang ramai memilih isu bukan politik seperti had laju, menamakan harta benda awam, dan laluan bas.

Pembiayaan Fleksibel

Naib Presiden Kanan sektor awam Majlis Industri Teknologi Maklumat, Trey Hodgkins, menjelaskan pentingnya rang undang-undang dan strukturnya. Hodgkins menjelaskan bahawa tujuan rang undang-undang itu adalah untuk membuat dana yang fleksibel yang dapat digunakan untuk mempelajari berbagai aplikasi untuk teknologi blockchain.

Sudah, contoh penggunaan blockchain muncul di setiap sektor tentera, dari pengenalan peribadi hingga penargetan senjata, hingga pengurusan rantaian bekalan. Kecekapan yang diberikan oleh teknologi ini dapat menjadi tepat yang perlu ditingkatkan oleh tentera AS, seperti apa yang dilihat oleh beberapa pihak, membazir sistem yang ada pada masa ini.

Imej Pengecaman Muka berasaskan Blockchain melalui Biometrid

Pengecaman Muka berasaskan Blockchain. Imej melalui Biometrid

NATO

Agensi Komunikasi dan Maklumat NATO adalah contoh lain dari organisasi pemerintah yang dibiayai dengan baik yang ingin memanfaatkan teknologi blockchain dalam dekad yang akan datang. Menariknya, NATO terutama tertumpu pada logistik dan kewangan aplikasi untuk teknologi.

NATO sedang menilai cadangan mengenai integrasi blockchain. Pegawai telah mengumumkan bahawa kontrak akan diberikan dari Cabaran Inovasi, bahagian dari sidang kemuncak yang memberi tumpuan untuk mengintegrasikan teknologi baru ke medan perang. Telah dilaporkan bahawa Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA) juga banyak terlibat dalam program ini. DARPA berminat dengan pesanan dan transaksi yang selamat pelantar.

Perlumbaan Senjata Blockchain

AS dan sekutunya tidak bersendirian dalam aspirasi mereka untuk menggunakan senjata api. Tampaknya China juga mendorong ke arah integrasi cepat teknologi inovatif ini. Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) menerbitkan sebuah artikel tahun ini di mana mereka mengetengahkan aplikasi ketenteraan khusus untuk teknologi blockchain. Makalah ini menunjukkan bahawa sangat penting bagi China untuk tidak ketinggalan dalam penggunaannya.

Weaponize Blockchain – “Media Wars”

China telah memerhatikan teknologi blockchain selama bertahun-tahun sekarang. Sekiranya anda menggali lebih mendalam, anda boleh mendapatkan rujukan ketenteraan untuk blockchain sejak 2016. Jurnal Sains Pertahanan Nasional & Teknologi menerbitkan artikel berjudul “Teknologi Blockchain dan Potensi Nilai Ketenteraannya.” Artikel tersebut memfokuskan pada penyatuan blockchain ke dalam operasi perisikan, pemantauan kitaran hidup senjata, sistem pengurusan personel, dan logistik ketenteraan.

India

Pegawai India juga menyatakan kebimbangan terhadap blockchain bersenjata juga. Baru-baru ini artikel yang diterbitkan oleh sekumpulan sarjana India menyoroti bagaimana teknologi ini dapat digunakan untuk meretas sistem ketenteraan dengan keselamatan tinggi dalam masa terdekat. Makalah ini menjelaskan bahawa di masa depan gabungan kekuatan komputer dari rangkaian blockchain dapat dimanfaatkan untuk mengalahkan pertahanan komputer semasa yang ada.

Melemahkan Blockchain

Telah dikatakan bahawa “perang adalah ibu dari inovasi” dan jika ini benar, teknologi blockchain akan melalui kebangkitan semula kerana perlumbaan senjata global hanya pemanasan naik. Teknologi inovatif ini berpotensi untuk digunakan dalam hampir semua aspek ketenteraan. Taruhannya tinggi dalam permainan perang, dan teknologi blockchain tampaknya dapat memberi negara cara yang lebih efisien untuk menjalankan perniagaan perang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me