Industri Pembayaran adalah Model Perniagaan Blockchain Akan Ditingkatkan

Teknologi blockchain menyediakan industri pembayaran dengan peluang unik untuk meningkatkan kecekapan dan keselamatan mereka sambil menurunkan kos operasi dengan ketara. Sifat teknologi revolusioner yang tidak berubah dan tidak berubah menjadikannya sangat sesuai untuk menangani tuntutan sektor pemprosesan pembayaran. Sudah ada usaha yang cukup besar yang dilakukan oleh firma kewangan utama untuk mengintegrasikan protokol yang mengubah permainan ini ke dalam industri.

Sudah, firma kad kredit utama, Visa, Master Card, dan American Express sedang berusaha untuk menerapkan sistem berasaskan blockchain untuk meningkatkan model perniagaan mereka sekarang. Kelebihan teknologi blockchain jelas. Pada tahap adopsi ini, syarikat yang gagal menyertai kereta api “blockchain” akan ditinggalkan di stesen. Dengan kata lain, teknologi blockchain akan menjadi standard baru untuk industri pembayaran dan jika semuanya berjalan seperti yang dirancang; transformasi boleh berlaku lebih cepat daripada yang anda fikirkan.

6 Cara Blockchain Mengubah Pembayaran

Teknologi blockchain mengubah perniagaan pada skala global. Industri pembayaran mendapat banyak manfaat dari penyatuan dua sektor ekonomi ini. Permintaan untuk perkhidmatan berasaskan blockchain telah berkembang pesat selama 5 tahun terakhir sehingga penyedia blockchain seperti HEFFX berkembang di pasaran. HEFFX memberi syarikat akses mudah ke protokol berasaskan blockchain. Sejak dimulakan, firma ini telah melihat pertumbuhan yang stabil kerana manfaat model perniagaan blockchain menjadi lebih difahami di pasaran.

1. Meningkatkan Keselamatan

Jenayah siber telah menjadi wabak ke internet sejak dekad yang lalu dan penganalisis meramalkan kerugian lebih dari $ 6 trilion yang akan ditanggung menjelang 2021. Pemproses pembayaran mempunyai banyak tanggungjawab untuk melindungi data peribadi dan teknologi blockchain dapat membantu menjaga keselamatan maklumat anda di masa depan.

pelanggaran data kad kredit

Carta Menunjukkan Data Pelanggaran Maklumat Kad Kredit

Urus niaga blockchain dapat memuatkan jumlah perincian yang luar biasa termasuk tarikh, waktu, jumlah, profil akaun, perjanjian kontrak pintar, dan daftarnya berterusan. Semua maklumat ini dapat digunakan untuk mengesahkan transaksi anda dan mengesahkan pembelian anda.

2. Perkhidmatan Pengesahan

Selangkah lebih jauh, sistem pengenalan peribadi blockchain dapat disatukan untuk memastikan kesahihan pengirim, atau penerima pembayaran, untuk disahkan. Syarikat pembayaran seperti VISA lapor berbilion-bilion hasil curi kerana transaksi yang tidak dibenarkan setiap tahun. Dengan beralih ke sistem berasaskan blockchain, mereka akhirnya dapat menghilangkan banyak penipuan yang dihadapi akibat penggodaman dan pencurian identiti.

3. Pelanggaran Komputer

Teknologi blockchain hampir mustahil untuk digodam kerana sifat teknologi yang terdesentralisasi. Seorang penggodam perlu menyerang ribuan komputer pada masa yang sama untuk mengubah satu bahagian kod pada blockchain. Ini menjadikan penggodam sangat sukar untuk memilih tindakan ini. Syarikat boleh mendapatkan kepercayaan pelanggan tambahan dengan memilih model perniagaan berasaskan blockchain.

4. Merentas Sempadan Pembayaran

Ekonomi global semakin susut. Pada hari ini, adalah biasa bagi syarikat untuk menghantar sejumlah besar modal ke peringkat antarabangsa. Pembayaran rentas sempadan seperti itu boleh menjadi sangat melarang kerana kadar pertukaran dan bayaran pengesahan pihak ketiga yang berkaitan dengan pemindahan sejumlah besar ke negara lain. Walaupun bayaran ini boleh menyusahkan syarikat, mereka boleh melemahkan seseorang yang berusaha menghantar dana ke peringkat antarabangsa.

Syukurlah, sifat teknologi blockchain peer-to-peer menghilangkan keperluan untuk sistem pengesahan pihak ketiga. Sebuah syarikat boleh menghantar Ethereum bernilai $ 1 juta secepat seseorang menghantar $ 10. Kemampuan menyelaraskan teknologi tidak dapat disangkal dan tepat apa yang diperlukan oleh sektor pembayaran untuk mengekang pembaziran berlebihan yang dimiliki oleh model perniagaan semasa.

Pemindahan Wang Antarabangsa

Pemindahan Wang Antarabangsa

5. Berkesan

Transaksi mata wang fiat tradisional memerlukan penglibatan lebih daripada 30 sistem pemprosesan dan pengesahan pihak ketiga yang berbeza. Setiap syarikat ini menambah sedikit bayaran untuk transaksi tersebut. Model perniagaan yang menggabungkan teknologi blockchain dapat menghilangkan semua yuran ini sambil memberikan penyelesaian yang lebih selamat kepada industri.

6. Masa Transaksi Blockchain

Bukan hanya menghantar mata wang fiat mahal tetapi juga perlahan. Bergantung pada jumlah dan tujuan dana anda, anda mungkin menunggu lebih dari seminggu untuk menerima wang anda. Memandangkan bahawa urus niaga blockchain rata-rata memerlukan kurang dari 20 saat, pemenangnya jelas. Firma seperti pemproses BitPesa yang berpangkalan di Afrika membolehkan syarikat menghantar wang melalui blockchain tanpa kelewatan yang terdapat dalam pemindahan dana tradisional.

Adopsi yang Berkembang

Blockchain adalah teknologi yang muncul # 1 pada zaman kita dan semua aspek sektor kewangan kita akan berubah berkat kemajuan teknologi yang semakin meningkat ini. Sudah ada banyak cryptocurrency yang memberi tumpuan terutamanya pada penyediaan penyelesaian kepada industri pembayaran. Anda boleh menjangkakan senarai ini akan berkembang dalam beberapa tahun akan datang kerana pasaran terus berkembang.

Semasa berbicara mengenai integrasi blockchain ke dalam sektor pembayaran, seseorang akan lalai sekiranya mereka tidak, sekurang-kurangnya sebentar, menyentuh Ripple (XRP). Ripple adalah sistem penyelesaian kasar masa nyata yang direka khusus untuk memberi bank akses kepada faedah teknologi blockchain dengan kos pelaksanaan yang berpatutan. Ini telah menjadi sangat popular sejak dilancarkan pada tahun 2012. Sepanjang tahun lalu, Ripple telah berjaya menjalin kerjasama dengan beberapa institusi kewangan terbesar dalam permainan ini termasuk 61 bank Jepun, Santander, dan MoneyGram – untuk menyebut beberapa.

riak

Ripple Membantu Institusi Kewangan memasuki Pasar Blockchain

Tingkatkan Model Perniagaan Semasa dengan Blockchain

Memandangkan kejayaan berterusan platform seperti Ripple, mudah untuk melihat arah ke mana industri pembayaran menuju. Pelabur dan institusi kewangan sama-sama dapat memanfaatkan kemajuan yang dibawa ke industri pembayaran melalui integrasi teknologi blockchain. Sudah ada banyak syiling seperti Ripple yang mendapat momentum di sektor ini.