“Blockchain tetapi bukan bitcoin”. Kalimat yang nampaknya membuat pusingan akhir. Kenaikan Bitcoin yang menyebabkan meteorik menyebabkan Wall Street dan perniagaan besar duduk dan memperhatikan kelas aset underdog. Jurubank terbang tinggi seperti Jamie Dimon (JP Morgan Chase) dan Lloyd Blankfein (Goldman Sachs) nampaknya berubah fikiran mengenai bitcoin, blockchain, dan cryptocurrency hampir setiap hari. Mendaki di atas kereta sorong blockchain mungkin tidak diinginkan tetapi sudah pasti tidak dapat diabaikan lagi.

Dalam dunia perniagaan, persepsi adalah segalanya. Akibatnya, syarikat bergegas untuk menggabungkan “blockchain” ke dalam model perniagaan mereka, walaupun tidak diperlukan. Sebilangan syarikat melonjak hanya pada sebutan sahaja. Tetapi bolehkah rantaian blok swasta benar-benar mengambil kesempatan daripada cryptocurrency awam? Pertunjukan berlangsung dan para pemain sudah bersedia. Mari bersiap-siap untuk bergemuruh!

Di Sudut Merah bendera merah

Pada bulan Mei tahun ini (2018) bekas presiden Goldman Sachs dan bekas penasihat Presiden AS Donald Trump, Gary Cohn menjelaskan dalam wawancara CNBC:

“Saya tidak percaya dengan bitcoin. Saya percaya kepada teknologi blockchain. Saya rasa kita akan mempunyai cryptocurrency global pada suatu ketika di mana dunia memahaminya dan ia tidak berdasarkan kos perlombongan atau kos elektrik atau perkara seperti itu. Ini akan menjadi cryptocurrency yang lebih mudah difahami. “

Kem merah berpendapat bahawa kelebihan teknologi lejar diedarkan (DLT) dapat digunakan dengan cara yang lebih terkawal. Beberapa syarikat terkenal memfokuskan usaha mereka untuk membina penyelesaian blockchain yang siap untuk syarikat.

Di sudut merah, kami memperkenalkan anda kepada Hedera Hashgraph dan IBM Hyperledger Fabric:

Hedera Hashgraph

Berkat usaha pemasaran mereka yang tertumpu, Hashgraph mendapat banyak perhatian media. Dr. Leemon Baird mengandung kerangka Hashgraph pada 2016 dan mempatenkannya untuk Swirlds, sebuah syarikat yang diasaskannya bersama Mance Harmon. Swirlds mengembangkan perisian untuk aplikasi diedarkan secara peribadi.

Hedera adalah projek terbaru mereka. Walaupun Swirlds memfokuskan diri pada sektor swasta, Hedera mengejar peluang menguntungkan yang ditawarkan oleh blockchain awam.

Pemerintahan

Platform ini dibina berdasarkan model pemerintahan tertutup yang bermaksud sehingga 39 organisasi dari pelbagai industri dan lokasi di seluruh dunia akan menguruskan keputusan mengenai bagaimana kod tersebut dikembangkan dan bagaimana platform cryptocurrency asli diuruskan dan diedarkan ke seluruh sistem. Sejenis desentralisasi hanya untuk organisasi, jika anda mahu.

“Majlis Hedera Hashgraph akan menyediakan tadbir urus untuk lejar awam yang terbuka, cepat dan adil yang dibina berdasarkan algoritma konsensus hashgraph.”

Hashgraph sebenarnya tidak menggunakan implementasi blockchain biasa anda tetapi, sebenarnya, menggunakan sesuatu yang serupa dengan grafik asiklik terarah (DAG) yang digunakan baik di IOTA dan Nano. Ia menggunakan apa yang dikenali sebagai protokol gosip.

Oleh Crypto Watercooler

Dalam sistem gosip, nod di rangkaian berkomunikasi antara satu sama lain secara rawak. Oleh kerana mereka ‘gosip’ setiap simpul akan memberikan simpul lain semua maklumat yang ada pada rangkaiannya, katakanlah misalnya sejarah transaksi. Setelah menerima maklumat ini, simpul ini seterusnya akan bergosip ke nod lain, dan seterusnya dan seterusnya. Hasilnya, semua node akan mencapai kata sepakat kerana maklumat yang betul tersebar di seluruh rangkaian.

Blockchain tetapi bukan bitcoin. Kekuatan protokol gosip di Hashgraph

Kekuatan protokol gosip di Hashgraph

Hedera akan mengumpulkan dana untuk token blockchain awam mereka sehingga 16 Ogos 2018. Malangnya, ini hanya berlaku untuk pelabur yang bertauliah pada masa ini. Penjualan token mereka mengikuti proses SAFT (Perjanjian Mudah untuk Token Masa Depan) yang selaras dengan peraturan SEC.

Fabrik Hyperledger

Hyperledger adalah kolaborasi sumber terbuka teknologi blockchain oleh beberapa syarikat terkemuka dalam industri dari kewangan, perbankan, rantaian bekalan, pembuatan dan sebagainya. Fabric dibuat dari salah satu hackathon pertama inisiatif ini dan sebahagian besar kod tersebut disumbangkan oleh IBM yang mempromosikan projek mereka sebagai “membina blockchain sumber terbuka untuk perniagaan”.

Pendekatan IBM Hyperledger telah mengambil pandangan yang agak berbeza dengan membuat komponen blockchain plug-n-play. Perlukan kaedah konsensus tertentu? Cukup pasangkannya. Adakah syarikat anda sudah mempunyai sistem pengurusan identiti? Pasangkan saja. Nah, itu teorinya.

Blockchain tetapi bukan bitcoin. Blockchain Hyperledger beraksi

Blockchain Hyperledger beraksi

Beberapa konsep fabrik utama tambahan merangkumi:

 • Urus niaga persendirian
 • Kontrak sulit / kod rantai
 • Data berdasarkan asas pengetahuan
 • Konsensus modular
 • Skalabiliti
 • Kebolehtanggungjawaban dan identiti

Mungkin perbezaan yang paling penting adalah Fabric tidak termasuk cryptocurrency asli sebagai sebahagian daripada pengembangannya dan tidak memerlukannya untuk berfungsi. Hyperledger Fabric duduk dengan tegas di kem “blockchain tetapi tidak bitcoin”!

Di Sudut Biru Bendera biru

Mereka adalah juara revolusi cryptocurrency dan pembela desentralisasi. Kem biru percaya bahawa rangkaian peer-to-peer adalah masa depan. Rantaian blok yang membolehkan sesiapa sahaja bertransaksi satu sama lain tanpa memerlukan pihak ketiga.

Di sudut biru, kami memperkenalkan anda kepada Bitcoin dan Ethereum:

Bitcoin

Bitcoin lahir dari krisis kewangan 2008/9. Satoshi Nakamoto mempunyai cukup banyak amalan perbankan yang disyaki. Sepanjang sejarah, pemerintah dan pihak berkuasa pusat telah memusnahkan ekonomi melalui hutang yang tidak dapat dilunaskan dan percetakan wang tanpa had. Yang lebih teruk lagi mereka kemudian meminta warganegara agar sesuai dengan rang undang-undang. Dia / Mereka melihat cara untuk akhirnya mengubah semua itu – Bitcoin:

1. Ini Soalan Kepercayaan

Sistem wang konvensional menghendaki kita menaruh kepercayaan sepenuhnya kepada pihak ketiga:

 • Bolehkah kita mempercayai bank pusat untuk menguruskan penawaran wang negara kita dengan bertanggungjawab?
 • Adakah kita mempercayai bank untuk memberi kita akses kepada kekayaan yang kita hasilkan dengan sukar?
 • Adakah pemerintah akan membenarkan kita bertransaksi dengan sesuka hati?

Malangnya, sistem yang sangat dipercayai tidak berfungsi untuk kepentingan terbaik masyarakat. Sebagai contoh, pada tahun-tahun setelah krisis kewangan Eropah 2010/1, pemerintah Yunani mengenakan kawalan modal (beberapa kali) memotong sejumlah besar wang tunai dari warganya. Bayangkan bekerja sepanjang hidup anda dengan membina kekayaan hanya untuk diberitahu bahawa anda boleh menarik balik maksimum € 60 ($ 69) sehari.

Bitcoin mengubah semua itu. Ia seperti wang tunai di dompet anda, anda memilikinya dan anda boleh melakukannya sesuka hati. Oleh kerana blockchain bitcoin global mengesahkan transaksi anda, anda tidak memerlukan kebenaran untuk mengakses atau memindahkannya.

2. Desentralisasi yang mantap

Kekuatan sebenar lejar bitcoin terletak pada sifatnya yang terdesentralisasi. Kuasa diserahkan kepada sesiapa sahaja yang ingin menghadapi cabaran untuk mengesahkan transaksi. Tidak ada pihak berkuasa tunggal yang dapat membalikkan transaksi dan / atau mengubah peraturan jika dan ketika mereka merasa seperti itu. Bitcoin adalah mata wang pertama yang membolehkan nilai ditukar melintasi sempadan tanpa perlu risau tentang kakak!

Berikut adalah paparan langsung node bitcoin yang menarik di seluruh dunia.

Blockchain tetapi bukan bitcoin. Paparan langsung dari nod bitcoin global

Paparan langsung dari nod bitcoin global

3. Satu Node Tidak Boleh Memerintah Mereka Semua

Dan sekarang kita sampai pada apa yang membuat cryptocurrency … dan juga cryptocurrency. Diperlukan kerja untuk mengesahkan transaksi dalam rangkaian crypto dan pekerja (node) benar-benar ingin dibayar kerana melakukannya. Dengan reka bentuk, rangkaian bitcoin memberi penghargaan kepada mereka yang memberikan perkhidmatan ini. Ini adalah senario win-win, kerana pemain bersaing untuk mengamankan jaringan tidak ada satu pihak yang dapat mengembangkan untuk menguasai jaringan.

Oleh kerana bitcoin adalah pelopor pertama teknologi blockchain, perlu dipertimbangkan ciri tambahan ini:

 • Bekalan terhad – tahan nilainya
 • Sumber terbuka – sesiapa sahaja boleh mengaudit, memuat turun dan membuat alternatif
 • Tahan penapisan – bertransaksi tanpa kebenaran
 • Tidak dapat diubah – transaksi tidak dapat diterbalikkan
 • Nama samaran – pengenalan diri tidak diperlukan

Untuk perbincangan bitcoin yang lebih terperinci, lihat panduan mendalam kami.

Ethereum

Ethereum menambahkan bahawa dimensi fleksibiliti tambahan ke ruang cryptocurrency melalui penyelesaian kontrak pintar. Platform aplikasinya yang terdesentralisasi adalah sebab kita melihat ledakan Penawaran Syiling Permulaan yang besar sekarang.

Ini juga merupakan rangkaian yang sangat terdesentralisasi dengan sebilangan besar nod yang mengamankan rangkaian. Sebenarnya, menurut Ethernodes, blockchain Ethereum mempunyai kira-kira 3x lebih banyak nod seperti bitcoin.

Untuk perbincangan yang lebih terperinci mengenai Ethereum, lihat panduan mendalam kami.

Blockchain Tetapi Bukan Bitcoin: Skor Akhir?

Walaupun syarikat seperti Hedera dan IBM terus maju dengan cita-cita blockchain mereka, satu persoalan utama masih belum terjawab. Bagaimana sebenarnya blockchain swasta berbeza dengan sistem yang ada?

Pangkalan data standard stok anda telah wujud sejak tahun 1970-an dan blockchain tidak lain adalah pangkalan data yang terdesentralisasi. Inovasi terletak pada desentralisasi rangkaian, dalam pengagihan kuasa ke banyak pemain rangkaian. Bukan hanya pada mereka yang berada di puncak piramid. Oleh itu, sesiapa harus dapat mengesahkan transaksi di rangkaian.

Pakar Bitcoin Andreas Antonopolous melukis gambar ini dengan jelas:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=r2f0HlaRdgo]

Nampaknya kebanyakan syarikat sebenarnya tidak memerlukan blockchain kerana blockchain yang sebenarnya bertentangan dengan matlamat organisasi tradisional.

Hedera mendakwa membina blockchain awam tetapi teknologi Hashgraph bukan sumber terbuka dan dimiliki oleh sebuah syarikat. Akibatnya, kod tersebut tidak terbuka untuk pemeriksaan umum dan sekali lagi kita harus bergantung pada kepercayaan pasukan dan janji-janji mereka. Hyperledger Fabric, sebaliknya, mendakwa tidak memerlukan cryptocurrency. Ini menimbulkan persoalan bagaimana blockchain mereka sebenarnya dapat diaudit secara bebas.

Anda tidak boleh memisahkan blockchain dari mata wang asasnya. Token itu penting untuk desentralisasi dan mendorong nilai rangkaian. Memisahkan teknologi dari cryptocurrency yang mendasarinya serupa dengan menyalin-menyisipkan sistem yang kami miliki selama hampir 50 tahun.

Permainan ini masih muda dan mungkin masih ada masa untuk blockchain korporat membuktikan diri. Tetapi buat masa ini sekurang-kurangnya, “Blockchain tetapi bukan bitcoin” nampaknya sekadar usaha pemasaran.