Salah satu kritikan utama Bitcoin adalah bahawa perlombongan menggunakan sejumlah besar tenaga, ia mesti memberi kesan negatif kepada alam sekitar. Walaupun perlombongan Bitcoin dan crypto tidak semestinya penyebab terburuk dari segi penggunaan tenaga, kebimbangan perubahan iklim adalah nyata. Manusia tidak melakukan cukup untuk menyelamatkan planet yang sedang kita hancurkan. Kredit karbon dan pengimbangan karbon mungkin menawarkan jalan penyelesaian. Token aset karbon dapat memberikan cara untuk menjadikan amalan ini lebih utama dan berkesan.

Perubahan Iklim dan Rumah Kaca

Walaupun penolak berprofil tinggi yang tidak akan disebutkan namanya, perubahan iklim diterima secara umum dalam komuniti sains.

Atmosfera Bumi menghasilkan kesan rumah hijau semula jadi. Apabila tenaga suria mencecah permukaan planet, ia memancar kembali. Gas di atmosfera memerangkap sebahagian daripada kepanasan itu, sementara selebihnya kemudian melarikan diri. Dalam keadaan normal, kesan ini mengekalkan planet ini pada suhu biasa yang dapat mengekalkan kehidupan di Bumi.

Bahan bakar fosil berasaskan karbon membakar gas rumah hijau, termasuk karbon dioksida dan metana, ke atmosfera. Peningkatan gas rumah hijau bermaksud bahawa lebih sedikit haba dapat melepaskan diri dari atmosfer, oleh itu, planet ini menjadi panas. Oleh kerana peningkatan dalam pembuatan dan industri, serta populasi global yang jauh lebih besar, kita sekarang membakar 1.300 kali jumlah bahan bakar fosil daripada yang kita lakukan 200 tahun yang lalu.

Karbon mengimbangi penggunaan bahan bakar fosil

Pemanasan global mempunyai pelbagai kesan yang merosakkan. Pencairan ais kutub yang mencair menyebabkan kenaikan permukaan laut. Sebaliknya, ini mengancam habitat pantai dan bahkan kawasan pedalaman dengan bahaya banjir dan ribut. Di samping itu, seluruh spesies seperti beruang kutub kini berisiko. Pemanasan global juga bertanggungjawab untuk musim panas yang lebih panas dan peningkatan kejadian kebakaran hutan.

Apakah Kredit Karbon dan Pengimbangan Karbon?

Kredit karbon dan pengimbangan karbon adalah dua inisiatif yang berasingan yang cuba mengatur dan mengurangkan jumlah karbon di atmosfera.

Kredit Karbon

Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim menyedari bahawa meletakkan harga sebenarnya untuk membakar bahan bakar fosil lebih cenderung membuat kita melihat nilainya. Oleh itu, Protokol Kyoto memperkenalkan konsep kredit karbon.

Kredit karbon adalah lesen bagi negara atau organisasi untuk mengeluarkan sejumlah gas rumah hijau. Di bawah syarat Protokol Kyoto, setiap negara menerima jumlah kredit karbon yang tetap. Mana-mana perniagaan atau organisasi yang menggunakan atau melebihi sebut harga yang diberikan dapat membeli kredit karbon tambahan dari pasaran terbuka.

Pengimbangan Karbon

Pengimbangan karbon merujuk kepada aktiviti yang mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Ini dilakukan sebagai cara untuk mendapatkan kredit karbon. Oleh itu, pengimbangan karbon merangkumi projek tenaga boleh diperbaharui seperti angin atau solar, pembakaran gas metana atau pemusnahan bahan pencemar industri.

Usaha mengimbangi karbon dapat menjadi bagian dari pasar Protokol Kyoto yang sama seperti kredit karbon, atau sebagai alternatif, mereka dapat dilakukan secara sukarela. Untuk memenuhi syarat untuk berpartisipasi dalam pasar yang diatur, proyek pengimbangan harus dilakukan di negara anggota Kyoto-Protocol, dan disetujui oleh pemerintah.

Pasaran sukarela membolehkan individu atau perniagaan membeli offset karbon untuk aktiviti mereka sendiri. Sebagai contoh, Emirates, Qantas, dan Delta, bersama dengan banyak syarikat penerbangan lain, kini menawarkan inisiatif pengimbangan karbon kepada penumpang.

Meskipun semakin banyak pengakuan oleh pemerintah bahawa perubahan iklim adalah masalah, tidak semua negara mematuhi syarat-syarat Protokol Kyoto. Begitu juga, kita memerlukan penglibatan sukarela yang jauh lebih tinggi dalam program individu sekiranya kita mempunyai kesan pada tahap pelepasan semasa.

Masukkan Blockchain

Blockchain kini dapat mengaktifkan tokenisasi aset, termasuk aset fizikal dunia nyata. Sejumlah projek blockchain kini membuat penyelesaian inovatif untuk tokenisasi pengimbangan karbon dan kredit karbon.

Veridium

Veridium membawa kredit karbon ke blockchain. Syarikat ini bekerjasama dengan IBM dan menggunakan blockchain Stellar untuk menandakan kredit karbon yang diperdagangkan di pasaran antarabangsa. Token tersebut disokong oleh aset karbon yang disahkan oleh pihak ketiga sebagai memenuhi standard antarabangsa.

Di samping itu, protokol Veridium menyediakan fungsi yang cenderung meningkatkan daya tarikannya kepada syarikat. Ini menghitung jumlah kredit karbon yang perlu dibeli atau dihasilkan oleh syarikat untuk memberikan pengimbangan karbon yang cukup untuk jejaknya. Pengiraan ini merupakan salah satu halangan bagi perniagaan untuk menggunakan kredit karbon, sehingga memberikan insentif untuk menerapkan Veridium.

Nori

Nori beroperasi agak berbeza. Ini adalah pasaran penyingkiran karbon berasaskan blockchain. Di pihak pembekal, Nori memberikan metodologi dan pengesahan bahawa perniagaan telah melakukan aktiviti yang menghilangkan karbon dioksida dari atmosfera. Nori kemudian mengeluarkan sijil kesahihan kepada pembekal.

Sesiapa sahaja boleh mendaftar untuk menjadi pembeli, yang bermaksud mereka membeli sijil dari pembekal. Secara berkesan, pembeli membayar penyingkiran karbon dioksida melalui pembekal. Pembeli dan penjual bertransaksi menggunakan token Nori ERC20.

Halaman utama karbon Nori mengimbangi

Laman Utama Nori

Manfaat Nori adalah dalam mewujudkan hubungan peer-to-peer untuk pengimbangan karbon. Ini mengurangkan birokrasi dan gesekan yang berkaitan dengan pembelian kredit karbon secara sukarela, sehingga meningkatkan penglibatan.

Poseidon

Poseidon bertujuan untuk mewujudkan pasaran karbon global bermula dengan penyatuan kredit karbon ke dalam pembelian runcit setiap hari. Peruncit akan mengintegrasikan protokol Poseidon ke dalam teknologi titik penjualan mereka. Apabila pengguna membuat pembelian, peruncit kemudian akan memberitahu Poseidon, yang menghitung jejak karbon pembelian tersebut. Ini, seterusnya, mencetuskan kontrak pintar yang menghabiskan cukup banyak token Poseidon OCEAN untuk mengimbangi pembelian.

Poseidon

Poseidon juga dibina di blockchain Stellar. Kerana Stellar mempunyai penggunaan tenaga yang lebih rendah daripada platform dApp blockchain lain, syarikat itu mengatakan itu adalah pilihan semula jadi.

Kesimpulannya

Projek-projek ini tentu menunjukkan bahawa blockchain adalah pendorong perubahan di dunia. Blockchain akhirnya dapat membolehkan pengguna sehari-hari mengintegrasikan pengimbangan karbon ke dalam kehidupan seharian mereka.

Yang terpenting, kita perlu melakukan lebih banyak lagi dalam usaha mengurangkan pelepasan gas rumah hijau daripada yang kita lakukan hari ini. Menggunakan blockchain untuk mengimbangi karbon dan kredit karbon adalah langkah pasti ke arah yang betul.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me