Bolehkah Blockchain Menyelamatkan Identiti Kita dari Jurang Digital?

Bolehkah Blockchain Menyelamatkan Identiti kita dari Jurang Digital?

Sistem pengurusan identiti moden kita kini dalam krisis dan nampaknya ini hanya status quo, tetapi memang perlu?

Tidak perlu banyak penggalian dalam talian untuk mencari alasan dengan cepat mengapa keselamatan identiti menjadi masalah utama. Alatan seperti Adakah saya telah ditipu? menunjukkan pelbagai contoh mengenai pelanggaran institusi utama yang telah membocorkan berjuta-juta fail data peribadi. Pemusatan pangkalan data identiti, baik fizikal dan digital, mewujudkan titik kegagalan yang tidak dapat dielakkan ini yang menghakis nilai sistemik data peribadi kami.

Terdapat masalah yang jelas yang dihadapi identiti yang hanya akan menjadi lebih buruk kerana sistem pengurusan data dengan susah payah berusaha untuk memenuhi permintaan. Berita baiknya ialah ada harapan agar blockchain dapat membantu. Bahagian yang malang adalah bahawa ia masih sangat awal, menjadikan masalahnya jauh lebih jelas daripada penyelesaiannya.

Perhatikan identiti digital anda dengan alat seperti ini

Adakah identiti dalam talian anda telah dilucutkan?

Mengapa pengurusan identiti menjadi masalah?

Untuk memahami mengapa keselamatan identiti menjadi masalah, penting sekali untuk memahami mengapa identiti kita mempunyai nilai. Nilai identiti dapat dilihat dalam beberapa cara dalam kehidupan kita, bertindak sebagai bukti keahlian kepada pelbagai organisasi kita atau memfasilitasi penciptaan nilai ketika kita menandatangani garis putus-putus membuka pintu kredit baru. Identiti kita mempunyai nilai kerana memegang kekuatan untuk mencipta kekayaan dan membuktikan keahlian kita, sama ada untuk kebaikan atau tidak.

Identiti sangat berharga dan kami berjaya menguruskannya.

Masalah dengan keselamatan identiti adalah bahawa aset yang sangat besar ini dibiarkan rentan di setiap sudut; masalah bagi individu dan institusi yang melayani kita. Secara individu, kita memerlukan kesedaran dan pendidikan yang lebih baik mengenai nilai identiti kita dan terutama bagaimana melindungi diri kita ketika kita memasuki dunia digital dengan lebih mendalam. Secara sistematik, sistem pengurusan identiti terpusat tidak berfungsi. Terdapat permintaan untuk infrastruktur identiti yang dapat menahan penskalaan anggota yang tidak dapat dielakkan sambil melindungi dari masalah yang lebih klasik di sekitarnya seperti fungibility dan memusatkan titik kegagalan.

Pada senarai pendek perbankan, penjagaan kesihatan, program kesejahteraan sosial, perkhidmatan dalam talian, pendaftaran tanah, pemarkahan kredit, dokumentasi imigrasi, pendaftaran kenderaan, pelesenan senjata, daftar perburuan, kelayakan mengundi dan sijil kelahiran untuk menyebut beberapa.

Memusatkan identiti menyakitkan kita semua, tetapi menyakitkan lebih banyak daripada yang lain

Di antara masalah dan cabaran yang dihadapi pengurusan identiti, terdapat beberapa tema khususnya yang meresap ke puncak. Pertama, anda mungkin harus hidup di bawah batu untuk sekurang-kurangnya tidak menyedari bahawa data kami tidak lagi selamat dalam jagaan organisasi lain. Tajuk utama yang mengejutkan sedang ditulis mengenai peretasan baru yang banyak dan syarikat digital terus membina model perniagaan yang beredar di sekitar pengumpulan dan penyusunan data pelanggan.

Pemusatan maklumat peribadi kami adalah masalah untuk sistem penyimpanan fizikal dan versi digitalnya. Bagi sistem yang masih bergantung pada kertas dan tinta, masalah yang jelas menghadapinya apabila bencana alam meningkat di seluruh dunia dan pergeseran ideologi menimbulkan pergerakan penduduk yang radikal. Sistem identiti kertas ini sering digudang dan dilembagakan dari lokasi bata dan mortar dengan sedikit pengurangan di tempat yang mewujudkan kerentanan besar.

Sebagai tambahan kepada isu-isu mengenai penyimpanan identiti kami, ledakan pengumpulan data dan pemasaran digital telah membawa cabaran baru kepada topik ini. Pengumpulan data dan model perniagaan yang dibangun di sekitarnya mewujudkan permintaan untuk identiti peribadi kami pada tahap yang jauh melebihi ruang pengumpulan data analog sebelumnya.

Persaingan di pasaran untuk mendapatkan maklumat peribadi berkualiti tinggi sangat sengit dan trend semasa adalah menguntungkan. Banyak perniagaan teknologi mencari identiti peribadi kami dan motifnya bermula dari mencipta kelebihan daya saing dalam produk mereka sendiri hingga menggabungkan dan memanfaatkan data menjadi pendapatan. Namun, tidak kira apa pun motivasinya, apabila kumpulan data maklumat identiti berkembang, persaingan di pasaran untuk sumber berharga ini akan mendorong usaha perlombongan mereka lebih mendalam ke dalam kehidupan kita untuk mengenali kita dengan lebih dekat.

Walaupun usaha terbaik dari mereka yang paling berminat, kesalahan sistem penyimpanan ini yang ditugaskan untuk keselamatan identiti peribadi kami tetap tidak dapat dicapai. Terdapat keperluan untuk infrastruktur yang dapat dibina dan dikendalikan yang mendekatkan kita dengan usaha mendapatkan keselamatan menyeluruh yang merangkumi identiti kita.

Mungkin tidak menghairankan bahawa mereka yang paling terpengaruh dengan masalah ini adalah penduduk dan orang yang paling terdedah kerana pelbagai sebab; politik, ekonomi, semula jadi, atau sebaliknya. Sistem identiti yang kuat mendapat permintaan tinggi ketika kami mencapai titik perpindahan manusia tertinggi pada rekod dan titik pusat kuasa digegarkan dengan turun naik

Tampaknya adil untuk mengatakan bahawa isu-isu mengenai pengurusan identiti mempengaruhi semua orang secara langsung dan sebaliknya. Walau bagaimanapun, kelemahan penyimpanan data terpusat dan turun naiknya keselamatan identiti bagi populasi yang rentan adalah dua tema yang sangat memilukan yang berpotensi untuk mendapatkan kelegaan dari kekuatan penyembuhan blockchain.

Bolehkah Blockchain menyelesaikannya?

Kebolehfungsian dan kebolehubahan: Kedua konsep ini, fungibility, dan mutability sangat berkaitan dengan inti makna dan nilai identiti. Agar identiti dapat berfungsi dan memberikan nilai, ia harus kebal terhadap pertindihan dan tidak berpotensi untuk diubah sama ada pada tahap individu pemegang atau pada skala kolektif di mana data disimpan dan disimpan.

Tidak boleh dijangkiti bermaksud hanya satu jenis yang boleh wujud; fikirkan kad koleksi seperti Magic the Gathering atau kad besbol O-Pee-Chee. Dan seperti langka lain yang berharga, keperibadiannya adalah penting dan rosak oleh penipu atau pendua. Identiti yang tidak mudah dijangkiti boleh menjadi pertolongan besar di banyak kawasan yang mereka bertindak sebagai penjaga pintu, misalnya, akan menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan minuman di bawah umur ketika pendua I.D. pasaran mengering di kampus di mana sahaja. Lebih serius lagi, ketidaksesuaian identiti juga dapat membantu mencegah masalah penipuan pasport yang lebih tinggi dan penyalahgunaan perkhidmatan sosial seperti penjagaan kesihatan atau pendidikan.

Begitu juga, potensi blockchain yang tidak dapat diubah menjadi aset besar untuk penyimpanan dan pengurusan data. Identiti pada blockchain yang tidak dapat diubah bermaksud ia dilindungi dari perubahan berbahaya atau bahkan kehancuran, baik secara retroaktif dan tidak. Identiti yang tidak dapat ditukar mempunyai banyak faedah yang melindungi pengguna dari sistem dan sistem dari pengguna.

Desentralisasi tidak menyelesaikan semua masalah, tetapi ini adalah permulaan yang baik

Idea desentralisasi sebagai langkah keselamatan cukup mudah, ia tidak mempunyai satu titik kegagalan. Identiti jarang sekali, jika ada, diberikan ciri umur panjang sejati yang dilindungi daripada semua penyakit tradisional yang sedang melanda penyimpanan data peribadi pada masa ini. Desentralisasi mengembalikan kawalan dan nilai identiti kami kepada individu dan bukannya memberi banyak manfaat kepada maklumat yang disimpan oleh kami..

Civic adalah contoh kes penggunaan yang baik yang menyediakan penyelesaian blockchain ke kedua-dua belah pasaran pertukaran data peribadi. Civic telah memanfaatkan blockchain untuk membolehkan pengguna memegang dan mengekalkan pemilikan data identiti mereka dan menghilangkan keperluan syarikat dan organisasi untuk memusatkan dan mengkompromikan identiti kami. Untuk benar-benar menguraikan bagaimana dan mengapa teknologi seperti Civic menjanjikan, selami panduan pemula kami untuk pengesahan identiti blockchain.

Sebagai tambahan kepada penyelesaian kreatif untuk pasaran data peribadi, format desentralisasi blockchain sangat sesuai untuk membantu memupuk penyelesaian baru untuk krisis sekitar pengurusan identiti dalam populasi yang rentan. Baru-baru ini, blockchain telah mendapat manfaat dalam situasi pelarian, seperti di kem pelarian Zaatari Jordan, di mana teknologi biometrik yang dihubungkan dengan pengurusan data identiti blockchain sedang dimanfaatkan oleh Program Makanan Dunia dan mereka Blok bangunan inisiatif.

WFP menggunakan blockchain untuk melindungi dan membantu identiti

Program Makanan Dunia – Blok Bangunan

Building Blocks oleh WFP bertujuan untuk menggunakan “blockchain sebagai kaedah untuk membuat pemindahan wang tunai lebih cekap, telus dan selamat” dan dengan berbuat demikian, kembalikan kepemilikan identiti kewangan dan peribadi pelarian kepada mereka.

Projek blockchain yang mengelilingi penyimpanan dan pengurusan identiti yang lebih baik berada di tahap awal. Tetapi tanda-tanda awal nampaknya menunjuk ke arah positif dan berguna untuk blockchain ketika permintaan terus berkembang. Penyelesaian blockchain untuk identiti akan perlahan untuk dilancarkan kerana penggabungan dan penggantian infrastruktur lama adalah tugas luar biasa yang saat ini mempunyai sedikit platform untuk dilancarkan. Kawasan yang besar dan penduduk yang rentan tidak berada di kedudukan yang baik untuk dibantu oleh teknologi digital yang sangat bergantung pada elektrik dan internet.

Mengakhiri

Nilai identiti kami semakin meningkat dan pada masa ini, sistem penyimpanan yang melindunginya semakin melengkung ketika mereka berusaha membuat skala. Tambahan pula, mempercayai identiti kita kepada orang lain cepat terhakis dan ada permintaan yang jelas untuk penyelesaian baru untuk pengurusan identiti yang memerlukan perubahan besar dalam cara kita memikirkan identiti dan bagaimana kita menilai. Kita boleh mencari harapan untuk mencari harapan tetapi sebenarnya adalah masih sangat awal untuk mengatakan bagaimana ia dapat membantu dan ke mana.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map