Menjelang separuh kedua 2018 dan ini adalah perjalanan roller coaster putih. Dengan Ether merosot 44 peratus nilainya dalam dua minggu dan media berbicara mengenai gelembung Bitcoin, adakah mungkin kehilangan kepercayaan terhadap crypto tetapi tetap bullish pada blockchain? Nampaknya; sekiranya penyataan korporat yang berterusan seperti sokongan blockchain UBS adalah sesuatu yang boleh dilalui. Tetapi bolehkah anda memisahkan cryptocurrency dan blockchain?

UBS Bullish di Blockchain, Bearish di Bitcoin

Ketua Pegawai Eksekutif gergasi perbankan pelaburan Switzerland UBS, Sergio Ermotti, keluar dengan tuntutan berani baru-baru ini. Dia mengatakan bahawa blockchain adalah “hampir mustahak” untuk perniagaan. Sokongan blockchain UBS bukanlah perkara baru. Tidak juga pendirian mereka bahawa cryptocurrency berisiko dan mungkin tidak akan pernah menjadi mata wang arus perdana.

Sergio Ermotti

Ketua Pegawai Eksekutif UBS Sergio Ermotti

Namun, dalam hal blockchain, UBS mengubah pandangan mereka. Bank percaya bahawa teknologi blockchain dapat membantu syarikat menjadi lebih cekap dan mengurangkan kos operasi mereka secara menyeluruh, dari penjagaan kesihatan hingga kewangan. Ini menunjukkan pemisahan antara cryptocurrency dan teknologi yang mereka jalankan.

Tetapi adakah mungkin untuk memisahkan keduanya? Lebih jauh lagi, kerana visi asal Satoshi adalah mengirim pembayaran elektronik peer-to-peer tanpa memerlukan orang tengah, sokongan blockchain UBS mungkin salah tempat.

Ganggu atau Terganggu

“Walaupun kita ragu-ragu cryptocurrency akan menjadi alat pertukaran arus perdana, teknologi yang mendasari, blockchain, cenderung memberi kesan yang signifikan dalam industri mulai dari kewangan hingga pembuatan, penjagaan kesihatan, dan utiliti,” tulis UBS pada bulan Oktober 2017.

Menambahnya, “Sama seperti [internet] mengubah kehidupan kita dengan e-mel, e-dagang, atau aplikasi telefon pintar, kami percaya blockchain sebagai teknologi infrastruktur dapat memberi kekuatan kepada teknologi mengganggu masa depan melalui lejar distributif, kontrak pintar, token atau pengurusan identiti.”

Jadi, bagaimana dengan memotong orang tengah? Pihak berkuasa berpusat mengambil bayarannya? Penyelidikan blockchain UBS mengakui tahap risiko tertentu, walaupun mereka menghadkan ini kepada kekurangan teknologi dan ketidakpastian mengenai aplikasi mana yang paling menguntungkan industri. Mereka gagal menyebutkan sama ada mata wang digital akan mengancam mata wang fiat, atau jika pihak berkuasa pusat akan dihapuskan.

Sebenarnya, dalam sektor kewangan, UBS meramalkan bahawa teknologi blockchain akan memberi kesan yang tidak dapat dipulihkan dan positif. Dan sokongan blockchain UBS tidak berhenti pada kata-kata. Bank ini juga melabur dalam penyelidikan lejar diedarkan dan kontrak pintar dalam model perniagaannya.

UBS kini mempunyai sejumlah paten blockchain. Namun, di sebalik sikap bullish Ermotti, aktiviti blockchain mereka adalah kerdil oleh bank besar lain dan syarikat kad kredit. Senarai tersebut merangkumi American Express, BBVA, Mizuho Financial Group, Goldman Sachs, BNP, dan Bank of America (yang membeli paten blockchain seperti yang mereka jangkakan perang). Adakah ini usaha untuk mengganggu atau terganggu? Atau manuver pertahanan untuk melindungi diri mereka daripada inovasi blockchain?

Blockchain dan Bitcoin adalah Sama dan Sama

Sebilangan besar orang mengkritik sudut pandang Ermotti, melihatnya sebagai cara mudah untuk mengambil pandangan yang boleh diterima secara politik dan kedudukan yang selamat. Membiarkan pintu terbuka tanpa menakutkan pelanggan yang ada. Yang lain percaya bahawa lebih daripada sekadar mudah, ia benar-benar ketinggalan. Lagipun, blockchain dan cryptocurrency adalah satu dan sama.

Pertimbangkan rangkaian Bitcoin sebentar. Cara ia dibuat memerlukan pelombong untuk mempercayai bahawa nilai Bitcoin yang mereka ganjaran akan meningkat dari masa ke masa (atau sekurang-kurangnya, tidak menurun nilainya). Jika tidak, tidak ada alasan insentif atau rasional untuk melabur dalam peralatan perlombongan, elektrik dan masa yang mahal.

Syarikat perlombongan Bitcoin, Bitmain akan mendapat keuntungan daripada IPO

Peralatan Perlombongan Bitcoin

Jadi, bagi mereka seperti UBS yang ragu-ragu terhadap Bitcoin, tetapi sibuk menyanyikan pujian blockchain, mereka mungkin tidak memahami sepenuhnya. Dalam wawancara dengan Steve Tendon dari Malta, anggota Taskforce Blockchain negara dan pengarang Strategi Blockchain Nasional Malta, dia menyatakan keprihatinannya dengan sudut pandang seperti blockchain UBS.

Dia berpendapat bahawa banyak pengawal selia dan institusi berusaha untuk membezakan antara blockchain dan cryptocurrency, melihat crypto sebagai perkara yang buruk kerana hubungan dan penipuan jenayahnya, tetapi blockchain sebagai teknologi positif dengan kemungkinan yang tidak terbatas.

“Tidak mungkin anda dapat memiliki platform kontrak pintar yang sama canggih dengan yang telah dilaksanakan oleh Ethereum hari ini (tetapi akan ada yang lain di masa depan) kecuali anda juga mempunyai cryptocurrency yang digunakan untuk” membayar “untuk pengiraan. Oleh itu, perbezaan antara cryptocurrency dan blockchain benar-benar tiruan: hanya dua aspek duit syiling yang sama, “katanya..

Pemikiran Akhir

Ermotti dan pasukan UBS mungkin menjadi tajuk utama dengan pandangan mereka mengenai teknologi transformatif. Memanggil blockchain “penting dan mengganggu” semuanya baik dan baik. Tetapi mengumpan Bitcoin pada masa yang sama mungkin tidak mempunyai satu muslihat.