Blockchain telah disebut-sebut sebagai penyelesaian untuk masalah mulai dari menyembuhkan barah untuk mengesahkan pasaran gelap di Sistem Penjara AS. Walaupun beberapa kes penggunaan jelas lebih lemah daripada yang lain, pada masa ini terdapat banyak kepercayaan terhadap penyelesaian perubahan iklim blockchain. Tetapi adakah ia dibenarkan?

Masalah Perubahan Iklim semakin teruk

Pada bulan Oktober tahun lalu, PBB mengeluarkan amaran tegasnya mengenai perubahan iklim. Tinggal dua belas tahun lagi untuk menyekat pemanasan global maksimum 1.5 C (2.7 F) berbanding tahap pra-industri. Bahkan setengah darjah melebihi ini akan membawa risiko panas, kemarau, dan banjir yang sangat teruk. Tambahan pula, kerosakan yang disebabkan oleh perubahan iklim adalah dijangka memindahkan lebih daripada 143 juta orang selama tiga dekad akan datang, siapa yang akan dipaksa meninggalkan rumah mereka untuk melepaskan diri dari masalah yang berkaitan dengan iklim.

Perjanjian Paris mengenai perubahan iklim bertujuan untuk membatasi kenaikan hingga kurang dari 2 C. Oleh itu, mencapai kenaikan 1.5 C adalah pada akhir komitmen yang sedia ada. Perjanjian Paris menghendaki setiap negara menentukan sumbangannya sendiri dalam usaha menyekat perubahan iklim. Sumbangan setiap negara disebut sebagai Nationally Determined Contribution (NDC). Setiap negara mesti memastikan sasarannya menjadi semakin bercita-cita tinggi dari masa ke masa.

Penting untuk diperhatikan bahawa Perjanjian Paris tidak mempunyai penguatkuasaan undang-undang dan setiap negara berpartisipasi melalui kata sepakat. Sekiranya negara-negara mulai pergi, perjanjian itu boleh runtuh dan meninggalkan dunia tanpa penyelesaian untuk masalah kenaikan suhu global.

Boleh Membantu Blockchain?

Pengukuran dan pengesanan adalah cabaran utama dalam menangani perubahan iklim. Ini tidak hanya berlaku pada tingkat makro yang diperlukan untuk mengesahkan bagaimana negara maju dalam usaha mereka untuk mengurangkan pelepasan karbon. Perniagaan dan orang ramai juga harus turut serta. Dalam kata-kata pakar pengurusan Peter Drucker: “Apa yang diukur, dikendalikan.”

Blockchain menyediakan kaedah untuk mewujudkan satu titik kebenaran antara entiti melalui penerapan kaedah konsensus. Aset dunia nyata boleh menjadi token pada blockchain, termasuk kredit karbon atau tenaga hijau. Aset ini dapat diperdagangkan, menciptakan nilai dan mendorong usaha perubahan iklim dalam negara dan perusahaan.

Pada Januari 2018, PBB diumumkan pembentukan Gabungan Rantaian Iklim. Pengumuman tersebut menggariskan misi kumpulan dalam “memajukan kolaborasi antara anggota yang bekerja pada isu-isu kepentingan bersama, dan untuk membantu meningkatkan integriti lingkungan dan hasil aplikasi DLT untuk iklim.” Gabungan itu kini mempunyai lebih dari seratus anggota, termasuk NGO, firma perunding, dan pelbagai syarikat dan persatuan blockchain.

Kumpulan Perubahan Iklim Blockchain

Memandangkan usaha PBB, nampaknya tidak dapat dielakkan bahawa blockchain mempunyai peranan untuk dimainkan di masa depan dalam menguruskan perubahan iklim. Walau bagaimanapun, inisiatif PBB bukanlah satu-satunya. Beberapa kumpulan dan projek perubahan iklim blockchain lain berusaha untuk meneruskan usaha. Berikut adalah beberapa.

Institut Iklim Blockchain

The Institut Iklim Blockchain adalah entiti yang diketuai oleh sukarelawan antarabangsa, bukan untung. Ia bertindak sebagai kumpulan pemikir dan juga kumpulan penyokong untuk inisiatif perubahan iklim blockchain. Pernyataan misi Institut adalah “untuk meningkatkan kesedaran di kalangan komuniti dasar perubahan iklim antarabangsa mengenai potensi besar teknologi Blockchain untuk meningkatkan tindakan iklim.”

Ini bertujuan untuk mencapai misi ini dalam tiga bidang:

  • Mengatasi arus pembiayaan iklim, yaitu membantu mengisi jurang pendanaan antara pelaburan yang diperlukan untuk perubahan iklim dan jumlah yang telah dilakukan oleh negara untuk membayar berdasarkan perjanjian Paris
  • Meningkatkan ketelusan dalam pembiayaan iklim
  • Membantu negara membangun mengakses pembiayaan iklim

Institut Iklim Blockchain

Laman utama Institut Iklim Blockchain

Terdapat barisan pakar yang mengagumkan dari sektor perubahan iklim dan blockchain yang duduk di lembaga penasihat Institut. Mereka termasuk bekas Pengarah Perubahan Iklim dari Bank Dunia dan bekas MD Institut Penyelidikan Blockchain Kanada (badan profesional yang diasaskan bersama oleh Don dan Alex Tapscott).

Blockchain untuk Iklim Iklim

The Blockchain untuk Iklim Iklim mempunyai satu matlamat yang jelas: meletakkan Perjanjian Paris pada blockchain. Ini adalah projek yang bercita-cita tinggi, yang melibatkan setiap negara bergabung dalam satu lekapan blockchain tunggal dan mencatatkan pelaburan dan sumbangan mereka sendiri untuk perubahan iklim secara telus. Sekiranya ia dikeluarkan, ia akan menjadi rekod perubahan iklim blockchain global yang merangkumi semua.

Jelas, buku besar global seperti itu akan menjadi alat yang ampuh dalam mengukur dan mengurus kesan inisiatif yang berkaitan dengan iklim. Namun, ia juga akan menunjukkan demonstrasi yang mengagumkan mengenai potensi teknologi blockchain yang digunakan di peringkat antarabangsa untuk kebaikan.

Blockchain untuk Iklim Iklim

Laman utama Yayasan Blockchain untuk Iklim

Blockchain for Climate Foundation berpusat di Kanada. Oleh itu, ini bermula dengan meletakkan Akaun Karbon Nasional Kanada di blockchain. Ini akan berfungsi sebagai bukti konsep, menunjukkan kepada negara lain apa yang mungkin dengan alat perubahan iklim blockchain. Yayasan juga memanggil sekumpulan wakil kerajaan untuk membantu membimbing dan mengembangkan alat tersebut.

Inisiatif lejar Iklim

The Inisiatif lejar Iklim adalah kumpulan lain yang khusus untuk penyelidikan dan pengembangan penyelesaian perubahan iklim blockchain. Misi yang dinyatakan adalah “untuk mempercepat tindakan iklim sejajar dengan Perjanjian Iklim Paris dan Tujuan Pembangunan Berkelanjutan (SDG) melalui inovasi berasaskan blockchain yang berlaku untuk mitigasi, penyesuaian, dan keuangan perubahan iklim.”

CleanTech21, sebuah landasan pembangunan lestari yang berpusat di Zurich, berada di belakang Inisiatif. Kedua-dua Kerajaan Switzerland dan Liechtenstein memberikan dana untuk Inisiatif Iklim Iklim.

Pada bulan Disember tahun lalu, Inisiatif menerbitkan sebuah makalah yang komprehensif memperincikan pelbagai cara di mana inisiatif perubahan iklim blockchain dapat membantu meningkatkan penyebabnya. Ini termasuk menggunakan blockchain dalam penetapan harga dan cukai karbon serta crowdfunding berasaskan token untuk inisiatif perubahan iklim. Contoh lain ialah blockchain dalam pembangunan tenaga boleh diperbaharui.

Kesimpulannya

Seperti teknologi itu sendiri, inisiatif perubahan iklim blockchain masih sangat banyak sejak awal. Fakta bahawa terdapat banyak kumpulan dan kumpulan pemikir berasaskan penyelidikan mencerminkan ini. Pada peringkat awal ini, banyak dari mereka bekerja secara berasingan tetapi menuju tujuan yang sama.

Apabila blockchain semakin matang, dan kerajaan dan perusahaan mempercayai teknologi baru, kemungkinan banyak kumpulan yang berbeza ini akan bergabung menjadi inisiatif yang lebih luas dan lebih kuat. Apabila itu berlaku, kita akan melihat potensi sebenar kesan blockchain dalam membalikkan perubahan iklim.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me