Cabaran pengkomputeran awan dengan mudah dibayangi oleh fakta bahawa pasaran sedang mengalami ledakan besar sekarang. Sektor pengkomputeran awan didominasi oleh sebilangan kecil firma teknologi besar termasuk Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, dan IBM. AWS mendahului bahagian dalam pasaran, tetapi semua syarikat ini mengalami pertumbuhan yang mengejutkan. AWS melaporkan Pertumbuhan pendapatan 49 peratus pada suku pertama 2018, sementara Microsoft mengatakan pendapatan Azure meningkat 93 peratus.

Bunyi seperti berita baik? Mungkin, tetapi walaupun di pasaran yang pesat, cabaran pengkomputeran awan tidak boleh dipandang rendah. Di sini, kita melihat bagaimana firma teknologi besar berjuang untuk memenuhi permintaan, dan bagaimana desentralisasi dapat menjadi salah satu penyokong penting untuk pengkomputeran awan di masa depan.

Mengapa Pengkomputeran Awan dalam Pertumbuhan Yang Sangat Besar?

Salah satu sebabnya ialah pengembangan kecerdasan buatan (AI). Algoritma AI bergantung pada sejumlah besar data. Sehingga beberapa tahun yang lalu, tidak ada tenaga pengkomputeran yang diperlukan untuk menjalankan program AI. Kini, perkakasan yang lebih baik bermaksud bahawa pengembangan AI memakan kuasa pengkomputeran secepat mungkin. Satu analisis menunjukkan bahawa penggunaan kuasa pengkomputeran AI meningkat dua kali ganda setiap tiga setengah bulan sejak 2012. Bandingkan dengan Undang-Undang Moore, yang mempunyai tempoh penggandaan 18 bulan.

kecerdasan buatan

Robot AI tamak memakan semua pai komputer. Gambar ihsan dari Pixabay.

Mengingat selera AI untuk data dan oleh itu kuasa pengkomputeran, cabaran terbesar untuk pengkomputeran awan hari ini adalah penawaran dan permintaan. Oleh kerana permintaan meningkat, penyedia pengkomputeran awan mesti mencari jalan untuk meningkatkan penawaran atau menguruskan harga untuk mencuba dan membendung permintaan. Mereka melakukan kedua-duanya.

Cabaran Cloud Computing # 1: Menguruskan Penawaran dan Permintaan dengan Kapasiti Pelayan Sedia Ada

Penyedia awan seperti AWS beroperasi dengan harga berjenjang. Model ini membolehkan pelanggan mereka memilih jenis kuasa pengkomputeran yang mereka perlukan untuk pekerjaan tertentu. AWS menjual perkhidmatan atas permintaan dengan harga premium yang selalu ada untuk pelanggan yang memerlukan perkhidmatan berterusan. Ia juga menjual contoh pengkomputeran awan dengan harga berubah. Ini berfungsi untuk pelanggan yang boleh mengantri pekerjaan sehingga ada kapasiti pelayan yang tersedia, sehingga mereka dapat membelanjakan lebih sedikit.

Oleh itu, bayangkan syarikat perisian yang mempunyai satu produk yang sedang berjalan, dan sedang dalam proses mengembangkan yang lain. Untuk produk langsung, syarikat ini mengendalikan chatbot perkhidmatan pelanggan berasaskan web untuk pelanggannya. Untuk produk yang sedang dibangun, mereka perlu menjalankan beberapa ujian tetapi mereka cukup fleksibel ketika ujian dapat dijalankan kerana mereka hanya boleh mengantarkannya untuk dijalankan semalaman jika diperlukan.

Syarikat ini membeli perkhidmatan atas permintaan untuk chatbotnya, sehingga bot selalu tersedia untuk pelanggan mereka. Untuk produk yang sedang dibangunkan, mereka menawar secara langsung. Mereka menetapkan had maksimum yang akan mereka bayar untuk kapasiti pelayan. Pembekal pengkomputeran awan mereka menetapkan ketersediaan pelayan mengikut permintaan masa nyata. Setelah harga kuasa pengkomputeran jatuh di bawah nilai ambang yang telah ditetapkan oleh syarikat perisian kami, tugas ujian mereka mula berjalan. Sekiranya permintaan meningkat melalui pekerjaan, harga akan meningkat lagi dan penyedia mereka mengalihkan kuasa ke tempat lain.

Pelanggan menjimatkan sehingga 90 peratus daripada harga premium atas permintaan dengan menggunakan contoh spot untuk pekerjaan yang fleksibel. Namun, tidak semua pelanggan dapat begitu fleksibel dengan keperluan daya pengkomputeran mereka. Selain itu, penyelesaian ini hanya menguruskan permintaan yang ada, ia tidak mengatasi pertumbuhan permintaan yang besar.

Cabaran Pengkomputeran Awan # 2: Meningkatkan Kapasiti dengan Lebih Banyak Pusat Data

Penyedia pengkomputeran awan dijalankan di pusat data. Oleh itu, untuk menangani cabaran kapasiti pengkomputeran awan, penyedia hanya dapat membina lebih banyak pusat data?

Mereka boleh, tetapi pusat data menuntut bekalan tenaga yang besar. Satu laporan dari 2016 dianggarkan bahawa pusat data dunia telah menggunakan lebih banyak tenaga daripada seluruh UK pada tahun sebelumnya. Ia juga menyoroti kajian Jepun yang menganggarkan bahawa pusat data di negara ini akan menggunakan seluruh bekalan elektrik nasional pada tahun 2030 jika pertumbuhan berterusan tanpa gangguan.

Jadi, hanya membina lebih banyak pusat data tidak boleh menjadi satu-satunya penyelesaian.

Prospek Masa Depan: Desentralisasi

Desentralisasi dapat menawarkan penyelesaian. Rangkaian komputer yang diedarkan dapat bekerjasama untuk memberikan kapasiti menganggur kepada mereka yang berada dalam rangkaian yang bersedia membayarnya. Oleh itu, katakan anda memiliki GPU untuk melombong cryptocurrency, tetapi anda tidak menggunakannya sekarang. Mungkin perlombongan Bitcoin menjadi tidak menguntungkan di kejatuhan harga. Anda boleh menggunakan GPU itu pada rangkaian pengkomputeran awan yang diedarkan. Seseorang akan membayar anda dalam token digital sehingga mereka dapat menggunakan kuasa GPU anda untuk membantu mendorong ujian pengembangan AI mereka.

DeepBrain Chain adalah salah satu projek blockchain yang bertujuan untuk mencapainya dan disasarkan secara langsung di pasaran yang semakin meningkat untuk kekuatan pengkomputeran AI. Di DeepBrain Chain, sesiapa sahaja dapat memperoleh token dengan menyumbang kapasiti pengkomputeran mereka yang tidak berfungsi, yang dijual kepada pemaju AI.

Tatau adalah projek blockchain yang serupa tetapi lebih baru yang menggunakan konsep kuasa pengkomputeran terdesentralisasi ini untuk AI.

Desentralisasi menawarkan penyelesaian yang nyata untuk masalah pembangunan pusat data yang berlebihan, kerana tidak memerlukan masuknya perkakasan baru. Ia juga lebih fleksibel dalam menguruskan turun naik kapasiti, kerana terdapat banyak operator yang lebih kecil dalam rangkaian. Setelah pusat data dibina, ia harus digunakan untuk menjadi efisien, sedangkan jaringan pengkomputeran yang terdesentralisasi memiliki ketahanan yang lebih tinggi terhadap kapasitas siaga.

Ini hanya satu senario. Walaupun, mungkin ada banyak peluang lain untuk blockchain dan cloud computing di masa depan.

Pengkomputeran Kuantum

Pengkomputeran kuantum menawarkan peluang lebih jauh untuk menyelesaikan cabaran pengkomputeran awan. Komputer ini menggunakan keupayaan zarah subatom untuk wujud di beberapa keadaan pada masa yang sama. Sedikit data standard hanya boleh ada dalam satu keadaan pada satu masa, sama ada 1 atau 0. Bit kuantum, atau qubit, boleh wujud di dua keadaan secara serentak. Keadaan dwi ini membolehkan mereka menyimpan lebih banyak data daripada bit tradisional.

Komputer kuantum

Komputer kuantum boleh menjadi masa depan awan

Pengkomputeran kuantum masih di awal. Namun, dua penyedia awan, IBM dan Alibaba, kini telah melancarkan komputer kuantum mereka sendiri. Satu permulaan, Rigetti, sedang berusaha melancarkan Quantum Cloud Services sendiri. Jadi, pengkomputeran awan kuantum dapat berada di sini lebih cepat daripada yang kita sedar.

Kesimpulannya

Pengkomputeran awan pasti ada di sini untuk kekal. Walau bagaimanapun, cabaran pengkomputeran awan akan segera membebankan pengendali yang ada sekiranya mereka berusaha mengekalkan status quo. Daripada senario yang disenaraikan di sini, masa depan kemungkinan akan merangkumi gabungan model yang berbeza termasuk infrastruktur yang ada, rangkaian terdesentralisasi dan komputer kuantum sekurang-kurangnya untuk sementara waktu. Dengan AI meletakkan permintaan yang semakin meningkat di awan, kita memerlukan alternatif ini lebih cepat dan bukannya kemudian.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me