Anda mempunyai banyak Bitcoin. Anda yakin mereka akan terus meningkat nilainya. Tidak mungkin anda mahu menjual satu, paling tidak sekarang. Tetapi baki simpanan anda rendah dan anda memerlukan wang tunai untuk keperluan kewangan yang mendesak dan besar. Apa nak buat? Ketik kad kredit anda untuk mendapatkan pinjaman? Cakap manis dengan pegawai bank tempatan anda? Lawati kedai pinjaman gaji? Inilah masanya untuk anda mempertimbangkan bagaimana menggunakan BTC sebagai cagaran, mendapatkan pinjaman yang anda perlukan. Berikut adalah beberapa tempat yang dapat membantu anda mencapainya.

Nota editor: melabur dalam dan memperdagangkan cryptocurrency adalah usaha yang sangat berisiko, dan memanfaatkan BTC sebagai jaminan dapat memaksimumkan kerugian yang timbul ketika perdagangan pergi ke selatan. Artikel berikut adalah nasihat pendidikan, dan bukan pelaburan. Melangkah perlahan-lahan.

Memanfaatkan Yang Anda Miliki untuk Meminjam Apa yang Anda Tidak

Konsep pinjaman gaji untuk kredit buruk bukan perkara baru. Anda memberikan hak penjagaan harta berharga yang berharga kepada pemberi pinjaman sebagai pertukaran untuk pinjaman. Bergantung pada seberapa berharga dan cagaran cagaran anda, pemberi pinjaman boleh memberi anda syarat pinjaman yang lebih baik daripada peminjam pinjaman tanpa jaminan (tidak dijamin). Dan jika skor kredit anda lemah, pinjaman bercagaran mungkin satu-satunya cara untuk anda mendapatkan pinjaman sama sekali. Selain itu, anda akan mempunyai syarikat seperti moorcroft sekiranya pinjaman tidak dilunaskan tepat pada waktunya.

Apa Skor Anda?

Pinjaman Bitcoin bercagaran (CBL) mungkin merupakan idea yang baik untuk peminjam yang mempunyai kurang daripada ideal skor kredit (dalam julat 300 hingga 629). Zon ini dianggap tidak diingini dan akan membatalkan anda daripada menerima syarat pinjaman yang baik. Sekiranya skor anda berada di hujung bawah yang paling rendah, semoga berjaya ada jenis pinjaman, dijamin atau tidak.

Bukan Akhir Kisah

Walau bagaimanapun, katakan anda mempunyai skor kredit 580. Anda perlahan-lahan pulih dari Great Crash tahun 2008, atau pelbagai sebelumnya pinjaman dengan kredit buruk. Keadaan pekerjaan anda stabil. Lebih baik lagi, anda membeli Bitcoin bernilai $ 500 pada bulan September 2013 dengan sesuka hati. Bitcoin pada harga $ 125 ketika itu dan kini berharga $ 6,500, keuntungan terbuka $ 25,500. Anda mungkin mempunyai risiko kredit yang lemah kepada pemberi pinjaman fiat tradisional (bank, S&L, P2P), tetapi untuk pemberi pinjaman cagaran Bitcoin, anda adalah harta yang berpotensi panas.

Cara Menggunakan BTC sebagai Cagaran

Memohon CBL adalah mudah. Berikan maklumat peribadi anda kepada pengendali platform pinjaman CBL (menghubungkan pemberi pinjaman dengan peminjam) dan buktikan berapa banyak Bitcoin yang anda miliki. Pilih berapa banyak fiat yang anda mahu pinjam dan berapa lama. Di Unchained Capital.com yang berpangkalan di Texas, nisbah pinjaman anda terhadap nilai (LTV) akan ditetapkan pada 50 peratus. Ini bermakna bahawa jika anda meletakkan semua $ 25,500 Bitcoin anda sebagai cagaran, anda mungkin akan dipinjamkan maksimum $ 12,750. Pada masa ini, hanya perniagaan dan individu di 28 dari 50 negeri AS yang layak untuk pertimbangan pinjaman di Unchained.

Kadar faedah antara lapan hingga 14 peratus dan jangka masa pinjaman tiga hingga 60 bulan tersedia. Bayaran permulaan pinjaman disenaraikan sebagai satu peratus. Tiada penalti pendahuluan dinilai. Unchained menerima Bitcoin dan Ethereum sebagai jaminan pinjaman. Setelah diluluskan untuk pinjaman, pindahkan duit syiling anda ke dompet sejuk khas di Unchained. Setelah diterima, dana pinjaman fiat anda akan dihantar ke bank anda. Membuat yang tidak berantai minat sahaja pinjaman. Anda akan membayar jumlah faedah yang sama setiap bulan sehingga jangka masa pinjaman habis. Kemudian anda membuat pembayaran pokok, sepenuhnya memenuhi semua tanggungjawab pinjaman.

Panggilan margin? Lalai?

Bagaimana jika nilai cagaran Bitcoin anda turun dengan ketara? Tidak terikat akan meminta anda menambahkan lebih banyak cagaran atau membuat pembayaran pokok. Ini akan mengembalikan nisbah LTV anda dan menjauhkan pinjaman anda dari pejabat prinsipal.

Bagaimana jika anda gagal membayar pinjaman? Menurut laman web UnchainedCapital.com:

“Sekiranya pinjaman anda gagal bayar pada bila-bila masa, kami akan dipaksa untuk membubarkan sebahagian cagaran anda untuk menampung kos pokok dan faedah yang belum dibayar. Selebihnya akan dikembalikan ke alamat yang anda pilih. “

Pilihan Tambahan untuk BCL Anda

Pesaing lain dalam ruang pinjaman cagaran adalah SALT Lending.com yang berpangkalan di Colorado. Permohonan pinjaman, persetujuan, pemindahan cagaran, dan protokol panggilan margin berlaku di firma ini. Pinjaman disediakan untuk peminjam yang berkelayakan di AS, Brazil, Switzerland, New Zealand, UK, dan beberapa negara lain. SALT memberikan pilihan kepada peminjam untuk memilih nisbah LTV 30, 40, atau 50 peratus. Bagi peminjam yang menghindari risiko, memilih nisbah LTV 30 atau 40 peratus mungkin lebih masuk akal daripada versi 50 peratus.

Perbezaan utama antara SALT dan Unchained Capital adalah yang sebelumnya ditawarkan pengetua & minat pinjaman sebagai tambahan kepada pinjaman faedah sahaja. SALT juga menerima Bitcoin, Ethereum, Dogecoin dan Litecoin sebagai jaminan.

Kadar faedah dan syarat pinjaman berbeza; berikut tangkapan skrin syarat untuk $ 12,750, dua tahun, pokok dan minat CBL dengan nisbah LTV 50 peratus:

Cara menggunakan BTC sebagai cagaran. Pinjaman dua tahun

Kalkulator pinjaman di skrin SALT Lending membolehkan anda menyesuaikan semua input utama. Ini adalah pinjaman dua tahun pokok dan faedah menggunakan Bitcoin sebagai cagaran.

Inilah pinjaman hipotetis yang sama, kali ini minat sahaja mod:

pinjaman cagaran BTC faedah sahaja

Pinjaman yang sama dengan contoh sebelumnya, tetapi pinjaman ini menunjukkan spesifik pinjaman faedah sahaja.

Perhatikan GAJI PERTAHANAN slider pada kalkulator pinjaman interaktif. Semakin banyak token SALT yang anda miliki, semakin rendah kadar faedah pinjaman anda. Token diperdagangkan berhampiran .6200 setiap satu semasa penulisan. Pada masa ini, SALT keahlian tidak diwajibkan untuk mendapatkan pinjaman, sesuai dengan jabatan pelanggan SALT. SALT tidak mengenakan bayaran pinjaman asal, penalti pendahuluan atau kos penutupan pinjaman dengan kadar tetap.

Berikut adalah contoh syarat pinjaman yang digambarkan di laman web Unchained Capital pada 11 November 2018:

Cara menggunakan BTC sebagai cagaran terma Unchained Capital

Contoh syarat pinjaman seperti yang ditunjukkan di laman web Unchained Capital, 11 November 2018. Pinjaman sehingga lima tahun boleh didapati.

Mungkin, Ya. Tetapi Adakah Praktikal?

Berdasarkan maklumat terkini di laman web SALT Lending and Unchained Capital, ini semestinya merupakan proses mudah untuk anda melamar, memenuhi syarat dan kemudian berpotensi diberikan CBL.

Dunia yang Sempurna

Berikut adalah senario hipotesis yang mungkin memberikan latar belakang yang baik dan rasional untuk anda melaksanakan CBL:

  1. Analisis teknikal menunjukkan bahawa Bitcoin berdagang di atas tahap sokongan utama.
  2. Trend harga jangka panjang meningkat pada carta mingguan dan bulanan.
  3. Anda menjangkakan bahawa kenaikan harga akhirnya dalam Bitcoin akan melebihi kos untuk membayar pinjaman anda.
  4. Anda memiliki kuantiti Bitcoin yang cukup besar dan tidak mahu mencetuskan peristiwa yang dikenakan cukai melalui penjualan syiling anda.
  5. Kadar faedah pinjaman anda adalah wajar, begitu juga dengan kos pinjaman anda.

Uptrend Adalah Rakan Pinjaman Anda

Sekiranya anda tidak ingat apa-apa lagi dari perkara di atas, pastikan bahawa Bitcoin berada dalam aliran menaik jangka panjang jika dan ketika anda memutuskan CBL sesuai untuk anda. Jauh lebih sukar bagi CBL anda untuk menerima panggilan margin ketika Bitcoin terus membuat rangkaian tertinggi dan rendah yang lebih tinggi pada carta jangka panjangnya.

Oleh itu, letakkan peluang kejayaan demi kepentingan anda dari awal. Hanya ambil CBL semasa fasa awal hingga tengah aliran menaik yang stabil dalam Bitcoin. Pembaca Coincentral biasa semestinya sudah mengetahui cara mengesahkan aliran menaik dan aliran menurun.

Ringkasan

Sekiranya anda tidak dapat memperoleh pinjaman dengan mudah melalui pemberi pinjaman fiat tradisional, CBL mungkin atau pinjaman gaji dalam talian menjadi alternatif yang boleh dilaksanakan. Belanja terma pinjaman terbaik dan luangkan masa untuk membaca semua cetakan yang baik sebelum menandatangani perjanjian CBL anda. Pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan panggilan margin, sekiranya Bitcoin jatuh pada harga semasa tempoh CBL anda. Tetapkan dek untuk memihak kepada CBL yang berjaya dengan mengesahkan adanya aliran menaik jangka panjang yang sihat dalam Bitcoin.

Catatan: Maklumat untuk SALT Lending.com dan Unchained Capital.com diperoleh dari pelbagai bahagian laman web masing-masing firma pada 11 November 2018.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me