Adakah Perkakasan Perlombongan Bitcoin Berbaloi?

Kekurangan perkakasan perlombongan Bitcoin terus melanda pasaran. Oleh itu, penting untuk mempertimbangkan keuntungan sebenar usaha anda sebelum memilih pelantar perlombongan anda yang seterusnya. Perlombongan boleh menjadi cara yang baik untuk memasuki cryptomarket jika dilakukan dengan betul. Tetapi ramai pelombong pemula hanya perlu belajar dari kesilapan yang mahal dan berakhir dengan kerjaya. Elakkan kesilapan yang sangat biasa ini dan mulailah menambang cryptocurrency dengan cara yang betul.

Nilai pasaran

Salah satu faktor terpenting dalam menentukan keuntungan keseluruhan usaha perlombongan anda adalah nilai pasaran Bitcoin. Ingat, Bitcoin tidak menentu dan penurunan nilai pasaran boleh memberi kesan serius terhadap keuntungan perlombongan anda. Pada tahun 2011, anda dapat menambang 100 BTC dengan menggunakan CPU rumah anda.

Nilai Pasaran Bitcoin

Nilai Pasaran Bitcoin

Sudah tentu, sektor perlombongan belum terlalu tepu dan BTC memperoleh duit syiling sekitar $ 2. Maju cepat ke situasi perlombongan hari ini dan anda dapat dengan cepat melihat persaingan telah meningkat setara dengan kenaikan nilai pasaran BTC.

Hari ini, anda perlu bersedia untuk membuat pelaburan yang cukup besar dalam perkakasan perlombongan Bitcoin jika anda ingin menambang BTC.

Kesukaran Perlombongan

Kesukaran perlombongan blockchain BTC dimanipulasi untuk mencerminkan kekuatan pengkomputeran rangkaian dan memastikannya bertepatan dengan masa blok rangkaian yang disukai. Kesukaran blockchain BTC disesuaikan setiap 2.016 blok berdasarkan masa yang diperlukan untuk mencari 2.016 blok sebelumnya.

Sebaik-baiknya, rangkaian rata-rata satu blok setiap 10 minit, atau 2.016 blok setiap dua minggu.

Masa blok telah menjadi isu hangat dalam komuniti crypto. Bitcoin Cash bermula sebagai salinan BTC yang tepat tetapi dengan ukuran blok yang lebih besar. Garpu keras rangkaian BTC ini telah menimbulkan perdebatan tanpa henti mengenai kesahihan Bitcoin Cash. Ini juga telah memasuki era baru fork keras BTC.

Kos Elektrik

Salah satu faktor terpenting yang perlu dipertimbangkan ketika melabur dalam perkakasan perlombongan Bitcoin adalah kos elektrik anda. Pengiraan Proof-of-Work memerlukan sejumlah besar daya pemprosesan untuk digunakan dalam pengiraan. Ini mengakibatkan penggunaan elektrik yang tinggi oleh pelantar perlombongan. Kos ini dapat meningkatkan keuntungan anda dengan cepat dan membuat anda menyanyikan crypto blues.

Tenaga rendah atau bahkan boleh diperbaharui semestinya menjadi sebahagian besar strategi perlombongan anda. Kemudahan perlombongan besar dibina di kawasan terpencil di dunia yang dapat memberikan akses kepada kuasa murah dan udara sejuk semula jadi.

Pelantar penambangan mengeluarkan banyak haba ketika beroperasi dan pengudaraan mesti dipertimbangkan ketika menentukan kos elektrik keseluruhan anda.

Kos Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Anda lebih baik bersedia untuk membuat pelaburan yang serius jika anda mempertimbangkan untuk memasuki sektor perlombongan. Pelantar perlombongan ASIC (Chip Bersepadu Khusus Aplikasi) akan memberi anda hasil terbaik, tetapi mereka juga akan memberi anda kembali lebih dari $ 1,000. Pelantar ASIC terbaik boleh berharga $ 5,000 ke atas.

antminer S5

Pelombong ASIC Lebih Efisien

Pelantar perlombongan GPU (Unit Pemprosesan Grafik) jauh lebih murah, tetapi tidak dibandingkan dengan pelantar ASIC dari segi hasil. Walaupun begitu, anda masih boleh mendapat pulangan yang lumayan menggunakan pelombong GPU, anda hanya perlu menyertai kumpulan perlombongan.

Kolam perlombongan seperti Minergate menggabungkan kekuatan pengkomputeran setiap pengguna di platform mereka. Ini menjadikan persaingan perlombongan menentang operasi perlombongan besar. Ganjaran blok dibahagikan antara semua pihak yang terlibat dalam kumpulan mengikut sumbangan mereka.

Pemproses GPU sukar ditemui pada masa ini kerana semua gembar-gembur di sekitar perlombongan BTC. Anda boleh membuat carian dengan sukar untuk mencari GPU yang tersedia dan berharga dalam talian.

Berita baiknya, tidak seperti pelantar ASIC, pelantar GPU dapat menambang banyak cryptocurrency, kerana ia tidak diprogramkan ke hash tertentu. Ini memberi kelonggaran untuk menukar duit syiling yang anda miliki mengikut keuntungan duit syiling.

Kad GeForce GPU

Kad GeForce GPU

Bayaran Perlombongan

Bayaran perlombongan digunakan untuk memberi insentif kepada pelombong. Bayaran ini dibayar setiap kali BTC dihantar melalui blockchain. Penambang adalah bahagian penting dari ekosistem BTC dan bayaran perlombongan memastikan bahawa rangkaian BTC terus mempunyai kadar hash yang besar, yang menjaga keselamatan jaringan.

Bayaran perlombongan mendorong pelombong memasukkan transaksi di blok tersebut. Setelah jumlah BTC yang ditambang mencapai 21 juta, atau jumlah BTC, yuran perlombongan akan menjadi sumber pendapatan utama bagi pelombong BTC yang bergerak maju.

Anda boleh melihat beberapa penyesuaian yuran perlombongan dibuat pada masa itu untuk memastikan bahawa menjadi simpul rangkaian terus menguntungkan.

Sekat Ganjaran

Ganjaran blok diberikan kepada nod yang berjaya menyelesaikan algoritma Proof-of-Work terlebih dahulu. Sistem ganjaran blok BTC dirancang untuk mengurangkan separuh setiap 210,000 blok. Pada masa ini, ganjaran ialah 12.5 blok.

Pada asalnya, pelombong akan memperoleh 50 BTC setiap blok. Pada nilai pasaran BTC hari ini, itu adalah satu sen.

Dengan menggunakan ukuran dan kesukaran blok semasa, ganjaran blok dikurangkan setiap empat tahun. Pada masa ini terdapat 17,055,038 BTC yang diedarkan dari jumlah keseluruhan 21,000,000 yang akan dilombong. Ini hanya tinggal 3,944,963 BTC untuk ditambang.

Pada kadar semasa, anda boleh mengharapkan BTC terakhir dilombong pada 28 Mei 2020.

Bayaran Transaksi

Bayaran urus niaga menjadi perhatian serius penambang sejak 2016. Pada awal-awal BTC, anda boleh menghantar BTC untuk wang dan akan tiba hampir seketika. Sekarang, kerana masalah skalabiliti yang melanda rangkaian, anda boleh membayar lebih banyak untuk menghantar BTC anda.

Bayaran urus niaga ini boleh memberi kesan negatif kepada dasar anda dan mesti dipertimbangkan dalam strategi perlombongan keseluruhan anda dan sama ada membeli perkakasan perlombongan bitcoin.

Perkakasan Perlombongan Bitcoin – Adakah Ia Berbaloi?

Jawapan untuk soalan ini adalah bergantung kepada tempat tinggal anda dan tahap pelaburan yang anda ingin buat. Anda mungkin mendapati bahawa anda tinggal dekat dengan sumber tenaga yang boleh diperbaharui dan oleh itu, dapat menjalankan rig perlombongan paling kuat yang mungkin tanpa membunuh keuntungan anda dari elektrik.

Kaji perkara-perkara dalam panduan ini dan pastikan untuk mengkonfigurasi struktur perniagaan perlombongan BTC yang sesuai untuk anda.

Apa pendapat anda semua? Adakah anda tahu seseorang yang kehilangan wang kerana tidak merancang lebih awal? Beritahu kami Twitter dan pastikan untuk mendaftar buletin kami untuk terus mengetahui mengenai semua berita crypto terkini!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me