Charlie Shrem mengasaskan BitInstant pada awal tahun 2011, platform yang kini sudah tidak berfungsi untuk menukar dolar ke bitcoin. BitInstant beroperasi sehingga 2013 dan mengumpulkan lebih dari 700,000 lokasi, menarik pelaburan dari tokoh cryptocurrency terkemuka seperti Roger Ver ($ 125,000) dan sekumpulan pelabur yang diketuai oleh Winklevoss Capital Management ($ 1.5 juta). Sebelum ditutup, BitInstant memproses hampir 30% daripada semua transaksi bitcoin.

Pada bulan Disember 2014, Shrem dijatuhi hukuman dua tahun penjara kerana secara tidak langsung menghantar $ 1 juta dalam bitcoin platform pasaran gelap Internet Silk Road. Shrem sebahagian besarnya dianggap sebagai pelopor Bitcoin kerana peranannya dalam membawa Bitcoin ke arus perdana. Dalam era yang merajalela dengan “perunding” blockchain yang tidak berkelayakan, Shrem adalah kesepakatan yang sebenarnya dan dianggap luas kerana wawasannya di ruang angkasa.

Shrem juga merupakan Pengasas Yayasan Bitcoin dan Ketua Pegawai Berwawasan di Crypto.IQ.

Kami berpeluang berhubung dengan Shrem dan memanfaatkan kebijaksanaannya ke dunia cryptocurrency 2018, mania stablecoin, dan cabaran sukar untuk desentralisasi yang sebenarnya.

Bolehkah anda memberi kami treler filem selama dua minit dalam hidup anda? Bagaimana anda akhirnya terlibat dalam Bitcoin?

Saya terlibat dalam Bitcoin pada awal tahun 2011. Itu adalah tempat yang tepat pada waktu yang tepat untuk membaca mengenai bitcoin di ruang sembang IRC dan begitulah cara saya terlibat. Tidak ada cara sebenar untuk membeli atau menjual bitcoin pada masa itu. Hampir tidak ada jalan sama sekali sehingga saya memulakan syarikat, BitInstant, dan kami menjadi salah satu syarikat terbesar di angkasa ini. Salah satu yang pertama untuk memudahkan orang membeli dan menjual bitcoin.

Sejauh mana anda terlibat dengan rangkaian Morpheus?

Saya cukup terlibat dengan mereka, sebenarnya. Ini adalah salah satu projek yang telah saya luangkan banyak masa dan sumber dan bercakap dengan pasukan. Saya telah bercakap dengan pasukan sekurang-kurangnya sekali setiap beberapa hari. Saya bercakap dengan mereka semalam, memastikan mereka tetap berada di puncak projek, membantu mereka, memberi nasihat, perkara-perkara seperti itu. Saya suka banyak membuat projek.

Apa pendapat anda mengenai Ethereum Classic berbanding Ethereum? Seluruh perdebatan selepas penggodaman DAO?

Sangat mudah. Ethereum mempunyai lebih banyak bahagian pasaran, oleh itu, ia adalah rantai yang lebih kuat. Ia lebih tidak berubah daripada ketika DAO berlaku. Ethereum masih dalam masa awalnya ketika DAO berlaku, jadi banyak pelombong dapat menghilangkan kebolehubahannya dan memutar balik rantai dan dari situlah Ethereum Classic berasal. Saya peminat besar kebolehubahan dan hakikat bahawa Ethereum bukan lagi satu perkara, tetapi di sisi lain, Ethereum adalah rantai yang lebih kuat dan lebih selamat daripada Ethereum Classic kerana ia mempunyai lebih banyak bahagian pasaran. Ia seperti memberi dan menerima.

Tidak ada crypto yang terdesentralisasi sepenuhnya. Banyak kripto berada di jalan menuju desentralisasi, Bitcoin menjadi yang paling jauh di jalan itu. Beberapa cryptos seperti Ripples berkata, “Persetan dengan jalan. Kami bahkan tidak mahu terdesentralisasi ”tanpa benar-benar mengatakannya. Ini seperti mencapai pencerahan dalam agama Buddha. Anda sebenarnya tidak pernah mencapainya. Anda hanya berada di jalan untuk mencapainya, perjalanan.

Adakah anda mendengar mengenai pertukaran terdesentralisasi yang kini mula menyekat alamat IP New York?

IDAX dan IDEX dan Forkdelta, semuanya adalah garpu EtherDelta pada dasarnya, hanya kelihatan lebih baik. Saya faham mengapa, dan saya tidak menyalahkan mereka. Ia sukar.

Ini sukar kerana apabila anda memasarkan diri anda sebagai orang yang terdesentralisasi, anda mencuba dan menangkap daya tarikan “tidak ada yang dapat mematikan kami”, tetapi kemudian jika anda dapat membungkuk pada keinginan siapa pun, ia akan tersasar pada cadangan nilai teras tidak terdesentralisasi. Mata wang kripto mana yang anda percayai paling jauh dalam skala desentralisasi atau mempunyai unjuran terbaik untuk sampai ke sana?

Bitcoin, jelas. Terdapat Litecoin, yang merupakan garpu Bitcoin yang asli. Monero pasti ada dalam senarai itu. Selain itu, Cardano pasti ada dalam senarai yang saya ada, saya mengolok-olok dan mempunyai masalah dengan EOS, tetapi mereka berada di awal mereka dan sedang memikirkan apa itu. Bukti model negara yang didelegasikan, jika ia mempunyai pengedaran yang baik dari awal, ia pasti menuju kepada desentralisasi. Stellar pasti berada di jalan itu.

Selebihnya sama ada membina Ethereum atau menggunakan idea eksperimen pemerintahan yang berbeza yang tidak akan berfungsi dalam jangka masa panjang. Sebilangan dari mereka tidak, seperti OMG dan NEO. Saya mempunyai hubungan yang sangat panas dan sejuk dengan DASH. Suatu hari, saya suka. Pada suatu hari, saya tidak begitu, jadi saya tidak begitu pasti. Saya suka Steem sangat. Saya hanya melihat senarai dan menamakan senarai yang saya suka.

Banyak projek ini, sukar bagi mereka untuk mendapatkan pendedahan daripada beberapa ribu token berbeza yang ada sekarang.

Terdapat laman web hebat yang menunjukkan berapa kos untuk mengambil alih rantai, dan kebanyakan rantai ini, sangat murah. Ini crypto51.app.

crypto51

Tangkapan skrin dari https://www.crypto51.app/ pada 26 Oktober 2018

Mari lakukan eksperimen pemikiran. Bagaimana anda fikir dunia akan bertindak balas terhadap bitcoin $ 1.000.000 dan bagaimana reaksi mereka terhadap bitcoin $ 100 jika harga mencecah tanda itu, katakanlah setahun?

Bitcoin $ 100? Ramai orang yang mengatakan bahawa mereka akan membelinya sebenarnya tidak akan membelinya. Ia akan menjadi dunia yang menarik. Bitcoin dan cryptocurrency masih merupakan percubaan. Orang lupa bahawa ini adalah percubaan. Eksperimen adalah apa sahaja di mana kita belajar semasa kita pergi. Sesuatu yang belum pernah dilakukan sebelumnya, kami yang pertama melakukannya.

Sekiranya anda melihat definisi “eksperimen”: eksperimen adalah prosedur saintifik yang dilakukan untuk membuat penemuan, menguji hipotesis, atau menunjukkan fakta yang diketahui. Itulah Bitcoin. Kami sedang menjalankan prosedur untuk membuat penemuan atau menguji hipotesis. Percubaan gagal, mereka hilang, dan kita harus berhati-hati dengan perkara itu. Bahagian percubaan yang lain terus berjaya dan berjaya, maka anda akan melihat bitcoin berjuta-juta dolar, dan semua orang akan sangat gembira.

Sentimen pemaksimum Bitcoin yang biasa adalah bahawa jika Lightning Network dan percubaan skalabilitas lain terbukti berkesan, sebahagian besar kes penggunaan altcoin akan dihapuskan. Adakah ini kemungkinan yang realistik?

Sama sekali bukan kerana itu menunjukkan bahawa cryptocurrency hanya berasaskan sains dan teknologi. Itu mungkin seperti 50% daripadanya, tetapi 50% yang lain adalah sosioekonomi. Ini adalah tingkah laku manusia, bagaimana kita bertindak dan bertindak balas terhadap pelbagai perkara dalam komuniti crypto. Begitulah cara kerjanya. Ada sebab orang masih menggunakan Litecoin. Ada sebab mengapa orang masih menggunakan semua perkara lain kerana banyak orang menarik kripto lain. Orang suka mereka.

Kami merasakan hubungan tertentu dengan cryptos tertentu, orang, dan pembangun. Terdapat begitu banyak fakta yang berlaku. Kilat adalah monopoli. Kilat masuk dan pasti akan mengambil bahagian pasaran yang besar dan seterusnya banyak perkembangan akan datang. Jadi, saya tidak sabar untuk sampai ke sana.

Apa pendapat anda mengenai mata wang kripto yang dipromosikan sebagai terdesentralisasi ketika mereka benar-benar hampir menjadi terpusat, sama ada dalam bentuk pasukan pengasas yang mempunyai sebahagian besar token…

Itu masalah besar. Banyak kripto semakin berpusat. Seluruh stablecoin ini hanyalah pemusatan yang dibungkus dalam hadiah yang menarik. Anda mesti berhati-hati dengan perkara itu. Stablecoins, satu-satunya duit syiling stabil yang benar-benar terdesentralisasi adalah Bitcoin. dan kemudian anda melihat seperti Maker DAI. Selain daripada itu, Coinbase, Paxos, Circle, Gemini Dollar. Semua koin stabil mereka, semuanya hanya wang terpusat yang disusun pada blockchain Ethereum.

Anda baru-baru ini menyiarkan video di Twitter mengenai stablecoin di mana anda membincangkan bagaimana setiap cryptocurrency berada pada skala antara desentralisasi penuh hingga terpusat. Bolehkah anda menghuraikan sedikit lebih jauh mengenai aspek stablecoin yang baru anda lalui?

Setiap stablecoin, kecuali Maker DAI yang saya tahu, mereka semua bergantung pada sistem undang-undang untuk mengekalkan pasak token crypto. Itu memasukkan orang tengah yang tidak boleh dipercayai ke dalam blockchain. Anda bergantung pada sistem perundangan, anda bergantung pada pihak lawan. Saya contoh yang baik. Saya tidak dapat memenuhi kepatuhan di Coinbase atau Circle atau Gemini. Tether tidak bermakna bagi saya. Lingkaran, anda boleh memberi saya semua dolar Lingkaran ini, itu tidak bermaksud sial. Saya tidak boleh menggunakannya. Saya tidak dapat menebusnya, saya tidak dapat membelanjakannya, saya tidak dapat berbuat apa-apa. Tidak mudah dijangkiti kerana saya tidak dapat mematuhi.

Itu adalah titik yang sangat baik dan sukar. Bagaimana anda melihat landskap stablecoin berkembang? Saya rasa Tether akan memiliki sebahagian besar bahagian pasaran, sekurang-kurangnya dalam fikiran orang yang berniaga. Bagaimana anda fikir masa depan akan kelihatan seperti apabila terdapat 10 hingga 15 koin stabil yang dianggap sama?

Mereka pasti mengambil bahagian pasaran dari Tether. Kami akan melihat bagaimana mereka berjaya. Saya fikir orang sedang berusaha untuk mendapatkan koin stabil yang lebih terdesentralisasi sekarang, yang lebih baik, disatukan dengan aset lain. Mereka disokong oleh aset cagaran yang tidak bergantung seperti orang tengah.

Bagaimana dengan jika ada stablecoin yang terdesentralisasi yang tetap sesuai dengan nilainya berdasarkan aset apa pun yang selalu relatif stabil, adakah itu akan menggunakan kes penggunaan yang lebih baik untuk wang digital, katakanlah, Bitcoin?

Tidak. Apa yang boleh anda lakukan ialah membuat stablecoin yang disokong oleh sejumlah bitcoin. Itu akan menjadi sangat sejuk. Itulah Maker DAI. DAI bernilai $ 1 kerana setiap DAI mempunyai kontrak pintar tersendiri dan dalam kontrak pintar itu cukup Ether sehingga bernilai 150% dari aset apa pun. Sekiranya anda mempunyai DAI bernilai $ 100, Ether bernilai $ 150 di sana.

Bagaimana pasaran beruang ini dibandingkan dengan pasaran beruang pada masa lalu? Secara khusus, yang bermula pada tahun 2014. Apakah perbezaan antara tahun 2014 dan 2018?

Pada tahun 2014 atau 2015, persoalannya adakah Bitcoin akan bertahan? Saya rasa itu bukan persoalan lagi. Pada masa itu, itu adalah ketakutan bahawa semua ini tidak akan dapat bertahan. Jika tidak, ia hampir sama.

Bagaimana anda fikir cryptocurrency akan menjadi lebih utama? Apakah beberapa halangan yang perlu diatasi oleh seluruh industri sebelum semua orang menggunakan bitcoin untuk transaksi atau adakah kenyataan yang boleh kita nantikan?

Perkara-perkara ini akan maju dan menjadi lebih baik dan belajar. Ini adalah eksperimen yang belajar dari masa ke masa.

Projek mana yang paling anda gemari sekarang?

Saya sangat teruja untuk World Crypto Con sekarang. Saya teruja untuk persidangan di Vegas minggu depan.

Oleh itu, anda akan memberikan ucaptama di World Crypto Con minggu depan. Bolehkah anda mengintip apa yang akan anda bicarakan?

Saya belum tahu Saya jenis sayapnya. Saya akan naik ke pentas dan mula bercakap dan melihat apa yang keluar dari mulut saya. Saya juga teruja untuk kejohanan poker.

Kedengarannya baik, jumpa di sana Charlie! Untuk berhubung dengan Charlie, ikuti dia Twitter.

World Crypto COn

Untuk melihat Charlie Shrem dan pemimpin industri lain seperti Charlie Lee dan Brock Pierce, serta sekumpulan acara menyeronokkan lain seperti kejohanan poker selebriti crypto dan pertunjukan dengan Steve Aoki, datang ke World Crypto Con di Las Vegas pada 31 Oktober hingga 2 November. Gunakan kod COINCENTRAL untuk potongan 50% tiket di sini.

* Catatan editor: Artikel di atas adalah artikel yang ditaja. CoinCentral menaja World Crypto Con 2018.