China Mengumumkan Inisiatif Makmal Blockchain Baru

Suara rasmi Parti Komunis China, The People’s Daily, melaporkan bahawa pada 15 Jun Akademi Sains China (CAS) mengumumkan penciptaan inisiatif Blockchain Lab baru. Pengumuman itu dibuat semasa upacara penganugerahan untuk Pertandingan Blockchain Antarabangsa negara itu, dan ini menandakan desakan berterusan oleh pegawai China ke sektor blockchain.

Makmal Blockchain

Mengikut lapor, program ini memfokuskan pada penyatuan data besar, matematik maju, dan teknologi blockchain. China telah menjadi lebih aktif dalam pembuatan formula matematik ini setelah menyedari bahawa mereka adalah komponen penting dalam ruang blockchain. China berusaha untuk mewujudkan lebih banyak rantaian untuk penggunaan sektor kerajaan dan komersial.

Semasa majlis penganugerahan, timbalan pengarah matematik untuk CAS membincangkan bagaimana kaedah matematik adalah sains teras di sebalik pengembangan teknologi blockchain masa depan. Dia juga berbicara mengenai tujuan utama projek itu, yang bertujuan untuk secara bersamaan memberikan sokongan untuk blok swasta, awam, dan konsorsium. China mengakui pentingnya rangkaian ini dan berusaha untuk terus berdaya saing dalam ruang tersebut.

Makmal blockchain dimungkinkan melalui usaha sama dengan permulaan blockchain Tai Cloud Corp. Tai Cloud adalah firma yang berpusat di Beijing. Selain itu, Tai Cloud Corporation kini mewakili salah satu syarikat berasaskan blockchain terbesar di China. Syarikat ini kini memiliki lebih dari 150 paten yang berkaitan dengan blockchain, dan mereka beroperasi dengan restu pemerintah China.

Rangkaian Superconducting Tai (Transaksi Frekuensi Super)

Tai Superconducting Network adalah rangkaian blockchain Tai Cloud Corp yang baru dibuat. Syarikat inovatif itu mendakwa bahawa rangkaian ini dapat menangani beratus-ratus ribu transaksi sesaat, sambil memberikan pengguna lebih banyak keselamatan daripada sistem perbankan tradisional. Syarikat ini berusaha untuk mewujudkan standard blockchain nasional untuk pembangunan ekonomi China masa depan di ruang blockchain.

Deng Di - Perwakilan Tai Cloud Corp melalui EconoTimes

Deng Di – Perwakilan Tai Cloud Corp melalui EconoTimes

Makmal Blockchain yang Dipercayai

Pengumuman terbaru ini menyuarakan laporan sebelumnya yang dibuat pada bulan September 2017 oleh penerbitan kewangan China yang popular, Kahxin. Caixin mengumumkan penciptaan kemudahan penyelidikan yang disebut Trusted Blockchain Open Lab. Walaupun projek tersebut mempunyai nama yang serupa, masih terlalu awal untuk menentukan sama ada mereka akan bekerja secara langsung, atau bersama-sama, antara satu sama lain. Ini memberi isyarat kepada dunia bahawa China semakin serius dalam pembangunan blockchain.

Xi Jinping Menyokong Teknologi Makmal Blockchain

Presiden China Xi Jinping secara terbuka menyokong teknologi blockchain pada Persidangan Akademik tahunan yang dianjurkan oleh CAS pada 30 Mei tahun ini. Presiden China menyebut teknologi blockchain sebagai “kejayaan”. Dia juga membandingkan teknologi blockchain dengan beberapa sektor teknologi yang sedang berkembang, seperti Artificial Intelligence (AI) dan Internet of Things (IoT). Semua teknologi ini membentuk perkembangan ekonomi digital masa depan.

China Masih Lekap di Makmal Blockchain


Pada 24 Mei, Majlis Negara China mengumumkan blockchain lebih lanjut penyatuan ke Zon Perdagangan Bebas Guangdong daerah. Zon ini dijadualkan menjadi kripto ibukota China pada tahun-tahun mendatang. Juga, Majlis Negeri telah memasukkan pembangunan blockchain sebagai prinsip teras dalam strategi pembangunan ekonomi lima tahun di daerah ini. Rancangan ini adalah pembangunan ekonomi ketiga belas merancang diperkenalkan sehingga kini.

China Mendorong Terhadap Crypto Tetapi Adakah Pro Blockchain Lab

China terus menyekat penggunaan cryptocurrency oleh warganya, sambil terus membuang dana ke dalam penyelidikan dan pengembangan blockchain selanjutnya. Pegawai China melarang ICO dan menutup semua pertukaran crypto tempatannya tahun lalu di tengah-tengah kebimbangan mengenai sifat pasaran yang tidak terkawal. Negara ini bersikap lantang mengenai masalah kripto ketika berurusan di sektor awam.

Ladang Perlombongan Bitcoin Cina melalui Ejinsight

Ladang Perlombongan Bitcoin Cina melalui Ejinsight

Pegawai China telah mempertimbangkan sekatan lebih lanjut termasuk kemungkinan larangan perlombongan BTC. Pada bulan Januari tahun ini, badan pengawas internet di negara ini, Kumpulan Pemulihan Risiko Kewangan Internet Terkemuka, mengirim permintaan kepada pegawai pemerintah setempat yang menunjukkan bahawa mereka mulai menyekat perlombongan BTC. Petisyen tersebut menuntut para pejabat setempat untuk melakukan “jalan keluar yang teratur” dari sektor perlombongan.

Pada mulanya, manuver ini dilakukan dengan tujuan melindungi infrastruktur elektrik negara. Perlombongan BTC sangat intensif tenaga, dan China, sebagai pelombong BTC nombor satu di dunia, telah menghabiskan lebih daripada empat gigawatt elektrik kerana aktiviti perlombongan. Untuk meletakkan penggunaan tenaga ini dalam perspektif, ia setara dengan output tiga reaktor nuklear. Laporan kemudian menunjukkan bahawa permintaan itu datang langsung dari Bank Pusat China.

Bank Pusat China adalah Anti-Crypto

Ternyata pengurangan ini terutama disebabkan oleh kebimbangan mengenai risiko pelaburan cryptocurrency. Pegawai pemerintah China telah berulang kali memberi amaran kepada warganegara mereka tentang bahaya melabur di pasaran yang tidak terkawal ini. Walaupun terdapat amaran, warganegara China terus mencari cara untuk menggunakan cryptocurrency seperti Bitcoin.

Banyak orang di ruang crypto berpendapat bahawa peraturan ini menandakan menjauhkan diri dari teknologi blockchain oleh pembangkit tenaga ekonomi, tetapi sekarang nampaknya sebaliknya. Terdapat banyak projek berasaskan blockchain yang diumumkan, selain Blockchain Lab, sejak penutupan pertukaran negara. China tidak menunjukkan tanda-tanda untuk membalikkan aspirasi blockchainnya.

Manuver ini telah menyebabkan beberapa orang di ruang crypto menuduh China bersikap hipokrit terhadap sikap kripto terhadap warganya. Warganegara China terus melihat sekatan walaupun pemerintah bergerak lebih jauh ke sektor blockchain. Inisiatif Blockchain Lab adalah contoh sempurna dari tingkah laku yang bertentangan ini.

Negara ini juga merupakan rumah kepada kemudahan perlombongan BTC terbesar, serta pengeluar pelantar crypto perlombongan nombor satu di dunia, Bitmain. Walaupun terdapat fakta-fakta ini, China terus menyekat warganegara mereka daripada mengambil bahagian dalam ekonomi yang terdesentralisasi.

Masa Depan Blockchain China

Sekarang selamat untuk menganggap bahawa China telah mengenali kelebihan teknologi blockchain. Seperti yang anda ketahui sekarang, negara ini mengambil langkah penting untuk mengintegrasikan teknologi ini dalam struktur ekonomi tempatannya. Sebilangan penganalisis percaya bahawa China tidak mempunyai pilihan dalam hal ini kerana pelaburan besar yang sedang dijalankan di negara-negara pesaing seperti AS dan EU.

Anda boleh melihat pelaburan lebih lanjut dalam ruang blockchain kerana China bertujuan untuk menjadi peneraju global dalam sektor pembangunan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map