Pada bulan November 2017, rangkaian ATM Bitcoin terbesar di dunia telah diberikan Lesen Mata Wang Maya yang sangat diinginkan oleh Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York, menjadi syarikat ke-9 yang melakukannya.

Coinsource telah menggunakan lesen ini sejak musim panas 2015 dan terutamanya beroperasi di bawah lesen sementara. “BitLicense” yang baru dikeluarkan memberikan kebenaran kepada pemegang untuk melakukan aktiviti mata wang maya dalam keadaan penerbitan. Coinsource menyertai senarai beberapa syarikat yang cukup berpengaruh seperti BitFlyer, BitPay, Coinbase, Circle, dan Square untuk memegang lesen ini.

ATM Coinsource

Dengan lebih daripada 200 mesin di 19 negeri, Coinsource telah memainkan peranan penting dalam menyediakan pengguna arus perdana ke cryptocurrency di lokasi yang mudah seperti stesen minyak. Mesin ini membolehkan pelanggan memasukkan fiat dan membeli bitcoin untuk disimpan di dompet mudah alih mereka, serta menjual bitcoin untuk fiat dengan mengimbas dompet mudah alih mereka.

Di satu pihak, Coinsource telah membantu mempopularkan dan mempermudah cryptocurrency untuk ribuan orang. Melihat ATM Bitcoin (kadang-kadang disebut BTM) di sebelah peti sejuk yang penuh dengan Redbulls dan rak dengan Slim Jims memberikan rasa biasa untuk menenangkan konsep berteknologi tinggi yang terlalu tinggi untuk orang biasa.

Sebaliknya, penyedia ATM Bitcoin telah menerima pameran mereka bahagian kritikan kerana mengenakan yuran dan premium yang sangat tinggi untuk perkhidmatan mereka. ATM berlegar sekitar premium 6% hingga 10% pada harga Bitcoin, sedangkan Coinbase, pertukaran digital juga membakar kos yang sangat tinggi, mengenakan bayaran 3.99%.

Dengan pertumbuhan ATM Bitcoin yang pesat di seluruh negara, Coinsource diposisikan untuk menjadi kekuatan dominan dalam menaikkan populasi orang yang semakin meningkat yang mengambil langkah untuk membeli bitcoin pertama mereka. Menurut CoinATMrader.com, bilangan ATM Bitcoin telah tumbuh sekitar 4% setiap tempoh. Dari 3931 mesin pada bulan Oktober 2018, Coinsource memegang bahagian kira-kira 5.1%, yang nampaknya cukup untuk menahan “rangkaian ATM Bitcoin terbesar” yang dipasarkan.

CoinCentral berhubung dengan CEO Coinsource Sheffield Clark dan Penasihat Am Arnold Spencer. Nikmati!

Coinsource baru-baru ini dianugerahkan “Bitlicense” yang didambakan oleh New York State Department for Financial Services (NYDFS). Bolehkah anda memberitahu kami lebih banyak mengenai apa itu Bitlicense, dan apakah maksud pencapaian ini untuk Coinsource?

Sheffield Clark: “Bitlicense”, yang lebih baru dikenali sebagai “Lesen Mata Wang Maya”, adalah lesen perniagaan untuk aktiviti mata wang maya yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Kewangan Negeri New York (NYSDFS) di bawah peraturan khusus yang dirancang untuk syarikat yang beroperasi di dalam negeri. Pemberian lesen ini adalah kemenangan besar bagi Coinsource, dan juga cap kelulusan yang membolehkan calon rakan kongsi dan pengguna terlibat dengan yakin dengan produk dan perkhidmatan kami. Selama 180 hari ke depan, kami merancang untuk melipatgandakan kehadiran kami di negeri New York.

Arnold Spencer: Menerima Bitlicense bermaksud Coinsource menghadapi risiko pengawalseliaan yang jauh lebih sedikit. Kita sekarang mempunyai struktur di mana kita tahu kita boleh beroperasi di New York. Selama proses permohonan, kami menghadapi kemungkinan New York akan menetapkan syarat-syarat tertentu yang tidak dapat kami penuhi atau bahawa kami harus membatasi model perniagaan kami dengan cara yang dapat melumpuhkan syarikat kami. Sekarang kami mempunyai standard untuk pematuhan dan dialog yang membina dan terbuka dengan pengawal selia kami.

Selain itu, interaksi dengan perniagaan lain – perniagaan kripto dan perniagaan tradisional – lebih mudah dengan Bitlicense. Bank, dan yang penting, pengawal selia bank memandang Bitlicense sebagai tahap keselesaan tambahan dengan keselamatan dan kekukuhan perniagaan kita. Pengilang perkakasan dan pengaturcara perisian tahu bahawa kami diatur oleh NYDFS, dan mereka menghormati itu.

Bitlicense juga memberi kita kredibiliti semasa kita berinteraksi dengan pengawal selia lain. Ketika kita berkembang ke bidang kuasa baru, kita mempunyai momentum lesen New York serta semua dasar dan prosedur yang kita buat semasa proses permohonan Bitlicense. Kami menjangkakan bahawa kami akan diterima dengan lebih baik di pasaran baru ini kerana kejayaan kami di New York.

Untuk mendapatkan Bitlicense, diperlukan Coinsource untuk menjalani pemeriksaan berdasarkan pematuhan yang ketat oleh NYDFS. Bolehkah anda menerangkan bagaimana ATM Bitcoin Coinsource memastikan bahawa mesin tidak disalahgunakan, digodam atau digunakan untuk aktiviti haram? Apa jenis pemeriksaan dan kawalan yang dilakukan Coinsource kepada pengguna ATM untuk memastikan kepatuhannya?

Sheffield Clark: Oleh kerana Coinsource adalah syarikat berlesen dan dikawal selia secara nasional, dan kami memandang serius pematuhan KYC / AML. Semua ATM Coinsource memerlukan pengesahan ID yang betul, nombor telefon dan banyak lagi. Kami tidak berkongsi atau menjual maklumat kepada pihak ketiga.

Dengan begitu banyak pertukaran dalam talian yang ada sekarang, bolehkah anda memberitahu kami lebih banyak mengenai matlamat jangka panjang Coinsource sebagai syarikat yang fokus pada ATM fizikal? Bagaimana model perniagaan anda bertujuan untuk bersaing secara berkesinambungan dengan mis. Binance, Coinbase atau Bittrex, terutamanya memandangkan pengguna mesti mendaftar dalam talian terlebih dahulu menggunakan ATM Coinsource?

Sheffield Clark: ATM Bitcoin akan terus mendapat daya tarikan yang serupa dengan alasan yang sama seperti ATM biasa: ia lebih langsung dan mudah diakses. Sebilangan besar orang dengan minat biasa dalam mata wang kripto tidak mahu melompat-lompat menghubungkan akaun bank, menunggu pesanan wang dipindahkan, memantau carta harga, membuat pesanan jual beli, dll. Kami menawarkan akses paling mudah untuk bitcoin pada kadar yang kompetitif.

Adakah anda mempunyai statistik penggunaan untuk dikongsi dengan kami yang mungkin menarik bagi pembaca kami? Contohnya, berapa banyak pengguna Coinsource ATM, nilai transaksi purata, lokasi paling popular?

Sheffield Clark: Saya akan mengatakan titik data yang paling menarik adalah bahawa kami adalah pengendali ATM bitcoin terbesar di dunia. Tidak seperti semua pesaing kami, yang harus menggunakan integrasi perisian pihak ketiga pada mesin yang ada, kami menawarkan perkhidmatan tumpukan penuh dengan perisian, perkakasan, dan sokongan pelanggan eksklusif.

Salah satu catatan blog di laman web anda membincangkan bagaimana cryptocurrency adalah penyelesaian untuk orang yang tidak bank. Bagaimana Coinsource memainkan penyelesaian ini? Perkhidmatan apa yang boleh ditawarkan oleh syarikat itu ke Amerika Syarikat yang tidak berkanun?

Sheffield Clark: Ringkasnya, bagi mereka yang tidak memiliki bank di A.S., dan akhirnya di luar negara, ATM bitcoin yang mengambil wang tunai fizikal adalah cara paling langsung untuk mendapatkan akses ke sistem kewangan global baru. Rangkaian ATM Bitcoin menyediakan sumber untuk menyimpan nilai yang tidak membeza-bezakan berdasarkan sejarah sosio-ekonomi.

Bolehkah anda memberitahu kami mengenai rancangan pelancaran masa depan di negara lain di luar AS? Negara mana yang akan disasarkan Coinsource seterusnya, dan mengapa?

Sheffield Clark: Kami memahami bahawa tarikan ATM cryptocurrency bersifat universal, dan oleh itu tentu terbuka kepada idea untuk memperluas jangkauan kami di masa hadapan. Walau bagaimanapun, buat masa ini tujuan utama kami adalah memastikan bahawa orang Amerika di semua 50 negeri mempunyai akses mudah ke bitcoin.

Siapa pasaran sasaran anda? Adakah terdapat penduduk yang tidak mempunyai bank yang besar di AS?

Sheffield Clark: Walaupun minoriti orang Amerika yang cukup besar tetap tidak bank atau kurang bank, produk kami ditujukan untuk pengguna di semua demografi yang mahukan pilihan yang mudah dan mudah diakses ketika membeli bitcoin.

Apakah beberapa cabaran terbesar yang perlu diatasi oleh projek seperti Coinsource dalam masa terdekat?

Arnold Spencer: Pasaran pengawalseliaan antarabangsa memberikan cabaran kepada semua syarikat crypto. Tantangannya rumit kerana peraturannya berbeda dari satu negara ke negara, dan setiap negara memiliki lanskap peraturan yang berubah dan berkembang. Bidang kuasa tertentu berusaha menarik syarikat crypto dengan mengekalkan rintangan peraturan yang rendah. Tetapi cryptocurrency adalah pasaran di seluruh dunia dan produk tanpa sempadan. Dari perspektif kami, syarikat perlu mematuhi peraturan yang paling ketat untuk berjaya beroperasi di seluruh dunia. Hanya dengan mematuhi peraturan untuk Malta atau untuk Negara Georgia tidak akan membolehkan syarikat memasuki pasar utama seperti New York, Tokyo, dan London.

Bayaran transaksi Coinsource jauh lebih banyak daripada platform pertukaran lain. Nilai apa yang dibawa oleh ATM Bitcoin untuk membenarkan sejumlah besar yuran?

Sheffield Clark: ATM Bitcoin berbeza dengan pertukaran dengan pelbagai cara. Dengan pertukaran, tidak ada kemampuan untuk melakukan penjualan syiling dengan segera, dan di kebanyakan bursa, tidak ada kemampuan membeli langsung. Bursa serta sebahagian besar pesaing ATM Bitcoin Coinsource, mengenakan “yuran pemprosesan” tambahan di atas yuran pertukaran. Kita tidak.

Pertukaran juga memerlukan maklumat perbankan dan kad kredit / kad debit yang luas dari pelanggan mereka, sedangkan Coinsource hanya memerlukan bukti identiti sesuai dengan peraturan perbankan negeri dan persekutuan. Akhirnya, yuran kami adalah antara yang paling rendah dalam bidang ATM Bitcoin, yang membolehkan pembeli bitcoin, yang kurang bank, dan juga pembeli bitcoin kali pertama berjalan ke salah satu kios kami, memasukkan wang tunai, dan segera membeli dan memiliki bitcoin.

Bagaimana hubungan dengan lokasi perniagaan? Adakah mereka menyelenggara mesin? Terima sebahagian daripada hasil?

Sheffield Clark: Coinsource memiliki dan mengendalikan semua aspek produk dan perkhidmatan ATM Bitcoin mereka. Dari sokongan pelanggan langsung, 7 hari, hingga perkhidmatan pengambilan / penghantaran tunai kereta perisai, hingga pemasangan dan penyelenggaraan mesin, pemilik kedai dan pekerja yang menjadi tuan rumah Coinsource Bitcoin ATM tidak perlu mengangkat jari, itu adalah model perniagaan turnkey di mana mereka menerima cek setiap bulan kerana mengadakan ruang seluas 2 kaki x 2 kaki dan outlet elektrik. Kedua-dua perniagaan mendapat keuntungan juga dengan peningkatan besar dalam lalu lintas dan penjualan kaki.

Walaupun nampaknya setiap projek yang menawarkan perkhidmatan / produk di rantaian bekalan kewangan memerlukan satu, beberapa pasukan mempunyai Penasihat Umum formal. Bolehkah anda menghuraikan peranan Penasihat Umum dalam projek blockchain?

Arnold Spencer: Saya menangani semua masalah undang-undang dan kepatuhan untuk Coinsource, bekerjasama rapat dengan CEO dan CCO kami. Tanggungjawab tersebut merangkumi masalah perancangan strategik yang luas, seperti mengembangkan dan melaksanakan program kepatuhan proprietari kami atau mempertimbangkan strategi pertumbuhan strategik berdasarkan masalah hukum di berbagai bidang kuasa. Tanggungjawab itu juga merangkumi masalah undang-undang yang lebih tradisional, seperti kontrak pekerjaan dan masalah HR.

Coinsource memutuskan pada saat penubuhannya bahawa kita akan mewujudkan budaya kepatuhan, bahawa syarikat itu termasuk bekerja dalam kerangka perundangan dan peraturan sebagai prinsip misinya. Itu agak unik di antara industri cryptocurrency dan blockchain. Sebilangan besar pengusaha di ruang ini terutama tertumpu pada inovasi dan gangguan, yang boleh menjadi berharga. Tetapi selalunya terdapat jurang antara model perniagaan baru ini dan skema pematuhan peraturan yang ada. Sebagai Penasihat Umum, saya memastikan kreativiti kita mematuhi undang-undang.

Bagaimanakah anda membantah hujah bahawa Bitcoin, atau koin privasi yang lebih baik lagi seperti Monero / Zcash, akan memudahkan aktiviti haram secara besar-besaran?

Arnold Spencer: Penjenayah telah melakukan perlakuan haram jauh sebelum kemunculan mata wang fiat, tidak kurang juga cryptocurrency. Penyokong Cryptocurrency tidak pernah mendakwa bahawa ini adalah penyelesaian untuk aktiviti jenayah, melainkan bahawa cryptocurrency mempunyai kelebihan luar biasa berbanding mata wang fiat fizikal. Salah satu kelebihannya ialah transaksi cryptocurrency dapat dijejaki di blockchain mereka.

Kami sudah melihat penguatkuasaan undang-undang menggunakan strategi blockchain yang canggih untuk menyiasat dan mendakwa kegiatan jenayah yang menggunakan cryptocurrency. Oleh itu, kita melihat arah penggunaan Bitcoin secara meluas di kalangan syarikat dan individu yang mematuhi undang-undang. Tidak syak lagi bahawa penjenayah akan cuba menggunakan duit syiling privasi untuk kegiatan haram, tetapi itu hanya meletakkan duit syiling ini pada tahap yang sama dengan wang tunai.

Terima kasih!