Terdapat banyak istilah untuk cryptocurrency. Pelabur baru mungkin sukar untuk membezakan antara pelbagai kategori. Dalam artikel ini, kita melihat perbezaan antara koin crypto vs token. Kami juga memeriksa beberapa projek yang paling relevan dalam setiap kategori dan cuba memahami bagaimana beberapa projek cryptocurrency berpindah dari token digital ke syiling digital.

Membandingkan Crypto Coin vs Token

Ya, jumlah istilah yang berbeza untuk cryptocurrency boleh menjadi sangat besar bagi pelabur baru dan berpengalaman. Walau bagaimanapun, terdapat satu perbezaan utama yang menjadikan klasifikasi koin crypto vs token mudah difahami.

Istilah duit syiling secara amnya merujuk kepada sebarang cryptocurrency yang mempunyai blockchain tersendiri dan tersendiri. Istilah token atau token digital boleh merujuk kepada sebarang cryptocurrency yang dibina di atas blockchain yang ada.

Bagi pelabur cryptocurrency yang lebih baru, mungkin lebih baik memikirkan istilah ini dengan menggunakan metafora mudah. Pada dasarnya, duit syiling mewakili cryptocurrency yang serupa dengan asas atau kerangka bangunan. Sebaliknya, token mewakili cryptocurrency yang ditambahkan ke infrastruktur yang ada. Proses membina blockchain yang sama sekali baru dan melancarkan duit syiling biasanya dianggap lebih kompleks dan memakan masa.

Koin kripto vs token

Bitcoin menjadi blockchain dan koin digital pertama di dunia pada tahun 2009.

Contoh Projek Syiling Utama dan Token

Bitcoin mungkin merupakan contoh terbaik duit syiling. Bitcoin bukan sahaja mewakili cryptocurrency pertama di dunia tetapi juga blockchain pertama di dunia. Sejak dilancarkan pada tahun 2009, sejumlah blockchain baru telah muncul. Oleh kerana kod Bitcoin adalah perisian sumber terbuka, sebilangan projek melancarkan blockchain yang sama sekali baru dengan hanya mengubah beberapa komponen teknikal. Sering kali, projek baru mempunyai peningkatan dalam skala, ukuran blok, atau komponen teknikal lain. Sebagai contoh, Charlie Lee mencipta Litecoin dengan pendekatan ini.

Menentukan sama ada cryptocurrency adalah duit syiling atau token tidak selalu mudah. Pada pandangan pertama, melihat nama projek nampaknya cara yang berkesan untuk membezakan. Contohnya, Bitcoin (BTC) dan Litecoin (LTC) mempunyai duit syiling dalam nama mereka dan merupakan duit syiling. Walau bagaimanapun, Binance Coin (BNB), sebenarnya adalah token digital berasaskan Ethereum. Biasanya, kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada projek adalah duit syiling atau token adalah dengan melihat laman web projek. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun pasukan projek sendiri kadang-kadang menggunakan istilah ini secara bergantian.

Panduan langkah demi langkah Ethereum untuk pengguna yang ingin membuat token ERC20 mereka sendiri.

Ethereum menyediakan panduan langkah demi langkah untuk pengguna yang ingin membuat token ERC20 mereka sendiri.

Crypto Coin vs. Token: Mana Yang Lebih Baik untuk Membuat?

Menentukan jenis cryptocurrency mana yang lebih baik untuk dibuat bergantung pada setiap pasukan projek. Sudah tentu, pengekodan blockchain baru lebih mudah dengan adanya kod sumber terbuka. Walaupun begitu, merancang blockchain baru untuk mengatasi batasan teknikal dari blockchain lain yang ada memang memerlukan banyak masa dan usaha.

Token yang dibina berdasarkan rangkaian blockchain yang ada berperanan penting dalam pasaran cryptocurrency. Terdapat banyak projek yang disenaraikan tinggi dalam kedudukan cap pasaran yang tidak mempunyai rantaian blok asli mereka sendiri (sehingga Ogos 2018). Contohnya, OmiseGo, 0x, Maker, dan lain-lain menggunakan blockchain Ethereum untuk membuat kemajuan teknikal utama, integrasi khusus industri, dan banyak lagi.

Pada akhirnya, faedah terbesar untuk membuat duit syiling baru (dan blockchain baru) berbanding token baru (menggunakan blockchain yang ada) adalah mungkin kurang bergantung pada pasukan lain untuk membuat peningkatan teknikal secara berkala.

Hard Fork atau Buat Blockchain Baru?

Kenyataannya adalah bahawa tidak semua pasukan projek atau komuniti sumber terbuka setuju 100 peratus dalam semua isu. Sering kali, kita melihat perdebatan ke arah mana blokchain, dan duit syilingnya harus berjalan. Sebagai contoh, Bitcoin Cash dan Bitcoin Gold muncul sebagai garpu keras duit syiling asal, Bitcoin. Dalam banyak kes, garpu keras ini menghasilkan alternatif yang sesuai untuk projek blockchain yang ada.

Walaupun garpu keras menambah elemen persaingan ke pasaran cryptocurrency, ada kemungkinan banyak cryptocurrency yang berasal dari blockchain yang sama wujud secara harmoni. Penting untuk diperhatikan bahawa cryptocurrency yang berasal dari garpu keras adalah duit syiling, bukan token.

garpu keras

Garpu keras memainkan peranan penting dalam menentukan arah tuju projek blockchain masa depan.

Pertukaran Syiling: Beralih dari Token ke Syiling

Walaupun banyak syiling garpu keras berada pada kedudukan tinggi dari segi had pasaran, projek-projek ini tidak mewakili sebahagian besar cryptocurrency. Sebilangan besar projek cryptocurrency di pasaran pada tahun 2018 sebenarnya bermula dengan melancarkan token digital dan bukannya duit syiling. Terdapat beberapa sebab mengapa pasukan projek melakukan ini.

Banyak projek blockchain mengeluarkan token semasa ICO mereka dengan tujuan untuk membuat blockchain mereka sendiri di masa depan. Proses mengumpulkan wang semasa ICO tidak memerlukan projek baru untuk mempunyai blockchain yang berdiri sendiri dan sedia ada. Untuk pasukan projek, lebih mudah untuk mengumpulkan dana dan mengedarkan token melalui blockchain yang ada. Ini mengurangkan masalah teknikal yang berpotensi dan melancarkan keseluruhan proses pelaburan ICO.

Lazimnya, pasukan projek melancarkan rangkaian ujian dari blockchain mereka sendiri sebelum melepaskan mainnet cryptocurrency yang tersedia untuk umum. Setelah pasukan projek bersedia melancarkan mainnetnya, ia biasanya akan dijalankan pertukaran duit syiling. Ini juga dikenali sebagai pertukaran token. Semasa acara ini, pengguna dapat menukar token digital mereka dengan duit syiling digital yang boleh digunakan pada blockchain yang berdiri sendiri. Pada tahun 2018, EOS, Tron, VeChain Thor, dan beberapa projek lain telah menyelesaikan proses ini.

Bagi pelabur, penting untuk diperhatikan bahawa pertukaran duit syiling dapat dilakukan secara manual atau automatik. Banyak pertukaran seperti Binance, misalnya, mempunyai ciri yang secara automatik menukar token digital untuk duit syiling. Bagi pelabur yang menyimpan dana dalam dompet luaran, mungkin perlu melalui beberapa langkah manual sebelum menerima duit syiling baru.

pertukaran token

Pertukaran syiling (juga dikenali sebagai pertukaran token) sangat biasa di pasaran cryptocurrency.

Kesimpulannya

Token dan syiling digital sangat penting untuk pasaran cryptocurrency. Walaupun hanya ada satu perbezaan utama antara kedua-dua kategori cryptocurrency ini, mengetahui perbezaan antara koin crypto vs token adalah penting untuk memahami tujuan dan cabaran pelbagai pasukan projek. Sebaliknya, mempunyai pengetahuan teknikal ini dapat membantu pelabur berpotensi untuk menilai ICO dan cryptocurrency yang ada dengan lebih baik.