Di Sumber, Meneroka Alam Blockchain GitHub

“Bitcoin adalah mata wang yang unggul kerana ia sumber terbuka.”

Apa maksud anda kod Ethereum umum di GitHub? “

Perkataan Pantas Mengenai Istilah Teknikal

Projek blockchain / cryptocurrency & yang selalu misteri sumber terbuka. Sekiranya anda berasal dari latar belakang bukan teknikal, anda mungkin tertanya-tanya apa sebenarnya sumber terbuka bermaksud; jika anda berkeliaran dengan pembangun, khususnya, anda mungkin pernah mendengar tentang yang hebat GitHub & dunia repositori. Sekiranya anda tidak biasa dengan konsol terminal, kemungkinan anda tidak biasa dengan istilah sebelumnya.

Namun memahami bagaimana repositori sumber terbuka berfungsi, dan juga meneroka asas-asasnya GitHub platform, mungkin salah satu paling berkesan cara untuk memahami cryptocurrency & komuniti masing-masing pada tahap yang lebih mendalam.

Perbincangan kod. Dan belajar bagaimana melihat kod sumber untuk projek cryptocurrency sendiri, tanpa mengira kecekapan pengaturcaraan anda (atau kekurangan), adalah alat yang sangat diperlukan.

Dalam artikel ini, kami menguraikan apa maksud sumber terbuka & terokai bagaimana blockchain & pasukan cryptocurrency memanfaatkan GitHub. Sepanjang masa ini, kami akan memecahkan beberapa jargon yang berkaitan, sehingga pada kali rakan pembangun anda mengatakan “shitcoin yang anda beritahu saya benar-benar tidak melakukan repositori, itu jelas satu penipuan” “anda akan tahu dengan tepat apa sebenarnya dia bercakap tentang.

Sumber terbuka

Projek perisian sumber terbuka (blockchain) adalah projek perisian dengan kod sumber yang boleh diperiksa, diubah suai oleh sesiapa sahaja, & meningkatkan. Dunia projek perisian sumber terbuka berkembang melampaui dunia blockchain (Hi Linux!), Namun, sebahagian besar dari semua blockchain adalah sumber terbuka mengikut reka bentuk.

Sebaliknya, sebahagian besar projek perisian mempunyai kod sumber yang hanya orang, pasukan, atau organisasi yang membuatnya dapat mengawal eksklusif ke atasnya. Fikirkan Facebook, Adobe & raksasa syarikat swasta yang lain. Ini disebut perisian proprietari atau perisian sumber tertutup kerana hanya pengarang asal perisian hak milik boleh mengakses, menyalin secara sah & mengubah perisian tersebut.

Perisian sumber terbuka menjadikan sumbernya tersedia untuk domain awam – untuk semua untuk melihat, menyalin, mengubah, belajar dari & berkongsi. Dengan reka bentuk, perisian sumber terbuka mempromosikan kolaborasi, prestasi, & berkongsi kerana membenarkan orang lain membuat pengubahsuaian pada kod sumber, & sekiranya cukup banyak orang yang bersetuju, memasukkan perubahan tersebut pada kod sumber awam. Tidak ada seorang pun, entiti atau organisasi yang mempunyai hak eksklusif atau hak milik atas projek sumber terbuka; domain awam, melalui sekumpulan peraturan yang mengatur projek (biasanya disebut a protokol), mencapai kata sepakat dengan cara yang lebih terdesentralisasi.

Dengan membangun perisian yang digunakan di seluruh dunia dengan kerangka sumber terbuka, yayasan ini siap untuk maju dalam bagaimana sistem skala besar dipertahankan: terdesentralisasi. Untuk memenuhi syarat penyataan saya, saya akan teruskan & kata pengantar bahawa pemusatan berbanding desentralisasi adalah tidak perbandingan binari dengan ukuran apa pun – melainkan skala gelongsor. Anda mungkin sudah mempunyai kaitan yang betul dengan istilah-istilah ini: pemerintah yang otoriter menggambarkan pemusatan kuasa, sementara demokrasi langsung menggambarkan desentralisasi kuasa.

Membangun projek blockchain yang terutama sumber terbuka telah menghasilkan hasil yang menarik: perisian terdesentralisasi yang kuat yang * tidak * dibina oleh sistem terpusat seperti kerajaan atau syarikat.

Kita boleh melakukan desentralisasi berbanding pemusatan; namun, buat masa ini, sudah cukup untuk mengetahui bahawa perisian sumber terbuka adalah salah satu pemacu utama dalam pengembangan pantas semuanya yang terdesentralisasi.

GitHub

Berpikir dari sudut logistik, projek perisian yang terdesentralisasi, walau terdesentralisasi, masih memerlukan satu tempat untuk semua penyumbang projek (pemaju) melihat, mengubah, membandingkan & akhirnya mengemas kini kod. Di sinilah GitHub masuk:

GitHub adalah platform kolaborasi masa nyata untuk pembangun untuk secara bersamaan menggunakan kod sumber yang sama tanpa saling mengatasi kerja.

GitHub menjejaki sejarah perubahan pada kod sumber projek, termasuk yang secara khusus telah diubah, yang telah mengubah apa & bila. Projek perisian di GitHub disebut sebagai repositori. Sebarang kemas kini ke projek perisian dipanggil a komited. Perhatikan, setiap perubahan pada projek dianggap sebagai komit, bukan perubahan program secara ketat. Menulis kemas kini untuk dokumentasi projek, seperti Vitalik melakukannya di repositori organisasi Ethereum, juga dianggap sebagai komited.

Sebelum kita menyelesaikannya di sini, saya perlu memberikan penafian bahawa saya dengan cepat menentukan GitHub untuk tujuan murni meneroka projek blockchain. GitHub menawarkan lebih banyak fungsi & sering salah anggapan umum bahawa GitHub adalah alat yang ketat untuk pemaju. Semakin jauh anda memasuki platform, semakin banyak anda mengenali dinamika sosial & keupayaan berkongsi sumber yang menyerupai rangkaian sosial. Sebenarnya, pada masa ini, komuniti yang berkembang pesat GitHub menuntut kekalahan 12 juta + ahli repositori “kegemaran” yang mereka suka, coment, monitor & melanggan pengarang yang berbeza & repositori projek untuk kemas kini.

Di bawah ini adalah tangkapan skrin seperti apa “halaman utama” untuk setiap repositori ini.

Ini adalah repositori Bitcoin GitHub literal – di mana semua kod sumber, melakukan dari masa ke masa, masalah terbuka, & dokumentasi hidup:

Navigasi Repositori

Untuk tangkapan skrin pertama ini dengan segi empat merah, pilihan navigasi dalam repositori GitHub. Seperti yang anda lihat, seseorang dapat menjelajahi repositori ini lebih jauh dengan mengklik tab Isu, Tarik Permintaan, Projek atau Wawasan.

Bahagian Isu khususnya adalah bahagian menarik dari repositori yang memaparkan isu yang paling tepat dan mendesak untuk komuniti repositori. Membaca isu terbuka ini adalah cara fenomenal untuk memahami peta jalan langsung untuk projek sumber terbuka tanpa bias kewartawanan – perbincangan kod.

Sukatan Kod Sumber

Tangkapan skrin numero dos di atas menyoroti metrik utama untuk keseluruhan repositori Bitcoin. Setiap repositori di trek GitHub & memaparkan empat angka berikut: komit, cabang, pelepasan & penyumbang.

Kami membincangkan komitmen di atas – ada ubah, dokumentasi atau kod, yang telah diterima ke dalam repositori utama. Seperti yang anda lihat, pada 17K melakukan komit, repositori Bitcoin cukup aktif. Selain itu, seseorang boleh menyemak orang sebenar yang bekerja di repositori ini dengan mengklik pada bahagian “penyumbang”.

Penyumbang kepada repositori adalah individu yang berjaya melakukan perubahan yang telah diterima oleh komuniti repositori & bergabung menjadi kod sumber.

Ini adalah individu yang harus dikunjungi untuk kemas kini projek; penyumbang adalah perjanjian sebenar, mereka yang berusaha untuk membina projek besar ini.

Meringkaskan

Menavigasi melalui repositori GitHub adalah kaedah terbaik untuk melihat sendiri kemajuan terkini & kod sumber untuk projek blockchain. Pada akhirnya, crypto ini & projek blockchain dibina khusus dengan infrastruktur yang diedarkan / terdesentralisasi dengan alasan: untuk mendorong pemikiran masyarakat sumber terbuka. Jadi sekarang anda tahu. Pada masa berikutnya anda meneroka duit syiling terbaru minggu ini, baca dulu ringkasannya di sini, tetapi kemudian terus ke repositori GitHub untuk menyiasat sumbernya sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me