Masa kejayaan untuk penambangan cryptocurrency yang mapan mempunyai semua tetapi datang dan hilang. Hari-hari ini anda perlu mengetahui apa yang anda lakukan sekiranya anda ingin bersaing dengan budak lelaki besar. Operasi berskala industri telah mendorong banyak peminat mencari peluang dalam syiling yang lebih kecil dengan harapan dapat mengikuti trend besar seterusnya.

Kami telah melengkapkan perlombongan cryptocurrency secara terperinci sebelum ini di CoinCentral. Walau bagaimanapun, kami fikir sudah waktunya untuk melihat bagaimana dua kelas berat cryptocurrency bertumpuk di jabatan perlombongan. Ini adalah perlombongan Bitcoin vs perlombongan Litecoin.

Sebelum melakukan perbezaan, berikut adalah beberapa faktor perlombongan cryptocurrency penting yang perlu dipertimbangkan sekiranya anda merancang untuk membasahi kaki anda:

  • Elektrik Murah dan Stabil
  • Lokasi geografi
  • Kos Perkakasan dan Perisian
  • Kepakaran
  • Bayaran Penambang dan Transaksi

Perkakasan perlombongan khusus direka untuk berjalan pada tahap maksimum dan, sebagai hasilnya, menghabiskan banyak elektrik. Maka tidak menghairankan bahawa bilangan pelombong paling banyak terdapat di negara-negara yang mempunyai elektrik murah. Mesin ini juga sangat panas dan menyejukkan peralatan berharga anda menjadi masalah di iklim yang lebih panas.

Untuk terus berdaya saing, anda perlu mempunyai perkakasan dan perisian terkini. Tambahan pula, anda memerlukan kepakaran untuk memastikan rig anda berfungsi dengan kapasiti optimum. Melabur dalam peralatan perlombongan juga bermaksud meluangkan masa untuk mendidik diri sendiri. Akhirnya, penting untuk mempertimbangkan semua yuran yang berkaitan dengan perlombongan sama ada pada blockchain Bitcoin atau Litecoin.

Perlombongan Bitcoin

Mari Goyang – Datang ke Konsensus

Bitcoin dan Litecoin menggunakan bukti kerja untuk mengesahkan dan menjamin urus niaga di rangkaian mereka. Bitcoin menggunakan SHA-256 algoritma untuk mencapai ini. The algoritma hash selamat adalah fungsi yang biasanya digunakan dalam blockchain dan dipelopori oleh Bitcoin.

Perlombongan Bitcoin dianggap lebih kompleks daripada perlombongan Litecoin kerana perbezaan algoritma. Selama bertahun-tahun semakin banyak kuasa pengkomputeran telah komited untuk mengamankan rangkaian Bitcoin. Kesannya, kesukaran perlombongan Bitcoin meningkat secara mendadak hingga ke hari ini.

Bitcoin direka untuk mengesahkan transaksi di sekitar Selang 10 minit. Dan untuk memastikan masa ini stabil, kesukaran telah meningkat sehingga kekuatan pengkomputeran tidak mengganggu kelajuan transaksi rangkaian yang dapat diramalkan. Malangnya, ini juga bermaksud bahawa melainkan jika anda mempunyai perkakasan terkini, anda mungkin akan mengalami kesukaran untuk memperoleh keuntungan di pasaran ini.

Tajamkan Alat Anda – Perkakasan

Perkakasan perlombongan telah berkembang dari pemprosesan desktop asas anda menjadi cip khusus yang dipanggil ASICs. The litar bersepadu khusus aplikasi direka khas untuk perlombongan cryptocurrency. ASIC tidak menjadi murah namun rig pelombongan bitcoin teratas dapat memberi anda pulangan beberapa ribu dolar.

Perlombongan Bitcoin vs perlombongan Litecoin. Pelombong Bitcoin pertama di Jepun

Pelombong Bitcoin pertama di Jepun. Gambar milik Yuji Nakamura

GMO baru-baru ini mengumumkan pelombong Bitcoin pertama Jepun, B2, yang dijual dengan harga $ 2000 yang hebat. GMO mencabar pemimpin perlombongan Bitcoin BitMain secara langsung dengan B2. Ketua Pegawai Eksekutif Masatoshi Kumagai baru-baru ini mengatakan mengenai pesaing kontroversi mereka:

“Saya menghormati Bitmain, tetapi kami akan mengungguli mereka”

Anda ingin mengikuti perkembangan terkini dalam perlumbaan perkakasan dan memastikan anda mempunyai peralatan yang tepat semasa anda memerlukannya.

Perlombongan Litecoin

Konsensus yang Lebih Cepat

Sebagai perbandingan, Litecoin menggunakan Skrip algoritma dan bukannya SHA-256. Pada mulanya ia dirancang untuk tahan ASIC untuk mencegah pemusatan jenis perlombongan yang sedang kita lihat dalam rantaian bukti kerja. Namun, dengan penyelidikan dan pengembangan yang berdedikasi, para pelombong yang mapan telah dapat membina perkakasan khusus khusus untuk melombong Litecoin.

Kelebihan utama yang dimiliki Litecoin berbanding kakaknya adalah 2.5 minit masa urus niaga. Pada kelajuan Bitcoin 4x, sepertinya Litecoin akan lebih menjadi pesaing untuk pengangkatan pedagang. Kedua-dua syiling itu, bagaimanapun, mungkin kehilangan kelebihan urus niaga segera dari pesaing baru.

2.5 Dan 10 minit masing-masing adalah waktu transaksi yang sangat baik untuk pemindahan wang, baik dari dalam tetapi juga antarabangsa. Pemindahan antarabangsa tradisional melalui sistem perbankan yang ada memerlukan masa antara 7-10 hari perniagaan yang tidak masuk akal untuk mengesahkan. Ingatlah kes penggunaan seperti ini. Apabila penggunaan cryptocurrency semakin meningkat, peluang perlombongan terbaik akan berlaku di mana ia paling sesuai bagi pengguna.

Perkakasan Perlombongan Litecoin

Pelantar perlombongan Litecoin terbaik di luar sana ketika ini mungkin Antminer L3++ dari Bitmain. Kami kini berada di pasaran yang sukar kerana kejatuhan harga cryptocurrency menjadikan perlombongan tidak menguntungkan bagi banyak pelombong yang lebih kecil. Sebarang pelaburan yang dibuat hari ini harus mempertimbangkan carta harga jangka panjang Litecoin. Pilihan anda mungkin berbeza, jadi selalu buat kajian sendiri.

Mempertimbangkan Keselamatan Rangkaian

Dalam cryptocurrency bukti kerja, jika pelombong berjaya > 50% dari kadar hash rangkaian (jumlah daya pengkomputeran yang dilakukan ke rangkaian) mereka memiliki kemampuan untuk melakukan serangan 51%. Ini pada dasarnya membolehkan pelombong mencuri wang dari rangkaian dengan perbelanjaan berganda.

Serangan seperti ini pada awalnya akan sangat menguntungkan bagi pelombong. Walau bagaimanapun, rangkaian akhirnya menjadi tidak dapat digunakan dan pemegang syiling akan mengalihkan dana mereka ke blockchain yang lebih selamat. Jangkaan kos yang menarik untuk memulakan serangan semacam ini untuk beberapa rantaian blok dapat dijumpai di sini.

Pemusatan perlombongan tetap menjadi perhatian Bitcoin kerana Bitmain terus menguasai pasaran. Sekiranya Bitmain dapat menangkap lebih daripada 50% kadar hash rangkaian, peralatan perlombongan Bitcoin yang anda pegang akan kehilangan nilai dengan cepat.

Dari segi kedudukan Litecoin mengenai keselamatan, Charlie Lee, pengasas Litecoin mempunyai pernyataan berikut dalam tweet awal tahun ini (2018):

Walaupun terdapat 51% serangan baru-baru ini dan https://t.co/yfy2GcBfQE info, yakinlah bahawa Litecoin sangat selamat dan perlombongan sangat sihat. &# 128077;&# 128640;

– Kolam diedarkan dengan baik (22% terbesar)

– Hashrate hingga 50x (1 tahun yang lalu)

– Kos modal tinggi untuk menyerang ($ 322-761MM + ~ $ 38-50k / jam) pic.twitter.com/hD8IrYM8dD

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 30 Mei 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js

Halangan untuk Masuk

Pada mulanya, hampir semua orang boleh melombong Bitcoin dengan komputer standard stok. Kemudian, pelombong yang cerdik melihat keuntungan besar yang dapat diperoleh melalui perlombongan. Pada masa ini syarikat-syarikat mempunyai pasukan penyelidikan dan pengembangan yang berdedikasi dan menyediakan anggaran yang besar untuk terus maju dalam teknologi perlombongan cryptocurrency.

Kolam Perlombongan

Nasib baik, ada jalan penyelesaian jika anda adalah ikan yang lebih kecil di kolam yang agak besar ini – kolam perlombongan. Sekiranya anda mengambil langkah dan melabur dalam beberapa perkakasan yang berpatutan, anda kini mempunyai pilihan untuk menyumbangkan kekuatan hash anda kepada sekumpulan pelombong yang dikenali sebagai kumpulan. Kedua-dua kolam perlombongan Bitcoin dan kolam perlombongan Litecoin menawarkan pelombong masing-masing sebagai penghalang yang lebih rendah untuk masuk ke lombong. Kekuatan kolam yang dikongsi membolehkan anda mengumpulkan ganjaran anda setanding dengan sumbangan kuasa anda.

Kelebihan utama pendekatan ini adalah pembayaran tetap pada jangka masa yang dapat diramalkan. Kelemahan utama, bagaimanapun, ialah anda menumpukan kuasa kepada pemilik kolam. Ini memusatkan rangkaian, walaupun hanya dengan sebahagian kecil. Keindahannya, tentu saja, anda boleh memindahkan perkakasan anda ke kolam lain jika anda tidak menyukai apa yang ada pada kumpulan anda sekarang.

Pengagihan Kadar Hash Bitcoin:

Perlombongan Bitcoin vs perlombongan Litecoin. Pecahan peratusan kumpulan perlombongan Bitcoin

Pecahan peratusan kumpulan perlombongan Bitcoin adalah milik Blockchain.com

Taburan Kadar Hash Litecoin:

Perlombongan Bitcoin vs Litecoin. Pecahan peratusan kumpulan perlombongan Litecoin milik litecoinpool.org

Pecahan peratusan kumpulan perlombongan Litecoin milik litecoinpool.org

Keuntungan

Dan sekarang ke bahagian yang sudah pasti anda tunggu! Jadi, mana yang lebih menguntungkan, perlombongan Bitcoin atau Litecoin? Nah, pada snapshot khusus ini Bitcoin memimpin. Terdapat begitu banyak faktor yang perlu dipertimbangkan dalam pengiraan sedemikian sehingga anda disyorkan untuk menghampirinya dengan sebutir garam yang sihat.

Coinwarz memberikan perbandingan masa nyata dengan syiling yang paling menguntungkan:

Perlombongan Bitcoin vs perlombongan Litecoin. Gambaran terperinci mengenai keuntungan perlombongan cryptocurrency

Gambaran terperinci mengenai keuntungan perlombongan cryptocurrency

Pengiraan ini memberi tumpuan hampir sepenuhnya kadar hash. Faktor lain yang perlu dipertimbangkan termasuk turun naik kadar pertukaran, kecekapan kumpulan, bayaran, perubahan kod dan sebagainya. Akhirnya, perlu diperhatikan bahawa memantau jadual di sini dan di laman web lain harus memberikan perwakilan yang lebih baik dari masa ke masa. Data pemantauan hanya untuk satu hari tidak boleh dipercayai.

Pemikiran Akhir: Perlombongan Bitcoin vs Perlombongan Litecoin

Membuat keputusan untuk memasuki dunia perlombongan cryptocurrency bukanlah perkara yang mudah. Keputusan semacam itu secara berkesan bermaksud bersaing dengan operasi berskala besar di seluruh dunia. Pasti bermanfaat untuk terlibat pada awal pelancaran duit syiling baru. Walau bagaimanapun, pasaran dengan cepat menjadi tepu dengan begitu banyak cryptocurrency yang tidak berguna sehingga menjadi lebih sukar untuk mengetahui mana yang akan berjaya dan akibatnya di mana untuk menggunakan sumber anda.

Perlombongan Bitcoin dan Litecoin masih dapat dilaksanakan jika anda bersedia melabur dalam perkakasan dan perisian yang betul dan mendedikasikan sumber-sumber tersebut ke kumpulan perlombongan. Dengan begitu banyak pilihan dan begitu banyak faktor di luar kawalan anda, nampaknya kemungkinan memperoleh keuntungan yang baik semakin sukar dari hari ke hari.

Perbahasan yang sihat berterusan dalam komuniti cryptocurrency. Perasaan umum adalah bahawa mereka yang meminati cryptocurrency, perkakasan, dan kepingan teknikal untuk mewujudkannya akan berlaku dengan baik. Mereka yang mempunyai matlamat pelaburan yang murni mungkin akan lebih baik dengan membeli duit syiling secara langsung.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me