Untuk memahami cryptocurrency, pertama anda perlu memahami sejarah duit syiling maya. Duit syiling maya, atau mata wang digital, berbeza dengan mata wang fiat tradisional kerana tidak ada perwakilan fizikal untuk menemani setiap unit nilai. Jauh sebelum kegilaan crypto 2017, terdapat pelopor tunai elektronik.

Pemikir bebas kewangan awal ini membentuk pasaran dan mempersiapkan dunia untuk pendigitalan ekonomi. Maju cepat ke pasaran crypto hari ini, dan berkat kecekapan teknologi blockchain, anda kini melihat wang digital mengalami peningkatan penggunaan di peringkat global.

Duit Maya Sebelum Bitcoin

Selama dua puluh tahun terakhir, sistem pembayaran mata wang maya berkembang. Sistem ini wujud jauh sebelum teknologi blockchain canggih hari ini membuat duit syiling maya, seperti Bitcoin, nama rumah tangga.

Mata wang maya tidak dianggap sebagai tender sah di kebanyakan negara kerana banyak sebab. Kerajaan tidak mengeluarkan duit syiling ini. Sebaliknya, mata wang maya dikeluarkan oleh pemaju platform. Hari ini, terdapat banyak cara syarikat melepaskan duit syiling maya. Sebelum mata wang kripto, bonus adalah bentuk yang paling popular untuk mengeluarkan mata wang digital.

Masalah dengan Syiling Maya Awal

Masalah dengan duit syiling maya awal ini adalah bahawa mereka terlalu rentan untuk diserang oleh penggodam atau penipu. Selain itu, kekurangan sebarang bentuk pengesahan material menyebabkan banyak perniagaan ragu-ragu terhadap nilai sebenar di sebalik konsep ini. Ingat, ini adalah 20 tahun sebelum kemunculan teknologi blockchain. Pada masa ini, ramai orang tidak memiliki komputer.

Belanda, 1980-an

Salah satu contoh pertama percubaan untuk menghasilkan wang digital berasal dari Belanda pada akhir 1980-an. Pemilik stesen minyak bosan dengan perniagaan mereka dirompak. Masalahnya menjadi sangat teruk sehingga seseorang memutuskan akan lebih selamat untuk mencari jalan untuk memasukkan wang ke kad pintar. Pemilik syarikat trak boleh memuatkan kad-kad ini dan memberikannya kepada pemandu mereka. Pemandu kemudian menggunakan kad di stesen minyak yang mengambil bahagian.

Flooz.com

Contoh lain penggunaan duit syiling maya sebelum cryptocurrency adalah mata wang internet Flooz. Flooz.com mengeluarkan duit syiling maya ini pada tahun 1998 sebagai sebahagian daripada kempen pemasaran. Setiap Flooz menyamai nilai satu dolar.

Pengguna akan menerima duit syiling Flooz untuk pembelian yang dibuat di laman web Flooz.com. Pengguna kemudian dapat menghabiskan Flooz mereka untuk lebih banyak produk di laman web ini, atau mereka dapat memperoleh penghasilan bonus mereka dan berbelanja di banyak vendor lain yang mengambil bahagian.

Konsep ini jauh sebelum waktunya, dan walaupun terdapat kempen pengiklanan berjuta-juta dolar, Flooz tidak pernah mencapai tahap adopsi yang diperlukan untuk mempertahankan projek ini. Platform ini juga mengalami kerugian besar setelah gabungan penggodam Rusia dan Filipina melakukan pembelian menggunakan kad kredit yang dicuri. Syarikat ini kini tidak berfungsi, tetapi inspirasi projek mereka masih hidup dalam mata wang digital masa kini.

Tunai Buta

Pada tahun 1981, seorang kriptografer Amerika dengan nama David Chaum mengeluarkan makalahnya yang kini terkenal dengan judul Surat Elektronik, Alamat Pengembalian dan Nama samaran Digital yang tidak dapat dikesan. Chaum menggambarkan sistem mata wang digital tanpa nama. Pada tahun 1989, Chaum mengembangkan protokolnya menjadi koin maya berfungsi yang dikenali sebagai DigiCash.

David Chaum melalui Quartz

David Chaum melalui Quartz

Protokol itu revolusioner dan memperkenalkan dunia kepada konsep tandatangan buta. Tandatangan buta menyamarkan kandungan mesej dan menggunakan gabungan kata laluan awam dan peribadi untuk mengesahkan kesahihan peserta. Hari ini, konsep ini digunakan dalam cryptocurrency utama dalam bentuk kunci awam.

Wang B

Satu dekad selepas DigiCash memasuki pasaran, seorang pemaju dengan nama Wei Dai membuat gelombang dalam komuniti kriptografi setelah menerbitkan sebuah makalah yang disebut B-Money Anonymous, Sistem Tunai Elektronik Teragih. Konsep duit syiling maya ini menggunakan rangkaian yang terdesentralisasi, yang merangkumi kemampuan penghantaran peribadi dan kontrak yang dapat dilaksanakan secara automatik. Walaupun aspek teknikal koin maya ini jauh dari teknologi blockchain, dan projek ini tidak pernah mendapat momentum yang cukup untuk terbang, konsep ini sangat mempengaruhi pasaran cryptocurrency masa depan.

Emas Bit

Penyokong duit syiling maya lama, Nick Szabo, mempelopori sistem bukti kerja yang digunakan hari ini oleh cryptocurrency seperti Bitcoin dengan protokol Bit Goldnya. Bit Gold membantu menyusun konsep rangkaian desentralisasi dan penghapusan sistem pengesahan pihak ketiga. Satoshi meminjam banyak konsep Bit Gold. Begitu banyak, sehingga banyak orang percaya Satoshi Nakamoto sebagai Nick Szabo. Ia memerlukan khalayak ramai penolakan oleh Szabo untuk akhirnya meyakinkan orang sebaliknya.

@ socrates1024 Bukan Satoshi, tapi terima kasih.

– Nick Szabo (@ NickSzabo4) 7 Julai 2014

HashCash

Ramai peminat crypto menganggap HashCash sebagai inspirasi langsung untuk Bitcoin. HashCash diperkenalkan pada tahun 1997 oleh cryptographer Adam Beck. Beck memasukkan protokol bukti kerja untuk mengesahkan kesahihan transaksi. Protokol bukti kerja HashCash sebelum ini digunakan sebagai teknik pengurangan spam sebelum disesuaikan untuk duit syiling maya. Konsep ini memberi kesan kepada Nakamoto sehingga dia menyebut Beck dalam kertas putih Bitcoin. Walau bagaimanapun, HashCash kehilangan kaitan setelah mengalami masalah skalabiliti kerana kesesakan rangkaian yang meningkat.

Masukkan Bitcoin dan Keajaiban Blockchain

Satoshi Nakamoto, pencipta Bitcoin tanpa nama, melabelkan cryptocurrency paling berjaya di dunia sebagai “sistem tunai elektronik peer-to-peer.” Tidak seperti duit syiling maya sebelum Bitcoin, Satoshi mendapat sokongan teknologi baru yang kuat, blockchain.

Teknologi blockchain menyimpan maklumat dalam rangkap melalui rangkaian komputer yang luas. Sebelum ada perubahan pada blockchain, lima puluh satu peratus nod mesti bersetuju dengan kesahihan rantai tersebut. Proses pengesahan ini merujuk kepada blok sebelumnya. Rangkaian urus niaga yang paling lama dapat disahkan kekal sebagai rantaian yang sah. Dengan cara ini, teknologi blockchain menghilangkan keperluan untuk sistem pengesahan pihak ketiga seperti bank.

Kelebihan Syiling Maya

Kemunculan teknologi blockchain meningkatkan faedah duit syiling maya dengan ketara. Pengguna boleh memindahkan cryptocurrency dalam masa terdekat, dan pada kadar yang jauh lebih murah daripada kaedah tradisional pemindahan wang global. Cryptocurrency menghilangkan keperluan sistem pengesahan, yang menjimatkan masa yang besar.

Untuk meletakkan tahap simpanan yang dialami pengguna crypto ke dalam perspektif, lihat kaedah pemindahan wang tradisional antarabangsa. Hari ini, dana anda memerlukan pengesahan dari tiga puluh enam organisasi pihak ketiga yang berpotensi apabila dihantar ke seluruh dunia. Dan, setiap organisasi mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka.

Duit Syiling Maya Di Sini untuk Menginap

Kini, dunia mempunyai banyak pilihan mata wang maya yang sah untuk dipertimbangkan. Mata wang digital ini terus membentuk ekonomi masa depan. Hari ini, duit syiling maya lebih biasa daripada sebelumnya, dan untuk pertama kalinya dalam sejarah, wang digital mendapat pengiktirafan daripada firma kewangan tradisional.