Projek Seni Blockchain: Teknologi atau Avant-garde?

Seni mungkin bukan perkara pertama yang terlintas dalam fikiran anda ketika memikirkan Bitcoin dan cryptocurrency lain. Walau bagaimanapun, projek seni blockchain telah wujud hampir sepanjang blockchain itu sendiri.

Dalam artikel ini, kita akan melihat enam projek seni blockchain yang paling popular dan bagaimana para seniman di belakang mereka menggunakan teknologi blockchain dalam karya mereka.

Eksperimen Scarab

The Eksperimen Scarab adalah kolektif artis terdesentralisasi yang memfokuskan pada karya seni gabungan. Dicipta pada tahun 2014, SCARAB adalah persona pelbagai pengguna yang menggunakan pemprosesan gambar kecerdasan buatan (AI) untuk membentuk satu karya seni dari seribu penyerahan. Untuk menyumbang kepada koleksi, anda hanya perlu mendaftar dan menghantar karya anda di sini. Sebagai balasan, anda akan menerima token Scarab.

Token ini memberi anda keahlian ke dalam komuniti Scarab dan membolehkan anda memilih karya seni mana yang termasuk dalam gabungan. Pasukan ini menggunakan Counterparty untuk membuat token dan hanya akan ada 100,000 token Scarab yang ada. Di luar pengundian, anda juga boleh memperdagangkan token Scarab melalui Counterparty DEX. Mereka kini berniaga sekitar $ 13 token yang memberi tanda harga $ 30,000 kepada projek dengan 2298 token yang beredar.

Karya seni gabungan yang pertama masih dalam proses, tetapi anda dapat melihat bagaimana karya seni ini berubah di sini.

Kad Dagangan Pepe Jarang

Salah satu projek seni blockchain yang aneh, kad perdagangan Rare Pepe juga menggunakan Counterparty. Kad-kad ini dimulakan sebagai meme di 4chan dengan pengguna mencetak gambar Pepe the Frog, watak kartun hibrid manusia / katak. Pengguna akan menambahkan tanda air keaslian pada setiap gambar baru dan menggelarnya sebagai “Rare Pepe.”

Rare Pepes mendapat populariti kerana mereka seolah-olah menipu hampir setiap ikon budaya pop dari Homer Simpson kepada Vincent Van Gogh. Pepe malah menjadi ikon pemujaan untuk kempen Donald Trump dalam pilihan raya presiden 2016.

kad perdagangan pepe rare trump homer simpson lord kek

Apa yang dimulakan sebagai jenaka kini telah berkembang menjadi ekonomi perdagangan sepenuhnya. Kad perdagangan Pepe Rare secara aktif diperdagangkan melalui blockchain dan kadangkala dapat memperoleh harga di utara $ 10,000. Mata wang yang mendorong ekonomi ini adalah Pepecash. Anda perlu membayar yuran Pepecash untuk menerapkan karya seni anda ke Direktori Langka Pepe dan kebanyakan artis hanya menerima Pepecash untuk karya mereka.

CryptoKitties

cryptokitty

Pada Disember 2017, CryptoKitties mengambil dunia blockchain dengan ribut, dan pasukan di belakang projek itu baru sahaja bangkit Pembiayaan $ 12 juta. Senarai pelabur merangkumi nama terkenal seperti Andreessen Horowitz dan Union Square Ventures.

CryptoKitties adalah kucing kartun yang boleh dikumpulkan yang boleh anda beli, jual, dan baka menggunakan Ethereum. Mereka menjadi sangat popular pada satu masa sehingga peningkatan penggunaan orang yang berinteraksi dengan mereka menyebabkan kesesakan besar di rangkaian Ethereum. Kesesakan itu cukup buruk sehingga beberapa projek terpaksa menangguhkan ICO mereka.

Sama dengan kad Rare Pepe, setiap CryptoKitty unik dan mempunyai tahap kelangkaan tertentu. Walaupun sebahagian besar kucing maya akan memberi anda harga kurang dari $ 25, beberapa kucing yang jarang berlaku berharga ribuan. The kucing paling mahal di platform itu dibeli dengan harga lebih dari $ 100,000.

Populariti CryptoKitties telah menyebabkan banyak putaran seperti Etherbots, CryptoPuppies, dan juga CryptoCelebrities.

Monumen Bitcoin (Kranj, Slovenia)

Walaupun tidak menggunakan blockchain secara langsung, monumen Bitcoin di bulatan lalu lintas di Kranj, Slovenia adalah contoh hebat kesan teknologi itu kepada masyarakat. Monumen ini, yang dibiayai oleh Bitstamp dan 3fs, adalah monumen awam pertama yang dikhaskan untuk Bitcoin.

Monumen Bitcoin Kranj Slovenia

Sumber: REUTERS / Borut Zivulovic

Warganegara Kranj memilih Bitcoin untuk dijadikan bahan utama menerusi perbincangan di laman Facebook bandar ini. Slovenia secara konsisten menjadi salah satu negara yang lebih terbuka ke arah teknologi blockchain, sehingga rakyat memilih sesuatu yang berasaskan Bitcoin tidak mengejutkan.

Pegawai Slovenia bekerjasama dengan beberapa perniagaan blockchain untuk membantu mendidik warganegara negara tentang nilai teknologi. Dan, syarikat di rantau ini juga telah membentuk CEE Blockchain Alliance untuk memudahkan komunikasi dan meningkatkan reputasi cryptocurrency. Pemerintah Kranj mahukan monumen tersebut mewakili sikap berpandangan ke depan kota terhadap teknologi baru.

Galeri Seni Desentralisasi Maecenas

Maecenas adalah “platform blockchain terbuka pertama yang mendemokrasikan akses ke seni rupa.” Dengan Maecenas, sesiapa sahaja boleh menjadi pelabur seni.

Dengan bayaran 2% sahaja, anda dapat melabur dalam mana-mana bahagian di galeri. Ini jauh lebih rendah daripada 20% yang sering dikenakan oleh pelelong seni. Oleh kerana anda tidak perlu membeli keseluruhan barang, anda tidak akan mengeluarkan ratusan ribu dolar untuk menyokong karya yang paling popular.

Di sisi lain, pengumpul dan galeri dapat menjual sebahagian karya seni mereka dengan mudah dan berpatutan kepada pelabur. Ini membolehkan mereka menghindari pinjaman dengan faedah tinggi ketika membeli potongan baru untuk koleksi mereka.

Blockchain platform mencatatkan semua transaksi menggunakan token ARTnya. Sekiranya anda menggunakan token ART atau cryptocurrency lain, tidak ada minimum untuk jumlah yang anda perlukan untuk melabur. Namun, menggunakan fiat mempunyai minimum $ 5,000 per pelaburan dan deposit permulaan $ 50,000 yang diperlukan untuk akaun anda.

Anime Coin (ANI akan menjadi ANIM)

Anime Coin adalah platform untuk anda membuat, memegang, dan memperdagangkan karya seni anime digital di blockchain. Matlamat projek ini adalah untuk membantu meningkatkan tahap pemilikan dengan karya berasaskan digital. Apabila anda membuat karya, anda menetapkan berapa banyak salinan yang ingin diedarkan. Metadata nombor dan nama itu disimpan terus dengan fail gambar.

Setelah membuat anime, anda boleh menjualnya untuk token ANIM di bursa desentralisasi ANIM. Sama seperti Bitcoin, ANIM mempunyai bekalan maksimum 21 juta. Platform ini juga merangkumi masternodes yang mampu membuat Waifu Assets. Aset ini bersifat unik dan dihubungkan dengan watak anime tertentu. Hanya satu Aset Waifu setiap watak.

Apa Yang Akan Datang?

Kesan Blockchain pada pasaran seni jelas. Hari ini, koleksi dan galeri yang terdesentralisasi adalah projek tiket panas, tetapi esok boleh berubah dengan mudah. Sama seperti industri seni dan gaya popular telah berubah berkali-kali sepanjang sejarah, projek seni blockchain juga akan berkembang.

Tidak ada yang tahu apa yang akan datang dalam industri yang berubah pantas ini. Tetapi, satu perkara yang pasti: kreatif akan terus menggunakan blockchain untuk membentuk karya seni mereka lebih jauh.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me