Ethereum Classic mendapat perhatian utama baru-baru ini setelah mengalami serangan 51 peratus pada blockchainnya. Pasukan pengembangan Ethereum Classic cepat meyakinkan penggunanya melalui media sosial. Walau bagaimanapun, beberapa pertukaran seperti Gate.io telah tampil untuk mengesahkan bahawa mereka telah kehilangan dana untuk menggodam. Jurutera dari Coinbase juga menyusun laporan yang mengesahkan serangan itu. Laporan itu mendedahkan bahawa penyusunan semula perbelanjaan berganda dan blockchain telah menyebabkan kerugian sekurang-kurangnya $ 1.1 juta.

Secara kebetulan, pasukan pengembangan Ethereum Classic tuala wanita sebulan lalu kerana kekurangan dana. Pasukan itu mengumumkan pada 3 Disember bahawa usaha pendanaan tidak berjaya dan tidak dapat membiayai kegiatannya. Ini selanjutnya mengaitkan perjuangan pendanaan itu kerana masalah tunai dalam syarikat dan kemerosotan pasaran 2018.

Sayangnya ETCDEV tidak dapat terus berfungsi dalam keadaan semasa dan harus mengumumkan penutupan aktiviti semasa kami pic.twitter.com/N6xWnpBNJJ

– ETCDEV (@etcdev) 3 Disember 2018

Pasukan pembangunan ETC bukan satu-satunya pasukan yang merasa sangat sukar untuk beroperasi dalam keadaan semasa. Dengan penurunan Bitcoin sebanyak lebih daripada 80 peratus dari paras tertinggi tahun 2017, pembiayaan menjadi cabaran utama.

Tidak ada yang melihatnya

Pada tahun 2017, pasaran crypto masih dalam tahap terbaik. ICO mengumpulkan miliaran dolar, pelabur membeli kripto tanpa mempersoalkan nilainya, dan harga kripto meningkat setiap hari. Tidak ada yang salah. Kecuali sesuatu yang dilakukan.

Sejak Januari 2018, harga kripto telah meningkat. Memang, terdapat beberapa kenaikan harga positif di antara mereka. Walau bagaimanapun, mereka berumur pendek dan tidak hampir dengan tahun sebelumnya.

Sebilangan besar pemula crypto mengumpulkan wang melalui ICO. Pada masa itu, kaedah ini mendapat pujian atas kemampuannya untuk memotong orang tengah dan memberi setiap pelabur peluang untuk melabur dalam permulaan yang menjanjikan. ICO mengumpulkan dana melalui Bitcoin dan Ethereum, terutamanya. Dengan kedua-dua mata wang turun 80 peratus, kebanyakan syarikat permulaan melihat dana mereka berkurang secara drastik. Ini menyebabkan beberapa orang ditutup, sementara yang lain terpaksa memberhentikan beberapa kakitangan mereka.

Malah Raksasa Tidak Terpelihara

Krisis telah mempengaruhi setiap permulaan kripto lain, dari syarikat gergasi hingga syarikat kecil. Salah satu raksasa yang telah merasakan penurunan adalah Bitmain. Pengilang cip perlombongan yang berpusat di Beijing adalah salah satu syarikat yang paling menguntungkan dalam industri ini pada tahun 2017. Bitmain menguasai lebih daripada 75 peratus pasaran ASIC. Ia juga memiliki dua kolam perlombongan Bitcoin terbesar, Antpool dan BTC.com.

Bitmain

Perlombongan berat berat Bitmain telah dilanda oleh penurunan crypto.

Bitmain baru-baru ini menyerah pada penurunan harga dan penurunan kecairan, memberhentikan sebilangan besar kakitangannya. Syarikat ini memiliki sejumlah besar kripto, antara lain Bitcoin dan garpu, Bitcoin Cash. Manakala Bitcoin adalah turun 80 peratus, Bitcoin Cash telah meningkat dengan teruk dan turun 96 peratus.

Pada bulan Disember tahun lalu, Bitmain menutup pusat penyelidikan dan pengembangannya di Israel. Pusat ini mempunyai 23 orang kakitangan, yang semuanya diberhentikan selama-lamanya. Laporan juga muncul bahawa syarikat itu akan memberhentikan hampir separuh daripada kakitangannya sekarang. Pemberhentian tersebut disebabkan oleh kekurangan dana kerana penurunan harga kripto. Sebilangan besar kakitangan yang akan diberhentikan adalah dari bahagian perniagaan bukan teras seperti kecerdasan buatan.

ConsenSys juga menjadi korban pasar beruang, memberhentikan beberapa pekerjanya dalam usaha untuk menyusun semula operasi. Syarikat yang berpusat di New York ini ditubuhkan oleh pengasas bersama Ethereum, Joseph Lubin. Ini membangkitkan permulaan Ethereum. Pada bulan Disember tahun lalu, syarikat itu mengesahkan laporan bahawa ia akan memberhentikan 13 persen tenaga kerjanya. Tiga minggu kemudian, didapati bahawa pemberhentian kerja dapat mempengaruhi sebanyak 60 persen tenaga kerja.

Firma Yang Lebih Kecil Menyimpan Lebih Cepat

Walaupun syarikat-syarikat besar mampu keluar dari pasar beruang, syarikat-syarikat kecil tidak begitu beruntung. Banyak permulaan kripto yang lebih kecil telah berhenti, memberhentikan sebahagian besar kakitangan mereka atau menutup sepenuhnya.

steemit

Steemit telah memberhentikan 70 peratus tenaga kerjanya.

Salah satunya ialah Steemit, aplikasi media sosial yang terdesentralisasi yang memfokuskan kepada pampasan yang adil untuk pencipta kandungan. Steemit memberhentikan 70 peratus tenaga kerjanya pada bulan Disember tahun lalu. Pengasas Steemit, Ned Scott menjelaskan melalui catatan blog:

Memandangkan kelemahan pasaran cryptocurrency, pulangan penjualan automatik STEEM kami semakin berkurangan, dan kos yang semakin meningkat untuk menjalankan nod Steem penuh, kami terpaksa memberhentikan hampir 70% pasukan. Selebihnya pasukan terus fokus untuk mengurangkan kos infrastruktur yang menjalankan steemit.com

Pertumpahan darah tidak melepaskan pertukaran kripto. Salah satu mangsa adalah Shapeshift, pertukaran crypto yang diasaskan dan dipimpin oleh Erik Voorhes. Pertukaran itu memberhentikan 37 pekerja beberapa hari yang lalu, mengurangkan pasukannya lebih dari 30 peratus. Dalam catatan blog, Voorhes menyebut musim sejuk crypto sebagai alasan di sebalik pemberhentian pekerja. Dia juga mengucapkan terima kasih kepada pekerja yang telah melancarkan pertukaran ke tahap sekarang.

Adakah Begini Kisahnya Berakhir?

Terdapat banyak syarikat lain yang telah memberhentikan pekerja, tetapi kebanyakan syarikat tersebut berada di bawah radar. Mereka termasuk Kraken, Coinfloor, Huobi, dan Spankchain.

Walaupun ini adalah beberapa nama yang paling terkenal yang mempengaruhi musim sejuk crypto, terdapat ratusan lagi. Menurut a lapor oleh Sky News, UK telah melihat 340 syarikat blockchain dan crypto yang mengejutkan menutup pintu mereka.

Jadi, adakah ini bagaimana kisahnya berakhir? Harapnya tidak. Industri kripto telah mencapai kemajuan dalam dekad yang lalu. Dari konsep khusus beberapa tahun yang lalu, cryptos telah meningkat hingga ratusan bilion dolar. Lebih penting lagi, mereka telah mempengaruhi banyak sektor ekonomi.

Ketika tahun baru bermula, kita hanya dapat berharap bahawa syarikat-syarikat yang terjejas dapat bangkit kembali ke kejayaan mereka yang dulu.