Ethereum vs EOS

Hampir tidak ada mata wang kripto lain dengan persaingan yang begitu sengit seperti Ethereum dan EOS. Datang sebagai platform aplikasi terdesentralisasi (dapp) nombor satu dan dua mengikut saiz capaian pasaran, kedua-dua cryptocurrency mempolarisasikan peminat crypto mengikut pilihan mereka.

Ethereum adalah yang pertama di ruang kontrak pintar dan mempunyai komuniti yang kuat. Walau bagaimanapun, peminat EOS percaya bahawa ia dapat memperbaiki kekurangan Ethereum untuk menggelarnya sebagai “pembunuh Ethereum.”

Platform mempunyai banyak persamaan; namun, pada asasnya, mereka berbeza dalam metodologi mereka untuk mengatasi trilemma skalabiliti.

Apa itu Trilemma Skalabiliti?

Trilemma skalabiliti adalah masalah yang wujud dalam teknologi blockchain yang belum ada yang dapat diselesaikan. Ia menyatakan bahawa setiap blockchain mempunyai tiga ciri utama:

  • Keselamatan. Keupayaan blockchain untuk tetap tidak berubah dan menahan serangan rangkaian seperti serangan Byzantine atau 51%.
  • Desentralisasi. Tahap penapisan penapisan dan jumlah peserta yang dapat menghasilkan blok.
  • Skalabiliti. Jumlah transaksi pada waktu tertentu yang dapat diproses oleh rangkaian.

Rantai blok menghadapi pertukaran antara ciri-ciri ini. Mereka dapat, paling banyak, tahap dua dari tiga. Sebarang peningkatan, katakanlah, skalabiliti akan menyebabkan lebih banyak pemusatan, kurang keselamatan, atau kedua-duanya.

Komuniti Ethereum dan EOS mendekati trilemma dengan dua cara yang berbeza secara asasnya.

Ethereum – Desentralisasi

Penyokong Ethereum menghargai desentralisasi berbanding yang lain. Platform pada masa ini menggunakan algoritma konsensus Proof-of-Work (PoW) di mana pelombong menghasilkan blok baru. Namun, ada rancangan untuk beralih ke Proof-of-Stake (PoS) dalam beberapa tahun akan datang.

Tidak kira mekanisme konsensus, jelas bahawa Ethereum terdesentralisasi, dan akan, untuk masa depan yang dapat diramalkan. Sekarang ini, sesiapa sahaja boleh membeli pelantar perlombongan dan mula menyumbang untuk menyekat pengeluaran. Dan, dengan beralih ke PoS, selama anda mempertaruhkan eter yang anda pegang, anda menjadi bakal pengeluar blok. Rangkaian tidak mengehadkan bilangan pengeluar blok.

Tahap desentralisasi ini memang mempunyai beberapa kekurangan. Ethereum mempunyai skala masa yang sangat sukar dalam keadaan semasa. Buat masa ini, rangkaian memproses maksimum lima belas transaksi sesaat (TPS). Membandingkannya dengan 24,000 TPS VISA menunjukkan sekatan jalan besar untuk penggunaan yang besar.

Sebenarnya, pada tahun 2017, satu permainan tunggal, CryptoKitties, menyebabkan begitu banyak lalu lintas di blockchain sehingga rangkaian menjadi sesak, menyebabkan masa transaksi lebih perlahan dan bayaran yang lebih tinggi.

Komuniti pemaju Ethereum bukan tanpa penyelesaian. Selain beralih ke PoS melalui protokol Casper, mereka juga menerapkan penskalaan lapisan kedua, khususnya Plasma. Plasma mirip dengan Rangkaian Kilat Bitcoin kerana perubahan tersebut tidak secara langsung mempengaruhi blockchain root.

Untuk meningkatkan penskalaan, para pembangun juga menggunakan pelindung pada blockchain. Sharding secara efektif membahagikan keadaan blockchain menjadi “pecahan,” sehingga simpul mencapai kata sepakat secara serentak dan bukan dengan cara linear yang mereka lakukan sekarang.

EOS – Skalabiliti

Mereka yang menggemari EOS tidak apa-apa dengan tahap pemusatan demi peningkatan skalabiliti. Rangkaian beroperasi menggunakan Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Dengan mekanisme ini, 21 nod menghasilkan blok baru – tidak lebih, tidak kurang.

Sebagai pemegang token EOS, anda mempertaruhkan token anda untuk memilih siapa yang anda mahu menjadi Pengeluar Blok. Sudah, konfigurasi ini jauh lebih berpusat daripada Ethereum.

EOS juga mengandungi perlembagaan yang memandu aktiviti di rangkaian. Sekiranya anda melanggar garis panduan perlembagaan, anda menghadapi risiko tidak dapat mengakses dana anda. Walaupun EOS dilancarkan tahun ini, sudah ada beberapa kejadian akaun yang dibekukan.

Walau bagaimanapun, tahap pemusatan EOS yang lebih tinggi memberikan peningkatan skala. Daripada menunggu ribuan node untuk mencapai kata sepakat, blockchain hanya memerlukan persetujuan dari 21 Pengeluar Blok. Peningkatan skalabiliti ini telah membolehkan EOS mencapai lebih dari seribu TPS.

Penentang berpendapat bahawa jumlah pemusatan EOS mengalahkan tujuan untuk memiliki blockchain di tempat pertama sementara yang lain menganggapnya sebagai kejahatan yang diperlukan untuk diterima pakai.

Ethereum vs EOS – Perbezaan Lain

Selain daripada pendekatan yang kelihatan berlawanan dengan trilemma skalabiliti, Ethereum dan EOS mempunyai beberapa perbezaan lain juga.

Bayaran Transaksi

EOS dikenakan bayaran transaksi yang sifar. Daripada bayaran, melaksanakan kontrak pintar memerlukan anda mempertaruhkan token yang anda terima segera setelah dilaksanakan. Pembangun Dapp memilih sama ada mereka yang mempertaruhkan token untuk pengguna mereka atau jika pengguna mesti mempertaruhkan token mereka sendiri.

Ethereum menghendaki anda membakar ETH (Gas) semasa melaksanakan kontrak pintar. Jumlah gas yang anda perlukan untuk membakar bergantung kepada kesesakan rangkaian dan juga kerumitan kontrak anda.

Bahasa Pengaturcaraan

Sekiranya anda menulis kontrak pintar Ethereum, kemungkinan besar terdapat dalam Solidity, bahasa berorientasikan kontrak yang dibuat oleh pembangun teras Ethereum.

Sebilangan besar pembangun EOS menggunakan C ++, tetapi apa-apa bahasa WebAssembly akan berfungsi.

Sebilangan pemaju lebih suka menggunakan EOS daripada Ethereum kerana mereka mempunyai pengalaman dengan C ++, salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling popular. Walau bagaimanapun, beberapa pengaturcara telah menyatakan bahawa Soliditi tidak sukar untuk diambil. Dan, ia menunjukkan. Ethereum mempunyai komuniti pemaju terbesar (jika bukan yang terbesar) di ruang blockchain.

Garis Masa dan ICO

Ethereum mempunyai permulaan yang cukup baik di EOS. Projek ini diadakan secara besar-besaran pada pertengahan tahun 2014 dan dilancarkan pada 30 Julai 2015. Ia meningkat $ 18.4 juta semasa crowdsale.

EOS mempunyai kisah yang berbeza. Projek ini mengadakan ICO sepanjang tahun, dari Jun 2017 hingga Jun 2018, di mana ia mengumpulkan lebih dari $ 4 bilion. Projek ini melancarkan jaringan utama pada bulan Jun yang lalu.

Ethereum vs. EOS – Kesamaan dalam Kepimpinan

Walaupun projek-projek tersebut mendorong pendekatan yang didorong oleh masyarakat untuk membuat keputusan, mereka berdua memiliki beberapa bentuk kepemimpinan terpusat. Pemimpin ini mungkin tidak mempunyai kawalan langsung, tetapi mereka mempunyai pengaruh yang besar terhadap arah cryptocurrency yang berkaitan.

Ethereum dipimpin oleh Vitalik Buterin, seorang pengaturcara Rusia-Kanada yang merupakan sebahagian daripada pasukan pengembangan Ethereum. Projek ini juga mengandungi Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA adalah sekumpulan syarikat Fortune 500, syarikat permulaan, projek blockchain, dan lain-lain yang didedikasikan untuk membantu penerapan Ethereum di peringkat perusahaan. Ahli termasuk BP, Cisco, Consensys, Dash, EY, ING, J.P. Morgan, Microsoft, dan Zcash.

Block.one, sebuah syarikat yang diketuai oleh Dan Larimer dari BitShares dan Steem kemasyhuran, mencipta EOS dan memegang sepuluh peratus daripada jumlah penawaran token. Yang mengejutkan beberapa ahli komuniti, Block.one meletakkan token tersebut dan telah mengambil bahagian dalam pilihan raya Block Producer. Sebilangan penentang berpendapat bahawa jumlah kekuatan suara ini memberikan Block.one jumlah kawalan yang tidak proporsional terhadap nasib blockchain EOS.

Ethereum vs. EOS – Pemikiran Akhir

Dari penggodaman DAO hingga sejumlah besar bug masa pelancaran, tidak ada cryptocurrency tanpa kontroversi mereka. Walaupun Ethereum mempunyai permulaan, bukti jelas mengapa beberapa orang menganggap EOS sebagai pembunuh Ethereum. Ia tidak mempunyai yuran transaksi, bankroll $ 4 bilion, dan menjadikan skalabilitas sebagai atribut paling kritikal.

Walau bagaimanapun, pemusatan EOS telah terbukti menjadi penghalang. Dengan majoriti dapps sudah beroperasi di Ethereum, akan menjadi cabaran bagi EOS untuk menjatuhkan raja.

Seiring berjalannya waktu, perbezaan asas mereka dalam pemusatan dan penskalaan dapat dengan mudah memberi makna kepada kedua-duanya kerana pemaju memilih yang paling sesuai untuk kes penggunaan khusus mereka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me