Teknologi blockchain diam-diam mengubah industri dengan cara yang tidak dapat dibayangkan beberapa tahun yang lalu. Transaksi yang memerlukan masa beberapa hari untuk diselesaikan, dan banyak sistem pengesahan pihak ketiga, kini dapat dilakukan dengan lebih berkesan. Syarikat terus menyedari kehebatan blockchain dalam menyelaraskan urusan kewangan mereka.

Hari ini, aplikasi blockchain FinTech adalah bahagian biasa dalam dunia perniagaan. Ruang blockchain sekarang berusia lebih dari satu dekad, dan terdapat banyak aplikasi blockchain pemerintah yang sedang diuji. Berikut adalah beberapa cara bahawa blockchain FinTech mengubah skop e-commerce global.

Pembayaran Global

Sesiapa yang mengetahui proses pemindahan wang ke peringkat antarabangsa memahami bahawa ia adalah prosedur yang mahal dan memakan masa. Semasa proses pemindahan, dana yang berharga dapat hilang kerana turun naik kadar pertukaran mata wang fiat global.

Kadar Penukaran USD vs Euro melalui XE

Kadar Penukaran USD vs Euro melalui XE

Menyedari kekurangan ini dalam sistem semasa, cryptocurrency seperti Ripple mencipta sistem pemindahan wang antarabangsa yang membolehkan pemindahan segera tanpa had tanpa had. Hari ini, terdapat keseluruhan sektor cryptocurrency yang fokus untuk menyediakan penyelesaian pemindahan wang antarabangsa kepada individu dan perniagaan.

Pada bulan September 2017, enam bank utama, termasuk Barclay’s, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC dan State Street, bergandingan untuk membuat cryptocurrency asli mereka sendiri yang dipanggil duit penyelesaian utiliti. Keputusan ini menunjukkan minat bank yang semakin meningkat terhadap penjimatan kos yang dicapai melalui integrasi blockchain.

Pembayaran P2P

Teknologi blockchain memberikan pengalaman pembayaran peer-to-peer yang sebenar. Bitcoin, cryptocurrency pertama dan blockchain terbesar di dunia, digambarkan sebagai “sistem tunai elektronik peer-to-peer” dalam kertas putih Bitcoin Satoshi Nakamoto. Perbezaan ini penting kerana ia adalah kebalikan dari bagaimana sistem kewangan semasa beroperasi.

Dalam keadaan kewangan tradisional, anda sebenarnya tidak menghantar dana anda secara langsung. Sebagai gantinya, anda bertanya kepada bank jika mereka dapat mengirim dana bagi pihak anda. Sekiranya bank anda menyetujui permintaan anda, dan hanya jika mereka menyetujuinya, dana akan dihantar ke bank orang lain. Proses ini mahal dan memerlukan banyak pihak untuk memantau transaksi. Setiap organisasi ini menambahkan sedikit bayaran.

Teknologi blockchain menghilangkan keperluan untuk sistem pengesahan pihak ketiga kerana nod rangkaian memantau transaksi. Sifat telus teknologi sangat mengurangkan risiko aktiviti penipuan. Selagi 51 peratus nod tidak rosak, blockchain tetap dilindungi. Akibatnya, ini juga menghilangkan sebahagian besar kos transaksi yang dihadapi ketika menjalankan perniagaan atau mengirim wang.

Menghantar Dana

Sekiranya dana kiriman wang, bayaran pihak ketiga dapat melebihi 10 peratus dari jumlah transaksi pengirim. Di tempat-tempat yang sangat bergantung pada pembayaran kiriman wang, seperti India dan Afrika, alternatif berasaskan blockchain telah muncul.

Baru-baru ini perkongsian antara SBI Remit dan BitPesa menyoroti bagaimana syarikat ingin mengurangkan kos ini dengan mengintegrasikan blockchain FinTech. Kerjasama tersebut membolehkan pelanggan SBI Remit mengirim wang dari Jepun ke Afrika menggunakan sistem berasaskan blockchain. Kosnya jauh lebih rendah, dan transaksi pelanggan selesai lebih cepat daripada pembayaran kiriman wang tradisional.

Kewangan Perdagangan

Sektor kewangan perdagangan adalah industri lain yang melihat integrasi blockchain FinTech. Penggunaan blockchain dalam bidang perdagangan telah berkembang pesat sejak pertama transaksi blockchain yang berjaya dilakukan oleh Barclays dan Ornua pada tahun 2016. Transaksi ini membuktikan bahawa teknologi blockchain mengurangkan tempoh menunggu purata untuk transaksi perdagangan selesai, dari tiga hari hingga empat jam.

Selain itu, penggunaan kontrak pintar mengurangkan beban kerja transaksi ini melalui automasi. Hari ini, token ada yang menggabungkan peraturan kewangan perdagangan secara langsung. Token ini dipanggil token keselamatan.

Token Keselamatan

Token keselamatan mengubah cara syarikat tradisional mengumpulkan dana. Token ini menggabungkan standard peraturan secara langsung ke dalam protokolnya untuk membolehkan penggabungan pasaran kewangan tradisional dan sistem blockchain.

Pengauditan

Audit adalah prosedur yang memakan masa dan sering mahal yang boleh memakan masa berminggu-minggu untuk diselesaikan. Blockchains sangat baik untuk tujuan audit kerana sifatnya yang tidak berubah. Semua transaksi yang dilakukan pada blockchain bersifat kekal dan tidak dapat diubah atau dihapus tanpa persetujuan dari sebahagian besar rangkaian.

Pada bulan September 2018, terungkap bahawa empat firma perakaunan terbesar di dunia bergabung dengan konsorsium blockchain Taiwan untuk menyiasat lebih lanjut mengintegrasikan teknologi ini ke dalam sistem perakaunan mereka sekarang. Firma blockchain Digital Asset adalah satu lagi contoh syarikat yang menawarkan perkhidmatan audit blockchain di peringkat perusahaan.

Identiti Digital

Oleh kerana bank berusaha untuk mengurangkan kos operasi, menjadi jelas bahawa sebahagian besar perbelanjaan berasal dari keperluan pengesahan identiti. Keperluan ini boleh berbeza dari bank ke bank. Kekurangan syarat standard menjadikan pasaran lebih terbuka terhadap penipuan kerana penipu berusaha memanfaatkan kekeliruan tersebut.

Oleh kerana kebimbangan ini, bank kini mencari teknologi blockchain untuk keperluan pengenalan peribadi masa depan mereka. Sistem pengenalan berasaskan blockchain telah dikembangkan selama bertahun-tahun. Microsoft Azure projek adalah salah satu konsep yang paling terkenal dalam pembangunan.

Ciri Microsoft Azure melalui Bandingkanx

Ciri Microsoft Azure melalui Bandingkanx

Pembangun Microsoft Azure ingin mengambil identiti digital anda, yang kini disimpan di pelbagai platform, aplikasi, dan laman web, dan mengembalikan kawalan maklumat ini kepada anda. Pembangun merancang kedai sehenti untuk menempatkan semua pengenalan digital anda dengan selamat dan mudah dicapai. Anda kemudian dapat mengawal siapa yang mempunyai akses ke data sensitif ini.

Pematuhan

SEC bersuara banyak kebimbangan mengenai pasaran ICO dan kurangnya peraturan selama dua tahun terakhir. Kebimbangan ini melanda semangat apabila banyak sokongan ICO yang gagal menjadi pengetahuan umum, seperti kisah syiling Paragon.

Dalam kes ini, rapper terkenal, The Game, dan Miss Iowa, Jessica VerSteeg, mempromosikan sebuah projek ganja blockchain yang palsu. Pelabur mendakwa wang yang dikumpulkan digunakan untuk pelaburan harta tanah, dan bukannya sistem kualiti blockchain dari kedai ke kedai yang dijelaskan oleh selebriti.

Teknologi blockchain memerlukan versi mesra pematuhan untuk merapatkan jurang antara institusi kewangan tradisional dan ekonomi digital yang baru. Token keselamatan mengisi jurang ini. Berkat pengembangan token keselamatan, peraturan pematuhan dipenuhi tanpa memerlukan pihak ketiga.

Keinginan untuk penggabungan ini mewujudkan pasaran token keselamatan yang berkembang maju. Hari ini, banyak syarikat seperti Polymath menawarkan perniagaan cara mudah untuk menjadi tuan rumah tawaran token keselamatan mereka sendiri (STO).

Pemarkahan Kredit

Sektor kredit adalah bidang lain yang akan menyaksikan perubahan drastik pada tahun akan datang. Hari ini, tidak ada sistem kredit global sejagat. Kekurangan standardisasi ini menyusahkan pelancong ketika mereka berusaha untuk melabur di wilayah baru dan, sebagai akibatnya, terpaksa membina semula kredit mereka dari satu.

Baru-baru ini Forbes sekeping menonjolkan Bloom firma kredit berasaskan blockchain. Bloom berusaha untuk mengembangkan infrastruktur global yang mantap untuk menurunkan kos yang berkaitan dengan pemantauan, pengemaskinian, dan pemprosesan kredit. Pemaju berharap bahawa biro kredit antarabangsa mereka dapat menggantikan sistem terbahagi yang ada sekarang.

Batasan Blockchain

Walaupun teknologi blockchain tidak dapat dinafikan, anda harus tahu bahawa teknologi ini tidak dapat menangkap setiap kesalahan. Kesalahan yang dilakukan semasa kemasukan data ke blockchain boleh menjadi masalah lain dengan sistem ini. Juga, beberapa musuh teknologi percaya bahawa kebimbangan skalabiliti dapat membatasi penggunaan blockchain FinTech di masa depan.

Bitcoin mengalami masalah skalabiliti yang besar semasa pelarian crypto 2017. Pada satu ketika, kesesakan menjadi sangat teruk di blockchain sehingga memerlukan berjam-jam dan kos yang tinggi untuk menghantar walaupun sejumlah kecil Bitcoin. Pada masa ini, pembangun menggunakan sejumlah taktik kreatif untuk menghilangkan kesesakan blockchain, seperti lapisan sekunder dan portal pembayaran peribadi.

FinTech Blockchain: Perjudian Pintar

Walaupun kebimbangan lawan blockchain adalah sah, teknologi nampaknya mempunyai masa depan FinTech yang sangat cerah di hadapannya. Dalam dunia perniagaan, sistem yang paling cekap menang. Dengan kata lain, jika semuanya berkaitan dengan intinya, anda tidak boleh mengabaikan teknologi blockchain.