GDAX dan Poloniex kedua-duanya merupakan pertukaran utama. GDAX biasanya disarankan untuk pengguna baru, sementara Poloniex disarankan untuk pengguna maju. Tapi kenapa?

Dalam perbandingan GDAX vs Poloniex ini, kami akan menunjukkan kepada anda perbezaan utama antara kedua-dua bursa tersebut sehingga anda dapat memilih mana yang sesuai untuk anda.

Catatan: Baru-baru ini pengguna Poloniex telah mengadu tentang tiket sokongan pelanggan mengambil masa berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan untuk dikendalikan. Berhati-hati menggunakan Poloniex.

GDAX vs Poloniex: Maklumat Utama

Seperti yang anda perhatikan dalam jadual di atas, satu perbezaan utama antara pertukaran ini adalah kaedah deposit dan pengeluaran mereka. Walaupun GDAX membolehkan pengguna mendepositkan mata wang fiat (USD, EUR) melalui pindahan bank, Poloniex berurusan sepenuhnya dalam cryptocurrency. Ini bermaksud bahawa jika anda belum memiliki cryptocurrency, anda perlu menggunakan GDAX atau pertukaran lain untuk membeli cryptocurrency terlebih dahulu, kemudian depositkan untuk digunakan di Poloniex.

Poloniex, Pilihan Alt-Coin

Alt-coin, istilah yang digunakan untuk menggambarkan duit syiling selain Bitcoin, menemui kediaman mereka di Poloniex. Walaupun Poloniex memiliki reputasi buruk dalam hal dukungan pelanggan, mereka tidak kekurangan dalam hal penawaran koin. Dengan lebih daripada 90 syiling yang berbeza untuk diperdagangkan, sangat mudah untuk mengetahui mengapa pedagang seharian tertarik dengan Poloniex.

Sebaliknya, GDAX hanya menawarkan Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin. Walaupun ini sangat baik untuk seseorang yang ingin membeli beberapa syiling utama di sana sini, tidak sesuai jika anda ingin memasukkan beberapa altcoin dalam portfolio anda.

Paparan Poloniex

Menggunakan Poloniex memerlukan beberapa membiasakan diri. Di sebelah kanan, anda akan melihat senarai semua pertukaran cryptocurrency berbeza yang ada. Lihat tab di bahagian atas? Itu menunjukkan mata wang perdagangan utama.

Dalam tangkapan skrin di atas, semuanya diperdagangkan dalam BTC. Oleh itu, apabila dikatakan STR, itu bermaksud STR / BTC. Anda akan membeli STR dengan Bitcoin, dan menjual STR untuk Bitcoin.

Sekiranya kita mengklik ke tab ETH, anda akan melihat:

Poloniex ETH

Sekarang, setiap pasangan mata wang adalah untuk Ethereum. Jadi, di mana ia mengatakan OMG, ia benar-benar mengatakan OMG / ETH.

Jual Beli Poloniex

Tepat di bawah carta, anda akan mempunyai pilihan untuk membeli atau menjual pasangan mata wang yang dipilih. Ia agak intuitif: anda memasukkan seberapa banyak yang anda ingin beli dan tekan ‘Beli’, atau berapa banyak yang anda mahu jual dan tekan ‘Jual’.

GDAX sedikit lebih mesra pengguna. Inilah rupa platform setelah anda menyediakan akaun:

UI GDAX

Di kiri atas, anda memilih pasangan perdagangan anda. Di bawah itu, anda akan dapat membuat deposit untuk membiayai akaun anda atau mengeluarkan untuk mengeluarkan wang. Sekiranya anda ingin membeli atau menjual, anda memilih pilihan yang sesuai dan memasukkan jumlah USD yang ingin anda belanjakan atau jumlah BTC yang ingin anda jual. Anda namakan harga anda, dan apabila pesanan sesuai dengan harga itu, ia akan menjual (atau membeli) secara automatik.

Secara keseluruhan, GDAX lebih mudah digunakan dan mempunyai antara muka yang lebih menyenangkan. Ia juga dimiliki, dan digabungkan dengan, Coinbase. Pengguna Coinbase yang sedia ada mempunyai pengesahan yang mudah dan sudah mempunyai 2FA.

Sementara itu, Poloniex mempunyai antara muka yang kelihatannya seperti awal 2000-an. Itu belum dimodenkan, walaupun boleh digunakan. Poloniex mempunyai kelebihan alt-coin. Mereka adalah salah satu pertukaran utama untuk membeli dan menjual koin alt.

Oleh itu, anda harus bertanya pada diri sendiri ketika memutuskan pertukaran mana yang akan digunakan, adakah anda peduli dengan koin alt? Sekiranya anda hanya berminat membeli Bitcoin, dapatkan GDAX. Sekiranya anda ingin membeli STR, 0X atau Dogecoin, terus ke Poloniex.

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan adalah yang paling penting dalam dunia cryptocurrency. Malangnya, Poloniex mempunyai reputasi kerana mempunyai sokongan pelanggan yang luar biasa. Reddit mempunyai senarai pos mencuci yang menunjukkan orang mempunyai pengalaman buruk, atau tanpa pengalaman, dengan sokongan pelanggan.

Poloniex masih mempunyai jalan panjang dengan sokongan pelanggan mereka sebelum kami dapat memberikan cadangan tegas kepada mereka. Walaupun sebagai pemimpin di dunia alt-coin, mereka hanya memerlukan segelintir ejen yang baru dilatih, atau bahkan membuka pusat panggilan penuh.

Sebaliknya, GDAX mempunyai FAQ yang kuat disertakan dengan borang yang mudah digunakan untuk menghubungi sokongan pelanggan. Untuk melangkah lebih jauh, GDAX secara mengejutkan menawarkan sokongan telefon. Anda boleh menghubungi sokongan pelanggan GDAX di 1-888-908-7930. Anda juga boleh menghubunginya di Twitter @GDAX_Support.

Walaupun sokongan pelanggan GDAX pernah dikritik kerana tidak menawarkan sokongan telefon, mereka jelas telah mengatasi masalah ini.

Maaf, Poloniex, tetapi pusingan ini menuju ke GDAX.

Kedua-dua Syarikat Dipercayai oleh Komuniti

Walaupun Poloniex mempunyai reputasi buruk untuk sokongan pelanggan, GDAX dan Poloniex adalah pilihan yang dipercayai dalam komuniti cryptocurrency.

GDAX bermula sebagai pertukaran yang disebut Coinbase Exchange pada tahun 2015. Pada bulan Mei 2016, mereka menjenamakan semula dengan nama GDAX bersama dengan menawarkan Ethereum. Coinbase dan GDAX kedua-duanya beroperasi di bawah BitLicense dari New York State Department of Financial Services, yang membolehkan syarikat tersebut beroperasi di New York. Dana sehingga $ 250,000 diinsuranskan oleh FDIC.

Sejarah Poloniex kurang jelas. Kami tahu ia dilancarkan pada tahun 2014 dan berpusat di Amerika Syarikat. Selain daripada itu, Poloniex tidak memberikan banyak maklumat mengenai diri mereka kepada umum.

Selamat dan terkawal

Kedua-dua bursa berjanji untuk menjaga keselamatan wang anda. Adakah mereka berjaya dalam usaha ini?

Poloniex digodam pada tahun 2014 kerana penggodam menemui eksploitasi dalam perisian mereka. Dilaporkan 12.3 peratus daripada jumlah Bitcoin telah hilang. Perisian ini telah diperbaiki dan respons yang dianggap baik oleh masyarakat telah diberikan. Sejak itu, tidak ada peretasan besar.

GDAX, sebaliknya, hanya mengalami kerosakan kilat yang disebabkan oleh pesanan jual berjuta-juta dolar. Pesanan jual ini menyebabkan harga Ethereum menjunam dari lebih dari $ 300 hingga di bawah $ 1. Nasib baik, GDAX menangani perkara itu dengan rahmat dan memperbaikinya dengan menggunakan dana mereka sendiri. Tidak semestinya hack, tetapi perlu disebut.

Dana yang disimpan di GDAX diinsuranskan oleh FDIC, sehingga $ 250,000. Poloniex tidak menawarkan perlindungan yang sama.

Tuntutan Poloniex bahawa sebahagian besar dana disimpan dalam simpanan sejuk yang tersekat udara. Mereka hanya menyimpan cukup dalam talian untuk memudahkan perdagangan. GDAX juga menyimpan 98% dana di luar talian dalam simpanan sejuk.

Bayaran

Poloniex juga mempunyai bayaran yang rendah, dengan yuran pada atau di bawah .25%. Nasib baik, tidak ada bayaran untuk deposit, tetapi ada bayaran pengeluaran. Bayaran ini dikenakan oleh rangkaian cryptocurrency itu sendiri, bukan oleh Poloniex.

GDAX mempunyai yuran yang sangat rendah, tanpa bayaran untuk perdagangan pembuat. Bayaran pengambil bermula pada .25%, dengan potongan harga berdasarkan jumlah penurunan yuran menjadi .1%. Sama seperti Poloniex, tidak ada bayaran deposit dan bayaran pengeluaran berasaskan rangkaian.

Kekurangan yuran pembuat memberi kemenangan kepada GDAX, walaupun kedua-dua bursa boleh dengan bangga menawarkan yuran yang rendah.

Cryptocurrencies yang ada

GDAX hanya menawarkan Bitcoin, Ethereum dan Litecoin (cryptocurrency yang sama yang boleh anda beli di Coinbase). GDAX akan menambahkan sokongan terhad untuk Bitcoin Cash pada tahun 2018, tetapi tidak ada kata jika mereka akan menawarkan syiling baru yang lain dalam masa terdekat.

Poloniex, sebaliknya, menawarkan Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Stellar, Ripple, Bitcoin Cash, Ethereum Classic dan sekitar 90 syiling lain. Syiling baru nampaknya akan ditambah setiap minggu, dengan GAS dan OMG keduanya baru-baru ini ditambahkan.

Besarnya syiling yang ditawarkan adalah apa yang menarik orang ke Poloniex. Ramai orang, seperti saya, bersedia untuk mengabaikan sokongan pelanggan mereka yang lemah sebagai pertukaran kerana mempunyai kemampuan untuk membeli duit syiling yang tidak mudah dijumpai di tempat lain.

GDAX vs Poloniex: Pemikiran Akhir

GDAX mempunyai sokongan pelanggan yang lebih baik dan reputasi yang unggul berbanding dengan Poloniex. Poloniex, sebaliknya, mempunyai pelbagai pilihan syiling alt yang tersedia untuk diperdagangkan. Namun, ada alternatif lain, seperti Bittrex, bagi mereka yang ingin memperdagangkan koin alt.

Pada akhirnya, jika anda hanya berminat dengan Bitcoin, Litecoin dan Ethereum, pertimbangkan GDAX sebagai rumah baru anda. Sekiranya anda ingin memperdagangkan syiling alt, pertimbangkan Poloniex atau Bittrex. Bittrex mempunyai reputasi yang lebih baik dalam komuniti cryptocurrency, dan itu sangat penting.

Poloniex harus digunakan dengan amaran bahawa kemungkinan besar anda tidak akan mendapat bantuan yang memuaskan dari sokongan pelanggan sekiranya timbul masalah. Sekiranya anda dapat mengatasinya, terus ke Poloniex dan sediakan akaun. Jika tidak, anda akan bijak mengikuti GDAX dan Bittrex.

Ulasan Kajian GDAX Kajian Poloniex
Tapak Lawati GDAX Lawati Poloniex