Blockchain membuat lebih mudah untuk mengamankan, mengesan, dan menukar sumber. Dengan Bitcoin, sumber itu adalah mata wang. Walau bagaimanapun, di luar cryptocurrency, protokol blockchain bersedia mengganggu sebilangan industri di mana pensijilan dan pertukaran penting. Baru-baru ini di Coin Central, kami telah meliput seni blockchain, pertanian blockchain, dan perniagaan berasaskan blockchain. Grid tenaga blockchain adalah idea lain yang siap untuk mengubah cara kita berfikir tentang menggunakan dan membayar elektrik.

Model Semasa

grid kuasaTenaga elektrik menggerakkan sebahagian besar teknologi yang kita ada dalam kehidupan kita, dan ia sentiasa melalui rumah dan tempat kerja kita. Walau bagaimanapun, model semasa untuk penghantaran elektrik lambat, membebankan, dan ketinggalan zaman.

Jarang syarikat tenaga mengemas kini bil utiliti anda dalam masa nyata. Setiap bulan, membingungkan untuk menguraikan bil yang anda terima. Selain itu, jarang terdapat perincian berapa banyak tenaga yang anda gunakan setiap hari atau dari mana jumlah bil anda berasal.

Model semasa menjadi lebih sukar untuk dilayari jika anda ingin membandingkan harga dari penyedia tenaga yang berbeza. Sebenarnya, banyak pengguna hanya mempunyai satu pilihan untuk membeli elektrik mereka. Lebih-lebih lagi, jika anda ingin membeli tenaga yang dihasilkan dari sumber yang boleh diperbaharui, maka mencari dan mengesahkan sumber elektrik anda boleh menjadi cabaran.

Menempatkan Tenaga pada Blockchain

Grid tenaga blockchain dapat menangani banyak cabaran ini. Langkah pertama adalah mengesan pengeluaran dan penggunaan tenaga pada blockchain. Ideanya adalah memasukkan data tenaga ke dalam lejar umum supaya sumber dan tujuan semua transaksi tenaga lebih telus.

Sebagai contoh, loji kuasa dapat mengemas kini blockchain dengan catatan berapa banyak elektrik yang mereka hasilkan sejak blok terakhir. Jumlah tenaga itu kemudian dapat dibahagikan di kalangan pengguna. Selain itu, pengguna boleh menawarnya, mewujudkan harga dinamik untuk elektrik. Sekiranya loji kuasa terlalu banyak menghasilkan pada waktu malam, misalnya, grid tenaga blockchain akan membolehkan sesiapa sahaja untuk melihat berapa banyak elektrik yang tidak digunakan di grid. Oleh itu, harga tenaga di pasar pada waktu malam akan lebih rendah daripada pada waktu siang.

Pasar Tenaga

Dengan mewujudkan pasaran tenaga, anda mungkin memberi inspirasi kepada pengusaha yang berani untuk menghasilkan produk pada waktu malam, apabila harga tenaga yang dinamik lebih murah. Atau, ini dapat mendorong pengguna untuk melabur dalam bateri, membeli tenaga murah pada waktu malam dan mengurangkan penggunaan grid mereka pada siang hari.

Perkara menarik tentang idea pasaran tenaga ini ialah ia adalah win-win. Syarikat tenaga tidak menghadapi tekanan pengeluaran yang sama pada waktu siang. Mereka juga tidak membuang banyak tenaga pada waktu malam. Sebagai gantinya, sistem seperti itu akan mengurangkan beban tenaga secara keseluruhan dari masa ke masa.

Pasar terbuka di grid tenaga blockchain juga akan mendorong persaingan. Pada masa ini, beberapa syarikat tenaga mempunyai dominasi pasaran yang lengkap terhadap kawasan geografi. Oleh kerana kos pengeluaran tenaga melalui solar dan angin terus menurun, anda mungkin melihat pembekal tenaga berskala kecil baru memasuki pasaran. Sebenarnya, solar berskala kecil bermaksud bahawa individu dapat mengatur susunan suria dan menjual elektrik terus kepada jiran mereka di pasar blockchain. Jenis microgrid berasaskan blockchain ini sudah diuji di Brooklyn, NY. Di sana, jiran saling menjual solar dari atas bumbung mereka.

Membeli Boleh Diperbaharui

Banyak pengguna dan syarikat ingin bertanggungjawab secara sosial dalam jenis tenaga yang mereka gunakan. Namun, setelah elektron memasuki saluran kuasa, mereka tidak dapat dibezakan – sama ada berasal dari jajaran suria atau loji arang batu.

Untuk menyelesaikan masalah ini, EPA telah membuat sistem untuk Sijil Tenaga Boleh Diperbaharui (REC). Walau bagaimanapun, sistem ini sering mengelirukan dan sukar digunakan. Penyedia tenaga boleh diperbaharui harus membuat hamparan data mengenai tenaga yang mereka hasilkan. Kemudian, mereka menghantar hamparan tersebut ke agensi perakuan yang menyemak maklumat tersebut. Sekiranya agensi itu berpuas hati, mereka akan menghantar REC kepada syarikat tenaga. Syarikat itu kemudian dapat menjual REC tersebut kepada syarikat dan pengguna lain sebagai bukti bahawa mereka menggunakan tenaga hijau. Seluruh proses ini boleh memakan masa 6 hingga 8 minggu.

Dengan grid tenaga blockchain, masalah pensijilan dapat diselesaikan dengan serta-merta. Susunan suria, turbin angin, dan empangan hidroelektrik mungkin mempunyai meter tenaga yang menulis terus ke grid tenaga blockchain dalam masa nyata. Segala sesuatu yang ditulis oleh meteran itu dapat ditandai dengan sijil yang mengatakan ia adalah tenaga yang boleh diperbaharui. Oleh itu, pengeluar tenaga dapat menjual tenaga dan pensijilan dengan segera. Hasilnya dikurangkan overhead dan penipuan di pasaran tenaga boleh diperbaharui.

Pengurusan Grid Kontrak Pintar

Manfaat lain dari grid tenaga blockchain adalah pengurusan kontrak pintar. Sebaik sahaja anda memindahkan pengeluaran dan penggunaan tenaga ke lejar terdesentralisasi, pengguna dapat membayar pengeluar tenaga dalam masa nyata. Pembayaran dapat diselaraskan melalui kontrak pintar di mana setiap kilowatt disahkan dan dibayar serta-merta.

Syarikat utiliti akan memperoleh pendapatan yang konsisten yang berkadar dengan output elektrik mereka pada waktu tertentu. Walau bagaimanapun, pengguna juga akan dapat melakukan peralihan antara penyedia tenaga sekiranya kesepakatan yang lebih baik tersedia di pasaran. Daripada menerima bil setiap bulan dari syarikat utiliti yang sama, anda boleh membeli elektrik sebagai perkhidmatan berdasarkan bayar-sambil-pergi.

Peralihan ke Grid Tenaga Blockchain

Ini bukan peralihan yang cepat atau mudah bagi syarikat tenaga. Walau bagaimanapun, faedahnya sangat besar. Hasilnya dikurangkan overhead dan penjejakan status grid masa nyata. Selain itu, pengguna dapat memperoleh keuntungan dari peningkatan persaingan dan harga dinamik. Jaringan tenaga kami sudah berada di puncak perubahan besar dengan kejatuhan harga solar dan kenaikan bateri di rumah pengguna. Blockchain boleh memainkan peranan penting dalam menguruskan grid tenaga masa depan yang lebih kompleks.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me