Harta Tanah Blockchain Akan Datang Lebih Segera Daripada Yang Anda Fikirkan

Urus niaga, rekod, dan pasaran harta tanah Blockchain secara radikal dapat mengubah cara kita memikirkan harta tanah. Sementara syarikat di bahagian atas suka Realtor Spring Hill TN telah mula menggunakan teknologi blockchain dalam perniagaan mereka untuk memastikan kecekapan, masih ada beberapa syarikat yang ragu-ragu mengenainya dan bergantung pada penggunaan kaedah pengesanan lama yang tidak efisien. Terdapat peluang besar untuk blockchain untuk menyeragamkan dan melindungi data harta tanah. Rekod tanah, senarai harta tanah, pajakan dan gadai janji, dan pejabat cukai harta tanah kerajaan semuanya boleh mendapat keuntungan daripada revolusi harta tanah blockchain.

Tantangannya, tentu saja, adalah bahawa harta tanah adalah industri yang sangat besar dengan banyak pemain termasuk pemberi pinjaman, broker, kerajaan tempatan, dan warga swasta. Menukar ke sistem harta tanah berasaskan blockchain tidak semudah membalikkan pertukaran. Oleh itu, pelbagai pihak bereksperimen dengan blockchain sepanjang rantaian nilai harta tanah untuk mencari jalan untuk mengintegrasikan teknologi baru.

Rekod Tanah

Rekod tanah adalah asas harta tanah. Tajuk dan perbuatan menunjukkan dengan jelas siapa yang memiliki harta. Mereka memberi kuasa kepada semua yang berlaku di harta tanah. Namun, mereka sangat berpecah-belah. Setiap bidang kuasa tempatan mempunyai peraturan tersendiri mengenai rekod harta tanah. Kadang kala, rekod ini bahkan tidak terdapat dalam talian.

Semua itu berubah. Cook County di Chicago menjalankan projek perintis untuk rekod tanah mulai tahun 2016 yang mendigitalkan semua maklumat dan menguji penyelesaian blockchain. Burlington Selatan, Vermont melancarkan projek perintis serupa pada Januari 2018. Sweden baru-baru ini melaksanakan fasa kedua peralihannya ke pendaftaran tanah blockchain, menggunakan kontrak pintar pada blockchain peribadi untuk memudahkan transaksi. Projek itu akan menjimatkan pembayar cukai Sweden yang dianggarkan $ 100 juta setiap tahun apabila membuahkan hasil.

Sebaik sahaja kami mempunyai rekod harta benda yang tersenarai dan dilindungi di blockchain, ia akan membuka banyak pintu. Kini, rekod tersebut dapat bertukar tangan dengan mudah. Kita juga boleh menggunakan kontrak pintar untuk mengurus dan memperdagangkan rekod tersebut.

Senarai Harta

Sekarang, jika anda ingin menjual sebidang harta tanah, pertaruhan terbaik anda ialah menyenaraikannya dengan ejen harta tanah tempatan. Contohnya ialah ini Rumah dijual di Hua Hin Thailand. Pasti, anda boleh menyenaraikan harta tanah untuk dijual oleh pemilik, tetapi anda tidak mempunyai akses ke pelbagai perkhidmatan penyenaraian (MLS) yang digunakan ejen harta tanah untuk mencari harta tanah apabila mereka mempunyai pembeli baru.

MLS terkenal berpecah-belah, berdinding, dan sukar difahami. Memindahkan senarai harta tanah ke blockchain bermaksud membuka akses ke semua harta tanah yang ada untuk ditinjau oleh sesiapa sahaja. Bersama dengan penyenaraian, anda boleh memasukkan sebarang syarat atau syarat yang perlu dipenuhi untuk penjualan yang berjaya. Di masa depan, membeli rumah atau ruang pejabat semudah mengunjungi laman web e-dagang dan menambahkan harta benda ke keranjang belanja anda. Kontrak pintar di belakang tabir dapat menangani sisa transaksi – memindahkan dana sebagai pertukaran untuk tajuk blockchain ke harta tanah.

Pengurusan Harta Kontrak Pintar

Salah satu aplikasi harta tanah blockchain yang paling menarik adalah pengurusan kontrak pintar. Pada masa ini, sebarang urus niaga harta tanah memerlukan banyak dokumen dan jam koordinasi antara bank, broker, penjual, pembeli, dan pemerintah daerah. Adalah mungkin untuk membayangkan dunia di mana kontrak pintar menangani sebahagian besar beban itu.

Bukan itu sahaja, tetapi bagaimana jika kontrak pintar mengendalikan perjanjian sewa, penyewaan harta tanah komersial, dan jenis urus niaga harta tanah yang berterusan. kajian semula penyedia jaminan rumah menyatakan bahawa jaminan rumah juga dapat dihubungkan dengan kontrak pintar ini, dan kemajuannya dapat dikesan dengan mudah. Kontrak pintar juga dapat membantu broker mengautomasikan usaha yang wajar terhadap calon pembeli / penyewa. Harta tanah Blockchain dapat mewujudkan kepercayaan antara pihak pada tahap yang tidak ada pada masa ini.

Pemilikan Orang Ramai & Melabur

Idea lain yang menarik dalam harta tanah blockchain adalah pemilikan harta benda orang ramai. Dengan model tadbir urus blockchain, sekumpulan orang boleh berkumpul untuk membeli harta tanah dan kemudian memilih keputusan mengenai apa yang harus dilakukan dengan harta itu. Peserta pada hakikatnya akan memiliki bahagian harta tanah yang kemudian dapat mereka jual pada bila-bila masa.

Selangkah lebih jauh, amanah pelaburan harta tanah (REIT) dan kenderaan pelaburan pembangunan harta tanah lain boleh mendapat keuntungan daripada overhead yang lebih rendah akibat blockchain.

Apa yang Berlaku kepada Realtors & Broker?

Industri harta tanah lambat berubah, dan itu tidak akan berbeza dengan peralihan blockchain. Yang benar adalah pemberi pinjaman, penanggung insurans, dan pihak lain menghasilkan banyak wang dari ketidakcekapan dan cabaran dalam menavigasi sistem semasa. Blockchain menimbulkan ancaman serius bagi syarikat pentadbiran dan pengawalseliaan ini.

Yang mengatakan, akan sentiasa ada peranan untuk broker barang dan broker dalam harta tanah. Walaupun dengan harta tanah blockchain, orang pasti ingin melihat kediaman atau pejabat yang mereka pertimbangkan untuk dibeli. Mereka masih memerlukan bantuan pakar dalam bidang tersebut untuk menavigasi transaksi yang begitu besar dan memastikan aset fizikal yang mereka beli dalam keadaan baik. Walaupun urus niaga lebih mudah dan cepat, pembeli akan selalu memerlukan panduan pakar.

Kesimpulannya

Banyak trend dalam bidang harta tanah berubah pada masa yang sama. Harga perumahan di bandar melambung tinggi. Kepemilikan rumah di kalangan anak muda semakin menurun. Peruncitan batu bata dan mortar menghadapi ancaman daripada membeli-belah dalam talian. Kawasan kejiranan kita berubah di sekitar kita, dan harta tanah blockchain bersedia untuk menjadi sebahagian dan mempercepat perubahan itu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me