Dalam kejadian yang tidak biasa, laman web perlombongan awan yang popular HashFlare menangguhkan semua operasi perlombongan Bitcoin di platformnya. Berita itu datang melalui sebuah Twitter hantar pada 24 Julai di mana pemaju HashFlare menjelaskan bahawa syarikat itu mengalami kerugian yang besar sejak awal bulan Jun 2018. Siaran tersebut terus menerangkan bahawa kos penyelenggaraan dan elektrik yang berkaitan dengan kontrak perlombongan Proof-of-Work SHA-256 tidak lagi menguntungkan syarikat.

Pemegang kontrak HashFlare menerima pemberitahuan melalui e-mel mengenai pembatalan polisi mereka. Sejak pembubaran bulan lalu, muncul laporan baru yang mempersoalkan kesahihan perkhidmatan perlombongan awan yang dibekalkan pengguna HashFlare. Khususnya, pengguna mendakwa bahawa kontrak mereka dibatalkan tanpa baki yang dikembalikan. Sebagai tindak balas, pegawai syarikat menyatakan bahawa kontrak mereka merangkumi klausa yang membolehkan HashFlare melakukan manuver yang boleh dipersoalkan, dan pengguna bersetuju dengan tindakan ini ketika mereka mendaftar untuk perkhidmatan mereka.

Hashflare melalui Twiiter

HashFlare melalui Twitter

Keputusan merisaukan lain yang dibuat oleh pasukan pembangunan HashFlare adalah pilihan untuk tiba-tiba, dan tanpa amaran, menetapkan syarat penarikan baru. Keperluan yang baru dilancarkan ini telah menyebabkan banyak pelabur crypto berjuang untuk mendapatkan akses ke dana mereka. Prosedur pengeluaran baru merangkumi mewajibkan pengguna untuk memenuhi prosedur pematuhan pelanggan (KYC) dengan ketat. Undang-undang KYC adalah kebiasaan dalam senario perbankan tradisional, tetapi baru-baru ini, undang-undang ini telah digunakan dengan cara yang lebih jahat oleh pertukaran kripto.

HashFlare Menjaga Crypto Menggunakan Undang-Undang KYC

HashFlare nampaknya menggunakan taktik yang merisaukan untuk menimbun crypto pengguna. CoinCentral adalah salah satu organisasi pertama yang melaporkan trend gangguan pertukaran crypto yang menggunakan undang-undang mengetahui pelanggan anda (KYC) untuk mencegah pengguna mengeluarkan dana mereka. Pengguna tidak diwajibkan untuk memenuhi peraturan ini ketika membuat deposit semasa pembukaan akaun mereka. Hanya setelah penarikan, pengguna terpaksa mematuhi protokol KYC yang baru dilancarkan.

Pelaksanaan taktik perniagaan yang teduh ini menyebabkan banyak pengguna HashFlare memukul platform media sosial untuk menyatakan rasa tidak senang mereka untuk merebut kripto strategi baru syarikat. Sudah, pengguna Reddit membuka banyak halaman yang didedikasikan untuk memerangi keputusan syarikat dalam talian dan dalam mahkamah. Masalah dengan pilihan yang terakhir adalah pengguna mesti mendedahkan identiti mereka untuk membawa syarikat itu ke mahkamah, dan banyak pelabur crypto menyimpan privasi mereka sangat sayang..

Momentum di sebalik pergerakan tuntutan tindakan kelas meningkat setiap hari. Pengguna Twitter telah menggunakan akaun HashFlare untuk memberi tahu orang lain mengenai tindakan yang dirancang dan menjelaskan kepada mereka bagaimana mereka boleh terlibat dalam tuntutan tersebut. Ramai pengguna membandingkan manuver HashFlare dengan penipuan Bitconnect yang kini tidak berfungsi yang menggegarkan pasar cryptom pada awal tahun.

Apa itu Perlombongan HashFlare?

Perkhidmatan perlombongan awan HashFlare membolehkan pengguna menyewa kuasa pemprosesan (hash) dan menggunakannya untuk melombong Bitcoin dan cryptocurrency lain. Pengguna membeli kontrak perlombongan tahunan dari firma. Pelaburan ini kononnya meliputi peralatan, personel, dan kos operasi rig perlombongan syarikat. HashFlare memberitahu pelanggan bahawa ia mengendalikan pelantar perlombongan ini bagi pihak mereka dengan semua keuntungan dibahagikan berdasarkan kuasa hash yang disewa.

Masalah dengan Perlombongan Bitcoin

Masalah timbul untuk HashFlare ketika cryptomarket terus menurun. Firma itu dengan cepat menyedari kesalahan dengan cara mereka. Masalah bermula apabila kos operasi tetap mereka mula melebihi nilai ganjaran Bitcoin Hashflare. Kehilangan dana selama sebulan ini membolehkan HashFlare menerapkan klausa kontrak yang tidak jelas yang membolehkan syarikat itu membatalkan semua kontrak Bitcoin tanpa memberikan bayaran balik kepada pengguna untuk masa yang tinggal pada perjanjian mereka.

Hashflare Mengumumkan Pembekuan Operasi Perlombongan Bitcoin

HashFlare Mengumumkan Pembekuan Operasi Perlombongan Bitcoin

Dengan kata lain, sebilangan orang membayar HashFlare untuk kontrak penambangan awan pada bulan Jun, dan pada bulan Julai, syarikat itu membatalkan kontrak dan menyimpan pembayaran pengguna di bawah klausa ini. Sebaik sahaja anda menggabungkan klausa pembatalan dengan institusi syarat pengeluaran yang lebih ketat, menjadi jelas bahawa syarikat itu mempunyai motif tersembunyi dalam permainan.

Pengguna Serang Balik

Pengguna HashFlare tidak merancang untuk menyingkirkan dan membiarkan syarikat mengambil crypto mereka. Di atas tuntutan tindakan kelas yang semakin meningkat, pengguna memposting beberapa strategi berbeza untuk mendapatkan bayaran balik. Seorang pengguna, khususnya, telah berkongsi dengan komuniti crypto bagaimana dia dapat mendapatkan kad kredit Bank of America yang dikembalikan. Pengguna menghubungi bank dan mempertikaikan caj tersebut sebagai penipuan.

Caj Pertikaian Pengguna HashFlare kepada Syarikat Kad Kredit

Caj Pertikaian Pengguna HashFlare kepada Syarikat Kad Kredit

Korporat

HashFlare yang berpangkalan di Estonia memasuki kawasan perlombongan pada tahun 2016. HashFlare juga menyenaraikan alamat Edinburgh, Scotland di halaman maklumat syarikat mereka. Pembangun HashFlare berasal dari HashCoin perkhemahan. Firma itu dengan cepat berkembang menjadi platform perlombongan awan yang ketara dalam dua belas bulan terakhir. Menurut laman web HashFlare, firma tersebut berjaya memberikan perkhidmatan kepada lebih daripada 2,500,000 pengguna di seluruh dunia.

Syarikat ini menggunakan gabungan rig perlombongan berkuasa tinggi dari Bitmain, Bitfury, dan Inno3d, untuk menamakan beberapa. Dasar rasmi syarikat adalah untuk membuat perlombongan kripto dapat diakses oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira pengetahuan teknikal mereka.

Masa Depan Menghadapi Masalah HashFlare

HashFlare telah bertindak balas terhadap tuduhan penipuan ini. Mereka mencari jalan untuk mengaktifkan semula perlombongan Bitcoin di platform mereka dalam beberapa bulan mendatang. Janji kosong ini mungkin tidak mencukupi untuk mengubah pengguna yang marah kembali menjadi pelanggan perlombongan yang berpotensi. Tetapi HashFlare berharap mereka dapat menenangkan orang ramai.

Penipuan Cloud Mining

HashFlare berjaya mendapat reputasi sebagai operasi perlombongan awan yang dihormati sepanjang tahun lalu. Pergerakan terbaru ini membuatkan ramai pelabur crypto bimbang syarikat itu akan berubah menjadi lebih buruk. Penipuan perlombongan awan menjadi semakin berleluasa di ruang crypto sejak tahun lalu. Untuk mengelakkan perangkap ini, anda harus meneliti kemungkinan operasi perlombongan awan dengan kuat. Berhati-hatilah dengan syarikat yang menawarkan pulangan pelaburan anda yang dijamin. Ingat, pasaran crypto tidak stabil, dan tidak ada yang dapat meramalkan pergerakan masa depannya dengan kepastian seratus peratus.

Jenama HashFlare Tidak Akan Sama

Kini nampaknya ini merupakan perjalanan yang sukar bagi HashFlare dan penggunanya. HashFlare dianggap operasi yang sah di sektor perlombongan awan. Tuduhan baru ini mempertikaikan kesahihan itu. Apabila anda memikirkan kesan keputusan syarikat dan platform itu mengendalikan pelbagai cryptocurrency, sukar untuk membayangkan senario di mana HashFlare tidak kehilangan muka dalam situasi ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me