Penerapan blockchain HSBC telah berlangsung sejak tahun 2015. Dalam keadaan seperti kebangkitan raksasa yang sedang tidur, bank Britain telah mengubah pendiriannya dari berhati-hati menjadi perintis. Dan hari ini, mereka muncul sebagai pemimpin dalam ruang blockchain dan kewangan. Jadi bagaimana HSBC menjadi peneraju utama dalam perlumbaan teknologi blockchain?

Cukup tiga tahun yang lalu, Usaha blockchain HSBC tidak lebih dari sekadar mencari pelatih yang “memahami” Bitcoin. Mereka ketinggalan jauh di belakang pesaing seperti Barclays Bank yang sudah membiayai 45 eksperimen yang berbeza dan Citigroup sudah mengusahakan blockchain mereka sendiri.

Bahkan hari ini, tidak seperti bank raksasa lain, termasuk BBVA, Banco Santander, Bank of America, dan BNP, HSBC nampaknya tidak terlibat dalam blockchain perang paten. Namun mereka bergabung dengan ING dan IBM untuk mempercepat penerapan blockchain HSBC. Dan, pada tahun 2017, sebuah artikel di blog syarikat menerangkan bagaimana blockchain dapat “menarik perdagangan ke era digital.”

Teknologi Blockchain Akan Merevolusikan Perdagangan

Menurut HSBC, perdagangan adalah salah satu bidang tertentu yang mendapat manfaat daripada teknologi blockchain. Dan sebenarnya, di sinilah bank meletakkan tumpuan utamanya sehingga kini. Mereka percaya bahawa perniagaan dari semua saiz akan dapat berdagang dengan lebih cepat, lebih murah dan lebih cekap di seluruh dunia.

Walaupun hidup dalam era digital, perdagangan global tetap menjadi proses yang membebankan. Selalunya penuh dengan kelewatan, birokrasi, dan sebilangan besar dokumen kertas. Rangkaian bekalan di kebanyakan industri penuh dengan ketidakcekapan, kesalahan manusia, dan rasuah. Dalam banyak kes, barang hilang atau rusak, banyak tandatangan diperlukan, dan keperluan yang berbeza dari pelbagai bidang kuasa menyebabkan kelewatan.

mengesan bekas

Mengesan kontena adalah mimpi buruk logistik.

Seperti yang dikatakan Ketua Pegawai Eksekutif Smart Containers Richard Ettl dalam wawancara dengan CoinCentral, “Apabila anda menghantar pek ke seluruh dunia, ini memerlukan sekitar 200 komunikasi pelbagai pihak dalam rantaian bekalan.”

Jelas, ada banyak ruang untuk diperbaiki. Satu dokumen utama yang sering menghentikan kemajuannya adalah Surat Kredit. Lebih $ 2 trilion perdagangan bergantung pada pertukaran fizikal mereka. Bank mengeluarkan Surat Kredit untuk pengimport dan pengeksport untuk bertindak sebagai alat kepercayaan. Mereka mengurangkan risiko yang berkaitan dengan perdagangan sambil memberikan jaminan pembayaran.

HSBC berpendapat bahawa pendigitalan dokumen-dokumen ini akan mengurangkan birokrasi dan margin kesalahan. Ini akan menjadikan perdagangan lebih menguntungkan bagi semua pihak yang terlibat.

Menghapuskan Birokrasi dengan Digitalisasi

Walaupun usaha blockchain HSBC berada di depan dan tengah hari ini, bank menyedari pertukaran elektronik Surat Kredit dengan Reliance Industries di India sejak November 2016-Tanpa menggunakan teknologi blockchain. HSBC mengatakan dalam sebuah pernyataan pada waktu itu, “ini membuka jalan untuk penyelesaian perdagangan rentas sempadan yang lebih cepat dan efisien dari segi kos.”

Dengan mendigitalkan Surat Kredit, mereka dapat menyelesaikan perdagangan dalam satu hari. Ini dibandingkan dengan dokumentasi berasaskan kertas tradisional yang biasanya memerlukan masa sekitar 15 hari untuk menyelesaikannya. Jadi, jika HSBC dapat melakukan transaksi seperti itu tanpa menggunakan blockchain, mengapa perlu dilakukan?

Selain menjadi kata kunci terbesar tahun ini, teknologi blockchain mempunyai banyak faedah lain juga, iaitu menyampaikan maklumat secara serentak kepada semua pihak yang terlibat. Melakukan transaksi secara digital antara satu bank dan syarikat adalah satu perkara. Membolehkan pertukaran yang sama untuk umum dan global adalah perkara lain.

Walau bagaimanapun, walaupun sifat blockchain awam yang telus mungkin berguna dalam kes-kes tertentu, bank dan syarikat lain yang berurusan dengan maklumat sensitif perlu memastikan bahawa hanya orang yang tepat yang dapat mengaksesnya. Ini bermaksud bahawa mereka perlu menggunakan blockchain peribadi atau yang dibenarkan seperti IBM Hyperledger. Rangkaian blok ini membolehkan rangkaian tertutup di mana transaksi hanya dapat dilihat oleh pihak yang diperlukan.

Terobosan Blockchain ING dan HSBC

HSBC bekerjasama dengan ING bank untuk melaksanakan apa yang disebutnya “transaksi perdagangan pertama yang layak secara komersial” di dunia dengan teknologi blockchain. Mereka mengeluarkan Surat Kredit kepada pemberi pinjaman Belanda ING untuk pengiriman kacang soya dari Argentina di Amerika Selatan ke Malaysia di Asia Tenggara untuk syarikat yang berpangkalan di AS Cargill.

Menggunakan platform Corda yang dibangunkan oleh permulaan blockchain R3, yang bekerja dengan konsortium bank, “perlunya rekonsiliasi kertas dihapus kerana semua pihak dihubungkan di platform dan kemas kini seketika,” kata Vivek Ramachandran, Ketua Pertumbuhan dan Inovasi di HSBC.

blockchain

Terobosan Blockchain

Menurut ING dan HSBC, pertukaran itu berlaku hanya dalam 24 jam. Ini berlangsung antara empat hingga sepuluh hari dari apa yang biasanya diperlukan untuk tindakan tersebut. Walaupun terdapat banyak bukti konsep yang dikeluarkan untuk teknologi blockchain dan teori mengenai potensinya dari penjagaan kesihatan hingga kewangan, pertukaran blockchain HSBC nampaknya merupakan salah satu kes penggunaan konkrit pertama.

Melabur dalam Inovasi

Nampaknya syarikat gergasi perbankan Britain telah memperoleh cita rasa untuk teknologi inovatif, tidak membatasi eksperimennya ke blockchain. Malah, pada bulan Julai tahun ini we.trade, platform perdagangan blockchain Eropah juga menyelesaikan operasi langsung pertamanya. We.trade dikuasakan oleh IBM Hyperledger dan merangkumi 20 organisasi terkemuka dan lima bank besar.

HSBC juga mengumumkan tahun ini bahawa mereka telah menghabiskan $ 2.3 bilion mengenai teknologi baru termasuk AI dan blockchain untuk menjangkau pelanggan yang “mahir teknologi”. Bank yang kelihatannya penyu dalam perlumbaan malah bekerjasama dengan WeChat gergasi China untuk berkomunikasi dengan pelanggannya.

Apa sebenarnya faedah yang akan diberikan kepada pelanggan bank belum sepenuhnya jelas, tetapi seperti yang kita lihat dari bank-bank utama dan institusi perkhidmatan kewangan lain, persaingan dalam sektor ini sangat sengit. Dan itu hanya boleh menjadi kebaikan bagi pelanggan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me