Industri Hiburan Memenuhi Blockchain

Industri hiburan berubah mengikut zaman, dan blockchain menyediakan teknologi canggih pada masa ini. Ketika teknologi berkembang, kehidupan berubah, dan orang mengubah pilihan hiburan mereka dengan sewajarnya. Vaudeville di pentas kejiranan pernah memerintah tertinggi. Kemudian, radio dan filem hitam dan putih yang sunyi menarik penonton vaudeville. Filem menjadi perbincangan teknikal di sinemascope. Dan, radio menambah skrin untuk menjadi televisyen. Kini, semua orang memiliki set TV.

Setiap langkahnya, penyampaian kandungan berubah, dan kaedah pampasan untuk seniman dan peniaga juga berubah.

Apa kualiti khusus yang dimiliki oleh teknologi blockchain, dan bagaimana kualiti ini mempengaruhi industri blockchain?

Overture, Langsir, Lampu

Satoshi Nakamoto mencipta blockchain untuk dijadikan asas teknikal Bitcoin. Blockchain memberikan rekod kebenaran yang tidak dapat diubah dalam lingkungan yang terdesentralisasi, dan blockchain memberikan kemampuan bagi pengguna untuk bertransaksi perniagaan tanpa kedua-dua pihak perlu mempercayai yang lain. Cryptocurrency juga menyediakan keupayaan kontrak pintar. Kontrak pintar wujud sebagai unit kod yang menguruskan transaksi berdasarkan peraturan yang diprogramkan ke dalam kod. Tidak dikeluarkan oleh negara, cryptocurrency berfungsi melintasi sempadan tanpa perlu menukar mata wang satu negara dengan yang lain.

Pada tahap paling sederhana, cryptocurrency menyediakan cara baru bagi industri hiburan untuk menjual produk atau menjual tiket. Sekiranya anda merancang perjalanan percutian dari California ke England dan ingin mengadakan pertunjukan di teater London, anda membeli tiket anda terlebih dahulu dengan cryptocurrency dan tidak perlu risau tentang kadar pertukaran dan masalah lain.

Inilah, Anda Akan Mendapat Ketinggian

Tetapi untuk hiburan elektronik digital, kemungkinan besar berkembang untuk industri hiburan. Penstriman muzik dan video merangkumi sebahagian besar hiburan moden. Dan, beberapa aspek blockchain mempengaruhinya.

Kepemilikan karya seni oleh artis dan mendapat pampasan yang sewajarnya mendapat keuntungan dari blockchain. Keluhan yang biasa dilakukan oleh penyedia kandungan di platform terpusat seperti YouTube dan Spotify berkaitan dengan kurangnya pampasan yang adil yang diterima oleh artis.

Taylor Swift terkenal mengeluarkan karya-karyanya dari Spotify kerana alasan ini. Dia menjelaskan perspektifnya dalam a Potongan edisi Wall Street Journal diterbitkan pada 7 Julai 2014:

“Pada pendapat saya, nilai sebuah album adalah, dan akan terus ada, berdasarkan jumlah hati dan jiwa yang dimiliki oleh seorang seniman ke dalam sebuah karya, dan nilai kewangan yang diberikan oleh artis (dan label mereka) pada mereka muzik ketika keluar ke pasar. Pembajakan, perkongsian dan penstriman fail telah mengecilkan jumlah penjualan album berbayar secara drastik, dan setiap artis menangani pukulan ini secara berbeza … Muzik adalah seni, dan seni itu penting dan jarang berlaku. Perkara penting, jarang berlaku. Perkara berharga harus dibayar. Saya berpendapat bahawa muzik tidak boleh percuma … “

Dan Oh Apa Yang Kita Akan Pukul

Perkhidmatan penstriman blockchain yang terdesentralisasi menghilangkan orang tengah. Di blockchain, para seniman menuntut 100 peratus pendapatan tanpa perlu membayar pembayaran platform berpusatkan royalti pecahan kecil. Platform terpusat seperti YouTube dan Spotify mengambil sebahagian besar pendapatan artis untuk membiayai platform dan membayar pentadbir, pengaturcara, pelayan, dan semua kos lain dari syarikat tersebut.

Blockchain menangani masalah dalam industri hiburan di mana orang tengah berpesta ketika artis kelaparan. Banyak syarikat blockchain menyediakan penstriman kandungan, dan para seniman menerima 100 peratus pendapatan yang dihasilkan karya mereka.

Penstriman Muzik Blockchain

Pada blockchain Ethereum, Ethereum Opus adalah salah satu syarikat yang mengkhususkan diri dalam streaming muzik. Opus menjamin para seniman menerima semua hasil karya mereka selama-lamanya, dan kontrak ini tidak akan habis. Di platform ini, seniman menyenaraikan lagu mereka dan memutuskan harga apa yang dirasakan sesuai oleh artis. Opus menggunakan blockchain Ethereum untuk berurus niaga dan menggunakan IPFS untuk penyimpanan fail.

IPFS bertujuan untuk meningkatkan protokol HTTP web dengan teknologi peer-to-peer yang terdesentralisasi.

The Platform muzik Ujo memberikan keupayaan yang serupa. Ujo menggunakan teknologi blockchain bukan sahaja untuk mengautomasikan pembayaran royalti menggunakan kontrak pintar dan cryptocurrency tetapi juga untuk menerapkan ketelusan untuk melindungi hak pemilik. Blockchain membuktikan pemilikan aset tanpa kesamaran untuk dilihat oleh semua orang.

skrin opus

Aplikasi mudah alih Opus

Anda Tanpa Meragui Lanun Terburuk yang Pernah Saya Dengar

Pembajakan menyusahkan pemilik aset digital, dan reka bentuk web seluruh dunia tidak pernah melindungi perlindungan harta intelek. Blockchain menangani masalah ini. Walaupun Bitcoin bermaksud pertukaran aset kewangan sederhana, blockchain lain seperti Ethereum memperluas misi tersebut untuk memasukkan sebarang aset digital.

Tetapi Anda Mendengar Saya

ERC-20 merupakan standard token asli di rangkaian Ethereum, dan pengguna membuat mata wang mereka sendiri menggunakan ERC-20 sebagai asasnya. Untuk aset di luar mata wang, standard ERC-721 mengisi bil. Pertama kali dikembangkan sebagai asas CryptoKitties, ERC-721 berhasrat untuk menampung keperluan aset digital apa pun. ERC-721 bermaksud untuk menentukan semua yang diperlukan untuk membuktikan pemilikan aset digital yang unik dan untuk menukar aset tersebut antara pihak. Oleh itu, pembajakan menjadi lebih mudah untuk dibuktikan dan dibanteras.

Penstriman Video Blockchain

Dari segi streaming video, YouTube, Netflix, dan Amazon adalah beberapa penyedia terpusat utama, dan mereka mengumpulkan beberapa kritikan yang sama seperti yang dilakukan oleh perkhidmatan streaming muzik terpusat. Artis bukan sahaja mengadu tentang pampasan, tetapi kebebasan seni tertentu terhad pada perkhidmatan terpusat. Platform ini mempromosikan kandungan yang paling sesuai dengan minat mereka sendiri, dan seniman yang tidak mematuhi kurang mendapat faedah menggunakannya.

Kepentingan geografi juga berperanan, dan syarikat terpusat kadang-kadang membatasi akses kandungan antara negara. Ini mungkin disebabkan oleh pertimbangan perniagaan. Mungkin syarikat tidak dibenarkan berniaga di negara-negara tertentu. Atau, masalah peraturan atau pelesenan mungkin timbul, bahkan penapisan. Tetapi blockchain berfungsi secara semula jadi melintasi sempadan tanpa sekatan.

Terdapat beberapa projek blockchain streaming video. Livepeer tinggal di blockchain Ethereum. Ini bertujuan untuk mendemokrasikan video langsung melalui teknologi desentralisasi peer-to-peer. Pengguna mengambil bahagian dalam rangkaian menggunakan cryptocurrency Livepeer Token (LPT). Begitu juga, Anda Sekarang menyediakan platform untuk siaran langsung dan sembang video. YouNow dikuasakan oleh Token PROPS.

Platform penstriman video blockchain yang dikenali sebagai Aliran menunjukkan beberapa kemungkinan perangkap paradigma blockchain / cryptocurrency. Stream yang bertujuan untuk membuat tulang belakang untuk streaming yang terdesentralisasi dengan membuat pelanjutan penyemak imbas lintas platform dan mengaktifkan sistem melalui token utiliti cryptocurrency.

Hidup dengan Tayangan

Malangnya, Stream dibubarkan. Pasukan ini menghentikan projek kerana risiko undang-undang yang terlibat dalam ICO (penawaran syiling awal). Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) kini memberikan pemeriksaan lebih mendalam kepada ICO untuk melindungi pelabur dari penipuan dan untuk memastikan syarikat tidak berusaha memintas undang-undang yang berkaitan dengan sekuriti.

Panggilan Tirai

Aksioma kuno dalam industri hiburan menyatakan bahawa yang perlu anda tunjukkan adalah “dua papan dan semangat”, tetapi mekanisme yang berkesan bagi para seniman untuk menjangkau khalayak mereka dan mendapat pampasan yang adil juga membantu. Dan blockchain mungkin merupakan teknologi untuk menyediakannya kepada pencipta kandungan hari ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me