Inilah Cara Blockchain Menggoyahkan Logistik

Mengalihkan maklumat ke seluruh dunia adalah sesuatu yang sangat baik. Apabila anda melihat kembali walaupun satu dekad yang lalu, iPhone pertama hampir tidak beredar. Sekarang kita semua ketagih dengan skrin kita. Tetapi, menghantar paket data di sekitar stratosfer jelas jauh lebih mudah daripada menghantar objek fizikal. Logistik masih merupakan mimpi buruk logistik.

Mengapa Logistik Susah?

Fikirkan komputer yang anda tulis, gelas yang anda minum atau kereta yang anda pandu. Terdapat banyak faktor yang berlaku sebelum ia menjadi milik anda. Di luar ribut di laut tinggi, pemandu trak Perancis menyerang, dan jalan berlubang di jalan raya, menurut Pengurusan Logistik lapor, lapan masalah utama yang dihadapi oleh industri ini adalah:

Kos Bahan Bakar

Dengan ledakan e-dagang dan globalisasi (penjualan e-dagang runcit global dijangka mencapai hampir $ 5 trilion menjelang 2021) logistik tidak semestinya diperlukan – atau rumit. Kami biasa membeli hasil tempatan dan hanya membawa pulang barang-barang eksotik ketika pulang dari bercuti.

Tetapi sekarang kita mahukan barang dari China, Eropah, Amerika Selatan … dan itu bermakna banyak pertukaran tangan. Dan banyaknya gas yang diperoleh dari A hingga B. Itu menjadikannya sangat mencabar untuk memastikan harga penghantaran tetap rendah ketika kos bahan bakar berada di luar kawalan anda.

Penambahbaikan Proses Perniagaan

Terlalu banyak syarikat menggunakan amalan kuno ketika mengesan pakej. Sesuatu yang semudah menghantar satu pek, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Smart Container Richard Ettl, boleh mengambil hingga 200 komunikasi yang berbeza antara semua pihak dalam rantaian bekalan!

Jelas, ini membawa kepada kos yang lebih tinggi, kecekapan berkurang, lubang untuk kesalahan manusia, dan lebih banyak kemungkinan barang hilang atau dicuri. Sebenarnya, kecurian kargo menelan belanja industri logistik $ 30 bilion setahun.

Khidmat Pelanggan

Pelanggan masa kini mengharapkan perkhidmatan pelanggan yang lebih baik dan penghantaran lebih cepat. Tetapi mereka juga memerlukan ketelusan dan ingin mengetahui di mana bungkusan mereka dan bagaimana untuk mencarinya. Inilah penendangnya. Harapan telah meningkat tetapi kesediaan untuk membayar tambahan untuk penghantaran yang lebih cepat dan lebih cekap belum.

Sesetengah 64 peratus pelanggan mengatakan bahawa mereka tidak bersedia membayar tambahan untuk penghantaran kurang dari dua hari. Ini menimbulkan masalah bagi industri logistik yang memenuhi harapan yang tinggi.

Ekonomi

Seperti industri lain, keadaan ekonomi pada umumnya mempengaruhi logistik. Harga bahan bakar adalah faktor utama di sini, tetapi begitu juga peningkatan peraturan pematuhan, penurunan permintaan, krisis kredit yang semakin meningkat dan kenaikan inflasi di AS.

Harga rumah mempunyai kesan utama mengenai industri logistik. Apabila terdapat kenaikan, terdapat keperluan yang lebih besar untuk bahan binaan dan pengeluaran yang lebih besar di semua industri dari gas dan mineral hingga pembuatan.

Kakitangan

pemandu lori

Kekurangan Pemandu Lori

Menurut penyelidikan oleh American Trucking Associations (ATA), industri trak di AS menghadapi kekurangan pemandu yang besar. Hanya untuk mengekalkan tenaga kerja sekarang, mereka perlu mengambil kira 900,000 operator baru dalam dekad yang akan datang. Lebih-lebih lagi, pengekalan pemandu adalah cabaran berterusan bagi pengendali logistik.

Peraturan Kerajaan

Syarikat logistik harus mengambil kira keperluan persekutuan, negeri, dan tempatan. Dan ketika mempertimbangkan logistik pada skala global, itu menjadi lebih sukar. Menurut Profesional UPS Syarikat Eric Souza mesti mempunyai program pematuhan yang kuat, jika tidak, berisiko berakhir di air panas.

Isu-isu alam sekitar

Peraturan anti pelepasan dan pengurangan pelepasan lain dapat meningkatkan kos pematuhan dan memerlukan pengurusan yang teliti. Sekali lagi, ini berbeza mengikut bidang kuasa dan memerlukan lebih keras langkah-langkah di EU daripada AS, sebagai contoh.

Strategi Teknologi & Pelaksanaan

Hampir tidak ada profesional logistik yang tidak bersetuju bahawa infrastruktur yang ada perlu dikemas kini. Tetapi masalahnya tetap menampung kos sistem baru yang lebih cekap.

Tech Blockchain ke Penyelamat

Teknologi blockchain bukanlah peluru perak untuk menyelesaikan semua masalah dunia (sama seperti dikatakan). Teknologi blockchain semasa perlu matang untuk membolehkan skalabilitas dan peningkatan kebolehgunaan. Yang mengatakan, beberapa syarikat global utama, termasuk Walmart, sudah menggunakannya untuk mengesan barang dan mengurangkan kos dengan berkesan.

Tahun lalu, gergasi peruncitan bekerjasama dengan inisiatif IBM mengesan makanan tertentu melalui rantaian bekalan dengan hasil yang memberangsangkan. Mereka sekarang mengemukakan paten blockchain yang boleh melibatkan keseluruhan pengurusan rantaian bekalan dan bahkan pembayaran penyedia.

Tetapi, sementara teknologi blockchain tampaknya sangat sesuai untuk meningkatkan kecekapan dan proses perniagaan, apa kaitannya dengan harga bahan bakar? Berpotensi, cukup banyak.

Blockchain Dapat Mengatur Penawaran dan Permintaan

Mengikut Forum Ekonomi Dunia, salah satu masalah utama yang mempengaruhi harga tenaga adalah kecekapan tenaga – mengatur kekuatan penawaran dan permintaan dan menyebabkan harga lebih stabil.

Blockchain dapat berfungsi sebagai platform transaksi pintar yang membolehkan pengguna tenaga menjadi “prosumers”, menghasilkan dan menjual lebihan tenaga dan menjadikan operator grid lebih efisien kerana mereka dapat mengimbangi penawaran dan permintaan dalam waktu nyata.

Meningkatkan Kecekapan, Mengurangkan Kos, Meningkatkan Perkhidmatan Pelanggan

Setiap tahun, beberapa $ 140 bilion terikat dalam pertikaian pembayaran dalam industri pengangkutan. Dengan melaksanakan kontrak pintar untuk pembayaran, pertikaian ini menjadi perkara masa lalu. Lebih-lebih lagi, dengan dapat menghantar dana hampir seketika di ETH mengurangkan yuran perbankan dan proses yang panjang sambil menjamin pembayaran.

Winnesota-Blockchain-Infografik

Winnesota Blockchain Infographic / https://bit.ly/2KMK44h

Semua faedah ini dipindahkan kepada pelanggan akhir. Sudah tentu, syarikat logistik perlu mentadbir blockchain peribadi sekiranya mereka tidak dapat mendedahkan semua maklumat mengenai kandungan pakej. Tetapi, teknologi blockchain menawarkan kemampuan bagi syarikat untuk memaparkan maklumat yang sesuai dengan pilihan mereka. Dan bagi setiap pengendali di setiap pautan dalam rantaian bekalan untuk melihat maklumat yang sama dalam masa nyata.

Masih ada jalan panjang sebelum teknologi blockchain mencapai potensi sepenuhnya. Tetapi jika, di masa awal, ia dapat mengatur kekuatan penawaran dan permintaan dalam industri tenaga, apakah mungkin kita dapat memindahkannya ke daerah lain?

Bagaimana penerapan teknologi lejar yang diedarkan mempengaruhi harta tanah, mengurangkan jurang bakat, dan bahkan membantu syarikat mematuhi pelbagai tanggungjawab terhadap alam sekitar?

Sudah tentu ada potensi besar bagi teknologi blockchain untuk menggegarkan setiap industri di mana sahaja. Oleh itu, persoalan kapan –dan bukan apakah- mungkin lebih relevan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map